Τρίτη 17 Μαΐου 2011

η ACID JAZZ… στα mid sixties

Πέρυσι η Acid Jazz έδωσε δύο 7ιντσα EP, που, σίγουρα, θα είχαν πολλά να πουν στους φίλους τού mod/ r&b ήχου των βρετανικών sixties. Τ’ άκουσα (και τα ευχαριστήθηκα) προσφάτως…Η πρώτη έκδοση είναι από ’κείνες που θα περάσουν στην Ιστορία. Αναφέρομαι φυσικά στην κυκλοφορία ενός εκ των σπανιοτέρων EP του british r&b (δεν το έχω δει ποτέ να πωλείται), του 4 tracks extended των Muleskinners που είχε κυκλοφορήσει σε ελάχιστες κόπιες – το 1964; – και χωρίς την άδειά τους, σε κάποιο Keepoint label. Το δισκάκι περιλαμβάνει τα δύο κομμάτια του κανονικού τους single “Back door man/ Need your lovin’” [Fontana, 1965], αμφότερα στην side A, καθώς και τα “Why don’t you write back to me?” (δικό τους) και “Untie me” (του Joe South). Για να τα δούμε όμως ένα-ένα, όπως καταγράφονται στην Acid Jazz έκδοση.
To “Need your lovin’”, ένα r&b/rockabilly των Ronnie Hawkins and The Hawks από το 1959, γίνεται στα χέρια των Muleskinners δυναμίτης. Δεν είναι μόνον ότι το αγριεύουν και το επιταχύνουν, αλλά ρίχνοντας και τη φυσαρμόνικα ανάμεσα το κάνουν τελείως freakbeat. Και όπως αντιλαμβάνεστε, αφού συνόδευαν τον Howlin’ Wolf σε κάποιες από τις εμφανίσεις του στο Λονδίνο, όπως διαβάζω στο back cover του EP, δεν θα είχαν ουδένα πρόβλημα στο να εκτελέσουν και το “Backdoor man”, με τη τέχνη και τη δύναμη των… Yardbirds (για να ξέρουμε, γιατί συζητάμε). Το “Why don’t you write back to me?” είναι ένα κλασικό british r&b με ωραία ερμηνεία από τον Terry Brennan (πριν στους Roosters μαζί με τον Eric Clapton) και άψογα παιξίματα σε πλήκτρα και κιθάρες (εδώ ο Ian McLagan, αργότερα στους Small Faces – βγάζει ακόμη δίσκους). Το “Untie me” του Joe South, που είναι φοβερό τραγούδι και που το έλεγαν και οι Manfred Mann στην Αγγλία την ίδιαν εποχή (1964) αντιμετωπίζεται και από τους Muleskinners με την πρέπουσα… μεγαλοπρέπεια. Η ηχογράφηση μπορεί να «μπάζει» λίγο, λόγω Keepoint, όμως τα vibes δεν κρύβονται.Οι Richard Kent Style είχαν για έδρα τους το Manchester. Υπήρξαν δε, στα χρόνια που βρίσκονταν εν ζωή (1966-1969), μία από τις top attractions στα clubs της πόλης, παίζοντας, ας πούμε, μαζί με τους Creation και δημιουργώντας το δικό τους soul mod σκηνικό. Πρόλαβαν, μάλιστα, και ηχογράφησαν πέντε 45άρια, τα οποία, όποτε σκάσουν μύτη, ξετινάζονται στο eBay. Πέρυσι, λοιπόν, η Acid Jazz τύπωσε σ’ ένα 7ιντσο EP υπό τον τίτλο “In Style with The Richard Kent Style” τέσσερα τραγούδια τους· το τρίτο τους 45άρι από το 1967 στην Columbia με τα κομμάτια “Marching off to war/ I’m out”, την εκδοχή τους στο “Just a little misunderstanding” των Contours, που υπήρχε και στη συλλογή “Rare Mod, Volume 2”, καθώς και το ανέκδοτο “You can’t keep a man without love”. Έχοντας στη σύνθεσή τους τρομπόνι, τρομπέτα (Harvey Starr), σαξόφωνα (Austin Verner) και ακόμη μία τρομπέτα (Ron Smith), οι Richard Kent Style ήξεραν να σκορπούν soul ρίγη στο κοινό τους, είτε διασκεύαζαν, είτε πρωτοτυπούσαν. Προκρίνω το “Just a little misunderstanding” για την «mod-άδικη» χορευτικότητά του.

3 σχόλια:

  1. κυριε τρουσσα ασχετο αλλα μπορειτε να μου πειτε απο τι πεθανε ο τραγουδοποιος περικλης χαρβας?Δεν μπορω να βρω καμμία πληροφορια γι'αυτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν γνωρίζω. Έχω απόκομμα από εφημερίδα της εποχής (17/8/1993), αλλά κι εκεί δεν αναφέρεται αιτία θανάτου. Πέθανε πάντως στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Ικαρία, την περίοδο των μεγάλων πυρκαγιών (13 νεκροί). Κηδεύτηκε στο νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου, την Τρίτη 17/8/1993.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ολοι αυτοί που εχουν μπλεχτει με το funk και την acid jazz για καποιο λόγο γουστάρανε και την mod περίοδο.Θυμάμαι το 2000 η το 2001 ειχαν παίξει μερικοί απο τους Brand New Heavies ως Akimbo σε ενα ερείπιο στου Ψυρρη με guest dj τον Eddie Piller.Μετα το gig ειχα πιάσει στη πάρλα τον Piller και μου ελεγε οτι ηταν mod στα νιάτα του με βέσπες,καπαρντίνες,Small Faces και τα ρέστα...Διαβάζω αργότερα μια συνέντευξη του Russ Dewbury τα ιδια.O Dean Rudland ? Και το "milestones" mod δίσκος λέει οτι ειναι.. Bέβαια χειρίζονται καλά την γλώσσα τους και αμα τους στριμώξεις και τους πεις τοτε τι boogaloo & Jimmy Smith μας λές,σου απαντούν "ελα μωρέ soulboys,mods,rare groove το ιδιο πράμα ειναι".ΟΚ τι να του πεις ?
    Ωραίοι αυτο οι Richard Kent Style που ειναι και τα τσιγάρα μου.Δεν τους ηξερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή