Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

βλέποντας sixties…

“‘60s California Rock ‘70s” [Passport/ inakustik, 2005]. Ο τίτλος του DVD δεν μπορεί παρά να είναι βαρύγδουπος και, σε κάθε περίπτωση, να αφορά ένα μικρό, τέλος πάντων, κομμάτι της πραγματικότητας. Γιατί, αν μόνον οι Turtles, η Linda Ronstadt, οι Sonny and Cher, οι Byrds, οι Beach Boys και οι Mamas and the Papas αποτελούν εκείνο που θα αποκαλούσαμε Californian rock, τότε από κάπου το πράγμα «μπάζει». Ας είναι...
Τους Turtles μπορεί να τους γούσταρε και ο Frank Zappa (εξάλλου οι Mark Volman και Howard Kaylan, ως Flo & Eddie, συνεργάστηκαν αργότερα με τους Mothers of Invention – πράγμα που, οπωσδήποτε, κάτι δείχνει), όμως αν εξαιρέσει κανείς το “Happy together” που είναι κλασικό τραγούδι –αν και προτιμώ να το ακούω από τους Ιταλούς Quelli– δεν μπορούσαν να σταθούν ούτε μπροστά στους LovinSpoonful, πόσω μάλλον στα «σκαθάρια», τα οποία ξεπατίκωναν και εμφανισιακώς, όπως διαπιστώνω στα εν λόγω κλιπάκια (το ίδιο, πάντως, έπραττε όλος ο κόσμος…). Οι Byrds, με το “Ill feel a whole lot better” από κάποιο ταινιάκι του ’65, δείχνουν απλώς πόσο «υπεράνω» στέκονταν από τ’ άλλα γκρουπ της εποχής (εμφάνιση, φωνές, αρμονίες, ρυθμός, αλητεία και ρομάντζα μαζί), όπως και οι Beach Boys εξάλλου με το “Little deuce coupe” του ’64 (οι υστερικές κραυγές και τα επιφωνήματα δεν ήταν ποτέ «κονσέρβα»). Και βεβαίως το “California dreamin’” των Mamas and the Papas είναι ένας διαχρονικός pop ύμνος, τον οποίον στο κλιπάκι «σκοτώνουν» οι φιγούρες των χορευτριών σε στυλ... Νίτσα Μαρούδα (πάλι θυμήθηκα τους Ιταλούς Dik Dik και το “Sognando la California”). Παραμένοντας, προφανώς, στο L.A. μετά την «διάλυση» των Stone Poneys, η Linda Ronstadt δείχνει «προσωπικότητα», ηχογραφώντας το πρώτο όλο δικό της άλμπουμ. Από ’κει το “Break my mind” (1969) του John D. Loudermilk, το οποίον και από την οπτική του μεριά «λέει». Η Cher, τέλος, μπορεί να ήταν ομορφότερη από την… Celine Dion, αλλά ο μακαρίτης ο Sonny (Bono) σε κάποιες πόζες είχε φάτσα… ηλιθίου. Βεβαίως, αυτό δεν τον εμπόδισε να γράψει το “The beat goes on” που βλέπουμε κι εδώ…

7 σχόλια:

  1. Τους Turtles τους αδικείς κάπως. Τα δύο πρώτα LPs, τα πρώτα τους 45άρια και η συλλογή "Wooden Head" είναι γεμάτα διαμάντια: "She"ll Come Back", "A Walk In The Sun", "Outside Chance", "Almost There", "House Of Pain", "Let The Good Winds Blow", "Grim Reaper Of Love", η διασκευή στο " It Was A Very Good Year" και πολλά άλλα. Δε νομίζω οτί οι Lovin´ Spoonful είχαν εξίσου καλές στιγμές (εντάξει με τους Beatles δεν μπορεί να υπάρξει σύγκριση), αλλά από την άλλη όλα είναι θέμα προσωπικού γούστου. Άξιοι εξερεύνησης είναι και οι Crossfires (προηγούμενη μορφή των Turtles) με το "Out Of Control" (surf instro από αυτά που σου παίρνουν το σκαλπ) και το "One Potato Two Potato" (υπερμέγιστη γκαραζοπανκιά).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο beatfreak66 – φαίνεται να υποτιμώ τους Turtles. Εντάξει μπορεί να είμαι fan των pop hits των sixties, αυτό όμως δεν σημαίνει (για μένα το λέω) πως οι Turtles δεν είχαν και άλλες καλές στιγμές (και το “Wooden Head” είναι ένα όντως καλό LP, όπως και το φερώνυμο “Happy Together” δηλαδή, που έχει κι άλλα ωραία tracks, όπως το “She’d rather be with me”, που μοιάζει με επιτομή της sunshine pop).
      Τους Crossfires δεν τους θυμάμαι. Μάλλον τους έχω σε κάποια συλλογή και θα τους τσεκάρω…

      Διαγραφή
  2. ο ζάπα γούσταρε και τις shaggs, το ότι γούσταρε και τους turtles δε λεει τίποτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι αυτό σωστό (εν μέρει).
      Για άλλους, πάντως, λόγους γούσταρε τις Shaggs και για άλλους, υποθέτω, τους Turtles.

      Διαγραφή
  3. Συμφωνω με τον ''beatfreak66'' .Τα πρωτα των Τurtles μου αρεσουν πολυ.Μετα αλαξαν τον ηχο τουs & εγιναν περισσοτερο ποπ.Προσωπικα τρελαίνομαι για Chocolate Watchband ,αλλα αυτό είναι μια άλλη ιστορια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπερες. Οι Turtles ακόμα και πριν το τέλος τους είχαν ωραίες στιγμές. Αν και το κομμάτι δεν το έγραψαν αυτοί το "You Showed Me" θεωρώ ότι είναι ένα απ τα κορυφαία κομμάτια του 60.Το Buzzsaw που είναι δικό τους και flip στο 45αρι είναι εντελώς άλλος ήχος. Ένα raw funk κομμάτι που αν δεν ήταν δισκογραφιμένο δεν υπήρχε περίπτωση να πεις ότι είναι Turtles .

    ΑπάντησηΔιαγραφή