Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

TRINI LOPEZ η αρχή τού folk-rock

O υπότιτλος είναι προκλητικός. Μπορεί να είναι και… ανιστόρητος. Αλλά, επειδή η ιστορία γράφεται και ξαναγράφεται, επειδή έχω την αδυναμία να βρίσκω, πάντα, μία «πιο δεύτερη» από εκείνην που μοιάζει γενικώς παραδεκτή ή αποδεκτή, επειδή μου αρέσει να ασχολούμαι με τα υποτιμημένα (ας το πω έτσι - αν και δεν ισχύει ακριβώς στην περίπτωσή μας) πρόσωπα της pop πινακοθήκης, λέω πως folk-rock gem παλαιότερο από το “The search goes on” του σπουδαίου Trini Lopez (και του Dwayne Sheffield) δεν έχω ξανακούσει. (Και πόσο παλαιότερο να ήταν δηλαδή!). Το κομμάτι πρωτο-παρoυσιάστηκε το 1960 (ναι το 1960) στο 45άρι “It hearts to be in love/ The search goes on” [King 45-5344] και έκτοτε μερικές φορές ακόμη.
Το 1966 (ή μήπως το ’65;), όταν το folk-rock άρχιζε σιγά-σιγά να κυριαρχεί, ο Lopez και η King, ψυλλιαζόμενοι, πιθανώς, τι είχαν πράξει 5-6 χρόνια πριν, όταν όλοι οι υπόλοιποι (Animals, Dylan, Byrds…) ήταν «αγέννητοι», ξαναηχογράφησαν(;) το κομμάτι, στο 45άρι “The search goes on/ Chain of love” [King 45-6021] μπας και… Αλλά μπα…
Κι αυτό. Στη χρυσή του εποχή ο Trini Lopez έμπλεξε το "Never on Sunday" του Μάνου Χατζιδάκι με τους ήχους της Καραϊβικής. Ξανάκουσα τώρα το γαλλικό τεσσαράκι "Surf No5" [Reprise/ Disques Vogue RVEP. 60.043], το οποίο ακολουθούσε κατά πόδας, κυρίως με το "Granada", τις επιτυχίες του Lopez εν Παρισίοις ("If i had a hammer", "Unchain my heart", "Green, green", "La bamba"...) και μπορώ να πω ότι το χάρηκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου