Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

όταν (κακώς) η βούληση προστάζει

Το ότι διαφωνώ εντελώς και καθέτως με την κεντρική γραμμή που κατεβάζει η Athens Voice, μέσω των εντιτόριαλ του Φώτη Γεωργελέ, δεν χρειάζεται να το πω – και όχι μόνο επειδή το έχω ξαναγράψει. Κάποτε την είχα χαρακτηρίσει (αυτή τη γραμμή) ως «νεοφιλελεύθερο λαϊκισμό», ως μια απέλπιδα, χοντρικώς, προσπάθεια, να αιτιολογηθεί το αλήστου μνήμης «όλοι μαζί τα φάγαμε». Να ενοχοποιηθούν και να λοιδορηθούν οι πολλοί και κυρίως ο κόσμος και οι ιδέες της Αριστεράς προκειμένου να πέσουν στα μαλακά οι λίγοι (οι «μεγαλοκαρχαρίες»). Με πρωτοσέλιδο «25 δισ. φοροδιαφυγή από μεγαλοϊδιοκτήτες» κυκλοφορεί, σήμερα, η Εφημερίδα των Συντακτών… Δεν χρειάζεται να συνεχίσω. Δεν είναι αυτό το θέμα μας… 

Η τραμπουκική επίθεση στα γραφεία της Athens Voice δεν μπορεί να αποτελέσει, για κανέναν νοήμονα, ένα κάποιο είδος «διαλόγου». Είναι μια ηλίθια, βλακώδης και εν τέλει φασιστική ενέργεια, που επιχειρεί δια της βίας να φιμώσει την «άλλη» άποψη. Φυσικά, εκείνο που πρέπει να κάτσουμε και να δούμε (δηλαδή να ξαναδούμε) με αφορμή το τελευταίο, αυτό, γεγονός, είναι το γιατί αποσυντονίζεται δια αυτού του τρόπου μία κατεύθυνση της δημόσιας ζωής. Τι έχει πάει στραβά κι ένα κομμάτι του κόσμου, ένα κομμάτι της νεολαίας, αντιδρά μ’ έναν τέτοιο ακραίο και ενίοτε εγκληματικό τρόπο. Και αυτά τα έχουμε ξαναπεί. Η εξωπραγματική ανεργία, η ανυπαρξία ευκαιριών, οι μισθοί και τα μεροκάματα της πλάκας (για όσους καταφέρουν, εν τέλει, να βρουν μια δουλειά), η απουσία φωτεινής προοπτικής (το να μπορέσει να ζήσει κάποιος μακριά από την πατρική εστία, να δημιουργήσει οικογένεια κ.λπ.), όλα τούτα, και άλλα ακόμη, πυροδοτούν ένα εκρηκτικό χαρμάνι, τα αποτελέσματα του οποίου θα τα βρίσκουμε, δυστυχώς, συνεχώς μπροστά μας. Ένα μέρος του νεαρόκοσμου αντιδρά βίαια, επειδή δέχεται βία, αλλά και γιατί, πολύ συχνά, τα μυαλά του φουσκώνουν από τον… παραδοσιακό, εν Ελλάδι, ψευτοεπαναστατικό βολονταρισμό (τον οποίον καλλιεργούν συστηματικά νέοι και παλαιότεροι βαλτοί ή συμπλεγματικοί «αντιήρωες»).

Αναρχικοί... και τρίχες κατσαρές. Κανένας σοβαρός άνθρωπος (αναρχικός ή όποιος άλλος) δεν θα κάψει το σπίτι του γείτονά του, επειδή διαφωνεί με τις απόψεις του, τοποθετώντας τήν οιαδήποτε αρχέγονη βούλησή του πάνω από τη νόηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου