Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

KARIN KROG we could be flying

Τα δύο ωραιότερα τραγούδια που έχουν γραφεί για την Άνοιξη τα έχει πει (και τα δύο – έστω και σε δεύτερη εκτέλεση) μία αγαπημένη jazz τραγουδίστρια, η Νορβηγίδα Karin Krog. Αναφέρομαι, κατ’ αρχάς, στο “You must believe in spring” του Michel Legrand με τους αγγλικούς στίχους των Alan και Marilyn Bergman (επρόκειτο για το “La chanson de Maxence” από την ταινία του Jacques Demy “Les Demoiselles de Rochefort”, του 1967) και, βεβαίως, στο “We could be flying”, με τη μουσική του Michel Colombier και τους στίχους του Paul Williams, που είχε πρωτοπεί (μάλλον) η Lani Hall στο “Sundown Lady” (1972).
Το πρώτο κομμάτι, το τραγούδησε μοναδικά η Karin Krog στο άλμπουμ της “You Must Believe In Spring” [Polydor 2382 044, 1974] που περιελάμβανε, ολάκερο, τραγούδια του Michel Legrand και ήταν ενορχηστρωμένο από τον τρομπετίστα Palle Mikkelborg. Το δεύτερο, ακούστηκε στο LP της “We Could be Flying” [Polydor 2382 051, 1974] και ήταν μία εντυπωσιακή, εκτός σειράς, διασκευή, με ανυπέρβλητο παίξιμο (το κομμάτι, για μένα, κατατάσσεται στα «συγκλονιστικά»). Στην μπάντα: ο Steve Kuhn πιάνο, ο Steve Swallow bass guitar (παίζει παπάδες! - όχι πως οι υπόλοιποι υστερούν) και ο Jon Cristensen ντραμς. Εδώ κι οι στίχοι…

There’s a feel that comes in the Spring
A touch of hope, a new beginning
Time’s racing by I know
But as it crossed my mind
I thought we all would end up winning
Love is rising like the summer sun
Caught in the silence of hello
Rolling the words across the sky

There’s a feel that comes in the Spring
When all the world’s alive and shining
Waiting to touch us all
The youngest and the old
And give each day a velvet lining
A new kind of light surrounds us all
And if we could we’d all be flying
I’ve always felt that deep inside
We’re trying, we’re trying

(twice)

5 σχόλια:

  1. Η Karin Krog και κανα δυο αλλοι ειναι και ο λογος που ακουω ακόμα μουσική Φώντα.Προσωπικά πάντα.Μιλώντας για την "ανοιξη" εχει κανει και ενα δίσκο με τον Dexter Gordon που τοτε τραβιοταν στις Νορβηγίες,το "Some Other Spring – Blues & Ballads" που μονο σε CD το εχω δει βέβαια και εχει διασκευές."How Insensitive" κλπ.
    Ανεβασα και το "Maiden Voyage" για οποιον ενδιαφέρεται μετα το post σου.
    http://www.mediafire.com/?gmvtpeab4syxua8

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φρικτέ Νάνε, για το “Some Other Spring” της Karin Krog και του Dexter Gordon είχα αφιερώσει ένα «δισκορυχείον» στο Jazz & Τζαζ, πριν από μερικά χρόνια.
    Εξαιρετικό το “Maiden Voyage”. Είναι από το “Joy”, με Jan Garbarek και άλλους. Το είχα βρει, παλιά, σε ιαπωνικό LP…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. To Jazz & Τζαζ δεν το θυμάμαι καιτο joy δεν το βρήκα ποτε μπροστά μου...
    και το sunny δεν ειχα ακούσει,εχω μόνο το watermelon man απο αυτα με τους public enemies.
    Thanks for the memories που λενε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σπουδαία φωνή.Την έμαθα από το Maiden Voyage στη συλλογή Talkin' Jazz Volume 2

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όπως τα λέτε είναι...Υπέροχα τα άλμπουμ και τεράστια μορφή η Krog.Και το "We could be flying",και με τον Dexter,και το "Joy" κι ενα άλλο με τον Archie Shepp απο τα 70's...Τα πάντα όλα.Με φτιάξατε...Φρικτέ νάνε το "Joy" ειχε σκάσει σε επανέκδοση πριν κανα δυο χρόνια,όλο και κάπου θα το τρακάρεις...
    Θοδωρής

    ΑπάντησηΔιαγραφή