Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

οι 10 ακριβότεροι ελληνικοί δίσκοι στην εποχή της «κρίσης»

Οι σπάνιοι δίσκοι τοποθετούνται πρώτα στο eBay κι έπειτα στο discogs (τα δύο σημαντικότερα sites αγοράς δίσκων). Και τούτο γιατί στο eBay λειτουργεί η δημοπρασία, ενώ στο discogs οι τιμές είναι συγκεκριμένες. Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει πως δεν πωλούνται σπάνιοι δίσκοι στο discogs, όμως όποιος έχει κάτι δυσεύρετο να πουλήσει προσδοκά το «καλύτερο» μέσω της διαδικασίας των bids (που παρέχει το eBay).
Τα χρόνια της «κρίσης» (από το 2010 και μετά) δεκάδες ελληνικοί δίσκοι βινυλίου (LP και 45άρια) έχουν «πιάσει» υψηλές τιμές, πράγμα που δείχνει πως η αγορά των συλλεκτών, παρ’ όλη τη σχετική καθίζηση, δεν παύει να «χώνει» χρήμα όταν βρεθεί μπροστά στο… απρόσμενο.
Τα «κλεισίματα» στο eBay, τα οποία συγκεντρώνει και καταγράφει το popsike.com, ενέχουν, βεβαίως, ένα κίνδυνο. Να είναι πλασματικά. Κάποιοι, δύο «λαγοί» φερ’ ειπείν συνεννοημένοι από πριν, μπορεί να «σηκώνουν» ένα δίσκο, προκείμενου να τσιμπήσει ένας αδαής. (Το ίδιο μπορεί να κάνει κι ένας «λαγός» με δύο USER ID). Έτσι, μπορεί ορισμένες φορές οι τιμές να μην ανταποκρίνονται σ’ εκείνο που πραγματικά «είναι», αλλά σε κάτι λιγότερο ή και πολύ λιγότερο.
Πάντως, και σε κάθε περίπτωση η λίστα που ακολουθεί αποτελείται από πολύ σπάνιους δίσκους. Αυτό είναι σίγουρο.

Η συνέχεια εδώ… http://www.lifo.gr/team/music/55242

15 σχόλια:

  1. οτι δε βρισκεται πρεπει να επανεκδοθει (πλεσσας, μαρκοπουλος κ.λπ.)

    Α.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 1. Μετά τις επανεκδόσεις και αφού πλέον τον έχουν ακούσει πολλά περισσότερα αυτιά θεωρώ ότι έχει χάσει αυτό το άγνωστο για πολλούς. Αξία νομίζω πως πλέον έχει μόνο για τους άρρωστους συλλέκτες αλλά και πάλι δεν νομίζω πως κάποιος θα σπαταλήσει μεροκάματα για τούτο. Του μένει απλά η "ρετσινιά" του πρώτου αριθμού της Pan-Vox και της πρώτης ελληνικής "σαν" jazz ηχογράφησης.

    2. Παρά τις πολλές επανεκδόσεις η πρώτη έκδοση συνεχίζει να συναρπάζει τους συλλέκτες αλλά σε τιμή κάτω των 1000 ευρώ σίγουρα. Σίγουρα πρωτότυπη ηχογράφηση για την εποχή και τα ελληνικά δεδομένα. Καλό είναι ότι μπορούν να βολευτούν οι περισσότεροι με τις επανεκδόσεις.

    3. Τον έχω ψηφιοποιημένο τον δίσκο, πράγμα που σημαίνει ότι τον έχω ακούσει, δεν είναι το στυλ μου και εκτιμώ ότι μόνο η σπανιότητα του είναι που μπορεί να κάνει κάποιον να χώσει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Προσωπικά και επανέκδοση να βγει δεν θα τον πάρω.

    5. Υπερεκτιμημένος από όποια πλευρά κι αν το δεις (ακούσεις). Την επανέκδοση την βρίσκεις σχετικά εύκολα σε τιμή όχι παράλλογη παρά τα 5 τουλάχιστον χρόνια που έχουν περάσει από τότε και τις μόλις 150 κόπιες. Πράγμα που για μένα σημαίνει πολλά.

    6. Αυτό δεν μπορώ να το εξηγήσω!!!

    7. Στο χιλιάρικο που λέει το popsike ότι πουλήθηκε αμφιβάλλω πολύ. Μου φαίνεται περισσότερο για δουλειά "λαγών".

    9. Το 45άρι αυτό επανεκδόθηκε πρόσφατα με έξτρα ακυκλοφόρητο υλικό, μάλιστα την ίδια μέρα η ίδια εταιρία κυκλοφόρησε και το 45άρι των Χωρίς Περιδέραιο επίσης με έξτρα υλικό που η πρώτη του έκδοση είναι αλμυρή αλλά σίγουρα πολλά εκατοστάρικα κάτω από το συγκεκριμένο. Οι Plastic Dolls ακόμα υπάρχουν στα ράφια της εταιρίας ενώ οι Χωρίς Περιδέραιο έκαναν sold out σχεδόν άμεσα. Τα συμπεράσματα δικά σας.

    10. Πριν την επίσημη επανέκδοση υπήρξε μια πειρατική. Επίσης το βρίσκεις άνετα παρά τον αρκετό χρόνο που πέρασε από την έκδοση του.

    Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι κάποιες φορές η συλλέκτες δεν καταφέρνουν να παρασύρουν τους μουσικόφιλους στις επιλογές τους. Πολύ διαφορετικά τα κριτήρια τους κατ' εμέ.

    Από τα πιο "σύγχρονα" και βάση της wantlist του discogs αυτά που βλέπω να κυνηγάμε μετά από χρόνια είναι αυτό http://www.discogs.com/Lena-Platonos-Shadows-Of-Blood/release/4833257 (το οποίο φυσικά δεν το βρίσκεις ούτε τώρα) και αυτό http://www.discogs.com/Various-Into-The-Light-A-Journey-Into-Greek-Electronic-Music-Classics-Rarities-1978-1991/release/4069081.

    JOHNNY

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. JOHNNY γράφεις για τον δίσκο του Πάνου Σαββόπουλου «Το Δωμάτιο» πως είναι…

      >>Υπερεκτιμημένος από όποια πλευρά κι αν το δεις (ακούσεις). Την επανέκδοση την βρίσκεις σχετικά εύκολα σε τιμή όχι παράλλογη παρά τα 5 τουλάχιστον χρόνια που έχουν περάσει από τότε και τις μόλις 150 κόπιες. Πράγμα που για μένα σημαίνει πολλά<<

      Το «υπερεκτιμημένος» πάει στην τιμή; Αν ναι, γι’ αυτό εγώ δεν μπορώ να πω τίποτα. Ας ρωτήσουμε εκείνον που τον πλήρωσε… Το ότι είναι πολύ σπάνιος ο original δίσκος δεν χωρά ουδεμία αμφιβολία.

      Αν το «υπερεκτιμημένος» πάει στην ποιότητά του, τότε έρχομαι να ρωτήσω, ποιοι είναι αυτοί που τον… υπερεκτίμησαν; Δεν θυμάμαι να διάβασα πουθενά «διθυραμβικές» κριτικές για «Το Δωμάτιο». Την προσωπική μου γνώμη την εξέφρασα και στη σχετική λίστα, να προσθέσω λοιπόν (για να δώσω πατήματα σε κάποιους…) πως για μένα το «Δωμάτιο» είναι ένας από τους καλύτερους δίσκους του Νέου Κύματος (εφάμιλλος με άλμπουμ της Αρλέτας, ή του Χουλιαρά π.χ.). Και αυτό, εγώ, δεν το θεωρώ «υπερεκτίμηση», αλλά «απλή πραγματικότητα».

      Τώρα, όσον αφορά στην επανέκδοση και στις 150 κόπιες… εμένα αυτό δεν μου λέει απολύτως τίποτα. Και 10 κόπιες να έβγαιναν, και να έμεναν όλες απούλητες, δεν θα άλλαζα γνώμη για το δίσκο.

      Διαγραφή
    2. Συγνώμη κύριε Τρούσα αλλά δεν θα ήθελα να συνεχίσω κάποια κουβέντα σε έναν αφιλόξενο χώρο που κάποιος με προσβάλλει με τις ευλογίες του οικοδεσπότη που το δημοσιοποιεί. Καλή συνέχεια σας εύχομαι αν και με τους ανάγωγους που σας διαβάζουν θεωρώ ότι το έργο σας είναι πολύ δύσκολο.


      ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠ. (JOHNNY)

      Διαγραφή
    3. Καταλαβαίνω κ. Γιάννη Σπ. και παρότι σας υπερασπίστηκα, οφείλω να πω και το εξής (επειδή αφήνετε μιαν αιχμή).

      Αν κάποιος εμένα μου έγραφε σε σχόλιο… «Φώντα δε ρώτησε κανένας τη γνώμη σου…»… να είστε 100% σίγουρος πως θα το δημοσίευα – καθώς έχω δημοσιεύσει πολύ πιο προσβλητικά σχόλια προς το άτομό μου από διαφόρους. Σκεπτόμενος, τοιουτοτρόπως, δημοσίευσα και το ανάλογο σχόλιο προς εσάς, το οποίον όμως εσείς το θεωρείται προσβλητικό. Το σέβομαι. Και μπορώ να σας ζητήσω και «συγγνώμη» αν το επιθυμείτε.
      Όμως, σας παρακαλώ, δεν γίνεται (και δεν το θέλω) να μετατρέψω το blog σε αίθουσα κατηχητικού.

      Σας ευχαριστώ.

      Διαγραφή
    4. Προς Γιάννη Σπ. (Johnny):
      Κατ' αρχήν να ξεκαθαρίσω οτι δεν είμαι ο ανώνυμος που έγραψε για τη γνώμη σου, κτλ.
      Το αναφέρω, γιατί ουτε εγώ έχω ηλεκτρονικό προφίλ και μπορεί να γίνει κάποιο μπέρδεμα.

      Θα ήθελα να σχολιάσω το γεγονός ότι σε όλα τα σχόλια σου για τον κάθε δίσκο, έχεις μια "αρνητική" κριτική και συμπερασματικά καταλήγεις σε κάτι άτοπες ατάκες του στυλ "οι συλλέκτες δεν καταφέρνουν να παρασύρουν τους μουσικόφιλους στις επιλογές τους"....

      Δεν νομίζω οτι τίθεται ή θίγεται ζήτημα μουσικής αξίας, αλλά σπανιότητας δίσκων.
      Γενικώς λοιπόν, θα έλεγα είσαι εκτός θέματος.
      Ορίστε γιατί:

      1. Σε πληροφορώ οτι μετά τις επανεκδόσεις και αφού τον άκουσαν περισσότερα αυτιά, η original έκδοση έγινε πιο ποθητή, όχι μόνο από τους συλλέκτες που γνώριζαν, αλλά και από αυτούς που το ανακάλυψαν.
      Όσο για τη πρώτη τύπου Ελληνική τζαζ ηχογράφηση, αυτό καλύτερα να μη το σχολιάσω γιατί θα γελάσει κόσμος.

      2. Τα λιγοστά αντίτυπα που πούλησε, βρίσκονται κυρίως σε χέρια συλλεκτών. Η σιγουριά σου για τη τιμή κάτω των 1000 ευρώ είναι λανθασμένη, για τον απλό λόγο ότι εάν κάποιος βγει αύριο στην αγορά με ένα χιλιάρικο στη τσέπη και αναζητήσει αυτό το δίσκο να τον αγοράσει, δεν υπάρχει περίπτωση να βρει κάποιον να του τον δώσει. Έτσι απλά.

      3. Εδώ το επιχείρημα σου είναι τελείως άστοχο και εκτός θέματος.

      4+8. Δε μας είπες τίποτα για τα δύο 45άρια της λίστας, γιατί μάλλον δεν ασχολείσαι με σινγκλάκια

      5. Σε αυτό σου απάντησε ο Φώντας

      6. Αυτό το προσπέρασες με μεγάλη δόση έκπληξης!! Να αναφέρω λοιπόν, ότι ήταν η πρώτη καταχώρηση στο ebay για αυτό το δίσκο, ήταν σε εξαιρετική κατάσταση, κοντά στο ΝΜ, και επιπλέον μιλάμε για τη πρώτη-πρώτη εκδοχή του δίσκου όπου στο εξώφυλλο εμφανίζονται 2 καρδιές (αντικαταστάθηκε με το εξωφυλλο με τα αερόστατα - επίσης σπάνιο, αλλά με συχνότερες εμφανίσεις σε σχέση με το πρώτο).

      7. Να πω σε αυτό το σημείο οτι είμαι συλλέκτης και τουλάχιστον τις 8 από τις παραπάνω δημοπρασίες, τις έχω παρακολουθήσει online.
      Γενικά όποιος ασχολείται με Ελληνική μουσική στο ebay τα τελευταία 5-6 χρόνια, θα τις έχει δει επίσης.
      Επιπλέον, έχω πλειοδοτήσει και σε 3 από αυτές τις δημοπρασίες (χωρίς να κερδίσω καμία), εκ των οποίων η μία ήταν σε αυτο το δίσκο του Χαρβά για τον οποίο έκανα προσφορά 500 ευρώ, λόγω της κατάστασης (αν δε κάνω λάθος ήταν vg+). Eάν ήταν ΝΜ πιθανότατα να είχα προσφέρει και περισσότερα.
      Φυσικά αυτό δεν έχει και τόση σημασία, αλλά θέλω να καταληξω στο συμπέρασμα οτι μάλλον και εδώ η άποψη σου (ή μάλλον το ένστικτο σου) για δουλειά "λαγών", είναι εσφαλμένη. Είναι η μοναδική καταχώρηση στο ebay, σε όλα αυτά τα χρόνια της λειτουργίας του και η 2η που το βλέπω στη ζωή μου (είμαι 43 - η άλλη φορά ήταν σε σπίτι συλλέκτη).

