Κυριακή 4 Ιουλίου 2010

BALTIC SOUL WEEKENDER #3

Τι γράφαμε πριν από καιρό, μιλώντας για τo Baltic Soul Weekender #2; Απλώς, πως πρόκειται για ένα ετήσιο γερμανικό γεγονός, στις ακτές της Βαλτικής, κάπου 120km βορείως του Αμβούργου, στο οποίον τιμάται και αποτιμάται, βασικά, η παλαιά soul, funk και disco «σειρά». Στήνονται ντανσφλόρια, πάλκα και σκηνές, και καταφθάνουν βεβαίως, πέραν των θαυμαστών και των θαυμαστριών, ουκ ολίγοι… επιζήσαντες από ’κείνες τις γυαλισμένες μέρες του ’70 και του ’80, έτοιμοι να προβάρουν τα επιδιορθωμένα σατέν κοστούμια τους, τα οποία, ως φαίνεται, έχει ανάγκη η πιάτσα. Μοιάζει να έχει μια χλιδή το γεγονός. Και επίσης όλο εκείνο το αεράτο kitsch, το απαραίτητο τω όντι για την εξέλιξη μιας τέτοιας εορτής, που στόχο έχει την αναθέρμανση του χορευτικού παρελθόντος και, βεβαίως, την ανάμειξή του με τη σημερινή κατάσταση. Έτσι, νεώτερα πρόσωπα, DJs και λοιποί παραγωγοί μπερδεύονται με παλιοσειρές προς τέρψιν και σόουλ/ντισκο-συμμόρφωσιν των παρευρισκομένων. Προκύπτουν και CD από αυτή την ιστορία... Όπως το παρόν «νούμερο 3» [Unique, 2010] στο οποίο σκάνε μύτη διάφοροι και διάφορα, όπως π.χ. το άπιαστο “Easy money” (1980), ένα soul-funky gem, με κάποια easy περάσματα, ερμηνευμένο με έπαρση από τη μεγάλη κυρία Dee Dee Sharp Gamble (ή Dee Dee Sharp όπως την ξέρουν οι παλαιότεροι), το mid-tempo funky groovy “(I can) deak with that” (1977) με την Dee Edwards, η… καρέκλα “Strategy” (1977) των Archie Bell & The Drells, το κλασικό, κατά τον ήχο, philly-soul “If you wanna go back” (1976) με την Jean Carn, το ελαφρώς… γυαλιασμένο northern soul “Come on train” (1973) του Don Thomas, το ανατριχιαστικό “I’m a good woman” (1971), που είχε πει η Barbara Lynne το 1966, εδώ από το δεύτερο LP των El Chicano Revolucion, με την κυρία Ersi Arvizu στα φωνητικά, που έκανε το μεγάλο comeback με το άλμπουμ “Friend for Life” πρόπερσι, o σύγχρονος δυναμίτης “Rising Up” (2005) της… soul seventies Ann Sexton… Η συλλογή μπορεί να κλείνει… απότομα με τον Mario Biondi και το “This is what you are” (2006), που είναι ωραίο τραγούδι, αλλά δεν κολλάει με τα υπόλοιπα. Νισάφι όμως.
Εδώ το “I’m a good woman” με την Ersi Arvizu σε μια βαρβάτη προπέρσινη εκτέλεση…

2 σχόλια:

  1. Φώντα μια μικρή διόρθωση γιατι ξέρω ότι δίνεις σημασία στη λεπτομέρεια.Το "Ιf you wanna go back" το ερμηνεύει η Jean Carn και όχι Carr,η οποία ειχε και σημαντική πορεία στον χωρο της spiritual jazz(βλέπε τα albums με τον τότε συζυγό της Doug Carn για το label Black Jazz).Μετεπειτα πρόσθεσε και ενα e στο όνομα (Carne)
    Θοδωρής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχεις δίκιο Θοδωρή. Τα γράφει εξάλλου όλα αυτά που λες και το booklet. Απλώς, στη βιασύνη φεύγει κανένα γράμμα. Έχουν φύγει κι άλλα κατά καιρούς και προσπαθώ όσο μπορώ να τα διορθώνω. Βοηθάτε κι εσείς βέβαια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή