Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Τι θέλουν τέλος πάντων οι «αγορές»; Εκλογές κάθε 100 χρόνια; Ας μας το πουν να τελειώνουμε…

Η κατάσταση έχει ξεφύγει πλέον από κάθε έλεγχο. Οι δανειστές και μέσω αυτών οι «αγορές» δεν καθορίζουν πλέον κάθε χιλιοστό της οικονομικής μας καθημερινότητας, αλλά επεμβαίνουν κιόλας «φόρα παρτίδα» σε κάθε διάσταση της κοινωνικοπολιτικής ζωής. Έχουμε, ως λαός, ή δεν το έχουμε το δικαίωμα να αποφασίζουμε (μέσων των αντιπροσώπων μας) για το πότε θα πάμε σε εκλογές; Απ’ ό,τι φαίνεται δεν το έχουμε, καθότι οποιαδήποτε απόφασή μας θα πρέπει να έχει, κατ’ ουσίαν, την έξωθεν έγκριση. Τέτοιου τύπου σκληρή και εμφανή αποικιοκρατία είχε πολλά χρόνια να ζήσει η Ελλάδα – από την εποχή του Σχεδίου Μάρσαλ, όταν η χώρα μας με βάση το άρθρο V της συμφωνίας τής 2/7/1948 δέσμευε τον πλούτο της (ορυκτό ή άλλο) υπέρ των Αμερικάνων.
«Η Ελληνική Κυβέρνησις θα λάβη τα αναγκαιούντα ειδικά μέτρα δια την εκτέλεσιν των διατάξεων της παρούσης παραγράφου, περιλαμβάνοντα την επέκτασιν της ηυξημένης παραγωγής των πρώτων υλών εντός της Ελλάδος και την άρσιν παντός εμποδίου δια την μεταφοράν των πρώτων τούτων υλών εις τας Ηνωμένας Πολιτείας της Αμερικής. Η Ελληνική Κυβέρνησις οσάκις τούτο ήθελε ζητηθή υπό της Κυβερνήσεως των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, θα έλθη εις διαπραγματεύσεις δια την λήψιν των προς εκτέλεσιν των διατάξεων της παραγράφου ταύτης αναγκαίων μέτρων»… Και τα λοιπά, και τα λοιπά…

Τι συνέβη τώρα; Επισπεύτηκαν για τους χι ψι λόγους οι διαδικασίες εκλογής (ή μη εκλογής, ok) Προέδρου Δημοκρατίας. Έχουμε δικαίωμα αυτό να το αποφασίσουμε; Περίπου… Κανείς δεν ξέρει ακριβώς… Στο άκουσμα και μόνο του γεγονότος, και βεβαίως στο ενδεχόμενο να μην εκλεγεί Πρόεδρος και να οδεύσουμε προς εκλογές –μία καθ’ όλα προφανής, ενδεχομένως αναμενόμενη και πάντως τυπική διαδικασία– κατακρημνίζεται το Χρηματιστήριο, εκτοξεύονται τα spreads, ενώ η οι εκπρόσωποι των φορέων της εγχώριας αγοράς, όπως διάβασα στη Ναυτεμπορική«απεύχονται τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, κρούοντας κώδωνα κινδύνου για τις επιπτώσεις από μια παρατεταμένη περίοδο πολιτικής αστάθειας στην πραγματική οικονομία και στην αγορά». Τι αηδίες είναι αυτές; Και καλά να τα λένε οι «έξω» όλα τούτα, αλλά να σιγοντάρουν από κοντά και οι ημέτεροι… δεν πάει πολύ; Δεν μπορούμε έτσι να προχωρήσουμε.

Ποτέ δεν κατάλαβα ποιος είναι ο στόχος εκείνων που σκάβουν, στην πραγματικότητα, το λάκκο τους. Βγαίνουν οι έμποροι π.χ. και λένε… μην πάμε σ’ εκλογές, γιατί θα καταστραφεί η αγορά. Υπάρχει μεγαλύτερη ηλιθιότητα απ’ αυτή; Γιατί, σε τελευταία ανάλυση, κάποτε θα γίνουν εκλογές… και η αγορά, προς έκπληξη όλων, δεν θα καταστραφεί. Όπως ποτέ δεν καταστράφηκε η αγορά από τέτοιου τύπου γεγονότα. Η αγορά καταστρέφεται και μιζεριάζει μόνον όταν δεν υπάρχει χρήμα για να τη φουντώσει. Καταστρέφεται από την αφαίμαξη των νοικοκυριών και την υπερφορολόγηση. Αυτό μάλιστα. Η «ψυχολογία της αγοράς» και τρίχες κατσαρές… Όποιες έχει φράγκα να χαλάσει έχει μια χαρά ψυχολογία και δεν πρόκειται, ποτέ, να του την αλλάξουν οι εκλογές – αφήνω, δε, το γεγονός πως μπορεί να έχουμε καλή ψυχολογία όντας άφραγκοι! Δεν σας έχει τύχει, δηλαδή, να πετάξετε στα ύψη χωρίς «μία» στην τσέπη, απλώς με μια παρέα, με 2-3 μπουκάλες φτηνό κρασί και με κανα Μητροπάνο στο ραδιόφωνο; Αντί, λοιπόν να βγουν και να πουν οι παράγοντες πως… μάγκες… ξέρετε… η αγορά έχει τους δικούς της νόμους και δεν εξαρτά την επιβίωσή της από κανένα προεκλογικό κλίμα, και πως, ίσα-ίσα, θα επιχειρήσουμε να «εκμεταλλευτούμε» (με καλές τιμές και σωστά προϊόντα) την ανάγκη του ανθρώπου να «υπάρξει» (μέρες γιορτών που έρχονται) και μέσα από την κατανάλωση, εκείνοι τι κάνουν; Βγάζουν τα μάτια τους μόνοι τους. Το ρίχνουν στην κινδυνολογία…

Ο προβληματισμός της «αγοράς» (του χρήματος) δεν έχει να κάνει με την όποια ενδεχόμενη προεκλογική περίοδο (στην Ελλάδα), αλλά με την ισχυρή πιθανότητα να υπάρξει κάποιου άλλου τύπου κυβέρνηση, μετά τις εκλογές, που να μην είναι της απολύτου αρεσκείας της. Μπορεί αυτά να μας φαίνονται προφανή (εκεί φθάσαμε), αλλά βασικά είναι απίστευτα! Πιθανώς δηλαδή να μην προκύψει, μακάρι, ένα απλό πειθήνιο (γι’ αυτούς) όργανο, αλλά κάτι που να μην μπορεί εκ πρώτης να το ελέγξουν. Και τι σημαίνει αυτό; Μας αναγνωρίζουν το δικαίωμα να αποφασίσουμε ό,τι γουστάρουμε, τέλος πάντων, ή όχι; Θ’ αφήσουμε τη δημοκρατία να λειτουργήσει, έτσι όπως μπορεί να λειτουργήσει, στον τόπο που τη γέννησε, ή θα την εγγράψουμε κι αυτή στο… ΤΑΙΠΕΔ; 

Βγήκε χθες ο πρωθυπουργός και είπε τι; Aκούστε άνθρωποι! «Οι πολίτες δεν θέλουν εκλογές, οι αγορές δεν θέλουν εκλογές, τα χρηματιστήρια πέφτουν γιατί φοβούνται τα σχέδια της αντιπολίτευσης». Πάρτε μία-μία τις υποπροτάσεις...  
«Οι πολίτες δεν θέλουν εκλογές». Αν πιστέψουμε τις δημοσκοπήσεις (και για την οικονομία του κειμένου, ας τις πιστέψουμε) ένα ποσοστό πάνω από 35% επιθυμεί εκλογές. Δηλαδή, ένα στους τρεις Έλληνες και κάτι παραπάνω γουστάρει να πέσει η κυβέρνηση και άμεσα να ψηφίσει. Πώς λέγεται λοιπόν, και μάλιστα από τόσο επίσημα και ανώτερα χείλη, πως «οι πολίτες δεν θέλουν εκλογές»; Εκτός και αν το 1/3 των Ελλήνων δεν είναι πολίτες, αλλά… αλήτες (αντιλαμβάνεστε πως το λέω).
«Οι αγορές δεν θέλουν εκλογές», άλλο ανεκδιήγητο τσιτάτο. Οφείλουμε λοιπόν να ρωτήσουμε τις «αγορές» αν μας το επιτρέπουν. Αν μας πουν «όχι», τότε πρέπει να φάμε στη μούρη όλους εκείνους που άλλα υποσχέθηκαν (πριν εκλεγούν) και άλλα, τελείως διαφορετικά, εφάρμοσαν (αφότου βγήκαν). Αν στην αναθεώρηση του συντάγματος (οψέποτε συμβεί αυτή), δεν μπει μία τέτοια… ρήτρα απάτης, τη βάψαμε. Όποιος ψεύδεται προεκλογικώς (μα όποιος) θα πρέπει να υπόκειται σε συνέπειες βρε παιδί μου. Να αποβάλλεται εφ’ όρου ζωής από τον πολιτικό στίβο (τουλάχιστον), με τον τόπο να οδηγείται πάραυτα σε εκλογές. Ψηφίζουμε, κύριοι, κόμματα για να εφαρμόσουν το πρόγραμμά τους, ναι ή όχι; Αν «ναι», τότε περιττεύει οποιαδήποτε άλλη συζήτηση.
«Τα χρηματιστήρια πέφτουν γιατί φοβούνται τα σχέδια της αντιπολίτευσης». Τα χρηματιστήρια πέφτουν, όχι γιατί φοβούνται τα σχέδια της αντιπολίτευσης, αλλά γιατί διαπίστωσαν όψιμα (τάχα μου, τάχα μου…) εκείνο που ξέρει ή ψυλλιάζεται, τέλος πάντων, κι η κουτσή Μαρία. Πως η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ δεν κατόρθωσε να αλλάξει τη φορά των πραγμάτων, μένοντας δέσμια των επιλογών της. Διέλυσε ό,τι ψευτοδούλευε, καταστρέφοντας συγχρόνως την κοινωνική πίστη, ένα είδος λόγου τιμής μεταξύ των συμβαλλομένων (αφού επικαλούνται, πλέον, την κρίση κι εκείνοι που δεν τη νοιώθουν ή που πέρασε ξώφαλτσα δίπλα τους). Το «δεν πληρώνω» (όπως εφαρμόζεται από την πλειονότητα εκείνων που έχουν ή οφείλουν να έχουν) είναι, πλέον, ο γνώμονας της αγοράς. Έτσι, η ανεργία και βεβαίως η διάλυση, στην πράξη, της έννοιας «εργασία» καταπόντισε την οικονομία, η οποία, αφού έπιασε πάτο, μας λένε τώρα πως αναπτύσσεται με ρυθμό 0,7%. Αν μέσα σε τέσσερα χρόνια (2010-2013) το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά 23%, όλοι αντιλαμβανόμαστε πως με ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 1% δεν θα μπορέσουμε να βγούμε «ποτέ» από το πηγάδι. Και τούτο το λέω γιατί ακόμη και αυτό το 1% δεν έχει ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα, αφού η λεγόμενη «ανάπτυξη» στηρίχθηκε στην αφαίμαξη των φορολογουμένων, στο πάγωμα και την περικοπή των δημοσίων δαπανών, στην αθέτηση των υποχρεώσεων του δημοσίου προς τρίτους κ.λπ., κ.λπ. 

Χάνω 100 ευρώ, κι έρχεται κάποιος και μου λέει, μετά από κάτι χρόνια… πάρε πέντε… ένα πεντάευρω εννοώ… το οποίον αποδεικνύεται και κάλπικο! Τούτο ακριβώς συμβαίνει με την περιβόητη… ανάπτυξη, και άιντε να δούμε τι θα προκύψει…

35 σχόλια:

  1. Καλο μεσημερι.Σε μια χωρα οπου ο λαος της δεν ρωτηθηκε ποτε για τιποτα(με εξαιρεση το πολιτευμα το '74 ουσιαστικα για ενα θεμα που ειχε κλεισει) η δικτακτορια της αστικης δημοκρατιας με κοινοβουλευτικο μανδυα ειναι ελευθερη να αποφασιζει και να πραττει οτιδηποτε παρακαπτοντας την λαικη βουληση και επιθυμια προς οφελος ντοπιων η ξενων συμφεροντων.Α! προσοχη στον προεδρο,μην σπασουμε την γλαστρα.Υ.Γ......Mαλλον μας την πεσαν οι βαρβαροι,οπως ελεγε εκεινος ο μυστηριος τραγουδοποιος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ελληνάρες, ας έχετε τον βόθρο που σας αξίζει, γιατί ο τόπος θέλει και μπορεί καλύτερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποιοι είναι οι Ελληνάρες και ποιος είναι ο βόθρος;

      Ανάθεμα κι αν καταλαβαίνω τι θες να πεις εν σχέσει μ’ αυτά που γράφω.

      Διαγραφή
  3. "Μας αναγνωρίζουν το δικαίωμα να αποφασίσουμε ό,τι γουστάρουμε, τέλος πάντων, ή όχι; "

    Φώντα οι αγόρες δεν είναι κάτι ενιαίο και συνεπώς ούτε βούληση έχουν, ούτε αναγνωρίζουν ούτε δεν αναγνωρίζουν δικαιώματα σε κράτη. Είναι το αρκετά ετερόκλητο σύνολο όσων ανθρώπων / νομικών προσώπων έχουν χρήματα για να επενδύσουν διεθνώς.
    Οι αγορές δεν ζητάνε κάτι από εσένα, *εσύ* ζητάς κάτι από τις αγορές (λεφτά) και αυτές δεν έχουν καμία υποχρέωση να σου το δώσουν. Αν κρίνουν (σωστό ή λάθος αδιάφορο) ξέρω γω ότι η Κορέα ή τα Σκόπια έχουν καλύτερες προοπτικές, θα τα δώσουν εκεί.

    Μετά Φώντα, γράφεις:

    "Ο προβληματισμός της «αγοράς» (του χρήματος) δεν έχει να κάνει με την όποια ενδεχόμενη προεκλογική περίοδο (στην Ελλάδα), αλλά με την ισχυρή πιθανότητα να υπάρξει κάποιου άλλου τύπου κυβέρνηση, μετά τις εκλογές, που να μην είναι της απολύτου αρεσκείας της."

    Αυτό που γράφεις είναι χαρακτηριστικό του ναρκισσισμού με τον οποίον ερμηνεύετε στην Ελλάδα την κατάσταση.
    Επαναλαμβάνω: *εσύ* ζήτας κάτι από αυτούς, οπότε προφανώς και αν θες να σου το δώσουν, πρέπει να είσαι της αρεσκείας τους (χελόοου).
    Αν δεν γουστάρεις, ΟΚ, κάνε τα δικά σου - έχεις την εντύπωση ότι τους νοιάζει τι θα κάνεις και πώς θα το κάνεις;
    Νομίζεις θα δυσκολευτούν να βρουν αλλού στον πλανήτη επενδυτικές ευκαιρίες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν κι έχω αντιληφθεί, όπως και όλοι μας εξάλλου, το πώς λειτουργούν οι «αγορές», παρά ταύτα βρίσκω πολύ μοιρολατρικά όσα λες ανώνυμε. Αν είναι έτσι τα πράγματα, και δεν μπορεί να είναι, με τίποτα, κάπως αλλιώς τότε να πάμε να πνιγούμε. Το εννοώ δηλαδή. Κι εμείς και οι Ισπανοί και οι Ιταλοί και οι Γάλλοι και δεν ξέρω εγώ ποιοι άλλοι… Να παραδώσουμε και τα κλειδιά… και όσοι ξέρουν καλό μπάνιο και δεν πνίγονται να την κάνουν… κατά τον Άρη… ή και ακόμη πιο μακρυά… μπας και γλιτώσουν/γλιτώσουμε απ’ αυτά τα όρνια.
      Για μένα ένα είναι το ζήτημα και πες με όπως θέλεις. Με ποιο τρόπο θα αρχίσει να ξηλώνεται σιγά-σιγά το πουλόβερ. Ή, έστω, να μπουν κάποιοι σοβαροί κανόνες βρε αδελφέ. Δεν μπορεί, κάποιοι τρόποι θα υπάρχουν…

      Διαγραφή
    2. Η αίσθηση που έχω είναι πως μόνο κοινωνίες που μπορούν να είναι ταυτόχρονα λιτοδίαιτες και παραγωγικές μπορούν να επιτύχουν ένα τέτοιο επίπεδο αυτονομίας που να τους επιτρέπει (αν το θέλουν) να εκμεταλλευτούν τις αγορές αντί να γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης τους. Δεν μπορώ να σκεφτώ άλλο τρόπο αντίστασης στις αγορές. Είναι όμως κάτι τέτοιο εφικτό; Κάποιες κοινωνίες όπως οι Σκανδιναβικές μοιάζουν να το έχουν προσεγγίσει κάπως χωρίς όμως κανείς να ξέρει πραγματικά ούτε πώς τα κατάφεραν, αλλά ούτε και κατά πόσο είναι διατηρήσιμο. Οι επιστήμες της Ανθρωπολογίας, της Κοινωνιολογίας, της Οικονομολογίας, και άλλες σχετικές δεν φαίνονται ικανές αυτή τη στιγμή να δώσουν απαντήσεις. Αν όλα τα παραπάνω είναι κοντά στη πραγματικότητα, ο μόνος τρόπος μπροστά μοιάζει να είναι ένας πολιτικός λόγος και μια αντίστοιχη πολιτική πρακτική που βάζουν αυτή μας την άγνοια στο κέντρο τους. Θέλουμε μια πιο ικανοποιητική συλλογική κατάσταση πραγμάτων. Δεν ξέρουμε πώς θα την επιτύχουμε. Δεν ξέρουμε αν είναι εφικτή. Δεν ξέρουμε ούτε καν αν μπορούμε να την ορίσουμε επαρκώς. Αλλά θα κάνουμε ότι μπορούμε...

      Αναγνωρίζω πώς μια τέτοια προσέγγιση οδηγεί σε εντελώς "άρπα κόλλα" / "βλέπουμε και κάνουμε" πρακτικές. Δεν ξέρω όμως τι άλλο μπορεί να κάνει μια κοινωνία που νοιώθει πως βρίσκεται σε αδιέξοδο ενώ ταυτόχρονα νοιώθει πως δεν έχει καθαρή εικόνα του τι της συμβαίνει.
      ΣΚ

      Διαγραφή
    3. απλά πράματα μωρέ, ελληνικά. ουζάκι, δημόσιο, ΟΛΟΙ οι άλλοι"αμερικανάκια", κορόιδα.
      η Ελλάδα που θέλουμε είναι η Ελλάδα του καθένα που είναι Πρόεδρος και Πρωθυπουργός, αυτού που ξέρει καλύτερα από τον άλλο. Χωρίς παιδεία, πράσινο, ευκαιρίες. Χώρα ιθαγενών και γραφικών που θα καταπιεί η Ιστορία. Αυτή που επικαλούνται και αυτή που δεν έχουν καμία σχέση μαζί της. Καληνύχτα.

      Διαγραφή
    4. Απο την αλλη ρε μεγαλε,πως γινεται σε ολες τις μετρησεις της Ευρωζωνης και της eurostat εμεις οι ανεπροκοποι να δουλευουμε περισσοτερο απο ολους τους αλλους ευρωπαιους σε εργατοωρες και να απολαμβανουμε τις λιγοτερες απολαβες?Μαλλον σαν ιθαγενεις θα μας συμβαινει.Κατι δεν παει καλα.Ψαξου.Δεν ειμαστε οι καλυτεροι του κοσμου,οπως δεν ειμαστε και αυτο που θελουν οι αναπτυγμενοι να παρουσιασουν.Τα κουσουρια μας τα ξερουμε και ας μην τα διορθωνουμε.Τα δικα τους κουσουρια ομως ποια ειναι?.Μαλλον δεν μας τα λενε.Κοροιδα ειναι?

      Διαγραφή
  4. Αγαπητε ανωνυμε(ο πρωτος) καποιες παρατηρησεις.1.Οι αγορες σιγουρα δεν ειναι φιλανρωπικα ιδρυματα.Αρα δεν χαρτζιλικωνουν συνεχεια τον ανεπροκοπο υιο,με το αζημιωτο.Εδω και δεκαετιες μας δανειζουν μεσω κρατικων ομολογων(οπως ολα τα κρατη).Απλα στην περιπτωση μας κρινουν επισφαλη τον δανεισμο επιβαλλοντας επιτοκιο 10-11% αντι για 3-4%.Τα λεφτα τους σε θεωρητικο επιπεδο τα εχουν εξασφαλισει με τοκο και επιτοκιο.2.Ως αναισθητες και διεφθαρμενες οι αγορες βρισκοντας ομοιους εκ των εσω εκαναν και αλλες δουλιτσες εδω.Διαχειριστηκαν και καθοδηγησαν και ιδιωτικα(ξενα) κεφαλαια(οπως αποθεματικα ταμειων,οργανισμων),με ολεθριες συνεπειες ως γνωστο για εμας και προσοδοφορες για εκεινους.3.Ενδιαφερονται για αναπτυξη(αναθεμα την) μεσω ξενων και ντοπιων μεγαλοκαρχαριων και επενδυτων με ορους Μπαγκλαντες και Πακισταν.4.Κατα ομολογια τους μας χρησιμοποιησαν ως πειραμα για να τριξουν τα δοντια στους Ιταλους,Ισπανους,Γαλλους,Πορτογαλλους(το νοτο δηλαδη),αλλα και να κλεισουν το ματι ως ωραιοι στους πρωην ταλαιπωρημενους Ανατολικους που ψιλομπαινουν στο europa union,και να μπλοκαρουν συμμαχιες με τον νεοπλουτο Πουτιν.Τετοιες αγορες και οι συν αυτω να πανε στο διαλο.Καλημερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φωντα καλημερα.Παιδια καταλαβετε το,αυτο που λεμε "Αγορες"δεν ειναι τιποτα αλλο απο καμια χιλιαδα ατομων που κρατουν πανω απο το 90% του παγκοσμιου πλουτου και δυστυχως με ενα πατημα ενος πληκτρου μπορουν να αφανισουν εθνη,και λαους.Ποτε ο παγκοσμιος μπαμπουλας που λεγεται καπιταλισμος δεν ηταν τοσο αδυσωπητος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κατι τελευταιο.οπως κυκλοφορησε και ειναι ηδη γνωστο η Σούζαν Σάντλερ πρωην κορυφαιο στελεχος του ΔΝΤ σε θεματα ευρωπαικα σε συνεντευξη υποστηριξε οτι το 2010 μπορούσαν και επρεπε να διαγράψουν το χρέος και δεν το έκαναν,υποκυπτωντας σε ανωθεν πολιτικες πιεσεις με την συναινεση και των δικων μας καλοπαιδων,ακολουθωντας μια αθλια οπως υποστηριξε πολιτικη διασφαλισης των τραπεζικων κεφαλαιων εις βαρος των φορολογουμενων,με απωτερο σκοπο να μην επεκταθει το προβλημα και σε αλλες επικινδυνες χωρες.this is market stories.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. όταν η πραγματική "πραγματικότητα" σκάει στα μούτρα μας!!!!
    κατά τα άλλα με κάλυψε ο ανώνυμος του "....αρκετά ετερόκλητο σύνολο όσων ανθρώπων / νομικών προσώπων έχουν χρήματα για να επενδύσουν διεθνώς."
    Υ.Γ. κατά τα άλλα θα σκίσουμε τα μνημόνια κλπ κλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. (είμαι ο ανώνυμος 12/12/14, 1:27 π.μ.)

    Φώντα
    Αν με το να "ξηλώνεται το πουλόβερ" εννοείς να αλλάξει ο τρόπος που λειτουργούν οι χρηματαγορές, έχεις δίκιο ότι πρέπει να αλλάξει και τα τελευταία χρόνια αυτό συμβάινει (μπαίνουν πιο σκληροί κανόνες κτλ.).

    Αλλά αυτό ελάχιστα αφορά την Ελλάδα και τα προβλήματά της (σε αντίθεση π.χ. με την Ιρλανδία) - ό,τι ισχύει για την Ελλάδα σχετικά με τις αγορές, ισχύει και για κάθε άλλη χώρα συνεπώς οι "αγορές" δεν αποτελούν εξήγηση / δικαιολογία για την τωρινή μας κατάσταση (10+% "δανείζεται" η Ελλάδα σήμερα, η Πορτογαλία κάτω από 2%).

    Μην κοροϊδευόμαστε:
    η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα από αυτές (τις ευρωπαϊκές) που μπήκαν σε μνημόνιο και δεν έχει βγει ακόμα, έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά χρέος/ΑΕΠ στον πλανήτη (νομίζω 2ο μεγαλύτερο), έχει ήδη κάνει ένα κούρεμα χρέους και επιθυμεί και δεύτερο μεγαλύτερο, έχει κάνει τα τελευταία 5 χρόναια 3 φορές βουλευτικές εκλογές και πάει για την 4η (πιθανότατα κ 5η) στην οπόια θα βγουν εντελώς αδύναμες κυβερνήσεις είτε ΝΔΣΟΚ (ανίκανοι, διαπλεκόμενοι και απόλυτα διεφθαρμένοι που οδήγησαν την κατάσταση εδώ ύστερα από 30 χρόνια εξουσίας) είτε ΣΥΡΙΖΑ (πολιτικά άπειροι που έχουν υποσχεθεί εξωπραγματικά πράγματα σε ήδη εξοργισμένο λαό, χωρίς σοβαρές συμμαχίες διεθνώς, με πλημμελή γνώση της διεθνούς πραγματικότητας που επιδίωκουν να κάνουν πολιτική υψηλού ρίσκου χωρίς plan b και όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι το "κόμμα" (συνασπισμός κομμάτων στην πραγματικότητα) δεν θα διασπαστεί στην 1η δυσκολία).

    Με άλλα λόγια: ακόμα και αν οι αγορές λειτουργούσαν σωστά με ηθικούς ανθρώπους επικεφαλής, η Ελλάδα θα συνέχιζε να είναι μια χώρα στην οποία δεν υπάρχει κανένας λόγος (πέραν του ακραίου καιροσκοπισμού) να επενδύσει /δανείσει κανείς πάνω από €5.

    Νίκος.
    (έχω προσέξει στο ωραίο μπλογκ σου Φώντα μπάινουν διάφοροι με το όνομα Νίκος και τρολλάρουν (κακόγουστα), δεν έχω καμμία σχέση μαζί τους, απλά το όνομα είναι πολύ συνηθισμένο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μόνη λύση αποτελεί η ενδυνάμωση της ΟΑΚΚΕ και η συστράτευση μαζί της, ώστε η τελευταία να ηγηθεί ενός πλατιού, πατριωτικού και δημοκρατικού μετώπου ενάντια στην πλήρη υποταγή της χώρας μας στο ρωσοκινεζικό άξονα και στα παραπαίδια του στην Ελλάδα, την καθοδήγηση του ψευτοΚΚΕ, δηλαδή αυτούς που δολοφόνησαν πισώπλατα τον πυρήνα της προόδου σε αυτή τη χώρα, το παλιό, μεγάλο ΚΚΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. μπράβο Νίκος (ανώνυμος)
    Δύο σταράτες κουβέντες γεμάτες ουσία. Αν τις ασπάζετο ο μέσος πολίτης, η χώρα θα είχε ήδη βγει απο τα μνημόνια.
    Για την ώρα κουτουλάμε μεταξύ μας σαν τα ποντίκια στο κλουβί, αλαλάζοντας βρισιές και κατάρες ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Να μην θυμηθούμε τώρα (θα μας τα θυμίσει ο ΓΑΠ με το νέο κόμμα του…) κάτω από ποιο σκηνικό μπήκε η χώρα στα μνημόνια έχοντας χρέος 120% του ΑΕΠ. Εκεί, σ’ αυτή τη φάση, αν το πράγμα δεν προχωρά (κάτι το οποίον εξετάζεται – και εξεταζόταν το 2010, αφού αναπτύσσονταν τότε διάφορες απόψεις, εν σχέσει με το τι θα έπρεπε να γίνει) και ενδιαφέρονται οι «αγορές» για να τακτοποιηθεί μια χώρα και όχι για την ρίξουμε στο γκρεμό, κάνεις ένα γενναίο κούρεμα –πας το χρέος στο 50-60% του ΑΕΠ– και λαμβάνεις όλα εκείνα τα μέτρα που χρειάζονται για να ορθοποδήσει ξανά η κατάσταση. Δεν θα πας να κόψεις τις συντάξεις των 300 ευρώ, αλλά θα κόψεις μαχαίρι όσες είναι πάνω από 2000. Δεν θα κόψεις το μισθό των 1000 ευρώ, αλλά θα κόψεις μαχαίρι κάθε μισθό στο Δημόσιο που να είναι πάνω από 2000. Δεν θα πληρώνει τέλος επιτηδεύματος ο άφραγκος, αλλά θα το συνδέσεις, το τέλος επιτηδεύματος, με το εισόδημα. Δεν θ’ απολύσεις δασκάλους από τα σχολεία. Θ’ απολύσεις δασκάλους (αν πρέπει να το κάνεις) από τα γραφεία. Ο ΕΝΦΙΑ θα είναι προοδευτικός και θα σχετίζεται όχι μόνο με τα τετραγωνικά, αλλά και με το εισόδημα, την οικογενειακή κατάσταση και τα λοιπά. Δεν μπορεί να πληρώνει ΕΝΦΙΑ π.χ. ένας τρίτεκνος με σπίτι 90 τετραγωνικά και εισόδημα 10 χιλιάρικα. Κι ένα σωρό τέτοια… Εδώ έγινε ο χαμός. Και ποιο είναι το αποτέλεσμα; Να μιλάμε τώρα για ένα χρέος 170% του ΑΕΠ, το οποίο φιλοδοξούμε να το κάνουμε 120% μετά από 7-8 χρόνια! Δεν πρόκειται ποτέ να γίνει. Εκτός εάν μιλήσουμε φτωχοποίηση του 80% του λαού. Όταν με όλες αυτές τις εγκληματικές πολιτικές που βιώνουμε υπάρχουν αυτοί τη στιγμή στην Ελλάδα 6,3 εκατομμύρια Έλληνες στο όριο της φτώχειας (έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής τον προηγούμενο Σεπτέμβριο) δεν χρειάζεται να πούμε τίποτ’ άλλο.

    Αυτό το «6,3 εκατομμύρια στο όριο φτώχειας» είναι το μόνο νούμερο για το οποίο αξίζει να συζητήσουμε. Κι εγώ δηλαδή μόνο γι’ αυτό το νούμερο συζητώ. Για κανένα άλλο. Όλα τα άλλα νούμερα είναι της πλάκας. Βγαίνουν οι αχρείοι και πανηγυρίζουν γιατί… πέφτει, λέει, η ανεργία. Γιατί προσλήφθηκαν κάποιο άνεργοι στον ιδιωτικό τομέα, και από το τίποτα παίρνουν τώρα 2 και 3 κατοστάρικα. Και αυτό το λένε (οι αχρείοι επαναλαμβάνω) «πτώση της ανεργίας». ΚΑΝΕΝΑ ΝΟΥΜΕΡΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟ «6,3 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΣΤΟ ΟΡΙΟ ΤΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ». E, αν το 2022 στο όριο της φτώχειας βρίσκονται 9 εκατομμύρια Έλληνες μπορεί το χρέος να είναι στο 140% του ΑΕΠ… και βλέπουμε…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. https://www.youtube.com/watch?v=sab3shGAC28

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Φώντα ευχαριστώ για την απάντηση.

    Σχετικά με το τι έπρεπε να γίνει το 2010, πολύ δύσκολο να πει κανείς. Η Ελλάδα δεν είχε μόνο 120% χρέος, είχε και στρατοσφαιρικά ελλείματα (που τώρα δεν έχει) - οπότε μείωση του χρέους σε 50% δεν λέει τίποτα, με τα τότε ελλείματα σε 3 χρόνια θα είχαμε πάλι χρέος 150% (θεωρητικά πάντα, γιατί κανένας δεν μας τα έδινε αυτά τα λεφτά). Επίσης, κούρεμα 60% του χρέους τότε σήμαινε de facto 15 χρόνια τρόικα...

    Δεν θεωρώ ότι οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν τότε ήταν οι καλύτερες δυνατές, αλλά δεν θεωρώ ότι υπήρχαν και πολλά περιθώρια δράσης - η δραμάτικη πτώση του βιωτικού επιπέδου και η φτώχεια που λες ήταν αναπόφευκτες, μην ξεχνάμε ότι μιλάμε πιθανότατα για την μεγαλύτερη χρεοκοπία δυτικού κράτους της πρόσφατης ιστορίας (και μάλιστα χωρίς προφανή αιτία (τύπου βιβλική καταστροφή, πόλεμος) πέραν της βλακείας / άγνοιας).

    Τώρα, για το ότι την πλήρωσαν οι φτωχοί και οι αδύναμοι στην Ελλάδα, έχεις 100% δίκιο - αλλά δεν βλέπω ευθύνη αγορών / τρόικας εδώ. Δεν νομίζω να ήταν το ΔΝΤ ή τα χετζ φαντς που εμπόδισαν την κυβέρνηση να κάνει απολύσεις εκεί που πρέπει αντί για το αλαλούμ που έκανε ή να φορολογήσει δίκαια την περιουσία.
    Δανειστές είναι, δεν είναι η μαμά και ο μπαμπάς που με αγάπη και φροντίδα μας βοηθάνε να λύσουμε τις ασκήσεις μας για αύριο στο σχολείο.

    Αυτοί απλά μας δάνεισαν τα λέφτα που τους ζητήσαμε και το μόνο που θέλουν να ξέρουν είναι αν θα τα πάρουν πίσω ή όχι (οπότε και δεν θα μας ξαναδανείσουν για τα επόμενα 20 χρόνια), το αν εμείς στην πορεία πέσουμε στον γκρεμό, καταστραφούμε κτλ είναι δικό μας πρόβλημα και οφείλει να απασχολεί εμάς. Τι περιμένουμε; να λύσει το πρόβλημα του συνταξιούχου των €150/μήνα ένα pension fund της Αυστραλίας ή μια επενδυτική τράπεζα της NYC;

    Νίκος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νίκο, είμαι της άποψης πως το χρέος είναι το πρόβλημα και όχι το έλλειμμα. Απόδειξη τούτου είναι το γεγονός πως παρότι έχουμε (κάλπικο) πρωτογενές πλεόνασμα, και γενικό έλλειμμα, αν εξαιρέσεις το κόστος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, μόλις 2%, το χρέος δεν πέφτει με τίποτα (είναι 175% του ΑΕΠ). Το γιατί δεν πέφτει το χρέος είναι γνωστό τοις πάσι και δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερα.

      Εν μία νυκτί μία οικονομική χούντα μπορεί να μηδενίσει όλα τα ελλείμματα. Παγώνει τις πληρωμές έναντι πάντων, κι έχει ελλείμματα μηδέν, με τον λαό στην πείνα.

      Στην ελληνική περίπτωση εγώ είμαι πεπεισμένος πως έγιναν εγκλήματα. Και το ΔΝΤ και όλοι αυτοί οι ρεμπεσκέδες στήριξαν τις επιλογές των εγχώριων κοτζαμπάσηδων, που είχαν ως αποτέλεσμα το γνωστό και πανθομολογημένο «οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι». Αυτή είναι η αλήθεια.

      Διαγραφή
  14. Αυτοί απλά μας δάνεισαν τα λέφτα που τους ζητήσαμε και το μόνο που θέλουν να ξέρουν είναι αν θα τα πάρουν πίσω ή όχι (οπότε και δεν θα μας ξαναδανείσουν για τα επόμενα 20 χρόνια), το αν εμείς στην πορεία πέσουμε στον γκρεμό, καταστραφούμε κτλ είναι δικό μας πρόβλημα και οφείλει να απασχολεί εμάς.

    ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΝΙΚΟΛΑ ΤΟΥ ΜΕΣΑΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΜΕ ΤΑ ΗΠΙΑ ΚΑΙ ΜΥΑΛΩΜΕΝΑ ΩΡΑΙΑ ΣΟΥ!


    The fundamental problem facing Greece is not economic growth but political inequality. To the benefit of a favored few, cumbersome regulations and dysfunctional institutions remain largely unchanged, even as the country’s infrastructure crumbles, poverty increases, and corruption persists. Greek society also faces new dangers. Overall unemployment stands at 27 percent, and youth unemployment exceeds 50 percent, providing an ideal recruiting ground for extremist groups on both the left and the right. Meanwhile, the oligarchs are still profiting at the expense of the country -- and the rest of Europe.

    Mega, like nearly all of Greece’s television stations and newspapers, has long operated at a loss. But as a leaked U.S. diplomatic cable from 2006 explained, the owners don’t care. They keep the stations afloat “primarily to exercise political and economic influence” -- to ensure, in other words, that they continue to profit from the government. That’s why the country’s 11 million citizens have so many television channels and newspapers to choose from -- Bobolas and Psycharis each own newspapers, as well -- and why independent journalists have so few outlets for their work.


    http://www.foreignaffairs.com/articles/142196/pavlos-eleftheriadis/misrule-of-the-few

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. By bailing out Greece without demanding fundamental reforms, the European Central Bank, the European Commission, and the International Monetary Fund have only strengthened the status quo. Even worse, the troika has lined the pockets of the very forces that brought about the economic collapse in the first place. And Greece is not an isolated case. European bailout funds have had a similar effect throughout the smaller economies of the eurozone, including Ireland, Spain, and Portugal. Leaders in these countries, too, have spent European funds to maximize their short-term political advantage; meanwhile, Brussels has proved incapable of combating cronyism and criminality. Now that European integration has brought the continent’s economies closer together than ever before, no member state can be indifferent to what happens in the others. Without addressing Greece’s deep inequalities, then, Europe will never fully find its way out of crisis.

    για την υπογραφη Μαρτον
    (εγω εστειλα και το βιντεο του Αντωνακη - γνωστου και ως μνημονιοσκιστη...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πλάκωσαν οι φιλελέδες. Δεν υπάρχει καταφύγιο αυτές τις μέρες.
    Φυσικά και έχει ακέραια την ευθύνη η τρόικα (η ΕΕ δηλαδή) για το ότι "πλήρωσαν οι φτωχοί" (τους τραπεζίτες). Ένα από τα ζητούμενα του μνημονίου ήταν να ισοπεδωθεί η μεσαία τάξη και να συσσωρευθεί δημόσια και ιδιωτική περιουσία σε λίγα χέρια.
    Το "θέλουν να ξέρουν αν θα πάρουν τα λεφτά τους" είναι γελοίο να λέγεται εν έτει 2014. Αφ' ενός γιατί τα λεφτά τους διέσωσαν τους εαυτούς τους και κανέναν άλλον (ξένες τράπεζες & μεγαλοπιστωτές του δημοσίου & ελληνικών τραπεζών, και έλληνες πτωχοτραπεζίτες) και αφ' ετέρου αν όντως τα ήθελαν πίσω, θα είχαν σταματήσει το καταστροφικό πρόγραμμα που μας επέβαλαν (μαζί με τα λεφτά τους) όταν είδαν πόσο απέκλιναν τα αποτελέσματά του από τις ίδιες τους τις "προβλέψεις" (15% ύφεση, 15% max ανεργία, ανάπτυξη απ' το τέλος του 2012). Τώρα ασφαλώς θα γράψει κάποιος από κάτω τις γνωστές μπούρδες (που ας ελπίσουμε ότι μετά από δυο μήνες θα τις ακούμε μόνο στο δρόμο, σποραδικά, από καλοντυμένους , εμφανώς ταραγμένους, που θα παραμιλούν) >>>> α)"το μνημόνιο δεν απέτυχε, δεν εφαρμόστηκε" β) "δεν προχώρησαν οι μεταρρυθμίσεις".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. But the real problem with the public sector is the tiny elite of business people who live off the Greek state while passing themselves off as “entrepreneurs.” They bribe politicians to get fat government contracts, usually at inflated prices. They also own many of the country’s media outlets, and thus manage to ensure that their actions are clothed in silence. Sometimes they’ll even buy a soccer team in order to drum up popular support and shield their crimes behind popular protection, as the drug lord Pablo Escobar did in Colombia, and as the paramilitary leader Arkan did in Serbia.

    In 2011, Evangelos Venizelos, who was then the finance minister and is now the leader of the socialist party, Pasok, instituted a new property-tax law. But for properties larger than 2,000 square meters — about 21,000 square feet — the tax was reduced by 60 percent. Mr. Venizelos thus carved out a big exemption for the only people who could afford to pay the tax: the rich. (Mr. Venizelos is also the man responsible for a law granting broad immunity to government ministers.)

    http://www.nytimes.com/2013/01/07/opinion/greeces-rotten-oligarchy.html?_r=0

    Νικο εχεις δικιο οταν μιλας για τα αυτονοητα! Μερικα απο αυτα τα αυτονοητα τα ξεχασες βεβαια στην συλλογιστικη σου αλλα να'ναι καλα οι New York Times που κανουν συριζειηκη προπαγανδα και τα θυμομαστε και εμεις που και που...

    Μαρτον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αν συνεχίσουμε να έχουμε ως νόμισμα το πανάκριβο ευρώ, δεν θα δούμε ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας ούτε το 2300 Μ.Χ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  19. Από τη χρονιά που η κυβέρνηση Παπανδρέου έβαλε τη χώρα στα μνημόνια μας ταλαιπωρεί ένα ερώτημα: Υπήρχε εναλλακτική; Όχι μας είπαν τότε, όχι μας λένε και τώρα οι οπαδοί της θεωρίας του μονόδρομου. Βεβαίως, η άποψη «δεν υπάρχει άλλη λύση» δεν συνιστά επιχείρημα, είναι συνθηκολόγηση και μάλιστα άνευ όρων, αλλά ας πούμε ότι έτσι είναι τα πράγματα.

    Πέντε χρόνια μετά μπορούμε να κάνουμε ένα πρόχειρο απολογισμό. Το δημόσιο χρέος είναι στα ύψη παρά τις θυσίες, η ανεργία έχει εκτιναχθεί και όσο κι αν προσπαθεί με αλχημείες ο δοκησίσοφος υπουργός Εργασίας να την μειώσει αυτή επιμένει, στην Υγεία και την Παιδεία η κατάσταση είναι ζοφερή, οι επενδυτές που μας υποσχέθηκαν ότι θα έρθουν μάλλον έχασαν τη διεύθυνση, η απλήρωτη εργασία έχει γίνει καθεστώς, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στενάζουν κάτω από το βάρος των χρεών, οι τράπεζες σώθηκαν αλλά ρευστότητα στην αγορά δεν βλέπουμε, το ασφαλιστικό σύστημα βρίσκεται ξανά στο σημείο μηδέν, οι δανειστές ζητούν και νέα μέτρα, τα μνημόνια μεταμφιέζονται σε πιστοληπτική γραμμή στήριξης, ο Σόιμπλε μας παρηγορεί για τα βάσανα που τραβάμε, ωστόσο «ακόμη δεν έχουμε περάσει το βουνό», ο προστάτης των φοροφυγάδων, αλλά πάνω απ' όλα φιλέλληνας, Γιούνκερ, ψηφίζει πριν από μας για μας, απαιτώντας να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για νέες εθνικές επιτυχίες τα «οικεία πρόσωπα».

    Και αυτό το πακέτο το σερβίρουν ως «πολιτική και οικονομική σταθερότητα». Επειδή όμως «το πολύ το κύριε ελέησον το βαριέται και ο παπάς», λέω στο δίλημμα «σταθερότητα ή περιπέτεια» να διαλέξω την περιπέτεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι δημοσκοπήσεις πριονίζουν (λέει) τη διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, ενώ και η «μάχη» για τον Πρόεδρο θα εξελιχθεί (λέει) ψήφο την ψήφο…
      Δύσκολος αντίπαλος ο… Σαμαραροβενιζελιακός. Πόσω μάλλον όταν και οι διαιτητές παίζουν έδρα…

      Διαγραφή
  20. Η τρόικα εκπροσωπεί τα συμφέροντα των δανειστών, όχι του ελληνικού λαού. Διαπραγματεύσεις κάνει με αυτούς που της στέλνει ο ελληνικός λαός.
    Η διαπλοκή και η διαφθορά υπήρχαν δεκαετίες πριν την τρόικα και δεν είναι δουλειά των δανειστών να λύσουν αυτό το πρόβλημα - είναι ένα πρόβλημα που αφορά την κοινωνία μας (της οποίας μέρος είναι η πολιτική μας τάξη).
    Η τρόικα κάποια στιγμή (πιθανότατα πολύ σύντομα) θα φύγει, όπως και το ΝΔΣΟΚ, ωστόσο η διαφθορά και το γεγονός ότι η οικονομία μας δεν παράγει τίποτα θα παραμείνουν.

    Όλα αυτά που τραβάμε τα τελευταία χρόνια (ανεργία, απολύσεις κτλ) δεν είναι συνέπεια "των πολιτικών της τρόικας", αλλά της χρεοκοπίας του κράτους (συνέπεια της οποίας ήταν το δάνειο της τρόικας).
    Εναλλακτικές πολιτικές (καλύτερες, αλλά και χειρότερες...) από αυτές της τρόικας υπάρχουν - η πεποίθηση ωστόσο ότι η χρεοκοπία ενός ολόκληρου κράτους μπορεί να διαχειριστεί με τρόπο τέτοιο ώστε να την πληρώσουν 3 κακές οικογένειες στην εκάλη και όλοι οι υπόλοιποι να ζουν σαν να είμαστε στο 2004 είναι εκτός πραγματικότητας.

    Νίκος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ''''Εναλλακτικές πολιτικές (καλύτερες, αλλά και χειρότερες...) από αυτές της τρόικας υπάρχουν - η πεποίθηση ωστόσο ότι η χρεοκοπία ενός ολόκληρου κράτους μπορεί να διαχειριστεί με τρόπο τέτοιο ώστε να την πληρώσουν 3 κακές οικογένειες στην εκάλη και όλοι οι υπόλοιποι να ζουν σαν να είμαστε στο 2004 είναι εκτός πραγματικότητας''''...

    Δεν ξερω ρε'συ Νικο αν εκει στο Ποταμι η αναλυση σας και η αγωνια σας περιοριζεται στο πως ακριβως θα συνεχισουν αυτες 'οι (33)3 οικογενειες' να κανουν ο,τι -μα ο,τι - γουσταρουν και για αυτο πρεπει να συνεχιστει καθε προσπαθεια να εδραιωθει το 'μαζι τα φαγαμε' ( οπως ωραιοτατα λες ''Η διαπλοκή και η διαφθορά υπήρχαν δεκαετίες πριν την τρόικα'' καθοτι σε ολους του βοτανολογους ειναι γνωστο οτι ειναι αυτοφυη φυτα -σαν την καρπουζια δηλαδη- και η πολιτικη και οικονομικη 'ελιτ' δεν ειχε καμια ευθυνη για αυτο αλλα εγω που ζω πολλα χρονια 'εξω' απορω πραγματικα με την υπομονη των ελληνων να τους κυβερνα ο Σαναρογαβροβενιζελειακος...

    The remarkable thing, given all that, has been the willingness of the Greek public to take it, to accept the claims of the political establishment that the pain is necessary and will eventually lead to recovery.

    This is what happens when an elite claims the right to rule based on its supposed expertise, its understanding of what must be done — then demonstrates both that it does not, in fact, know what it is doing, and that it is too ideologically rigid to learn from its mistakes.

    http://www.nytimes.com/2014/12/12/opinion/paul-krugman-greece-economy-mad-as-hellas.html?rref=collection%2Fcolumn%2Fpaul-krugman

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Αν νομίζεις ότι σε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία (έστω και την ελληνική) ο λαός δεν έχει ευθύνη για το ποιος τον κυβερνάει, θα φας 100 χρόνια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (με κατά καιρούς διαφορετικά ονόματα / σύμβολα / φάτσες)...

    Νίκος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Αν νομίζεις ότι σε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία (έστω και την ελληνική) η οικονομικη και κοινωνικη 'ελιτ' δεν έχει ευθύνη για το πως κυβερνει, τι αξιακα σηματα στελνει στην κοινωνια, πως λογοδοτει και πως αναλαμβανει τις ευθυνες της σε περιπτωση ολοκληρωτικης αποτυχιας τοτε θα φας 100 χρόνια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (με κατά καιρούς διαφορετικά ονόματα / σύμβολα / φάτσες)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Νικο,
    επιμενεις στην συλλογιστικη σου να στελνεις ολη την ευθυνη στους πολιτες-λαο-κοινωνια και μαζι με την ευθυνη και τον λογαριασμο.

    Λαμπρα.

    Επειδη ανεφερες το πολιτευμα της κοινοβουλευτικης-αστικης δημοκρατιας, αυτο λοιπον εξ' ορισμου φερει σε αποφαστικη θεση τους εκλεγμενους νομοθετες και την εκλεγμενη κυβερνηση για συγκεκριμενη,αδιαμεσολαβητη χρονικη περιοδο.

    Να συνεχισω ή ακομα κανεις πως δεν καταλαβαινεις και θεωρεις οτι δεν εχουν ευθυνες αυτοι που εκλεχτηκαν για να χειριστουν την πορεια της χωρας??

    Να στο πω αλλιως, ψαροταβερνα να ηταν η χωρα και να ειχε γινει το μπουρδελο που ειναι τωρα θα αλλαζε διευθυνση.

    Ουτε ομως αυτο δεν μπορει να γινει και δινεται ετσι αλλο ενα αρρωστο σημα στην κοινωνια. Το υπεροχο αξιακα 'τα δοντια μπηγμενα στο κρεας μεχρι τελους'...

    Και αυτη η αξια ειναι ενα σημα προς τους πολιτες ως μια κυριαρχη αξια του συστηματος.

    Οι πολιτες Νικο δεν γεννηθηκαν ΄διεφθαρμενοι' οπως θα ελεγε και ο Rousseau. Αν λοιπον τα μελη αυτης της 'ελιτ' (που συνεχιζεις σθεναρα να υποστηριζεις) σε μια ισχυρη κοινωνια πολιτων -που προφανως δεν ηθελε ποτε να αφησει να δημιουργηθει- αναγκαζοταν να λογοδοτησουν για τα λαθη της (οπως λογοδοτησε και καταδικαστηκε για αμελεια σε ποινικο δικαστηριο ο Ισλανδος πρωθυπουργος) και τις ποινικα κολασιμες ενεργειες της κατα μεγαλο βαθμο αυτο θα αλλαζε πολλα και στον αξιακο χαρτη της χωρας και προφανως και στην οικονομια.
    (Μα τι λεω?!?!? Η Ισλανδια ειναι Κομμουνιστικη χωρα).

    Θελεις μια χωρα top down μονο και αποκλειστικα, θελω μια χωρα οπου οι πολιτες αναλαμβανουν την ευθυνη της επιλογης τους και υποχρεωνουν τους εκλεγεμενους αντιπροσωπους τους να λογοδοτησουν. (Μην παμε μακρια, βλεπε Νομο περι ευθυνης υπουργων).

    Και ομως αυτο το αιτημα που ειναι θεμελειωδες για την λειτουργιας της ιδιας της αστικης κοινοβουλευτικης δημοκρατιας, οι διαφοροι ψυχαρο-χωμενιδηδες κανουν τα παντα να μην υλοποιηθει ζητωντας μαλιστα να τολμησουμε να επιμενουμε σε κατι τετοιο γιατι ειναι αιτημα και των χρυσαβγουλων φασισταριων δηλαδη του δημιουργημα τους...

    Παρανοια και ραγιαδισμος και ασφυξια και τρομοκρατεια.

    Τι να πω ?? Τοσο πολυ σας αρεσει αυτη η κατασταση???

    Προφανως ναι για αυτο και σας ενδιαφερει αποκλειστικα η διατηριση του status quo σε μια ελλαδα που θα αποτελειται οχι απο υπεθυνους πολιτες αλλα απο 'συλλεκτες ευρωπαικων καποτων' που ελεγε και ο Πετροπουλος...



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. "επιμενεις στην συλλογιστικη σου να στελνεις ολη την ευθυνη στους πολιτες-λαο-κοινωνια"

    μα δεν υπάρχει κάτι άλλο εκτός από κοινωνία. Η πολιτική τάξη, οι ελιτ κτλ κομμάτι της κοινωνίας είναι (ιδίως μάλιστα στην Ελλάδα που οι περισσότεροι που ανήκουν στην "ελιτ" είναι αυτοδημιούργητοι ή άντε 2-3η γένια).

    Το άλλο που λες για τις ελίτ που δεν αφήνουν την κοινωνία των πολίτων να αναπτυχθεί δεν νομίζω ότι το κατάλαβα...Δηλαδή ισχυρίζεσαι ότι στις χώρες που η κοινωνία των πολιτών είναι ισχυρή, αυτό έγινε επειδή η ελίτ τους τους το επέτρεψε, δηλάδη είπε "παιδιά ελάτε να μας πάρετε τα προνόμια";!

    Όσο για τις δίκες και τις καταδίκες, να γίνουν. Δεν πρόκειται όμως να λύσουν τα προβλήματά μας, δεν πέφτει ούτε η ανεργία, ούτε τα σπρεντς έτσι.

    Νίκος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. προς Νικο λοιπον ξανα με μια οφειλομενη απαντηση για την αναλυσαρα του οτι ''Η πολιτική τάξη, οι ελιτ κτλ κομμάτι της κοινωνίας είναι (ιδίως μάλιστα στην Ελλάδα που οι περισσότεροι που ανήκουν στην "ελιτ" είναι αυτοδημιούργητοι ή άντε 2-3η γένια)''

    http://www.ft.com/cms/s/0/6c55d1ba-980b-11e4-84d4-00144feabdc0.html#axzz3Ot1tz85l

    http://www.ft.com/cms/s/0/6c55d1ba-980b-11e4-84d4-00144feabdc0.html#ixzz3Ot2kjdlV

    They are Greece’s best-known tycoons, admired and loathed in equal measure for their vast wealth and deep political connections. While ordinary Greeks call them “diaplekomenoi” (the entangled ones) or “davatzides” (pimps), economists call them oligarchs because of their grip on the country’s business life.

    ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΞΕΚΙΝΗΣΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ

    Taming such figures will not be easy: No member of the close-knit oligarch community has yet been toppled by Greece’s seven-year economic crisis, even though their media outlets are believed by some analysts to have racked up almost €2bn in unserviced loans from local banks as advertising revenues collapsed and handouts from state-controlled companies disappeared.

    ΑπάντησηΔιαγραφή