Τρίτη 27 Απριλίου 2010

FREDDY COLE... nobody knows

To 2000 o Jazzman είχε δώσει ένα split 45άρι με το τραγούδι τού Fred Johnson “A child runs free” στην πρώτη πλευρά και το “Brother where are you” με τον Freddy Cole στη δεύτερη. Ήταν εκείνος (ο Jazzman) η αιτία, ώστε να μάθει ο κόσμος το (δεύτερο) καταπληκτικό άσμα (στη συγκεκριμένη εκτέλεση εννοώ), το οποίο είχε γράψει ο μεγάλος μουσικός Oscar Brown, Jr., σπρώχνοντάς το στο άπειρο ο αδελφός τού Nat King Cole· και περαιτέρω ο λόγος, ώστε το σχετικό LP του Freddy Cole, στο οποίο ακουγόταν το κομμάτι, να ξεφύγει, ως αξία, στις δημοπρασίες και τα παζάρια. Το άλμπουμ που είχε τίτλο “The Cole Nobody Knows” είχε κάνει έως σήμερα δύο τουλάχιστον… original εκδόσεις. Η πρώτη (1976), με το μαύρο εξώφυλλο, στη μικρή εταιρία από την Georgia First Shot χτυπιέται μ’ ένα ποσό που μπορεί να ξεπερνά το 800$, ενώ η δεύτερη (1977) στην Audiophile, με το μπλε εξώφυλλο, ξεπερνάει κι αυτή τα 400. Οπότε; Οπότε έπρεπε με κάποιο τρόπο να επανεκδοθεί αυτό το σπάνιο κομμάτι, πράγμα το οποίον πράττει σε limited edition LP και digipak CD η Sonorama Records (www.sonorama.de, σε κυκλοφορία από την 21η Μαΐου), καθότι εδώ, σ' αυτόν το δίσκο υπάρχει, συναρπάζει και κυριαρχεί η εκδοχή του Cole για το “Brother where are you”, τραγούδι το οποίον είχε ερμηνεύσει ο ίδιος ο Oscar Brown, Jr. στο άλμπουμ του “Mr. Oscar Brown, Jr. Goes to Washington” [Verve, 1965], αλλά και σ’ εκείνο της Atlantic (1974) με τον ίδιο τίτλο “Brother Where Are You”. [Όπως με πληροφόρησε ο Θοδωρής η πρώτη εκτέλεση του τραγουδιού δεν ήταν από τον Oscar Brown, Jr., αλλά από την Abbey Lincoln, στο άλμπουμ της "Abbey Is Blue" στην Riverside, το 1959]. Έχοντας δίπλα του τον μπασίστα Ed Edwards, τον ντράμερ Paul Avery και τον κιθαρίστα Buddy Cooner, ο Freddy Cole, που χειρίζεται πιάνο, ηλεκτρικό πιάνο και τραγουδά βεβαίως, προσφέρει μιαν έξοχη groovy version στο, ούτως ή άλλως, σπουδαίο τραγούδι του Oscar Brown, αναδεικνύοντας τα ρυθμικά στοιχεία στην ενοργάνωση, αλλά και τα δραματικά των στίχων στην ερμηνεία, με παράλληλη top of the top κιθαριστική συμβολή.
Εντάξει, το “Brother where are you” εξέχει των πάντων, ανεβάζοντας το LP στα ύψη, όμως είναι κρίμα να το δει κανείς (το LP), ως το… άλμπουμ ενός μόνον τραγουδιού. Ο Freddy Cole, όσο κι αν πιάνει κάτι από την… ανάδελφη γλύκα του αδελφού του, έχει προσωπικό στίγμα, διαμορφωμένο μέσα στο soul-jazz κλίμα της εποχής, προσφέροντας πρότυπες ερμηνείες και σε άλλα tracks, όπως στο “Correct me if I’m wrong” του Ben Benjamin (δυνατή μπαλάντα, με πιάνισμα που ζωγραφίζει), αλλά και στο blues “A man shouldn’t be lonely” του Charles Singleton· όλα στην side A, με τη δεύτερη να κινείται σε περισσότερο smooth «ευγενείς» ατμόσφαιρες.
Ο Freddy Cole έπαιξε στην Αθήνα πριν από λίγες μέρες. Τον είδε κανείς;

6 σχόλια:

  1. Απίστευτο κομμάτι,το ακούω συνεχεια τις τελευταίες μέρες.Χαρας ευαγγέλια λοιπόν για την επανέκδοση της Sonorama!Μου έρχονται πρόχειρα και οι φοβερές εκτελέσεις της Abbey Lincoln αλλά και του Αl Wilson(ανατριχίλα...).Καληνύχτα
    Θοδωρής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νομίζω μάλιστα οτι η Abbey Lincoln τον ερμήνευσε πριν και από τον ιδιο τον Oscar Brown Jr.To Abbey is Blue είναι του 1959
    Θοδωρής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν το αποκλείω. Ήταν αμφότεροι μέλη της μαύρης ιντελιγκέντσιας... Αν είναι όντως έτσι, θα το διορθώσω.
    ... και απ' όσο έψαξα στο internet, γιατί τον δίσκο δεν τον έχω, είναι όντως έτσι.
    Πιθανώς, τώρα, να το ΄χουν πει κι άλλοι πριν τον Oscar Brown. Χρειάζεται κι εκεί ένα μικρό ψάξιμο. Εγώ, πάντως, σίγουρα το έχω το άσμα σε κάποιο δίσκο, αλλά δεν μπορώ να θυμηθώ.
    Τhanks Θοδωρή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν οχι Αl Wilson,μήπως Johnny Rivers(στο "ψυχεδελικο" του Realization)?Κι αυτη ειναι δυνατή διασκευή
    Θοδωρής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπράβο ρε Θοδωρή... Johnny Rivers "Realization". Μαζί με "Hey Joe",
    "Whiter shade of pale" και άλλα διάφορα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή