Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΟΝΤΕΣΑΝΤΟΣ στοιχειωμένα μπάρκα στις γραμμές των παραλλήλων

Πληροφορήθηκα την ύπαρξη του κεφαλλονίτη ναυτικού και ποιητή Αλέξανδρου Μοντεσάντου (1898-1965) το 2000, όταν είχε πέσει στα χέρια μου το CD του Σωτήρη Δεμπόνου «Ουράκας», μια παραγωγή του Θεατρικού Οργανισμού Στιγμή, το οποίο αφορούσε σε μελοποιήσεις στίχων του «καταραμένου» ποιητή. Ο Δεμπόνος ήταν κάτοχος ορισμένων χειρογράφων του Μοντεσάντου, που ανήκαν στο αρχείο του ιστορικού, Κεφαλλονίτη επίσης, πατέρα του, και στα οποία βασίστηκαν προφανώς οι μελοποιήσεις.
Μια δεκαετία νωρίτερα, το 1990, είχε κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Έρασμος το βιβλίο Barco: «Macao», με τα διασωθέντα ποιήματα του Μοντεσάντου, τα οποία συνόδευε ένας εκτενής επίλογος γραμμένος από τον ποιητή, μεταφραστή και ψυχίατρο Μάριο Μαρκίδη (1940-2003). Ο Μαρκίδης ήταν γνώστης της πρωτοβουλίας του Δεμπόνου, συμμετέχοντας κατά έναν τρόπο στη δισκογραφική έκδοση γράφοντας ένα σχετικό σημείωμα…

Η συνέχεια εδώ… http://www.lifo.gr/team/book/54739

1 σχόλιο:

  1. Ο ποιητής πλοίαρχος Αλέξανδρος Μοντεσάντος! Ή αλλιώς, τι μπορεί να κρύβουν οι σημειώσεις ενός πλοιάρχου.. Εικόνες, δράση,συναίσθημα και ξανά συναίσθημα σε γνήσια ναυτική γλώσσα! Ε, μυρίζει θάλασσα και ανθρωπιά! Ο Ατζύμι, ο Θαλής, ο γάτος, αυτοί που θαλασσοπνίγονται κι αυτοί που περιμένουν..
    Μετά έρχονται κι οι μουσικές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή