Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

JOHNNY CARR Zoo drummer

Ο Johnny Carr δεν είναι Έλληνας, είναι Βρετανός. Παρά ταύτα συνδέεται άμεσα με τη σκηνή του ελληνικού ροκ ήδη από τα early sixties, όταν μαζί με φίλους του από τα American Community Schools της Αθήνας ετοιμάζουν τους Auroras (Jim Motz μπάσο, Paul Velletri ρυθμική κιθάρα, George Alexander lead κιθάρα, Johnny Carr ντραμς), παίζοντας σε παραλίες της Αθήνας (Αστέρια) το καλοκαίρι του ’65, πριν εξελιχθούν (οι Auroras) στους ακόμη πιο φιλόδοξους Zoo (Paul Velletri ρυθμική κιθάρα και αργότερα μπάσο, George Alexander lead κιθάρα και αργότερα πλήκτρα, Nick Jameson μπάσο και αργότερα lead κιθάρα, Johnny Carr ντραμς), οι οποίοι… αγωνίστηκαν σε κλαμπ, σκηνές, αλλά και στη δισκογραφία. Οι Zoo κατόρθωσαν να ηχογραφήσουν τέσσερα 45άρια, με τα τραγούδια “I cry/ Forget today”, “Go/ Six miles from the cage”, “Who’s who/ Let’s make it baby”, “You’re a crazy man/ Something’s got a hold on me” (όλα στην Philips, το 1966), και τα οποία συγκαταλέγονται μεταξύ των καλυτέρων garage της εποχής, πριν χαθούν (οι Zoo) για πάντα από το δισκογραφικό προσκήνιο μετά από το “Drums on the road/ Four point landing”, που βγήκε ως Johnny Carr and His Group, την επόμενη χρονιά (1967). Όπως γράφει στο σεμνό και ολιγόλογο ένθετο ο Johnny Carr: «κάποια στιγμή πήραμε όλοι διαφορετικούς δρόμους, μολονότι κανείς μας δεν εγκατέλειψε τη μουσική. Οι παρούσες ηχογραφήσεις έγιναν στην Αθήνα, στο διάστημα 2008-2009, αν και μερικά από τα μοτίβο που θ’ ακούσετε γυρόφερναν στο κεφάλι μου για περισσότερο από 40 χρόνια». Και όντως, ακούγοντας το “Zoo Drummer” [Cat O’Nine Tales, 2009], στο οποίον τα περισσότερα κομμάτια στηρίζονται σε ιδέες του Carr (ο ίδιος παίζει ντραμς, κρουστά, κιθάρες, μαντολίνο, πλήκτρα, μπάσο και τραγουδά! – σ’ ένα κομμάτι ακούγεται η Θάλεια Μπίστικα, την οποία όσοι την θυμούνται από παλιά, τη θυμούνται από τα «Βουβά Τοπία» των Morel το 1988), αντιλαμβάνεσαι το καλώς – πολύ καλώς! – εννοούμενο «κόλλημα» του ανθρώπου με τη μουσική που μεγάλωσε. Και δεν εννοώ μόνο το surf, το rock ακόμη και το blues των sixties, αλλά και τα ελληνικά ακούσματα (ο… Μαρεγιές ο Κανακάρης, η Μπρατσέρα), τα οποία και ενσωματώνει με ωραίο τρόπο στις συνθέσεις του.
Ο Johnny Carr έκανε ένα άλμπουμ από ψυχής, στο οποίο θέλησε να έχει τον πλήρη έλεγχο, αποτυπώνοντας με ακρίβεια ό,τι είχε στο νου του. Το κατάφερε. Αξίζει να νοιώθει υπερήφανος. Υ.Γ. H ιστορία του Johnny Carr όπως την αφηγείται ο ίδιος... 
https://www.garagehangover.com/zoo_drumsunderthesun/

16 σχόλια:

  1. για πολλά χρόνια εκφωνητής των Δελτίων Ειδήσεων της ΥΕΝΕΔ και του ΕΙΡ, στη δεκαετία του '70

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είσαι σίγουρος BlackCatBone, γιατί στο ημερολόγιό του στο Garage Hangover δε λέει κάτι παραπάνω (έτσι νομίζω) εκτός του… “I started a career in international journalism and broadcasting…”. Μήπως έλεγε το ραδιοφωνικό δελτίο ειδήσεων στην αγγλική; Τον είχες ακούσει εσύ (τότε) ή άλλη είναι η πηγή σου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. και βέβαια ..! έλεγε τα δελτια ειδησεων στην Αγγλική ...δεν θυμαμαι αν τα λεγε και ελληνικά..απο τοτε (1975) μου καρφωθηκε τι να 'γινε ο τύπος και οι μπαντες του..Η πηγή μου ειναι ο ευατος μου..που παρακολουθούσα τα παντα γυρω απο την μουσικη ..οτι τελος παντων επαιζε στα χρονια του '70 στην υενεδ και ειρτ..

      Διαγραφή
    2. Μου απάντησες μετά από 8 χρόνια; Πάλι καλά... (γέλια)

      Διαγραφή
    3. δεν ειχα τσεκαρει το feeback .Σημερα ασχοληθηκα με το θεμα ..και ετσι εφτασα και εδω και ειδα τα σχολια.Εχω αρκετο υλικο,κατι θα στειλω εδω ..
      Παντως ο ιδιος λεει σε συνεντευξη του ,
      πως :
      -Εσείς μένετε στη Ελλάδα. Τι είναι αυτό που σας γοήτευσε στη χώρα μας;

      Η μητέρα μου είναι Ελληνίδα, ξέρετε – γεννήθηκε εδώ, κι έπειτα πήγε στην Αγγλία και παντρεύτηκε σε νεαρή ηλικία. Σε αυτήν οφείλω την αρχική έκθεσή μου στον ελληνικό πολιτισμό και τη γλώσσα. Επίσης, επηρεάστηκα στα εφηβικά μου χρόνια από τον Θουκυδίδη ......https://diastixo.gr/sinentefxeis/xenoi/4949-john-carr

      Διαγραφή
    4. η μητερα του Ελληνιδα ..καταγωγη απο την Αρτα ...ο ιδιος δεν ξερω γιατι ,αποφευγει να μιλησει για το παρελθον του, ειδικα αυτο του ΕΙΡΤ .
      Μάλιστα εν τη ερημην του λογου αναφερει πως εχει μονο 30 χρονια στην Ελλαδα,δηλαδη απο το '85 !!! ..
      που μαλλον αστειευεται...Γεννηθηκε το '48 και ζει εδω 70 χρονια..συνταξιουχος πιά ..συγγραφεας 5 βιβλιων..και ιδιατερα Φιλελλην της Ιστορίας μας...

      Ακουστε τον να λεει για το βιβλιο του, ''Αβερωφ'' , αλλά προς το τελος , αναφερεται για πολυ λιγο για τους ΖΟΟ...καθολα ταπεινος και σοβαρος ,απεναντι σε ''αστειους'' υποτιθεται δημ/φους που συναγελαζονται χωρις να ξερουν ποιον εχουν απεναντι τους..ισα -ισα να βγαλουν τον σπονσορα του εκδοτη ...στην ξεπετα δηλαδη..
      https://www.youtube.com/watch?v=YtUSNqxGAyU

      Στην ΕΡΤ καμια μνεια κουβεντα σχετικά,για τον παλιό συνεργατη τους ...
      ή δεν ξερουν και ειναι ασχετοι ή αποσιωπαται η μακροχρονια υπηρεσια του εκει ...στο ξενογλωσσο δελτιο ειδησεων, στην δεκαετια του '70 ..(ρωτηστε τον Κογκαλιδη,τον Κουικ,τον Πετριδη,τον Μαστορακη..)
      http://www.ert.gr/eidiseis/politismos/thorikto-averof-keravnos-sto-egeo-grafi-o-john-carr/


      Διαγραφή
    5. Τι απαράδεκτοι είναι αυτοί ρε! Πού έπεσε ο καημένος ο Johnny...

      Διαγραφή
    6. ετσι Φωντα !!! ηθελα να πω γελοίοι ....αγοραίοι...ταιζουν σανό στον αμαθο κοσμακη...αυτοι κανανε τον Κολοκοτρώνη ποδοσφαιριστη,την Γκιζέλα Ντάλι ζωγραφο,κλπ...για αυτο συνεχισε να γραφεις ''σκαβοντας'' ..ο συγχωρεμενος Κ.Γιανουλοπουλος έλεγε χαρακτηριστικά : -'''δεν υπάρχει πάτος στο βαρέλι ..όσο ψάχνεις στην Μουσική..και νομίζεις πως ξέρεις ..τίποτα δεν ξέρεις...''
      ΥΓ: ο Johnny''Candy'' Carr( Drummer Zoo, The Auroras1965 The Loubogg1966)ΕΙΡΤ -στις Σπέτσες το καλοκαιρι του '66 με τους The Loubogg 1966 (την πρώιμη φάση των πελόμα μποκιού )..αλλά το ''χοντρό''που αγνοεί ο κόσμος, είναι άλλο και έρχεται απο το καλοκαιρι του '70 στα Ελληνικά Νησιά...

      Διαγραφή
  3. Πριν λίγες μέρες είχα βρει αυτό το live των zoo,από διαγωνισμό συγκροτημάτων, στο αρχείο του Μαστοράκη.
    http://is.gd/gEAFZ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εξαιρετικό το βίντεο Yorgo, ευχαριστώ και μπράβο για την ανακάλυψη. Πολύ καλοί οι Zoo (τα φωνητικά βγαίνουν λίγο άγαρμπα, αλλά no problem). Λευτέρης Κογκαλίδης και Γωγώ Ατζολετάκη σε πρώτο πλάνο. Το θέμα είναι… που και από πότε (1968;) είναι ο διαγωνισμός. Άψογος ο κιθαρίστας. Τι μαλλούρα είναι αυτή; Θέλει λίγο ψάξιμο. Στα χαρτιά μας ή και στο ημερολόγιο του Johnny Carr…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 1973,,,,!!! Μάρτιο, στο Θέατρο Μινώα...

    Και συμμετείχαν ακόμα οι SMILE, SUNSET, TASTE OF LIFE, TERMITES (μάλλον του Τριδήμα), Weird Object (γνωστοί και ως Ηλεκτρικός Αργοναύτης), Νωε και μερικοί ακόμα...

    Νικος Καρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Είπα κι εγώ ρε Νίκο. Υπήρχε περίπτωση να είχε τέτοιο μαλλί ο κιθαρίστας αρχές του ’68; Εξάλλου, δεν πρέπει να είχε ξεκινήσει καριέρα κι η 15χρονη (το ’68) Ατζολετάκη (για τον Κογκαλίδη, και την… σούπερ, σούπερ δισκοθήκη του, δεν είμαι σίγουρος πότε πρωτοβγήκε στην TV). Κάτι λέει στο Garage Hangover κι o Johnny Carr:

    “George Alexander's later career mirrored his mercurial character. He went to college in Amherst, Massachusetts, and of course did brilliantly. We met up for a few months in spring 1973, when I was in Athens doing work for ABC Radio News. We formed a trio with his younger brother Victor on lead guitar – the short-lived Zoo II – for a few college gigs, with Victor’s phenomenal ability on lead guitar. Sporting a beard and moustache, George had morphed into the archetypal shaggy campus activist”.

    Ποιο είναι αυτοί οι Taste of Life; Τους Τερμίτες τους ξέρω· αν πρόκειται δηλαδή για τους… Γιάννης Τριδήμας & Τερμίτες, που είχαν κι ένα 45άρι στη Fantasia.

    Σ’ ευχαριστώ για την πληροφορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. πέραν όλων των άλλων, στο λινκ που δίνεις, αφηγείται ωραία και ψύχραιμα την ιστορία του. χωρίς υπερβολλές και επικεντρώνοντας στη μουσική.
    κερδίζει από τα αποδυτήρια μιλώντας για την αναζήτηση του ντράμερ του πεπίνο ντι κάπρι.
    Παρακάτω εξηγεί επαρκώς και με ωραίο τρόπο τη σχέση του πρώιμου ελληνικού ροκ με το ιταλικό και γαλλικό τραγούδι, αιτιολογώντας και την σχετική μονόδρομη επίδραση.
    Θα άξιζε γενικά να μεταφραστεί και να αναδημοσιευτεί κάπου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Είχα ακούσει πως το κείμενο του Johnny Carr μεταφραζόταν και ότι προοριζόταν για βιβλίο. Δεν ξέρω τι έγινε τελικώς…
    Ο Carr κρατούσε σημειώσεις από τότε (είχε ημερολόγιο δηλαδή – είναι φανερό) γι’ αυτό και το κείμενό του έχει απροκάλυπτη αξία. Δεν έγραψε το κείμενο σήμερα, προσπαθώντας να θυμηθεί τι συνέβη τότε. Πρόκειται, εν ολίγοις, για ντοκουμέντο. Μια μαρτυρία την οποία μπορεί να διαβάσει κάθε φίλος του εγχώριου rock των sixties, για να μάθει και να πληροφορηθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο JOHN CARR ήταν ανταποκριτης του Billbord στην Ελλάδα για πολλά χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Στον ιδιο διαγωνισμο συμμετειχαν και οι Smile. Mηπως εχει κανείς το live βίντεό τους?

    ΑπάντησηΔιαγραφή