Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

οι μαστουρωμένοι ροκάδες του Νίκου Δήμου…

Χλευάζει τον ακαδημαϊκό Βασίλειο Μαρκεζίνη (δίχως να τον κατονομάζει) ο Νίκος Δήμου στην τελευταία Lifo (Νο 226, 25/11/2010). Είναι εύκολο να καταλάβεις γιατί. Θίχτηκε ο Δήμου, γιατί ένας άνθρωπος ενός κάποιου κύρους λέει κάτι που το λένε όλοι οι σοβαρά σκεπτόμενοι άνθρωποι ανά τον κόσμο (νομικοί τε και οικονομολόγοι). Πως η χώρα πάει κατά διαόλου. Πως την κυβέρνηση τη νοιάζει μόνο να μη ζημιωθούν οι τοκογλύφοι (αυτό το λέω εγώ) και πως δεν υπάρχει περίπτωση να γλιτώσουμε την πτώχευση, την αναδιάρθρωση ή τη στάση πληρωμών (δεν είναι όλα τα ίδια, αλλά υπάρχουν κοινά σημεία). Κι ενώ ο Δήμου επιχειρεί να μας εξηγήσει τη φαιδρότητα (κατ’ αυτόν) του όρου «σερ» (σιγά τα λάχανα), την πραγματική αφορμή των λεγομένων του την αποκρύβει. Ή, μάλλον, τη βάζει σε… παρένθεση. Λέει κάπου δηλαδή, αναφερόμενος στον Μαρκεζίνη: «(Προς το παρόν, εκστομίζει κοινοτοπίες και κινδυνολογίες.)». Α, μάλιστα. Τώρα κατάλαβα. Θίχτηκε το εκσυγχρονιστικό μας γονιδίωμα…
Και σαν να μην έφθαναν αυτά – και το λέω, γιατί, σε άλλη περίπτωση, δεν θα έκανα το post – ο σεβάσμιος Νίκος Δήμου καταφέρεται κι εναντίον των ροκάδων που αναγορεύτηκαν «σερ», γράφοντας για «μαστουρωμένους ροκάδες (που) τιμήθηκαν μ’ αυτόν τον τίτλο».
Ο άσχετος με το ροκ Νίκος Δήμου ορθόν είναι να σκέφτεται, πριν μιλήσει για τον Paul McCartney και τον Elton John (δεν ξέρω ποιοι άλλοι ροκάδες μπορεί να είναι σερ), καθότι – απ’ ό,τι φαίνεται δηλαδή –, είναι ανίκανος να αντιληφθεί… πώς, με ποιον τρόπο, εκείνοι οι… μαστούρηδες έδωσαν ταυτότητα, λόγο και φωνή σε μιαν ολόκληρη γενιά νέων ανθρώπων, σε κάθε γωνιά του κόσμου.
Του αφιερώνω μάλιστα του κυρίου Δήμου κι ένα… ναρκωτικό τραγούδι αγάπης από τον σερ Έλτον, σε μεγάλη φόρμα, την οποίαν, ως fan της κλασικής, καλύτερα θα εκτιμήσει.

25 σχόλια:

  1. Πως λέγεται τώρα αυτό το σύνδρομο που συνδυάζει φιλελευθερισμό και σέβας στους εξ' απονομής τίτλους τιμής από τον μονάρχη?Σύνδρομο της Φρειδερίκης?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υorgo, επειδή δεν καταλαβαίνω ακριβώς. Ποιος σέβεται τους «εξ απονομής τίτλους τιμής από τον μονάρχη;». Αν εννοείς εμένα, μάλλον παρεξηγήθηκαν τα λεγόμενά μου. Εγώ ενοχλήθηκα από το φτύσιμο του Δήμου και τα περί «μαστουρωμένων ροκάδων». Τα περί φαιδρότητας του όρου «σερ» δεν με απασχολούν. Είναι τετρημένα και ασήμαντα. Γι’ αυτό γράφω, εξάλλου, και «σιγά τα λάχανα». Και, βεβαίως, δεν πρόκειται, προσωπικώς, ν’ αλλάξω γνώμη για την αξία της τραγουδοποιίας του McCartney και του Elton John με όσα «σερ-ιλίκια» και να τους φορτώσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τον Δήμου εννοούσα.Οι νεοφιλελεύθεροι, επειδή κατά βάσιν έχουν μιαν αριστοκρατική αντίληψη, δεν ενοχλούνται από τον παραλογισμό της ύπαρξης εξ απονομής από τον μονάρχη ή κληρομικώ δικαιώματι τίτλων ευγενείας, αλλά από τον ευτελισμό τους δια της απονομής τους -για λόγους σκοπιμότητας-σε άτομα όπως ροκάδες κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πιάνεις μιαν άλλη πτυχή του θέματος – και ίσως να έχεις δίκιο. Ο Δήμου εκθειάζει τον έλληνα «σερ» Γρηγόρη Μπιθικώτση, τον «τίτλο» του οποίου, όπως λέει, τον απένειμε ο λαός (αυτό, φυσικά, δεν αφαιρεί τη γελοιότητα του όρου – ο «σερ Μπιθί» ήταν, ως γνωστόν, χαϊδεμένος τραγουδιστής της χούντας, στην περίοδο της οποίας απέκτησε τον «τίτλο» και παρ’ ολίγο να τραγουδήσει και τον ύμνο της, αν δεν δρούσε αποτρεπτικώ τω τρόπω ο Θεοδωράκης), εν αντιθέσει με την Αγγλία, εκεί όπου σερ «παράγονται κάθε χρόνο με τη σέσουλα», όπως ο ίδιος ο Δήμου λέει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. πες τα ρε φώντα!μας έχει πρήξει ο Δημου με τον άκρατο και κομπλεξικό νεοφιλελευθερισμό του,μου αρέσει που ο ίδιος παλιά είχε γράψει οτι δεν είναι νεοφιλελεύθερος(σαν αυτούς του ΔΝΤ π.χ.)αλλά κλασσικός φιλελεύθερος με την έννοια που είχε καθιερωθεί στη Γαλλική Επανάσταση(τα κόκκαλα του Ρουσώ τρίζουν).Ωστόσο ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις επιταγές του νεοφιλελευθερισμού(και μεταξύ μας φιλελευθερισμός και νεοφιλελευθερισμός το ίδιο είναι).Ας μην ξεχνάει ο δήθεν αιρετικός -έτσι το παίζει-νίκος δήμου οτι εκτός από τον Λαφαγιέτ υπήρχε και ο Μαρά.Και οτι εκτός από τον Καρλ Πόπερ υπάρχει και ο Χέγκελ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κατ'αρχήν,που ξέρεις εσύ ότι είναι άσχετος απο ρόκ ο Δήμου ? δλδ εσύ περνιέσαι για σχετικός ? και κατά δεύτερο, που ξέρεις ότι θα έχουμε πτώχευση ή αναδιάρθωση ή στάση πληρωμών ? τέτοια έλεγαν τα παπαγαλάκια ,πριν 6 μήνες,για επιστροφή στη δραχμή, και παρέσυραν κάποιους να βγάλουν τα λεφτά τους έξω. Για πράγματα που δεν γνωρίζεις να μη κάνεις τον έξυπνο.Όσο για τους τοκογλύφους,δεν το σχολιάζω,διότι άν ήταν έτσι απλά τα οικονομικά θέματα της χώρας,θα σε βάζαμε να μας τα λύσεις εσύ...
    vicky z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Vicky z, μόνον άσχετοι με το ροκ θα έγραφαν για «μαστουρωμένους ροκάδες». Η έκφραση φανερώνει «φτύσιμο» και απέχθεια. Και εκφράζονται με απέχθεια μόνον όσοι δεν γνωρίζουν. Αφήνω δε το γεγονός ότι η έκφραση «μαστουρωμένος» δε λέει τίποτα ευρύτερα. Είναι κάτι που αφορά, αυστηρώς, στην προσωπική ζωή του καθενός· και με το να εκφράζεται έτσι κάποιος φανερώνει, τουλάχιστον, απρέπεια. Ο Νίκος Δήμου εξετράπη.
    Το αν εγώ περνιέμαι για σχετικός; Εγώ λέω ότι περνιέμαι. Μελετάω τη ροκ κουλτούρα 25 χρόνια. Τι να κάνω τώρα… Πτυχίο γι’ αυτό δεν έχω να σου δείξω… παρά μόνο τις αναρτήσεις μου.

    Κοίταξε να δεις, αγαπητή Vicky. Κάτι καταλαβαίνουμε κι εμείς από οικονομικά και τα πτυχία από τα Πολυτεχνεία δεν μας τα στείλανε στο σπίτι μας με courier. Κι επειδή εμείς ήμασταν της πρώτης δέσμης τα μαθηματικά τα παίζαμε στα δάκτυλα· όχι σαν τους συμμαθητές μας της τετάρτης (οικονομικά και τα λοιπά), που ήταν «κουμπούρες» – και κάποιοι απ’ αυτούς (κάποιοι λέω) είναι τώρα οικονομολόγοι, παριστάνοντας τους αναλυτές.
    Αυτά που λέω εγώ τα λένε χιλιάδες άνθρωποι, που καταλαβαίνουν πέντε πράγματα και σκέφτονται με το δικό τους κεφάλι. Και δεν χρειάζεται να έχουν κάνει 5 διδακτορικά για να τα πουν. Το αν θα συμβεί έτσι ή αλλιώς έλα να τα πούμε σε μερικά χρόνια – εγώ εδώ θα είμαι –, όταν η χώρα θα χρωστάει 500 δισεκατομμύρια…
    Τα θέματα της οικονομίας – μέσα στο ευρύτερο μαθηματικό «παιγνίδι» – είναι από τα πιο απλά. Οι πολιτικές και οι κομπίνες τα κάνουν να φαίνονται πολύπλοκα. Μη μας τα συγκρίνεις τώρα με τη «διαφορική γεωμετρία» και με τη «θεωρία των καταστροφών»…

    ΥΓ. Μην πιάσουμε κουβέντα για μαθηματικά και οικονομία, δεν θα το αντέξω. Προτιμώ να μιλάμε για το Σούκα. Πάω για ύπνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τελικά η Vicky Z.έχει δίκιο...η αποπληρωμή πάει για το 2021 όπως γράφουν όλοι σήμερα, και όσο για τους μαστουρωμένους ροκάδες, ψέμματα είναι ? υπάρχει κάποιος που δεν είναι ? βέβαια για την οικονομία δίκιο έχεις που δεν αντέχεις...εδώ η αριστερα στην Ελλάδα δεν αντέχει τη σταλινική σφαγή του Κατίν,όπως παραδέχθηκαν σήμερα οι Ρώσοι.
    Άκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δεν καταλαβαίνω γιατί σε χαλάει η έκφραση "μαστουρωμένοι ροκάδες". Τι πολιτική ορθότητα είναι αυτή; Μαστουρωμένοι ήταν και ποτέ δεν το έκρυψαν! Αυτό τους μειώνει;
    Και φυσικά δεν ανήκει αυτή η "μαστούρα" δεν ήταν μέρος της 'αυστηρής προσωπικής ζωής". "Everybody must get stoned", είναι προσωπική ζωή; To LSD, η ηρωίνη και αργότερα τα ecstacy ήταν λειτουργικό μέρος της μουσικής και όχι μιας προσωπικής ζωής.
    Μαρία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγαπητοί, όταν κάποιος χρησιμοποιεί το «μαστουρωμένους» ως βρισιά, ή εν πάση περιπτώσει με αρνητική σημαντική, εξομοιώνοντας τους ροκάδες με… κατακάθια, ή δεν ξέρω με τι άλλο έχει στο νου του (διαβάστε το κείμενο του Νίκου Δήμου, για να μυρίσετε την αποφορά των λέξεων), είναι φανερό πως δεν ξέρει τι του γίνεται.

    Για τις σχέσεις του ροκ με τα ναρκωτικά έχω γράψει ήδη κάποια κείμενα στο blog (δες εδώ http://is.gd/hWQta), που επιχειρούν να βάλουν το πράγμα στις σωστές του διαστάσεις. Επειδή, λοιπόν, το θέμα είναι σοβαρό χρειάζεται προσοχή στις διατυπώσεις, Δεν μπορεί να λέμε λόγια του αέρα. Δεν μπορεί να πετροβολάμε, σ’ ένα στυλ «όποιον πάρει ο χάρος».

    Το ότι η αποπληρωμή πάει το 2024, δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με το χρέος. Μάλλον η κατάσταση θα χειροτερεύσει, γιατί θα αυξηθεί το επιτόκιο των δανείων. Αφήνω κατά μέρος τα κυβερνητικά ψεύδη περί εξόδου από το μνημόνιο στο τέλος του 2013. Από το ένα βγαίνουμε στο άλλο μπαίνουμε…

    Άκη, αντέχω την κουβέντα μέχρι εκεί όπου δεν πάει άλλο. Απλώς δεν έχω χρόνο. Αν και δεν έχω τίποτα με τους κνίτες, κνίτης δεν υπήρξα ποτέ στη ζωή μου. Ούτε, όμως, και «εκσυγχρονιστικό» φερέφωνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Άσχετο-σχετικό. Επειδή έγραψα λίγο πιο πάνω, αναφορικώς με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση «και παρ’ ολίγο να τραγουδήσει και τον ύμνο της, αν δεν δρούσε αποτρεπτικώ τω τρόπω ο Θεοδωράκης», εννοούσα στη δισκογραφία (… εξύμνησε ο Φώτης Δήμας).
    Γιατί σε live υπάρχει η πληροφορία (αναφέρεται στο Music Heaven και αλλαχού) πως «την Πέμπτη 13 Ιουλίου 1967 σε μια καλλιτεχνική βραδιά υπό την αιγίδα του Κεντρικού Ραδιοφωνικού Σταθμού Ενόπλων Δυνάμεων, στο κέντρο Δειλινά της Γλυφάδας, η Βίκυ Μοσχολιού και ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης τραγούδησαν, σε πρώτη εκτέλεση, τον Ύμνο της δικτατορίας».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Με πρόλαβες Φώντα για τον Σερ. Υπάρχει κ η επιστολή του Θεοδωράκη στο διαδύκτιο.

    κώστας παπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. "Κάτι καταλαβαίνουμε κι εμείς από οικονομικά και τα πτυχία από τα Πολυτεχνεία δεν μας τα στείλανε στο σπίτι μας με courier. Κι επειδή εμείς ήμασταν της πρώτης δέσμης τα μαθηματικά τα παίζαμε στα δάκτυλα· όχι σαν τους συμμαθητές μας της τετάρτης (οικονομικά και τα λοιπά), που ήταν «κουμπούρες» – και κάποιοι απ’ αυτούς (κάποιοι λέω) είναι τώρα οικονομολόγοι, παριστάνοντας τους αναλυτές"
    Το έχω προσέξει και άλλοτε: μερικές φορές φτάνετε στα όρια της οίησης.Σας παρακολουθώ και ξέρω ότι κάνετε καλή δουλειά. Αυτό όμως δεν δικαιολογεί τα πάντα. Εξάλλου, ξέρετε, και στους οικονομολόγους τα πτυχία δεν στάλθηκαν με courier. (Άλλο κεφάλαιο το επίπεδο της εκπαίδευσης.) Επίσης, είστε γελασμένος αν νομίζετε ότι οι περί των οικονομικών είναι της... χαμηλού επιπέδου 4ης δέσμης. Ξέρω golden boy της Citi Bank που σπούδασε χημικός και έκανε μεταπτυχιακά στα οικονομικά. Αφήστε πόσοι τέτοιοι είναι μαθηματικοί... Κατά τα λοιπά, δεν διαφωνώ με την ουσία των γραφομένων περί Νίκου Δήμου, αν και πάλι είστε υπέρ το δέον δηκτικός. Ωστόσο, κι εμένα μου μυρίζει άσχημα όλο αυτό το σκηνικό με τον φωστήρα Βασίλειο Μαρκεζίνη - το 'χουμε ξαναδεί το έργο...
    Ασχετο αλλά... πιο σχετικό: Η "Αναστροφή" του Λουκά Θάνου βρίσκεται εύκολα;
    ΔΗΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Φώντα νομίζω ότι μπλέκουμε δυο διαφορετικά πράγματα.Σε ότι αφορα την αποστροφή του Ν.Δήμου για μαστουρωμένους ροκάδες έχεις δίκιο.Τα συμφραζόμενα και το όλο στυλ προδίδει εμπάθεια και ασχετοσύνη.Σε ότι αφορα όμως το υπόλοιπο μέρος του άρθρου έχει δίκιο κατα τη γνώμη μου.Ο πολυδιαφημισμένος Sir είναι σερ σστην κοινοτοπία,στους αρχαϊσμούς,στη συνωμοσιολογία και οι δήθεν εμβριθείς γεωπολιτικές αναλύσεις του είναι naive και ψυχροπολεμικές.Εν τέλει και στα πράγματα που έχει δίκιο(υπάρχουν προφανώς και τέτοια) το όλο φανφαρόνικο ύφος τα αδικεί.Δεν μπορεί όλο το πολιτικό σύστημα,ο "καλλιτεχνικός κόσμος",η καθεστωτική διανόηση(my ass) κλπ κλπ να τρέχουν ασθμαίνοντας σε κάθε διάλεξη του,που βρίθει από κλισέ και εξυπνάδες.Ανακαλύψαμε ξαφνικά την Αμερική.Τρέχουν όλοι σαν παλαβοι να ακούσουν τις απόψεις του που είναι ανάλογες με της θειας μου στα Βερδικούσια(η οποία ούτε ως Sir μοστράρεται,ούτε τα Μέγαρα γεμίζει,ούτε τα Λιακοπούλειας αισθητικής βιβλία ξεπουλάει).Ας έρθουν τα πράγματα στις πραγματικές τους διαστάσεις.Εν κατακλείδει μεταξύ υπερφιλελεύθερου,ανάλγητου,snob,τεχνοκυβερνολάγνου,εκσυγχρονιστικού λόγου και κοινότοπης,αρχαϊκής,λαϊκίστικης,νεαντερντάλιας γεωπολιτικής σκέψης σημειώσατε Χ.
    Θοδωρής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Κατ’ αρχάς μια παρατήρηση. Χαίρομαι για τα σχόλια. Για το επίπεδο των σχολίων.

    Αγαπητέ ΔΗΜ. Τι εννοείτε όταν λέτε πως φθάνω στα όρια της οίησης; Πως κομπάζω; Πως το παίζω έξυπνος; Πως είμαι αλαζών; Μπορεί να συμβαίνει. Δεν ξέρω. Εσείς το διαπιστώνετε αυτό. Αν συμβαίνει όμως είναι γιατί γράφω παθιασμένα και από καρδιάς. Μ’ ενδιαφέρει το πρωτογενές γράψιμο, όσα μου έρχονται στο νου την ώρα που τα «παίρνω». Αυτό, βεβαίως, δεν απομειώνει την προσοχή που δίνω στα γραφόμενά μου. Απόδειξη; Το γεγονός πως δεν έχω «κατεβάσει» ποτέ ανάρτηση. Δεν έχω γράψει κάτι, που να με κάνει να ντρέπομαι.
    Καταλαβαίνετε πώς μίλησα όταν έγραψα περί… τετάρτης δέσμης. Δεν αμφισβητεί κανείς πως και τότε, και τώρα, και πάντα, κάποιοι άνθρωποι θα θέλουν να σπουδάσουν οικονομικά, όχι για να… κονομήσουν, αλλά επειδή θα τους ενδιαφέρει αυτή καθ’ αυτή η Οικονομική Επιστήμη. Εκείνο, όμως, που είναι αλήθεια – κάτι που δεν αναιρεί βεβαίως τις εξαιρέσεις – είναι πως για πολλά χρόνια οι σχολές αυτού του τύπου υποδέχονταν όσους μαθητές δεν μπορούσαν να τα βγάλουν πέρα με τα Μαθηματικά, τη Φυσική και τη Χημεία· τους «κουμπούρες» και τους… αδιάβαστους.

    Να είστε σίγουρος πως δεν θ’ ασχολιόμουν με το κείμενο του Νίκου Δήμου, αν δεν διάβαζα αυτό το περί «μαστουρωμένων ροκάδων». Δεν με απασχολεί η περίπτωση του Μαρκεζίνη βαθύτερα. Έχω ακούσει κάποια που έχει πει. Δεν ανακάλυψε τον τροχό. Αυτά που σημειώνει για τα οικονομικά θέματα (που με βρίσκουν σύμφωνο) τα λένε κι άλλοι. Το ίδιο διαπρεπείς ή και διαπρεπέστεροι από εκείνον.

    Η «Αναστροφή» του Λουκά Θάνου αν βρίσκεται; Όχι και τόσο εύκολα πια. Τελευταία φορά την είχα δει πέρυσι στο Μοναστηράκι. Αξίζει να την πληρώσει κάποιος, στα γνωστά second hand, αν την βρει. Με τι τιμή; Εγώ δεν θα έδινα περισσότερα από 15-20 ευρώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @vicky z
    Μεγάλη επιτυχία η παράταση.Οι προϋπολογισμοί μετά την τελευταία δόση θα είναι τραγικοί.Με διαλυμένη οικονομία και με ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους διπλάσιο από τώρα, μπορεί κανείς να φανταστεί τί μένει για κοινωνικό κράτος και δημόσιες επενδύσεις.Και βέβαια οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές (19ος αιώνας)σε εργασιακά,ασφαλιστικό σχέση έμμεσων προς άμεσους φόρους ήρθαν για να μείνουν
    @Θοδωρής
    Αφού το παίζεις Χ εντάξει.Διότι εσχάτως η νεοφιλελεύθερη μειοψηφία επιχειρεί να χτίσει εκ νέου συμμαχίες πάνω σε τέτοιου είδους διλήμματα σαν αυτό που περιέχραψες.Όπως λέει και εδώ (http://is.gd/hXBRD):η επανεκκίνηση της κουρασμένης διαιρετικής τομής προοδευτικές/συντηρητικές αξίες και των επιμέρους ενσαρκώσεών της. Στη συγκεκριμένη συγκυρία κάτι τέτοιο θα ήταν μια προσπάθεια μετατόπισης από το μέτωπο της επίθεσης στην εργασία στο επίπεδο μιας υποθετικής συνάντησης όλων των «έλλογων» υποκειμένων του αστικού-δημοκρατικού εκσυγχρονισμού εναντίον διαβόητων αντιπάλων: είτε των συντηρητικών εκκλησιαστικών κύκλων είτε, πολύ περισσότερο, της ενδυναμωμένης νεοφασιστικής απειλής ή ακόμα των αντιδραστικών φωνών που επεμβαίνουν σε ζητήματα οργάνωσης της γνώσης και της εκπαίδευσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Θοδωρή δεν έμπλεξα τίποτα. Όπως έχω γράψει 2-3 φορές ήδη δεν θα ασχολιόμουν με το εν λόγω κείμενο, αν δεν διάβαζα τα περί «μαστουρωμένων ροκάδων». Από την άλλη όμως δεν δέχομαι τη χλεύη, όταν κάτι μας ενοχλεί, αντιβαίνοντας στις απόψεις μας. Έχουμε επιχειρήματα ή όχι, για να αντιμετωπίσουμε όσα λέει ο ένας ή ο άλλος; Θα κολλήσουμε τώρα στους τίτλους και στα «σερ»; Όπως έχω γράψει πολλές φορές εμένα μ’ ενδιαφέρουν οι απόψεις, πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα. Δεν έχω παρακολουθήσει τι έχει πει, γενικώς, ο Μαρκεζίνης. Σε κάποιες απόψεις του που έφθασαν στ’ αυτιά μου και που αφορούσαν στην οικονομία συμφωνώ. (Τώρα για το πώς πλασάρεται, ή τον πλασάρουν, δεν με απασχολεί ιδιαιτέρως. Μένω στο «είναι». Αφήνω το «φαίνεσθαι»).
    Εσύ βάζεις Χ, ε; Εγώ λέω πως μας κέρδισαν στα χαρτιά, άνευ αγώνος…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Μένω με την απορία πως ακόμη υπάρχουν τύποι -κι ας είναι κι ο Νίκος Δήμου- που αντιμετωπίζουν το ροκ σαν υπόθεση "μαστουρωμένων" με ειρωνίες στυλ Espresso. Δεν έχουν ούτε καν την ικανότητα να αντιληφθούν ότι το ροκ έχει καταστεί κατεστημένο προ πολλού και να φιλτράρουν τούτες τις σερ-οποιήσεις όπως τους πρέπει. Μη μιλήσουμε για το αν στο ελάχιστο αντιλαμβάνονται τις ιδιομορφίες του βρετανικού μοντέλου σε όλα αυτά τα πράγματα...
    Αυτοί οι εγχώριοι αστοί της συμφοράς του στυλ Νίκου Δήμου, που εδώ και αιώνες στηρίζουν την άποψη τους ότι η χώρα είναι πιο πίσω από αυτούς, επειδή είχαν μετοχές στην πρώτη αντιπροσωπεία της πόρσε εν Ελλάδι, η οποία δεν ορθοπόδησε με ευθύνη του κράτους, μόνο γέλιο προκαλούν...
    Εκεί στις εκδόσεις του Καββαθά που τριγύρναγε ο Δήμου δεν βρέθηκε κάποιος να του εξηγήσει δύο πράγματα για το ροκ, το πως λειτούργησε, τι κατάφερε, αλλά και που κατάντησε σε ορισμένες περιπτώσεις. Και υποτίθεται ότι είναι και από τους "διανοούμενους" που απεχθάνονται τους αφορισμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Το ροκ απο το 1955 μέχρι σήμερα ήταν πάντα < SEX,DRUGS,ROCK'N'ROLL & MONEY > και φυσικά ήταν είναι και θα είναι όλοι μαστουρωμένοι, ο ΝΔ έχει απόλυτα δίκιο.Ξέρετε εσείς κάποιον που να αποτελεί εξαίρεση ?
    vicky z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. O Γιώργος Φακανάς διαδίδει ότι είναι υποψήφιος για Grammy ! φυσικά απο πουθενά δεν προκύπτει κάτι τέτοιο ! Ούτε κά δεν υπάρχει στις λίστες των υποψηφίων που βγήκαν χθές...
    vicky z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Vicky Z, για το πρώτο απάντησα. Δεν υπάρχει λόγος να επανέλθω.

    Για το δεύτερο, αν και δεν σχετίζεται με το θέμα της ανάρτησης, θα πω δυο λόγια.
    Έχω ακούσει κι εγώ τα περί υποψηφιότητας για Grammy ενός άλμπουμ του Γιώργου Φακανά, αλλά αυτό το γεγονός από μόνο του δεν μου λέει κάτι (δεν μου λέει κάτι πολύ εννοώ, σε προσωπικό επίπεδο). Τα Grammy μπορεί να έχουν κάποιο νόημα για την Αμερική, αλλά όπως όλα τα σχετικά βραβεία υπόκεινται σε έλεγχο (από μέρους μας). Τακτοποιήσεις, δημόσιες σχέσεις, «χθες εγώ-σήμερα εσύ-αύριο ο άλλος», αποκαταστάσεις «αδικιών» και άλλα διάφορα ηκίστου νοήματος. Αυτά τα συνήθη…
    Τώρα μου λες εσύ ότι το όνομα του έλληνα μουσικού δεν υπάρχει στις υποψηφιότητες. Τι να πω; Δεν το έχω ψάξει το ζήτημα. Αλλά θα το ψάξω με την πρώτη ευκαιρία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Μήπως υπάρχει αυτό του Νίκου Αλατά? (ασχετο με το θεμα αλλα...)

    Blindlemon

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Εννοείς τον Θανάση Αλατά, από τα 4 Επίπεδα της Ύπαρξης; Μέσα είσαι. Απ’ ό,τι είδα το “Run this town” με Jay-Z, Rihanna, & Kanye West έχει προταθεί στην πεντάδα για την “Greatest Rap/Sung Collaboration” και για την “Greatest Rap Music”…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Αγαπητή Vicky:
    "Free dope and fucking in the streets" κατά MC5. Σε χαλάει; Εμένα προσωπικά καθόλου.

    Και ένα αφιερωματάκι για τον κο Δήμου από κάποιο πισωγλέντη Sir:
    "Mars ain't the kind of place to raise your kids
    In fact it's cold as hell
    And there's no one there to raise them if you did
    And all this science I don't understand
    It's just my job five days a week
    A rocket man, a rocket man"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ναι Θανάση Αλατά :). Κεκτημενη ταχύτητα....
    Υπάρχει και ένα σχετικό αφιέρωμα για αυτόν και τα 4 Eπίπεδα της 'Yπαρξης σε ενα Fanzin, το Timemazine.

    Blindlemon.

    ΑπάντησηΔιαγραφή