Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

ET1 – NET – ET3

8/11/2009
Είδα, κατά τύχη, κάποια αποσπάσματα του «Κ. Γ. Καρυωτάκης» (σκ. Τάσος Ψαρράς) στην ΕΤ1…

30/1/2010
…που παρουσίαζε, παλαιότερα, κάτι μουσικές εκπομπές στην ΕΤ3 κι είχε και δισκάδικο…

9/3/2010
Είδα χθες το βράδυ στη ΝΕΤ την εκπομπή «Mηχανή του χρόνου»…

13/8/2010
Πριν κάνα χρόνο (στη NET νομίζω) πέτυχα τον Νίκο Παναγιωτόπουλο σε μια εκπομπή για τους νέους κινηματογραφιστές…

17/9/2010
Το είχα δει παλαιά στη ΝΕΤ και είχα γράψει τις εντυπώσεις μου στο Jazz & Τζαζ, στο τεύχος 87, τον Ιούνιο του 2000…

25/9/2010
Περί τα μέσα Μαΐου είδα τυχαίως και παράωρα στην τηλεόραση (νομίζω στην ET1) κάποια μουσική(;) εκπομπή –δεν την πρόλαβα από την αρχή– μ’ έναν τσελίστα να διαλύει…

24/11/2010
Ωραία η ιδέα της ΕΤ1 για μια εκπομπή αφιερωμένη στο σκηνοθέτη Νίκο Παπατάκη

6/1/2011
…πέφτοντας πάνω σ’ ένα αφιέρωμα, του Σπύρου Παπαδόπουλου στη ΝΕΤ, για τον Μανώλη Χιώτη…

20/1/2011
Ξέχασα επίσης να σου πω πως εχθές είδα στο Παρασκήνιο της ΕΤ1 το «Καφενείο των Μουσικών»…

2/10/2011
Στην εφημερίδα Τα Νέα της 28/9/2011 δημοσιεύτηκαν αποσπάσματα συνέντευξης της Angela Merkel στη ΝΕΤ…

24/2/2012
Χθες βράδυ η ΕΤ1 –το καλύτερο κανάλι της ελληνικής τηλεόρασης– έδειξε την ταινία του Νίκου Ζερβού «Εξόριστος στην Κεντρική Λεωφόρο»…

22/3/2012
Χθες βράδυ (δηλαδή σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες) ψάχνοντας στα κανάλια έπεσα, στη ΝΕΤ, στην εκπομπή «Στην υγειά μας»…

24/7/2012
Ήταν προς τα τέλη της δεκαετίας του ’80, όταν είχα δει στην ΕΤ1 την ταινία του Σουηδού Johan Bergenstråhle “Jag Heter Stelios”

3/4/2013
…ένα Σάββατο βράδυ στη ΝΕΤ, όταν τον παρακολούθησα να τραγουδάει, πολύ ωραία, ένα τραγούδι του μακαρίτη Μπάμπη Μπακάλη…

Το δισκορυχείον όταν έβλεπε τηλεόραση έβλεπε μόνον κρατικά κανάλια.

Οι κατουρημένοι πάνω τους, εκείνοι που τους σέρνει η τρόικα από τ’ αυτί και που μέσα στον πανικό τους ρίχνουν τα ζάρια και όποιον πάρει ο χάρος μόνο τον αποτροπιασμό και τον σιχτιρισμό των σκεπτομένων μπορεί να προκαλέσουν, και μόνο τα «μπράβο» και τα «ζήτω» των βλαμμένων και των ηλιθίων.
Θέλουν να κάνουν αναδιάρθρωση στην ΕΡΤ οι άνθρωποι; Τρίχες κατσαρές. Τίποτα δε θέλουν, τίποτα δεν τους ενδιαφέρει. Να ικανοποιηθεί τσάτρα-πάτρα η μνημονιακή απαίτηση, μόνον αυτό τους νοιάζει. Υπάρχουν υπεράριθμοι στην ΕΡΤ; Να φύγουν. Αν μπορεί να λειτουργήσει η ΕΡΤ με το μισό προσωπικό ή με τα 3/4 ας λειτουργήσει. Αλλά κλεισμένη και με κατεβασμένο σήμα πώς θα λειτουργήσει;
Κάθε φορά που γίνεται μιαν απεργία βγαίνουν οι κυβερνώντες και παπαγαλίζουν. «Ναι στο διάλογο, αλλά με ανοιχτά σχολεία…», «ανοιχτούς δρόμους», «ανοιχτά λιμάνια», «ανοιχτά νοσοκομεία»… ανοιχτά τα κέρατά τους… Τώρα, με μια κατάπτυστη, πραξικοπιματική και φασιστική απόφαση (την οποίαν, κατά βάση, υποστηρίζει με χαιρεκακία μόνον η Χρυσή Αυγή), βάζουν λουκέτο στην ΕΡΤ, επειδή έτσι έδειξε το «πάρτα όλα». Τώρα, το «με ανοιχτή την ΕΡΤ» δεν ισχύει. Δεν προκάνουν, επειδή κωλοβαράνε ένα χρόνο και δεν μπορούν να βρουν δυο χιλιάδες διαστημόβλαχους να διώξουν από το Δημόσιο.
Ποτέ ιδρύθηκε το ΑΣΕΠ; Το 1994. Μάλιστα. Όσοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ μετά το 1994 κρίνονται από μηδενικής βάσεως. Θα εξαιρούνταν μόνον όσοι είχαν προσληφθεί μέσω άλλων νομίμων διαδικασιών (επετηρίδα). Πόσοι υπηρετούν στο Δημόσιο από το 1994 και μετά; Χονδρικώς οι μισοί, περί τις 300 χιλιάδες να πούμε. Μέσα σ’ ένα χρόνο από 300 χιλιάδες άτομα δεν μπορείς να βρεις δυο, τρεις, τέσσερις χιλιάδες, τους πιο καμένους, τους πιο κολλητηριτζήδες και να τους στείλεις να μαζεύουν καρπούζια; Κάνετε έναν πανελλήνιο διαγωνισμό ρε κωθώνια. Βάλτε στους 300 χιλιάδες (λέμε τώρα…) να μας γράψουν... πώς πέρασαν το καλοκαίρι, να μας κάνουν μια διαίρεση δεκαδικού δια δεκαδικό με το χέρι, να μας θυμήσουν τι έγινε το 732 μ.Χ. και να μας πληροφορήσουν σε ποιο νομό πέφτει ο ναός του Επικουρίου Απόλλωνος. Θα είχες αμέσως-αμέσως μια δεξαμενή… 290 χιλιάδων και θα ’διωχνες κατά βούληση. Ας πούμε ότι κάνω πλάκα... αλλά κάπως έτσι έπρεπε να γίνει.
Τι κάνουν αυτοί οι ανάξιοι που μας κυβερνούν τον τελευταίο χρόνο, και όλα τα προηγούμενα όλοι οι προηγούμενοι; Μόνο φόρους ξέρουν να βάζουν και οθωμανικά χαράτσια; Αλλά, βεβαίως, τι να περιμένεις από άβουλους και τεμπελχανάδες, τους διαχρονικώς αχρήστους, που αφού έφτιαξαν μια δημόσια διοίκηση σαν τα μούτρα τους στηριγμένοι στα κατώτερα των ενστίκτων (στο γλείψιμο, στην αμορφωσιά και τη συναλλαγή) τώρα μάς παρουσιάζονται ως μεταρρυθμιστές και εκσυγχρονιστές; Αν είχαν λίγη τσίπα πάνω τους, ίχνη από φιλότιμο, πρώτοι εκείνοι έπρεπε ν’ ανοίξουν, μόνοι τους (για τους εαυτούς τους), τις πόρτες των εξόδων…

15 σχόλια:

  1. Φώντας Τρούσας: ένθερμος υποστηρικτής των "εξορθολογισμένων" απολύσεων! Αυτό μάλιστα... αυτό είναι ΔΗΜΑΡ, όχι μαλακίες.
    Και για πες μας ρε Φώντα, ποιος θα αποφασίσει ποια είναι αυτά τα δημοσιουπαλληλικά κωθώνια που πρέπει να απολυθούν; Ποιος θα αποφασίσει να στείλει στις στοές της ανεργίας το 1/3, το 2/5, ή δε ξερω κι γω ποιο νούμερο, για να βλέπει ο κ. Τρούσας Σπ. Παπαδόπουλο και Johan Bergenstråhle;

    μπάμπης μπακάλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγγονός του Μπάμπη Μπακάλη είσαι;

      Γιατί λες βλακείες; Σου μοιάζω για ΔΗΜΑΡ; Ή μήπως σου μοιάζω για αθεράπευτος κρατικιστής; Άκουσε να δεις Μπακάλη, εγώ έγραψα ακριβώς το εξής:

      «Υπάρχουν υπεράριθμοι στην ΕΡΤ; Να φύγουν. Αν μπορεί να λειτουργήσει η ΕΡΤ με το μισό προσωπικό ή με τα 3/4 ας λειτουργήσει. Αλλά κλεισμένη και με κατεβασμένο σήμα πώς θα λειτουργήσει;».

      Καταλαβαίνεις τι λέω ή μήπως όχι; Ρωτάω αν υπάρχουν υπεράριθμοι και αν μπορεί να λειτουργήσει η ΕΡΤ με τους μισούς ή με τα ¾ των υπαλλήλων, χωρίς να κατεβεί το σήμα της. Αυτό λέει η κοινή λογική. Αυτό ζητάει να μάθει όλος ο κόσμος. Κανείς δεν είναι διατεθειμένος να πληρώνει ούτε μισόν αχρείαστο, ούτε μισόν γλειψιματία.

      Ποιοι θα είναι αυτοί που θα αποφασίσουν; Ε, κάποιοι θα ’ναι… Κάποιοι που να μην είναι εντελώς βλάκες, ούτε κάποιοι που να περνιούνται για έξυπνοι…

      Διαγραφή
  2. Σύμφωνοι οτι είναι πραξικοπιματική και φασιστική απόφαση.
    Αλλά για να δεις 10-15 φορές τηλεόραση, Φώντα, μέσα σε 4 χρόνια, δεν κρατάς ένα κανάλι που χρειάζεται το τριπλάσιο κόστος ετησίως σε σχέση με τα ιδιωτικά, για να λειτουργήσει! μας αναγκάζουν να το πληρώνουμε οι Ελληνες πολίτες μέσω του λογαριασμού του ρεύματος. Για να παίρνει ο Σπύρος Παπαδόπουλος 50.000 ευρώ το επεισόδιο για χρόνια στην εκπομπή του και 1.200 ευρώ ο τελευταίος υπάλληλος κηφήνας τηε ΕΡΤ.
    Φυσικά, να ελπίζουμε στην επανεκκινήση της που θα εχει το ρόλο μιας σοβαρής τηλεόρασης και θα στελεχώνεται από ανθρώπους οι οποίοι θα προσληφθούν με αξιοκρατικά κριτήρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν νομίζω πως υπάρχει μεγαλύτερη κατάντια σ'αυτό τον τόπο απ'τους ιδιώτες (με την αρχαία έννοια) που κλαίνε για τα 4,20 ευρώ τον μήνα που τους έτρωγε η ΕΡΤ.

      Χθες μου είπε ένα φίλος: "Σιγά την ποιότητα που είχε η ΕΡΤ" φυσικά πήρε την κατάλληλη απάντηση: "Πες μου 10 εκπομπές της ΕΡΤ που έχεις παρακολουθήσει τα τελευταία 20 χρόνια;;" ...ακολούθησε ησυχία... "Κρίνεις χωρίς να έχεις δει, ωραίος είσαι".

      Παρ'ολα αυτά το θέμα αγαπητέ ανώνυμε ιδιώτη των 3:33 π.μ. δεν είναι πόσες εκπομπές της ΕΡΤ έχω δει εγώ ή ο Φώντας ή εσύ αλλά τι προσφέρει η ΕΡΤ γι'αυτό τον τόπο.

      ...και τζαζ ακούει μικρό κομμάτι του παγκόσμιου πληθυσμού, μήπως να την καταργήσουμε και αυτή;;

      Μετά λύπης πάντως διαβάζω πως τα σχέδια για την νέα-ΕΡΤ μιλούν για ένα κανάλι που θα έχει κύριο στόχο την υψηλή τηλεθέαση. Εμ, τι να την κάνεις την τζαζ όταν μπορείς να έχεις britney spears, τι να κάνεις τις ανιχνεύσεις, το μονόγραμμα, το παρασκήνιο, τον Πετρίδη, το ρεπορτάζ χωρίς σύνορα κλπ κλπ όταν μπορείς να έχεις τη φατμαγκιουλ την βιασμένη, τον Σουλεϊμάν το ποστερ-μποϊ των νεο-Οθωμανών , και υψηλές θεαματικότητες.

      Το tea-party πάντως σίγουρα θα ήταν περήφανο για τους Έλληνες συντρόφους του που αν τους έκανες την ερώτηση: "ΕΡΤ ή δυο πιτόγυρα (4,20) το μήνα;;" θα σου απαντούσαν "δυο πιτόγυρα".

      Διαγραφή
  3. Εντάξει, εγώ μπορεί να είδα 15 φορές εκπομπές στην κρατική τηλεόραση τα τελευταία 4 χρόνια, αλλά άλλοι μπορεί να είδαν 50 ή 100 (και κάποιοι πιθανώς καθόλου). Για μένα η κρατική τηλεόραση είναι από «καλή» έως «πολύ καλή», αν εξαιρέσεις το λιβάνισμα στις ειδήσεις (που είναι εμμετικό) και την μπουρδολογία με τ’ αθλητικά (κατ’ εμέ η μάστιγα των τηλεοπτικών προγραμμάτων), που μετατρέπουν την ΕΡΤ σε γυφτοαριστοκράττισα· εν σχέσει με τις μεταδόσεις κατ’ αρχάς, αφού συνήθως τις χρυσοπληρώνει.
    Φυσικά, μπορεί να γίνουν καλά και φθηνά προγράμματα (επιβάλλεται), φυσικά μπορεί να αξιοποιηθούν δυνατότητες (αρχεία κ.λπ.) τις οποίες δεν έχουν τα ιδιωτικά κανάλια, φυσικά και πρέπει να γίνει αξιολόγηση του προσωπικού, να χαμηλώσουν τα κόστη και όλα τα υπόλοιπα. Ποιος διαφωνεί μ’ αυτά; Δεν είναι όμως αυτό το θέμα μας!

    Το θέμα είναι η χουντικής εμπνεύσεως μεθόδευση-απόφαση του κλεισίματος της ΕΡΤ, για να δείξει υποτίθεται η κυβέρνηση πως δεν μασάει… τον κώνωπα, όταν οι… καμήλες που καταπίνονται εν σχέσει με τα καταχρεωμένα ιδιωτικά κανάλια και το... παρεμπόριο συχνοτήτων δεν περιγράφονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τότε ανώνυμε περίμενε να γίνουν όλα ιδιωτικά και βλέπε μόνο ιδιωτικά κανάλια που νομίζεις ότι δε τα πληρώνεις.Αυτή η λογική πολλών ότι διαλύοντας τα πάντα θα έρθει η ανάπτυξη δεν υπάρχει. Διαλύοντας τα πάντα και μηδενίζοντας το όποιο δημόσιο και κοινωνικό γίνεσαι ζούγκλα, αυτό που ζούμε δηλαδή.
    Σε ενόχλησε ότι πληρώνεις την ερτ, το χαράτσι δε σε ενόχλησε, ο 23% ΦΠΑ, το 10% που πάιρνουν οι φασίστες, η καθημερινή βία που βιώνουμε, η ανεργία 30% ?
    Περίμενε λοιπόν την ανάπτυξη και το όποιο ευρωπαικό μοντέλο μας πασάρουν
    Σπύρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η λέξη «ακροαματικότητα» δεν αφορά στην ΕΡΤ. Δεν πρέπει να αφορά στην ΕΡΤ και κακώς μετριέται η «ακροαματικότητά» της. Αν το πρόβλημα της ΕΡΤ ήταν η ακροαματικότητα τότε βάζεις πέντε αχαΐρευτους να μαγειρεύουν το πρωί, ψάχνεις να βρεις τι χρώμα βρακί είχε το τάδε ξέκωλο το μεσημέρι, ρίχνεις το απόγευμα… Τούρκους και Βραζιλιάνους και κλείνεις το βράδυ μ’ ένα τσούρμο αχλαμπούχλες να μιλάνε για το ποδόσφαιρο. Και η «ακροαματικότητα» στα ύψη. Αυτή είναι η αντίληψη της Δεξιάς για την κρατική τηλεόραση; Το «πούλα-πούλα»; Αυτή και μόνον αυτή. Τον πολιτισμό τον έχουν για τα τέτοια τους. Μόνο σε τίποτα εγκαίνια μουσείων πηγαίνουν για να στηθούν μπροστά-μπροστά σαν γύφτικα σκεπάρνια να τους δουν οι ψηφοφόροι τους μπας και τους ξεχάσουν.

    Η έννοια «ακροαματικότητα» είχε κάποιο νόημα την εποχή των παχιών αγελάδων, όταν η διαφημιστική πίτα ήταν παραφουσκωμένη και περίσσευαν κομματάρες (με αέρα κοπανιστό μέσα) για όλους.
    Τώρα τα… μεγκάλα ιδιωτικά κανάλια κατήντησαν να διαφημίζουν κουβέρτες και σεντόνια, τεντζερέδες και ποτήρια (διαφημίσεις, δηλαδή, που δεν τις έβλεπες ούτε σε… συνοικιακούς τηλεοπτικούς σταθμούς). Όταν δεν υπάρχει διαφήμιση η εμπορική λέξη «ακροαματικότητα» έχει χάσει τη σημασία της. Είναι γελοίο δε αυτήν την χωρίς πρακτικό νόημα, πλέον, λέξη να την επαναφέρουν κάποιοι, και μάλιστα εν σχέσει με την ΕΡΤ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μάκη και Σπύρο...
    Τι δεν καταλάβατε απ'αυτά τα λίγα που έγραψα; Ή μάλλον τι καταλάβατε: οτι μου έλειψαν τα 4,20 ευρώ (μίλησε κανείς για το χαράτσι, ανεργία, κτλ.; εντελώς άστοχο το παράδειγμα αγαπητέ Σπύρο) και ότι θα ήθελα να γίνουν όλα ιδιωτικά.
    Να επαναλάβω λοιπον ότι:

    α)Σύμφωνώ οτι είναι πραξικοπιματική και φασιστική απόφαση

    β)η ΕΡΤ χρειάζεται το τριπλάσιο κόστος ετησίως σε σχέση με τα ιδιωτικά κανάλια (υποστήριξε κανείς τα ιδιωτικά ή είπε να γίνουν όλα ιδιωτικά;)

    γ)πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες τις υπέρογκες αμοιβές των εργαζομένων τις ΕΡΤ. Ορίστε και οι αμοιβές τους:
    http://oktv.gr/misthologio-ert/

    δ)ελπίζουμε στην επανεκκινήση της ΕΡΤ που θα εχει το ρόλο μιας σοβαρής τηλεόρασης και θα στελεχώνεται από ανθρώπους οι οποίοι θα προσληφθούν με αξιοκρατικά κριτήρια.

    Τώρα Μάκη μου, αν σου αυτά για να βλέπεις μισή ωρίτσα Τζαζ το μήνα, χαλάλι σου....Εμένα πάντως δε μου αρέσουν και προτιμώ να βάλω ένα μισαωράκι στο youtube - όχι να περιμένω από τους 700 δημοσιογράφους της ΕΡΤ (όταν τα ιδιωτικά λειτουργούν καλύετρα με 150) να μου τη στριμώξουν στο πρόγραμμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εξω οι νεοφιλελεύθεροι φασιστες,φλώροι από το δισκορυχείον,ντροπή σου ανώνυμε,με κάτι ηλίθιους-ιδιώτες,ωραία το έθεσε ο από πάνω σχολιαστής Μάκης-σαν και σένα έχουμε γίνει ο περίγελως της υφηλίου
      Γιώργος Ντ.

      Διαγραφή
    2. Γεια σου στενόμυαλε Γιώργο Ντ. (ή Μάκη) που δε βλέπεις πέρα από τη μύτη σου! Πες μου και τίποτα περισσότερο...έχεις κανένα επιχείρημα ή μπα;

      Διαγραφή
    3. Ενώ το οτι τα ιδιωτικά λειτουργούν καλύτερα με 150 είναι επιχείρημα?ανοιχτόμυαλέ μου εσύ..ε,όχι ρε δεν σου λέω τίποτα παραπάνω,πήγαινε να δεις σκαι και να διαβάσεις καθημερινή
      Γιώργος Ντ.

      Διαγραφή
  7. αμοιβές εργαζομένων της ΕΡΤ; μα αν δεν κανω λαθος ο καταλογος περιλαμβάνει τα 200 μεγαλοστελεχη - κυφήνες στις περισσοτερες περιπτωσεις που διόρισαν τύποι σαν τον Κεδικογλου. Ειδες κανενα απο αυτους να διαμαρτυρεται για το κλεισιμο; φυσικα και οχι, γιατι αυτοι θα ειναι οι πρωτοι που θα ξαναπροσληφθουν στην νεα ΕΡΤ. Φυσικα κουβέντα για τους πραγματικους εργαζομενους της ΕΡΤ και καθε οργανισμου με μισθους 700-1000-1200 €. Αλλα ας αφησουμε τις υποκρισίες, ο καβγας δεν γινεται για τους μισθους. Γινεται για τον παραδειγματισμο για τον εκφοβισμο την υποταγη ολοκληρου του Ελληνικου λαου, για την καταργηση στην πραξη καθε ψηγματος δημοκρατιας. Γινεται επισης για τον εξευτελισμο των δυο συνεταιρων του Σαμαρα, βαζοντας τους το διλημμα: ή με ακολουθειτε ή εκλογες. Ο Σαμαρας δεν ειναι συνηθισμενος πολιτικος, τον τυχωδιοκτισμο του τον εχει αποδειξει στην πραξη στο παρελθον, με τα χειροτερα αποτελεσματα, δυστηχως για την Ελλαδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι πρόκειται για μια (ακόμη) πράξη βίαιου αυταρχισμού, η οποία εφόσον περάσει θα αποτελεί "προηγούμενο" και ο αυταρχισμός τέτοιου τύπου θα γίνει ο κανόνας. Εάν περάσει η βαρβαρότητα θα είναι ήδη εδώ (και η "δημοκρατία" κενή οποιουδήποτε πραγματικού περιεχομένου).

    Επίσης: πρόκειται για μία πράξη ενδεικτική της πλήρως αντιδημοκρατικής, αντιπνευματικής και φασίζουσας νοοτροπίας της χυδαίας ακρο-δεξιάς του Σαμαρά. Ήδη μάλιστα διαβάζουμε περί "απευκταίας, αλλά ίσως αναγκαίας" μελλοντικής συνεργασίας της Ν.Δ. με τη Χρυσή Αυγή. Οπότε φαντστείτε τι έχει να ακολουθήσει, εάν κερδίσουν...

    Γι' αυτό και είναι σημαντικό να πέσουν οι μάσκες και να τεθεί επιτέλους η σωστή διαχωριστική γραμμή: από εδώ όσοι πιστεύουν στην δημοκρατία, τον διάλογο, τον πολιτισμό (παρά τις όποιες σημαντικές διαφορές τους) και από εκεί οι (κρυπτο)φασίζοντες, οι φασίστες και οι ναζιστές. Και όσοι τους υποστηρίζουν - ναι στους αξιότιμους κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη αναφέρομαι.

    Κι είναι τέλος σημαντικό να τελειώνουμε με τα αλεπάλληλα σοκ που μας γεμίζουν ύπουλα με φόβο και μας οδηγούν σε μεμψιμοιρία, διαχωρισμό και παραίτηση. Είναι μια (ύστατη;) ευκαιρία να αρχίσει να μας ανοίγει η όρεξη...

    Βασίλης Ν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Είναι φανερό πως ο Σαμαράς μετά το στραπάτσο με τη ΔΕΠΑ (και άλλα τινά, που δεν πηγαίνουν καθόλου καλά) βρέθηκε στα σχοινιά. Επεζήτησε μία «ηρωική έξοδο», την οποίαν ανακάλυψε στο κλείσιμο της ΕΡΤ. Σκέφθηκε πως τα γλίσχρα κομματίδια που τον στηρίζουν δεν επρόκειτο να αμφισβητήσουν τις αποφάσεις του – γιατί αν το έκαναν θα οδηγούσαν τη χώρα σε εκλογές (δεν υπολόγισε, όμως, τις εγχώριες δράσεις συμπαράστασης και κυρίως τις σφοδρές αντιδράσεις από το εξωτερικό, που μας κατέστησαν ξανά «μαύρο πρόβατο»).

    Εκλογές σ’ ένα τέτοιο σκηνικό ισχυρής, ισχυρότατης πόλωσης (που ήδη διαμορφώνεται) θα σήμαινε την ταυτόχρονη εξαφάνιση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ από τον πολιτικό χάρτη. Στην πιο δύσκολη θέση βρίσκονται αυτά τα κόμματα και όχι η ΝΔ. Εξαφανισμένα, ούτως ή άλλως, αδυνατούν να συλλάβουν τι πρέπει να γίνει. Να στείλουν τη χώρα σε εκλογές (και τους εαυτούς του στο χρονοντούλαπο), μένοντας πιστοί σ’ έναν ύστατο «λόγο τιμής» που ίσως κάπου να έχει ξεμείνει στη συνείδησή τους, ή να πάρουν το… επιχρυσωμένο χάπι που θα τους δώσει ο Σαμαράς τη Δευτέρα, στρίβοντας α λα γαλλικά και κάνοντας ανάποδη και με τα χέρια στις τσέπες κωλοτούμπα, την οποία θα ζήλευε ακόμη και το Τσίρκο της Σαγγάης;

    Αν συμφωνήσουν με την ΝΔ θα βρεθούν υπόλογοι απέναντι σε όσα διατρανώνουν αυτές τις 2-3 μέρες. Η ξεφτίλα θα είναι μεγάλη. Που θα κρυφτούν; Η καραμέλα του «πρώτα η χώρα» πέρασε μία, δύο τρεις, φορές, δεν μπορεί να περνάει κάθε μέρα. Υπάρχει κι ένα φιλότιμο, ένας καλώς εννοούμενος εγωισμός. Υπάρχει; Διερωτώμαι.

    Τι θα πράξουν λοιπόν ο Βενιζέλος και ο Κουβέλης; Να μην διακινδυνεύσω πρόβλεψη. Είναι κοντά η Δευτέρα…

    ΑπάντησηΔιαγραφή