Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

η ελληνική και συχνά ελληνόφωνη disco στα τέλη του ’70

Το 1979 ήταν η εποχή της disco παντού, και στην Ελλάδα ακόμη περισσότερο... Φυσικά, η καλύτερη disco είχε γραφτεί 4-5 χρόνια νωρίτερα στην Αμέρικα, αλλά μετά πλάκωσαν οι Γάλλοι, οι Γερμανοί, οι Ιταλοί και πιο αργότερα οι… Νιγηριανοί (τα boogie και disco άλμπουμ των οποίων «χτυπάνε» απίστευτες τιμές στο eBay) και το πράγμα κατέβηκε σε «βάθος»...
Εκεί στα τέλη του ’70, και λίγο πριν σκάσουν οι Sharp Ties με το τρανό “Get that beat” σαρώνοντας τις πίστες, οι Έλληνες, αν ήθελαν να χορέψουν με ελληνικά «μοντέρνα» άσματα, είχαν βασικά τον Περικλή Περάκη με τα «Discoμεράκια» [EMI/ Columbia, 1978] και τον Γιάννη Φλωρινιώτη με τη «Γιορτή Αγάπης» [Panivar, 1979]. Οι δυο τους μπορεί να έβγαλαν και άλλα disco ή περί την disco βινύλια –ο Φλωρινιώτης το «Super Star/ Αυτός Είμαι» και ο Περάκης τα «Ευρωλαϊκά»– όμως εκείνα τα δύο άλλαξαν τη ρότα.
Η disco, ως ρυθμός της εποχής, επηρέασε του πάντες. Ακόμη και ντισκοδημοτικά γράφτηκαν στην πορεία, την ώρα που όλη η ελληνική ποπ σκηνή των sixties-seventies έπεσε με τα μούτρα στη δουλειά, προσφέροντας τα δικά της disco άσματα. O Χρήστος Εμμανουήλ, για παράδειγμα, βασικός συνεργάτης του Φλωρινιώτη εκείνη την εποχή, έπαιζε στα μέσα του ’60 με τους Alba Aris and The Olympics…
Χρήστος Εμμανουήλ - Κώστας Ψυχογιός, καθώς ετοιμάζουν τη «Γιορτή Αγάπης»
Δεν ξέρω πόσοι θυμούνται το… ντισκολαϊκό «Dance on» του Κώστα Τουρνά από το 1978, όλοι όμως γνωρίζουν τη σύνθεσή του «Στη ντισκοτέκ» από το 1980, που τραγούδησε η Ελπίδα (στην ίδια συλλογή της Philips συμμετείχαν και οι Πασχάλης, Μπέσσυ Αργυράκη, Κώστας Τουρνάς, Σίγμα Φαίη και Σταύρος Λογαρίδης). Άπαντες ντισκο-συντονισμένοι…

Η συνέχεια εδώ… http://www.lifo.gr/team/music/55362

12 σχόλια:

  1. ataktos

    na valoume k ayto sta gr disco? paragwgh Niko Papathanassiou http://tinyurl.com/o9jkgka

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί όχι; Στα «ξένα» disco που ακούστηκαν στην Ελλάδα, αλλά είχαν και κάποια ελληνική άκρη…
      Οφείλω κάτι στον προσφάτως εκλιπόντα Νίκο Παπαθανασίου και θα το πράξω…

      Διαγραφή
  2. bwana

    του Ντέμη Ρούσσου; καλημέρα atakte!

    http://youtu.be/qocPoMAH_7Q

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ataktos

      xexe kalhmera moiazoun e ?

      Διαγραφή
    2. bwana

      ε, ναι, η σύνθεση είναι ίδια

      Διαγραφή
    3. Καλημέρα,

      Να βάλουμε και την εκτέλεση από Odyssey που μοιάζει να είναι πρώτη;
      https://www.youtube.com/watch?v=Uta02hfUF4o&list=RDUta02hfUF4o#t=206

      Σύμφωνα με το Vangelis Movements site (http://www.vangelismovements.com/odyssey.htm) οι Odyssey είναι άλλο ένα πρόσωπο του Vangelis (καθώς το μεσαίο του όνομα είναι Οδυσσέας).
      Οι συντελεστές φαίνονται στο label: Robert Fitoussi / Richelle Dassin. Arranged and produced by Vangelis Papathanassiou.

      H εκτέλεση που ακούμε στο παραπάνω link υπάρχει και σε bootleg (?) του Vangelis που ονομάζεται Collaboration Works 2000 (πρόκειται για διπλό cd).
      Εκεί υπάρχουν 3 εκτελέσεις του Who.
      Η πρώτη ονομάζεται Who, η δεύτερη Take two και η τρίτη Take three.
      Το bootleg σε άλλα sites αναφέρει ότι οι 3 εκτελέσεις είναι Vangelis with Chrisma και σε άλλα ότι είναι Vangelis with Odyssey.
      Η εκτέλεση όμως που ακούμε στο παραπάνω link είναι η Take three του bootleg (για μένα είναι και η καλύτερη γιατί έχει ωραία πλήκτρα).
      Άρα καταλαβαίνω ότι η εκτέλεση Who είναι η εκτέλεση των Chrisma όπου σύμφωνα με το Vangelis Movements δεν επιβεβαιώνεται η συμμετοχή του Vangelis ή του αδελφού του Νίκου.
      Η Take two είναι ένα ορχηστρικό (b-side των Chrisma? Δεν ξέρω).
      Η Take three είναι η πρώτη εκτέλεση του Vangelis (as Odyssey).

      Αν κάποιος ξέρει ας επιβεβαιώσει ή διορθώσει.

      Χάρης

      Διαγραφή
    4. Οι Chrisma έχουν το τραγούδι με τον τίτλο "U" σε single μόνο χωρισμένο σε part 1 (side 1) και part 2 (side 2). To part 2 ήταν instrumental.

      Αν κοιτάξεις εδώ : http://www.discogs.com/Chrisma-U-Part-1-2/release/1135063 σε φωτο, θα δεις οτι αναγραφεται στις ετικετες και ο Νικος Παπαθ...

      Νίκος Καρ

      Διαγραφή
    5. Το έχει πει και ο Demis Roussos με τον τίτλο "I dig you":
      https://www.youtube.com/watch?v=8kx-lj02_z4

      Νίκος Καρ.

      Διαγραφή
  3. Μην ξεχάσουμε κι αυτό το βασικό ε…

    http://diskoryxeion.blogspot.gr/2013/12/seventies.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. να προσθεσω και 'γω κατι απο την προσωπικη μου συλλογη (και τους 3 δισκους δηλαδη) κατι αντιστοιχο των ''ΝτισκοΜερακιων'' αλλα πιο ''obscure'' (χεχε)
    http://imgur.com/4KBK6Mn

    Heavy Metal Mojo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τον τελευταίο καιρό, κι εγώ ψάχνω την ελληνική disco των late 70s, ειδικά την ξενόφωνη. Οπότε το άρθρο σου, Φώντα, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον... Γενικότερα πολλοί Έλληνες μουσικοί, τόσο του εσωτερικού, όσο και του εξωτερικού, στράφηκαν εκείνη την περίοδο στον disco ήχο. Εγώ θα προσθέσω ένα αγαπημένο μου τραγούδι από εκείνη τη φάση, το ομώνυμο από το πρώτο άλμπουμ της Sigma Fay, "Love's Fool" που κυκλοφόρησε το '79 σε παραγωγή Λουκά Σιδερά: http://youtu.be/Yuav1v3PzkM

    Επίσης, στα ευρύτερα πλαίσια αυτού του ενδιαφέροντος, για την ελληνική disco, έχω φτιάξει ένα γκρουπ στο facebook, με τίτλο "Cosmic & Balearic in Greece". Έχουμε μαζευτεί κάμποσοι "κολλημένοι με τη μπάλα"! Όποιος θέλει, συμμετέχει: https://www.facebook.com/groups/726103177402755/

    ΑπάντησηΔιαγραφή