      9. Μολονότι βρίσκεται εκτός του πεδίου ενδιαφέροντός μου, το μόνο που έχω να πω είναι πως κόπια με αυτό το αυθεντικό private εξώφυλλο, δεν την έχει άνθρωπος!

      10. Μιλάμε για την Ελληνική έκδοση του Sex Power (και όχι τη Γαλλική) τη οποία δε βρίσκεις καθόλου άνετα, όπως αναφέρεις.

      Αυτά. Αν ενδιαφέρουν κανέναν.
      Καλό βράδυ

      Διαγραφή
  3. JOHNNY δε ρώτησε κανένας τη γνώμη σου.....
    Φώντα, πολύ ωραίο άρθρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμε χαίρομαι γιατί σου άρεσε το άρθρο, αλλά δεν συμφωνώ με το «JOHNNY δε ρώτησε κανένας τη γνώμη σου...».
      Ο καθένας μπορεί να εκφράζει όποια γνώμη θέλει (ακόμη και ανώνυμη), όταν κινείται μέσα στο πλαίσιο της ευπρέπειας.

      Διαγραφή
  4. Όποιος ενδιαφέρεται να πει κάτι εναντίον μου, και επιθυμεί να το δει δημοσιευμένο στο «δισκορυχείον» ώστε να γίνει και ο σχετικός διάλογος, θα πρέπει να καταθέσει σαφές ηλεκτρονικό ίχνος. Να έχει το θάρρος να υπογράψει όσα υποστηρίζει. Θέλω να ξέρω ποιον έχω απέναντί μου. Αλλιώς… αλάργα.

    Ar.haf είσαι «κομμένος» ό,τι και να πεις. Δεν γουστάρω να συζητώ μαζί σου. Δίνε του. Ή βρες κανένα άλλο παρατσούκλι μπας και... μπερδευτώ και σου «περάσω» κανα σχόλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φωντα γεια χαρα.Τις προαλες ειχες αναρτηση για τις τιμες των ελληνικων δισκων και αναλυθηκε αρκετα το θεμα, εκει με πολλες αποψεις.Για τα 4 επιπεδα ηταν πολυ κριμα η κακη ηχογραφηση που εγινε το '76,μονολοτι ελαβε χωρα στα στουντιο της κολουμπια.Το Σεπτεβρη του 2012 στο rock in ilion,o Aλατας επαιξε στη σκηνη με τους φιλους του και ρωτοντας τον ιδιο για αυτο μου ειπε οτι η ηχογραφηση του δισκου το '76 ηταν τρομερα δυσκολη,αφου δεν υπηρχαν διαθεσιμοι ηχοληπτες και η εταιρεια ειχε δωσει προθεσμια μονο 1 μερα! για την ολοκληρωση.Μεσουρανουσε πληθωρα δοκιμαστικων για ελληνικο μεταπολιτευτικο τραγουδι,αφου το rock ειχε παει πολυ πισω.Κριμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Γιάννη. Είναι αλήθεια πως με καλύτερη ηχογράφηση-παραγωγή ο δίσκος θα «φύσαγε». Ορισμένες φορές δεν πιάνεις ούτε τα λόγια…

      Διαγραφή
  6. Νομίζω και το "Συμπόσιο" του Νίκου Σπανού είχε ξεσαλώσει κάποτε με τετραψήφια νούμερα. Πάλι από ταινία του Κολλάτου. Φώντα, στην αγορά του λαϊκού τραγουδιού θα είχε ένα ενδιαφέρον να ψαχτεί για το αν υπάρχουν σπάνιοι δίσκοι, πόσο κινούνται και για πόσα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το 2008 «Το Συμπόσιο» έχει πουληθεί 875 ευρώ, ενώ πριν λίγους μήνες έκλεισε στα 158 ευρώ. Δεν νομίζω πως είναι ιδιαίτερα σπάνιο. Πολύ πιο σπάνιος είναι ο «Παύλος Μελάς» (επίσης του Γιάννη Σπανού).

      Στα λαϊκά υπάρχουν π.χ. 45άρια του Καζαντζίδη (με τραγούδια που δεν έχουν επανεκδοθεί) ή του Διονυσίου που κατά τεκμήριο «χτυπάνε» τιμές.

      Διαγραφή
    2. "Νίκος Σπανός" Αχαχούχα...... :) Άντε και "Μίκης Πλέσσας"

      Διαγραφή
  7. για λίγα ευρουλάκια δεν κατάφεραν να μπουν στην δεκάδα τα έρανα και οι jaywalkers, γμτ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή