Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Ζέα, Πέραμα, Καμίνια, Άη Νικόλα…

Το έστειλε σαν σχόλιο ένας αναγνώστης το πρωί. Διαβάζω από το Left.gr: «Οι Electric Litany ακυρώνουν συναυλίες σε Βόλο και Πειραιά: “Αξίζετε το μεσαίωνα που έχετε επιλέξει”». Και πιο κάτω: «“Μερικές σκέψεις καθώς εκτός από μπάντα είμαστε και άνθρωποι.  Στην ερχόμενη περιοδεία οι Electric Litany ΔΕΝ θα παίξουν σε Πειραιά και Βόλο λόγω των εκλογικών αποτελεσμάτων τα οποία έδειξαν ότι η πλειοψηφία των πολιτών σε αυτές τις 2 πόλεις αξίζουν τον μεσαίωνα που έχουν επιλέξει. Κουράγιο στη μειονότητα των υγιών ανθρώπων του Πειραιά και Βόλου. Επίσης δηλώνουμε τον πλήρη αποτροπιασμό μας για τον κάθε ένα που ψήφισε τους Ναζί της Χρυσής Αυγής. Είστε όλοι πλέον γελοίοι μα και επικίνδυνοι. Κάθε ψήφος σας είναι και ένα μαχαίρι”, αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους». Παραπέρα. Απόσπασμα συνέντευξης του υποψήφιου ευρωβουλευτή της ΔΗΜΑΡ Ανδρέα Παπαδόπουλου στο tovima.gr (21/5): «(…) Δεν ξέρω τι λένε άλλα στελέχη της ΔΗΜΑΡ, αλλά προσωπικά δεν θέλω να με ψηφίσει κανένας που έχει ψηφίσει Χρυσή Αυγή. Δεν θέλω να μοιράζομαι ούτε τον πυρετό μου μαζί τους. Κανένας! Και δεν πρέπει να χαϊδεύουμε το λαό. Αυτοί που έστειλαν στη Βουλή τους ναζί, τον Κασιδιάρη και τον Παναγιώταρο, πρέπει να έχουν βάρος στη συνείδησή τους για την ντροπή το 1/6 των Αθηναίων να έχει ψηφίσει αυτόν τον πατεντάτο ναζιστή με τη σβάστικα. Ανατριχιάζω πραγματικά για την ποιότητα του μέρους του λαού που ψηφίζει αυτούς τους ναζιστές. Ανατριχιάζω και δεν θέλω καμία σχέση. Τι να πω άλλο;». Για να μην επεκταθώ… αλιεύοντας κι άλλες ανάλογες δηλώσεις.
Δεν ξέρω τι έχουν πάθει κάποιοι 30άρηδες του… ριζοσπαστικού χώρου, αλλά είναι αλήθεια πως μερικές φορές ακούγονται σαν… ταλιμπάνοι της «προόδου». Γραπώνουν την «πρόοδο», την βάζουν παραμάσχαλα και αρχίζουν να συναγωνίζονται σε εμπρηστική φρασιολογία το… ασουλούπωτο χιπσταριό. Υιοθετούν, δηλαδή, έναν ακατανόητα φορτισμένο λόγο (λες και τους σκότωσαν τη μάνα), επιτυγχάνοντας τα εντελώς αντίθετα αποτελέσματα από εκείνα που, υποτίθεται, πως επιδιώκουν· γιατί, εδώ που τα λέμε, κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να επιδιώκει ο καθείς με όσα λέει. Βγαίνουν, λοιπόν, οι Electric Litany, ένα πολύ «δυνατό» ελληνικό συγκρότημα, για τους οποίους έχω γράψει τα καλύτερα εδώ στο δισκορυχείον, προβαίνοντας σε μία εντελώς απογοητευτική δήλωση. Δεν θα δώσουν συναυλίες, λέει, στον Βόλο και τον Πειραιά, επειδή οι ψηφοφόροι σ’ αυτές τις δύο πόλεις, στον πρώτο γύρο των Δημοτικών Εκλογών (ούτε καν στον δεύτερο), επέλεξαν τον… Μεσαίωνα ψηφίζοντας τι; Τον Μπέο και τον Μώραλη. Και για να έχουμε κατά νου σε πόσους ακριβώς ψηφοφόρους αναφερόμαστε (επ’ ουδενί σε πλειοψηφίες), δώστε σημασία στα νούμερα…
Τον Μπέο από τους 110.846 εγγεγραμμένους στον Δήμο Βόλου τον ψήφισαν 25.559 άνθρωποι (πραγματικό ποσοστό 23%), ενώ τον Μώραλη από τους 157.687 εγγεγραμμένους Πειραιώτες τον ψήφισαν οι 27.449 (πραγματικό ποσοστό 17,4%). «Τιμωρούν» λοιπόν (κατά τα λεγόμενά τους) οι Electric Litany όλους τους Πειραιώτες και όλους τους Βολιώτες επειδή ένα μικρό ποσοστό αυτών αποφάσισε να ψηφίσει έναν υποψήφιο τον οποίον οι ίδιοι δεν εγκρίνουν! Αν αυτό δεν είναι πατενταρισμένη βλακεία, πείτε μου τι είναι; Γιατί αν δεν είναι «πατενταρισμένη βλακεία» τότε δεν θα πρέπει να εμφανιστούν σε καμμία άλλη ελληνική πόλη ή χωριό, αφού παντού κάποιοι θα υπάρχουν που δεν θα ταυτίζονται με την… ιδεολογική πλατφόρμα των Electric Litany. Έτσι, ούτε στην Αθήνα δεν θα πρέπει να εμφανιστούν, αφού ο Κασιδιάρης π.χ. ψηφίστηκε από 35.949 νοματαίους (πραγματικό ποσοστό 7,52%, αν λάβουμε υπ’ όψιν μας τους 477.771 εγγεγραμμένους), αλλά ούτε και στο… Καπανδρίτι, αφού ο Παναγιώταρος ψηφίστηκε από 180.908… Αττικάριους (πραγματικό ποσοστό 6,36% επί συνόλου 2.843.481 εγγεγραμμένων). Επίσης, διαβάζουμε, δηλώνουν «τον πλήρη αποτροπιασμό» τους «για τον κάθε ένα που ψήφισε τους Ναζί της Χρυσής Αυγής». Σιγά τα λάχανα ρε Electric Litany. Αν εξαιρέσεις έναν σκληρό ακροδεξιό-ναζιστικό πυρήνα, που, αριθμητικώς, είναι μικρότερος και του 0,5%, οι υπόλοιποι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής, ή της… ΕΠΕΝ, ή του… Εθνικού Μετώπου είναι έτοιμοι να συμβάλλουν άμεσα στην ανοικοδόμηση της δεξιάς ΝεοΔημοκρατικής πολυκατοικίας από την στιγμή κατά την οποίαν καταργηθεί η έκτακτη εισφορά, μειωθεί το χαράτσι, πάρουν κάτι πάνω τους οι μισθοί και οι συντάξεις, και σταματήσει το άγριο και ανεξέλεγκτο κυνήγι της εφορίας προς τον ελεύθερο (τρομάρα μας) επαγγελματία και την μικρομεσαία επιχείρηση. Τότε, βλέπω την Χρυσή Αυγή να επιστρέφει ξανά στο 0,29% και τους Electric Litany να κρατάνε τον Alan Parsons α λα μπρατσέτα… πλημμυρίζοντας το Καραϊσκάκη. Για να μην μιλήσω για τον Ανδρέα Παπαδόπουλο της ΔΗΜΑΡ, που συνεργαζόταν κανα χρόνο με την Δεξιά, ανεχόμενος τους αντικομμουνιστές Μπαλτάκους, Βορίδηδες και Αδώνιδες (κιχ δεν έβγαλε, ενώ τώρα μάς λέει αηδίες για... πυρετούς κ.λπ.), και που θα το επιχειρήσει ξανά, ενδεχομένως, απολαμβάνοντας την επόμενη φορά και τους ποικίλους νυν χρυσαυγίτικους ψήφους, που θα έχουν συμβάλλει και αυτοί σε μια… νέα κυβερνητική δεξιά πλειοψηφία. Το απεύχομαι (όχι για τον Παπαδόπουλο, για την Ιστορία).
Και για να επανέλθω στους Electric Litany –επειδή τα παιδιά δεν γνωρίζουν (δεν ξέρω αν ενδιαφέρονται να μάθουν)– θέλω να τους πάω 51 χρόνια πίσω, για να τους πληροφορήσω για τις συναυλιακές δραστηριότητες του Μίκη Θεοδωράκη στην υπερ-συντηρητική Θεσσαλονίκη τους μήνες που ακολούθησαν την δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη (27/5/1963) από τους ακροδεξιούς Γκοτζαμάνηδες. Μεταφέρω αποσπάσματα από την ψηφιακή Μακεδονία, για να δείξω στους Electric Litany (και σε όποιους άλλους) πώς ενήργησε ο Θεοδωράκης (το ’63), ο οποίος δεν κώλωσε να επισκεφθεί μια, και δυο, και τρεις φορές την πόλη (και όχι τιμωρώντας την) δίνοντας παραστάσεις και προβάλλοντας το έργο του.
«Αφικνείται την Κυριακήν εις Θεσσαλονίκην ο μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης ο οποίος θα μετάσχη εκδρομής της δημοκρατικής κινήσεως νέων ‘Γρηγόρης Λαμπράκης’» (2/8/1963)
«Αρχίζουν σήμερον αι εκδηλώσεις της εβδομάδος ‘Γρ. Λαμπράκη’ με την οργάνωσιν καλλιτεχνικής βραδυάς την 8ην μ.μ. εις το δημοτικόν θέατρον του πάρκου, εις την οποίαν θα μετάσχουν ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μ. Μποσταντζόγλου και το αθηναϊκόν συγκρότημα καλλιτεχνών» (21/9/1963)
«Εκ του συνδέσμου ‘Μπέρτραντ Ράσσελ’ ανεκοινώθη ότι η προγραμματισθείσα εκδήλωσις δια την Τετάρτην, θα γίνη αύριον εις το δημοτικόν θέατρον του πάρκου (Χ.Α.Ν.Θ.) με συμμετοχήν του μουσικοσυνθέτου Μίκη Θεοδωράκη και πλούσιον καλλιτεχνικό πρόγραμμα» (20/10/1963)
«Σήμερον τη 8ην μ.μ. εις τα γραφεία του συνδέσμου ‘Μπέρτραντ Ράσσελ’ Πρίγκηπος Νικολάου 55 θα γίνη παρουσίασις του νέου δίσκου του Μίκη Θεοδωράκη με την Χορωδίαν Τρικάλων. Την παρουσίαση θα κάμη ο κ. Διον. Σαββόπουλος» (24/10/1963)
Τέλος, σε συναυλία με έργα Θεοδωράκη, Χατζιδάκι κ.ά. στο Παλλάς Θεσσαλονίκης (24/11/1963) θα παρευρισκόταν ξανά αυτοπροσώπως ο... να-ζήσει-χίλια-χρόνια συνθέτης.
Οι καλλιτέχνες, άμα το λέει η ψυχούλα τους δηλαδή, μπαίνουν στο στόμα του λύκου και δεν λιποτακτούν. Αλλιώς, κάνουν θόρυβο γύρω απ’ το όνομά τους όσο μικρό ή λιγότερο μικρό κι αν είναι (σαν μερικούς… φερέλπιδες πολιτικούς μας) σιγοντάροντας της καραδεξιά ατζέντα που καταρτίζουν οι… μοντέρ του Μαξίμου. (Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια θα συμφωνήσω με τον Βενιζέλο που τόνισε πριν λίγο στον 9,84 πως… «δεν είπε κανείς ότι κάθε ψηφοφόρος του Κασιδιάρη είναι φασίστας και ναζιστής»… και βεβαίως με τον Τσίπρα που είπε και αυτός, χθες, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ… «δεν πιστεύω ότι οι άνθρωποι αυτοί που ψήφισαν Χρυσή Αυγή στην πλειονότητά τους είναι νεοναζί»).
Καταραμένο ακουστικό, δεν θέλω πια ν’ ακούω χιπ-χοπ, είμαι απ’ το Πέραμα…

25 σχόλια:

  1. Κατ αρχην θα συμφωνήσω σε όσα γράφεις για το βασικό θέμα της ανάρτησης. Είναι τουλάχιστον παράξενη η <> των Electric Litany, καλά για τον υποψήφιο της δημαρ δε το συζητάω.
    Απ την άλλη όμως θα διαφωνήσω κάθετα με αυτό που υποστηρίζουν βενιζελος και τσιπρας. Δηλαδή αυτοί που 3-4 φορές ψήφισαν τους φασίστες τι είναι ? Δημοκράτες-αγανακτισμένοι πολίτες-αντιμνημονιακοί ? Θα ήθελα να ακούσω τη γνώμη σου επ αυτου.
    Η δική μου γνώμη είναι πως είναι ρατσιστές και φασίστες, κρυφοί ή φανεροί δεν έχει σημασία. Ακόμα και η δικαιολογία της άγνοιας ή της <>, που δε στέκει, έχει περάσει και αυτή μετά από τόσο καιρό.
    Σπύρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα σου διηγηθώ ένα περιστατικό. Αληθινό, όχι παραμύθια. Ο διάλογος είναι σχεδόν όπως στον λέω…

      Πριν λίγες μέρες συνάντησα στην είσοδο της πολυκατοικίας που μένω έναν καπετάνιο (του εμπορικού ναυτικού). Πήγαινε στην κόρη του, που έμενε στον τέταρτο. Είχα πολύ καιρό να τον δω, μπορεί και χρόνο, και πιάσαμε λίγο την κουβέντα.
      «Τι έγινε;» του λέω, «πώς πάει;».
      «Σκατά» μου λέει, «θα τους πάρει όλους ο διάολος».
      «Γιατί;» του λέω.
      «Τι γιατί;» μου λέει, «δεν βλέπεις;». «Έχω την κόρη μου και τον γαμπρό μου άνεργους, και δεν μπορώ να τους βοηθήσω. Πεινάνε. Σαράντα χρόνια στα καράβια, γύρισα όλο τον κόσμο, έβγαλα δύο εξακόσα σύνταξη, και μου την πήγανε στα χίλια τρακόσα, τα καθίκια».
      «Έχεις δίκιο» του λέω, «γι’ αυτό πρέπει να τους μαυρίσουμε και με τα δύο χέρια».
      «Μωρέ Χρυσή Αυγή», μου λέει «μην τους γα…σω το κέρατο».
      «Όπα» του λέω, κι ας ήταν έξω φρενών.
      «Υπάρχουν, 40 κόμματα. Βγάλε ΠΑΣΟΚ-ΝΔ., βγάλε τους πρόθυμους και τα γενόσημα, μας μένουν καμμιά 20αριά, στη Χρυσή Αυγή θα καταλήξουμε;». «Εσύ» του λέω, «γύρισες όλο τον κόσμο. Ανακατεύτηκες με όλες τις φυλές του Ισραήλ. Με Πακιστανούς στο λιμάνι του Καράτσι, με Ινδονήσιους στην Σουραμπάγια, με αραπάδες στο Ντακάρ, με χιλιανές στο Βαλπαραΐσο, με γκέισες στη Γιοκοχάμα και τώρα θα πας να ψηφίσεις τα ρατσιστόμουτρα;». «Μην το κάνεις» του λέω, δεν κολλάει με τη ζωή που έκανες.
      Τον είδα λίγο να σαστίζει. «Ρατσιστές» του λέω. «Έχουνε φάει κόσμο, επειδή είχαν άλλο χρώμα κι άλλη μούρη… Γι’ αυτό θα ρίξουμε Αριστερά». «Κάτι παραπάνω θα σου δώσει. Δεν θα σου πάει τη σύνταξη στα 2600, αλλά δεν θα στην κόψει κι άλλο και μπορεί να σου δώσει και κανα κατοστάρικο παραπάνω».
      «Καααλά» μου λέει, ανοίγοντας την πόρτα του ασανσέρ…

      Δεν πρέπει να τον έπεισα. Ήταν παλιός δεξιός, και δεν πρέπει να είχε ψηφίσει ποτέ Αριστερά. Έκανε απλώς την διαδρομή που έκαναν οι περισσότεροι. Δυσαρεστημένοι από την Δεξιά, πήγαν στην Ακροδεξιά. Έτσι, απερίσκεπτα, σχεδόν υπνωτισμένα. Είναι ύπατη μαλακία να χαρακτηρίσεις αυτούς τους ανθρώπους «ναζιστές», παραδίδοντάς τους ολοκληρωτικά στην Χρυσαυγή. Είναι σαν να «παλεύεις» για να μην πέσουν τα ποσοστά της! Ναι, αυτό ακριβώς! Αυτό θα καταφέρουν με τον εξτρεμιστικό λόγο τους οι… αντιφασίστες του πληκτρολόγιου, οι… εξόριστοι της πολυθρόνας. Δεν είναι τυχαίο πως άνθρωποι που υπέφεραν από την Δεξιά, την Ακροδεξιά και το παρακράτος (εξορίες, φυλακίσεις, βασανιστήρια, ξύλο στα τμήματα και τα λοιπά, και τα λοιπά) είναι πιο συγκρατημένοι και πιο νουνεχείς από κάτι 30άρηδες-στα-κάγκελα, που δεν έχουν περάσει από τις αστυνομίες ούτε για εξακρίβωση…

      Διαγραφή
    2. γιατι ο παλιος δεξιος θυμαται και την αριστερα και την προκοπη της...ασε ο ανθρωπος ειναι ιδιος αριστερα και δεξια

      Τωρα αυτος ο ντορος που γινεται με την Χρυση Αυγη είναι ανοητος. Δεν υπαρχει φασισμος στην Ελλαδα (φασιστες στην νοοτροπια υπαρχουν βεβαια) γιατι δεν υπαρχουν οι οικονομικοκοινωνικες συνθηκες να συντηρησουν τετοια ρευματα.Αστικη ταξη,προλεταριατο,κοινοβουλευτισμος χρονια...
      Τους χρυσαυγιτες απλως θα τους δουμε υπουργους συντομα και ολα καλα.

      Διαγραφή
    3. >>γιατι ο παλιος δεξιος θυμαται και την αριστερα και την προκοπη της<<
      Τι να μας πουν οι… γερμανοτσολιάδες κι οι βασανιστές; Ή έστω οι… γιοι και τα εγγόνια τους;

      >>Τους χρυσαυγιτες απλως θα τους δουμε υπουργους συντομα και ολα καλα<<
      Προς το παρόν βλέπουμε (τέως) υπουργούς πρώην ΕΠΕΝίτες.

      Διαγραφή
    4. Να στο πω εγώ που είμαι αριστερός και δεν έχω σε καμμία εκτίμηση τα χρυσά αυγά.

      Αν εξαιρέσεις ένα 0.5% που πάντα ψήφιζε διάφορες αηδίες όπως ΕΠΕΝ κλπ, οι περισσότεροι που τους ψηφίζουν είναι λαικοί άνθρωποι που στα τέτοια τους ο "φασισμός" και άλλα αρχαϊκά και απλά βλέπουν την ΧΑ σαν ένα τρόπο να πουν "άντε και γ..." στα μεγάλα κόμματα για εδώ που μας έφεραν στην Κρίση.

      Ούτε το "ο Αγών μου" διαβάζουν, ούτε τους καίγεται καρφί για το ναζισμό και τέτοιες μαλακίες.

      Απλά γουστάρουν που βγαίνει ένα κόμμα και βρίζει τους παπάρες της βουλής και λέει "σκάσε βενιζέλο" κλπ.

      Μια δυναμική αντιπολίτευση θα είχε μαζέψει τους περισσότερους από αυτούς από αυτούς αλλά πούντη;

      Διαγραφή
  2. Τι να πω, περισσότερο απογοητευτικό είναι ότι υπάρχουν άτομα που θεωρούν "γεμάτη μπαλάκια" την μαρκετινίστικη και πολύ "light", χωρίς κόστος απόφαση, που πήραν οι μουσικά αγαπημένοι μου Electric Litany. Όλα στο βωμό του δήθεν φαίνεται η κίνηση τους στα μάτια μου. Θανάσης Σπανός. Βόλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οκ δεκτον.
    Θα μπορουσα να πω πολλά για αυτό το φαινόμενο των παλαιών δεξιών. Δε θα πω ομως γιατι θα μακρυγορήσω και θα πλατιάσω.
    Προσωπικά δε το δεχομαι. Στο δικο μου το κεφαλι τετοιοι ψηφοφοροι υπηρξαν σε μεγαλο ποσοστο στα 60s-70s υποστηρικτες της χουντας. Ξερω και γω εναν τετοιο νεοδημοκρατη, που αρνιοταν τα βασανιστηρια & τις δολοφονιες της επταετιας.
    Απ την αλλη, οσον αφορα αυτο που λες για τους 30ρηδες, αφηνω τους αντιφασιστες του πληκτρολογιου και σου μιλαω για ανθρωπους που εμπρακτα(ή τουλάχιστον αυτό πιστεύω εγώ) αγωνιζονται στις γειτονιες-καταληψεις-ομαδες. Σκεψου λοιπον αυτοι οι ανθρωποι πως ενιωσαν και νιωθουν οταν αυτο που εμαθαν-και ειναι-ως το απολυτο κακο, ο φασισμος δηλαδη, παίρνει 16%(εστω των αθηναιων ψηφοφορων). Απο τη δικη τους πλευρα-και ας μην εχουν βασανιστει οι περισσοτεροι, οπως οι παλιοι αριστεροι-τι μπορει να σκεφτονται. Πιθανον να υπαρχει διαφορα αντιληψης-οπτικης με τους μεγαλύτερους, αλλα ο ψηφοφορος φασιστων για μενα ειναι εχθρος. Τον απεχθάνομαι, ισως ακομα περισσοτερο και απο αυτον που δηλωνει ανοιχτα τις πεποιθησεις του.
    Αυτη ειναι η αποψη μου, ευχαριστω για τον χωρο και το χρονο που μου δοθηκε
    Σπύρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικά, δεν υπάρχουν μόνον οι παλιοί δεξιοί που προτίμησαν να ψηφίσουν Χρυσή Αυγή «τιμωρώντας» την ΝΔ, υπάρχουν και τα «φιντάνια». Τα κωθώνια και οι ανιστόρητοι των σύγχρονων σχολείων, που παρασύρθηκαν από τα «μούσκουλα», την «στρατιωτικοποίηση», τις «τελετουργίες» και το «πνεύμα της ομάδας», δένοντας κάβο. Αυτοί είναι το πιο δύσκολο καρύδι. Αλλά και γι’ αυτούς παίζει το παιγνίδι της ενσωμάτωσης στο «σύστημα». Καλημέρα… καλησπέρα… περάστε… καθίστε… και τα λοιπά. Επειδή είναι άνεργοι και ανεπάγγελτοι βρήκαν σκοπό στη ζωή τους να υπηρετούν τον… Χίτλερ, τον Πάνα και τα διάφορα αφεντικά ως «πόρτες». Αν η ανεργία στη νεολαία πέσει στο μισό (και ακόμη πιο κάτω) μεγαλώνοντας θα στρίψουν. Θα πάνε στη Δεξιά ή πουθενά. Με 60% ανεργία στις ηλικίες 18-25 μην περιμένουμε να υπάρξει έλεος.

      Διαγραφή
  4. αν κατάλαβα καλά κ. Τρούσα θεωρείτε ότι όσοι σχημάτισαν κυβέρνηση τον Ιούνιο του '12 είναι κάτι σαν δοσίλογοι. Ξέρω θα μου πείτε, ότι αυτό που βιώνουν οι Έλληνες είναι αποτέλεσμα αυτής της κυβέρνησης, αλλά δεν ξέρω αν κάποιοι άλλοι θα τα κατάφερναν καλύτερα. Εξάλλου δεν θα το μάθουμε ποτέ, γιατί οι συνθήκες εκείνης της περιόδου μπορεί να μην ξανάρθουν, όπως όλοι ευχόμαστε. Κατά τα άλλα συμφωνώ με το 99% του site σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. >>Δοσίλογοι<<

      Βαριά κουβέντα. Δεν θέλω να την χρησιμοποιώ δημοσίως (στις παρέες του ο καθένας μας ας λέει ό,τι θέλει).
      Ξεφύλλισα πριν λίγο την «Μαύρη Βίβλο της Ντροπής», θυμήθηκα διάφορα, συγχύστηκα, ντοπαρίστηκα… αλλά, εν πάση περιπτώσει ό,τι αποφασίσει ο κόσμος (κι εμείς μαζί) όταν γίνουν (γρήγορα ή λιγότερο γρήγορα) οι βουλευτικές εκλογές.

      Διαγραφή
    2. δεν εννοώ τα πεπραγμένα αυτής της κυβέρνησης, εννοοώ την δημιουργία κυβέρνησης. Θα προτιμούσατε να μην δημιουργηθεί καμμία κυβέρνηση? Γιατί τότε δεν ψέγετε την αριστερά που δεν συμμετείχε σε μια κυβέρνηση σωτηρίας εκείνες τις ημέρες, όπως έκαναν όλες οι χώρες της Ευρώπης που είχαν παρόμοιες κρίσεις. έχω την εντύπωση ότι πάνω απ' όλα η χώρα χρειάζεται εθνική συνέναιση σε ένα σχέδιο και όχι να σκυλεύουν το πτώμα της οι μικροπολιτικοί. δεν μου βγαίνει απο το μυαλό ότι πολλοί "αριστεροί" θα προτιμούσαν η κατάσταση να είναι πολύ χειρότερη, ώστε να παρουσιαστούν ως μεσσίες. ευχαριστώ για τον χρόνο σας

      Διαγραφή
    3. >>Θα προτιμούσατε να μην δημιουργηθεί καμμία κυβέρνηση?<<
      Αφήστε τι θα προτιμούσα εγώ. Απλώς, εσείς, ρίξτε μια ματιά στα, κατά Σαμαρά, 18 σημεία επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου και τσεκάρετε πόσα απ’ αυτά απεδείχθησαν λόγια του αέρα, ψέμματα και κοροϊδίες.

      http://www.kathimerini.gr/2839/article/epikairothta/politikh/epanadiapragmateysh-18-shmeiwn-sto-mnhmonio-e3hggeile-o-ant-samaras

      Διαγραφή
    4. Συμφωνώ οτι οι πολιτικοί λένε κατά 90% λόγια του αέρα, ψέμματα και κοροιδίες, δεν απαντάτε όμως στο κύριο ερώτημα μου. Συνέναιση ή όποιον πάρει ο χάρος, σε καταστάσεις σαν κι αυτή.

      Διαγραφή
    5. Αγαπητέ Νίκο Μαρκάκη απαντώ στις ερωτήσεις εκείνες, για τις οποίες κρίνω ότι πρέπει να απαντήσω (μην παρεξηγηθεί αυτό).
      Όσοι παρακολουθούν το δισκορυχείον γνωρίζουν, και συμφωνούν ή διαφωνούν με πολιτικές θέσεις που έχω κατά καιρούς διατυπώσει. Δεν είμαι δεξιός και δεν με εξέφρασε ποτέ καμμία κυβέρνηση μονοκομματικής δεξιάς ή με την δεξιά ως βασικό κορμό. Αυτό το πρωταρχικό.

      Διαγραφή
  5. Μια διαπίστωση για προβληματισμό. Γιατί στις άλλες χώρες του Νότου της Ε.Ε., όπου εφαρμόζονται ανάλογα προγράμματα, με τα ίδια ή παραπλήσια αποτελέσματα (ανεργία, φτώχεια, διάλυση κοινωνικών δομών, κλπ) δεν έχουμε εμφάνιση ή έξαρση του νεοναζισμού?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα σου πω «γιατί» Ανδρέα. Γιατί το σύστημα φρόντισε από νωρίς να νομιμοποιήσει την ακροδεξιά (το «μακρύ χέρι» που λένε κι οι κουκουέδες) αναγορεύοντάς την (αιώνες πριν τους… Μπαλτάκους), ακόμη και στην ναζιστική εκδοχή της, σε ισότιμο συνομιλητή. Για περισσότερες λεπτομέρειες δες κι εδώ…

      http://diskoryxeion.blogspot.gr/2013/10/blog-post_2.html

      Διαγραφή
    2. Το ξαναδιάβασα το άρθρο σου Φώντα, και θα συμφωνήσω. Οι ακροδεξιές απόψεις έρχονται από πολύ παλαιά και είναι βαθιά χωμένες μέσα στην ελληνική κοινωνία δεκαετίες τώρα. Ξεκινούν πολύ πίσω, από την από την Εθνική Ένωση Ελλάς (Θεσσαλονίκη 1927) και το Ελληνικό Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα (Αθήνα 1932) του Γεωργίου Μερκούρη, αγαπημένου θείου της Μελίνας. Μετά την μεταπολίτευση η ιδεολογική ηγεμονία του καραμανλισμού και του παπανδρεισμού εντός των πάλαι ποτέ μεγάλων κομμάτων του δικοματισμού δεν επέτρεπε τις απόψεις αυτές και τους φορείς τους να εμφανιστούν. Η οικονομική κρίση ρευστοποίησε το παλαιό πολιτικό σκηνικό και αυτές πλέον βγήκαν ορμητικά στο προσκήνιο. Ο προφυλακισμένος πρώην βουλευτής της ΧΑ Μπούκουρας αναφώνησε στην Βουλή ότι εθνικιστή των έκανε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Άλλωστε το σύνθημα ΄΄Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ΄΄ έχει ολοκληρωτικά ενσωματωθεί στον λόγο των Ελλήνων νεοναζί.

      Διαγραφή
    3. @Καράμπελας

      Καταρχήν γιατί εκεί η ξεφτίλα της διαπραγμάτευσης δεν έφτασε στο δικό μας σημείο. Ούτε η απελπισία. 60% νεανική ανεργία έχουν ίσως στην Ουγκάντα.

      Δεύτερον, επειδή εκεί δεν έχουν ατιμώρητους τους διάφορους Πάγκαλους, Βενιζέλους, ΓΑΠ κλπ. Έχουν βέβαια ένα σωρό λαμόγια σε υψηλές θέσεις και έξω, αλλά εξώφθαλμες απάτες όπως με τη λίστα Λαγκάρντ, ή τα 20 χρόνια σκανδάλων ΠΑΣΟΚ/ΝΔ τιμωρούνται κανονικά.

      Τέλος, επειδή εκεί οι ευρω-σκεπτικιστικές φωνές βρήκαν κανονικό βήμα ― εδώ απέμειναν ένα δυο κόμματα να τις εκφράζουν, αναμεσά τους και η ΧΑ.

      Είτε διαπραγματεύεσαι σοβαρά, είτε έχεις μια αριστερή ή κεντρώα έστω φωνή να λέει ενάντια στους ευρωπαίους νταβατζήδες, είτε τα αφήνεις όλα σε κάποιους σαν την ΧΑ.

      Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε τα ...προσόντα να τα πεί σταράτα ενάντια στην Ε.Ε/Μέρκελ, γιατί σου έλεγε ότι αν μεθαύριο βγεί, θα πρέπει να κάνει τον λαγό μπροστά τους.

      Το "Η ελλάδα ανήκει στους Έλληνες" δεν είχε καμμία σχέση με ...εθνικισμό. Ενάντια στις ξένες επεμβάσεις ήταν το σύνθημα, που η ιστορία μας είχε ένα σωρό με εμφυλίους, Σκόμπι, παλάτια και Φρειδερίκες, πραξικοπήματα της ΣΙΑ, και πολλά παρόμοια. Οι σαχλαμάρες του Μπούκουρα ήταν μπας και τον περάσουν για ...καλό πασόκο και δεν τον κλείσουν μέσα.


      Διαγραφή
  6. Τι δουλειά έχουν αυτά τα κείμενα με το ΔΙΣΚΟρυχείο ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ο,τι δουλεια εχουν η αισθητικη , η σκεψη, η νοοτροπια και γενικοτερα οποιαδηποτε εννοια πολιτισμου (ας μου επιτραπει) με τη μουσικη και γενικοτερα με την τεχνη.

      Δ.Φ.

      Διαγραφή
    2. Ο υπότιτλος του Δισκορυχείου είναι… ΔΙΣΚΟΙ, ΒΙΒΛΙΑ, ΤΑΙΝΙΕΣ, ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΙΝΑ... Ε, αυτό το κείμενο καταχωρίστε το στα «άλλα τινά».
      Δεν υπάρχει λόγος, πιστέψτε με, να δυσανασχετείτε.

      Διαγραφή
    3. Κι ας μου επιτραπει κατι ακομα.
      Τετοιες αποριες εχουν αρκετη "δουλεια" με το συγκεκριμενο κειμενο.

      Θεωρω δεδομενο πως η αποφαση καποιου να υπο/στηριξει μια μορφη βιας ,οπως ειναι η Χ.Α, (και ισως οχι αποφαση, αλλα παρορμηση) προκυπτει ειτε απο την αδυναμια του να δει τον εαυτο του μερος μιας κοινωνιας , εξαιτιας νομιζω της αντικειμενικης του εξαθλιωσης(οικονομικης κυριως) , ειτε απο την αδυναμια του να δει τους υπολοιπους ως μερος της κοινωνιας.
      Αυτη η δευτερη γενικη κατηγορια θα λεγα πως περιλαμβανει τους ανθρωπους που κρατανε μεσα τους μια σκληρη πετρα συντηρητισμου, που ,ανεξαρτητως ιδεων και εκφρασεων, η βαθυτερη αναγκη τους και τελικα η καθοριστικη ειναι να ανταποκριθουν σε καποιες αοριστες αρχες (οικογενειακης συνηθως προελευσης) οι οποιες συνοψιζονται στο επιχειρημα "μα ειναι πραγματα αυτα;!! " .

      Και για να κανω τη συνδεση με την ερωτηση, λεω , οταν καποιος μου λεει την αποψη του για κατι ,που σε πρωτο επιπεδο δεν εχει σχεση με την κουβεντα μας , τοτε αντι να τον "διορθωσω" για ατοπημα , θεωρω πιο εντιμο (χωρις τυπικοτητα) να αναρωτηθω για την ιδια την αποψη και οχι για την αποσταση της απο το θεμα μας.

      (ο συντηρητισμος κολλαει σε οτιδηποτε ξεφευγει απο τις συμφωνημενες γραμμες, απο τις αοριστως αποδεκτες)
      Με λιγα λογια , ο συντηρητισμος μας περιοριζει τους ...οριζοντες.

      Δ.Φ.

      Διαγραφή
    4. ωραίες οι κουβέντες που αναπτύσονται στο site αυτό, τροφή για σκέψη. Να προσθέσω σε αυτά που όντως συμφωνώ, ότι οι Ελληνες έχουν μακρύ δρόμο να διανύσουν μέχρι να γίνουν κοινωνικοί πολίτες (και όχι ιδιώτες που είναι τώρα, με την αρχαία έννοια του όρου). Πάντα ζήλευα τους Ευρωπαίους συμπολίτες μας, για τα βήματα που είναι πιό μπροστά κατά τι, απο εμάς. Κοινωνίες του νηφάλιου λόγου, της συνέναισης, της αποδοχής του άλλου. Πίστη στους νόμους, ΠΟΥ ΟΙ ΊΔΙΟΙ θεσπίζουν, ως το μοναδικό μέσο προόδου της κοινωνίας. Συνθήματα του τύπου ή εμείς ή αυτοί με λυπούν αφάνταστα.

      Διαγραφή
    5. """Πάντα ζήλευα τους Ευρωπαίους συμπολίτες μας, για τα βήματα που είναι πιό μπροστά κατά τι, απο εμάς. Κοινωνίες του νηφάλιου λόγου, της συνέναισης, της αποδοχής του άλλου. Πίστη στους νόμους, ΠΟΥ ΟΙ ΊΔΙΟΙ θεσπίζουν, ως το μοναδικό μέσο προόδου της κοινωνίας. Συνθήματα του τύπου ή εμείς ή αυτοί με λυπούν αφάνταστα."""

      Εννοείς τους ευρωπαίους συμπολίτες μας που έβγαλαν το Μουσολίνι και το Χίτλερ και έκαψαν κάτι εκατομμύρια; Φοβερή "αποδοχή του άλλου".

      Ή τους Γάλλους, τους Βέλγους, τους Βρεταννούς και το τους Ολλανδούς που είχαν (και διατηρούν ακόμα με άλλους τρόπους) 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους σκλάβους στις αποικίες τους;

      Τους Γάλλους μήπως, που ψηφίζουν σούμπιτοι Λεπέν, και ρίχνουν άγριο ξύλο στους μετανάστες τους;

      Τους Σουηδούς, που ως το '70 είχαν προγράμματα ευγονικής για ανεπιθύμητους;

      Τους Γερμανούς, που βασίστηκαν στην εργασία εκατομμυρίων μεταναστών (αφού πρώτα τους διέλυσαν τις χώρες στο Β' ΠΠ) για το «θαύμα τους», και που ακόμα τους θεωρούν όλους κατώτερους (όχι στα επίσημα λόγια ― στην πράξη και στο λαϊκό λόγο μέχρι και στον πολιτικό τους λόγο).

      Η Ευρώπη δεν είναι η βιτρίνα που βλέπουμε απο μακριά (ή και απο κοντά, αν δεν είμαστε αρκετά παρατηρητικοί), της "κατανόησης", της "αποδοχής του άλλου" και κουραφέξαλα. Πιο σκληροί λύκοι, και πιο σιχαμένοι δουλέμποροι από τους ευρωπαίους δύσκολα θα βρείς.

      Οι λαοί του τρίτου κόσμου και χώρες σαν εμάς, μπορεί να είναι ότι να είναι, οπισθοδρομικές, κλπ, χωρίς τρόπους, χωρίς αρκετές τσαγερί και γκαλερί, αλλά είναι πολύ πιο ανθρώπινες.

      Για να το θέσω αλλιώς: ακόμα και η ΧΑ είναι ένα τίποτα μπροστά στον οργανωμένο φασισμό των Ευρωπαίων. Και αριθμητικά και ποιοτικά.





      Διαγραφή
  7. Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί από την επιβολή του πρώτου μνημονίου και μετά έχουμε τη μεγαλύτερη ίδρυση νέων κομμάτων και πολιτικών χώρων στην Ελλάδα; Ίσως, και σε αυτή την περίπτωση περιλαμβάνεται και η ΧΑ, το σύστημα επιθυμεί την "ξεστράτιση" των δυσαρεστημένων από πιο "ταξικές" διεξόδους.
    Τώρα, ότι η απόσταση ενός ψηφοφόρου της Σαμαρικής ΝΔ από τη ΧΑ δεν είναι ούτε ένα τσιγάρο δρόμος το ξέρετε, οπότε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή