Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

SYROS JAZZ FESTIVAL

Υπήρξα… κάτοικος Ερμούπολης για εννέα ολόκληρους μήνες το 1990. Η Σύρος είναι το μοναδικό νησί της χώρας, το οποίον έχω γυρίσει σπιθαμή προς σπιθαμή – με τα πόδια (κυρίως με τα πόδια), με μηχανάκι, με αυτοκίνητο, ακόμη και με... σινούκ. Θυμάμαι με δέος τη θέα από τα ραντάρ, τα σπίτια στην Άνω Σύρα δίπλα σχεδόν στο χάος, τα κρεμασμένα χταπόδια στα σύρματα, τις απέραντες ξέβαθες θάλασσες στην Ντελαγκράτσια, τα σουλάτσα στην πλατεία και στα Βαπόρια, τους καφέδες και τα ποτά στην παραλιακή, τα λουκούμια σοκολάτας και τις χαλβαδόπιτες… Θυμάμαι βεβαίως και το περίφημο Θέατρο Απόλλων, το οποίον τότε (το 1990) ήταν περιστοιχισμένο από σκαλωσιές – η πρώτη φάση της ανακαίνισής του ολοκληρώθηκε το 1991, όπως διάβασα στην Βικιπαίδεια, για να λειτουργήσει κανονικά από το 2000 και μετά. Εκείνη την εποχή –με τον Απόλλωνα, όπως είπαμε, στους ασβέστες– το επίσης πανέμορφο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου ήταν η βασική αίθουσα εκδηλώσεων του νησιού, εκεί όπου μπορούσες ν’ ακούσεις από κλασική και jazz, μέχρι αφιερώματα στον Βαμβακάρη ή τον Χατζιδάκι. Τώρα, τα πράγματα έχουν αλλάξει (προς το καλύτερο οπωσδήποτε), αφού αίθουσες όπως εκείνη του Απόλλωνα δεν διαθέτουν πολλές πόλεις της χώρας.
Γιατί τα θυμήθηκα όλα αυτά; Προχθές έλαβα πληροφορίες και υλικό από τον Βαγγέλη Αραγιάννη (καλός συνεργάτης τα τελευταία χρόνια και μέχρι το κλείσιμο στο Jazz & Τζαζ) σχετικές μ’ ένα jazz festival, που οργανώνεται στην πόλη του την Ερμούπολη, στο Θέατρο Απόλλων, αυτές τις μέρες (ξεκίνησε χθες και συνεχίζεται μέχρι την Τρίτη) με ελεύθερη είσοδο. Να και οι λεπτομέρειες...
Κυριακή 1 Ιουνίου, 8:30 μμ
Yannis Roussos Quartet (Γιάννης Ρούσσος ντραμς, Δημήτρης Καλαντζής πιάνο, Δημήτρης Παπαδόπουλος τρομπέτα, Ντίνος Μάνος μπάσο). Ο Γιάννης Ρούσσος (Συριανός είναι;) μαζί με τους συνεργάτες του παρουσιάζει πρωτότυπες δικές του συνθέσεις, αλλά και διασκευές σε jazz standards.
George Kontrafouris Baby Trio (Γιώργος Κοντραφούρης hammond, Κωνσταντίνος Στουραΐτης κιθάρες, Γιάννης Παπαδούλης ντραμς). Το Baby Trio, είναι το organ project του Γιώργου Κοντραφούρη, που συμπληρώνεται από μουσικούς ηλικίας κάτω των 25 ετών. Όπως έχει πει και ο ίδιος… «το σχήμα αυτό δημιουργήθηκε για να εκφράσει την αφέλεια, τον εφηβικό ενθουσιασμό και γενικά ό,τι κάνει εντύπωση σ’ ένα νέο μουσικό, όταν αρχίζει να παίζει σ ένα συγκρότημα με τους φίλους του»...
Δευτέρα 2 Ιουνίου, 8:30 μμ
Michalis Katachanas Quartet (Μιχάλης Καταχανάς βιόλα, Θοδωρής Κότσυφας κιθάρες, Κίμων Καρούτζος μπάσο, Βασίλης Ποδαράς ντραμς). Το κουαρτέτο του Μιχάλη Καταχανά ερμηνεύει κυρίως πρωτότυπες συνθέσεις των μελών του γκρουπ, αλλά και συνθέσεις από το ευρύτερο τζαζ ρεπερτόριο. Κατά τον ίδιον: «έμπνευσή μας είναι ο ήχος της σύγχρονης ευρωπαϊκής τζαζ σε συνδυασμό με μουσικές από τον μεσογειακό και τον βαλκανικό χώρο».
Reis/ Demuth/ Wiltgen (Michel Reis πιάνο, Marc Demuth μπάσο, Paul Wiltgen ντραμς). Ο πιανίστας Michel Reis, ο μπασίστας Marc Demuth και ο ντράμερ Paul Wiltgen σχημάτισαν το τρίο τους το 1998, όταν ήταν ακόμη έφηβοι. Το 2011 επανήλθαν δυναμικά και το 2013 κυκλοφόρησαν το ομώνυμο πρώτο άλμπουμ τους. Η μουσική τους ενσωματώνει επιρροές από την κλασική, την ποπ και το ροκ, ακολουθώντας τα βήματα ονομάτων όπως ο Brad Mehldau, οι Bad Plus και οι e.s.t. .
Τρίτη 3 Ιουνίου, 13:00 μμ και 8:30 μμ
CMS Masterclass. Για δεύτερη συνεχή χρονιά το Syros Jazz Festival σε συνεργασία με τον ντράμερ Γιάννη Ρούσσο και το Contemporary Music School προσφέρει ένα masterclass για τον τζαζ αυτοσχεδιασμό. Ερασιτέχνες και επαγγελματίες μουσικοί, ανεξαρτήτως οργάνου, μουσικού επιπέδου και προηγούμενης εμπειρίας με την τζαζ έχουν την ευκαιρία να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους και να αποκτήσουν μια δημιουργικότερη αντίληψη για τη μελωδία, το ρυθμό και την αρμονία. Διδασκαλία: Γιάννης Ρούσσος
Tania Giannouli Ensemble (Τάνια Γιαννούλη πιάνο, Guido de Flaviis σαξόφωνα, Σόλης Μπαρκή ντραμς, κρουστά, Στέφανος Γιαννόπουλος τσέλο). Με αυτό το σύνολο η Τάνια Γιαννούλη παρουσιάζει για πρώτη φορά το νέο της πρότζεκτ, που έχει στοιχεία ελεύθερου αυτοσχεδιασμού, modal, μουσικής δωματίου με επιρροές από την σύγχρονη avant-garde, τον νέο ιμπρεσιονισμό, την σύγχρονη ευρωπαϊκή τζαζ, αλλά και τα world ακούσματα.
Takis Barberis Group (Τάκης Μπαρμπέρης κιθάρες, Mάνος Σαριδάκης πιάνο, πλήκτρα, Γιώργος Γεωργιάδης μπάσο, Γιώργος Πολυχρονάκος ντραμς). Από το 1990 που ξεκίνησε την προσωπική του πορεία, ο Τάκης Μπαρμπέρης έχει κυκλοφορήσει επτά άλμπουμ. Στο νέο του CD “Jargon”, στο οποίο θα βασιστεί η συναυλία του, συνεχίζει με το εντελώς προσωπικό του στιλ να παρουσιάζει ένα τζαζ κράμα, με στοιχεία από φανκ, ροκ, ινδική, αφρικανική, βαλκανική και ελληνική μουσική, δημιουργώντας ένα ιδανικό περιβάλλον για αυτοσχεδιασμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου