Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

LUCKY NOVAK τζαζ από τη Νορβηγία

Ένα παράξενο jazz, ή, καλύτερα, γύρω από την jazz, συγκρότημα από την Νορβηγία, που κυκλοφορεί τώρα το πρώτο άλμπουμ του. Λέγονται Lucky Novak και είναι, βασικά, κουαρτέτο. Λέω «βασικά», γιατί πέραν των… τεσσάρων (Tim Lowerson σαξόφωνα, Ture Ringereide μπάσο, Sten Hermunstad πιάνο και Harald Botha ντραμς), στην ηχογράφηση του The Lucky Novak Syndrome[Goyo Records, 2014] συμμετέχουν ο Patricio Quintana που παίζει cajón, ο κιθαρίστας Lucky Novak και ακόμη η Lucky Novak Brass Division (μία δεκαμελής brass ορχήστρα). Τώρα, πώς γίνεται ο μουσικός που δίνει το όνομά του στο συγκρότημα να είναι guest (σ’ αυτό) και όχι κανονικό μέλος, αυτό δεν το καταλαβαίνω. Αν και οι ίδιοι οι Lucky Novak λένε πως το όνομά τους το πήραν από τους Lucky Thompson και Kim Novakκαι άντε να βγάλεις άκρη.
Οι βασικοί παίκτες του γκρουπ δεν είναιάγνωστοι μουσικοί. Οι Lowerson και Ringereide είχαν σχηματίσει νωρίτερα τους Sounds of Unexpected (έχουν γράψει δύο άλμπουμ), ενώ οι Hermunstad και Botha έχουν jazz, improv, classic και contemporary classic παρελθόν. Οι τέσσερις αυτοί, μαζί με τους δύο guests, μαζεύτηκαν την 22 και 23/2/2014 στο Biermannsgården, στο Όσλο (ένας χώρος που φιλοξενεί improv και «προχωρημένα» γενικώς σχήματα), για να ηχογραφήσουν ζωντανά ό,τι ακούμε στο… Σύνδρομό τους. Υπάρχει και άλλη μία ημερομηνία όμως… Η 29/3/2014, όταν οι Lucky Novak συνέπραξαν με την Lucky Novak Brass Division για την ηχογράφηση του “César de Carnaval” στο σχολείο Haukåsen, στο Όσλο. Όλο αυτό το (πρωτότυπο) υλικό παρουσιάζεται στο πρόσφατο, βινυλιακής διάρκειας, CD τους.
Το συγκρότημα μπορεί να εκκινεί από την jazz, δεν είναι όμως η jazz το μοναδικό του μέλημα. Υπάρχουν στοιχεία rock στις συνθέσεις του, «μουσικών του κόσμου» (το klezmer π.χ.), ενώ δεν λείπει βεβαίως το μελωδικό και το χορευτικό στοιχείο, είτε αναφερόμαστε στις «γραμμένες» (να τις πούμε έτσι) στιγμές, είτε στους αυτοσχεδιασμούς. Γενικώς, εκείνο που επικρατεί είναι η έφεση προς την μελωδία, που αγγίζει ακόμη και νεορομαντικές καταστάσεις (στο “Get out of my dreams”, μία από τις ωραιότερες συνθέσεις του CD), με τα… εθνικόφρονα και εξωστρεφή “Punch drunk” και “César de Carnaval” (στην ορχηστρική εκδοχή του) να δημιουργούν, στην πορεία, τα πρέποντα αντίβαρα.
Με δυο λόγια. Το “The Lucky Novak Syndrome” είναι ένα απλό και ουσιαστικό άλμπουμ, που ακούγεται (και απολαμβάνεται) στο πι και φι. 
Επαφή: www.luckynovak.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου