Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

επανεκδόθηκε το χαμένο mini-LP των ΕΝ ΠΛΩ από τα early 90s

Η κυκλοφορία ενός δίσκου των Εν Πλω θα έχει πάντα την αξία που έχει… και αναφέρομαι στην πρόσφατη κυκλοφορία του mini-LP «Οι Νύχτες», που τυπώθηκε μόλις πριν λίγες μέρες από την Labyrinth of Thoughts σε 400 αντίτυπα.
Ένα από τα καλύτερα και πιο «μυστικά» συγκροτήματα, που αγκάλιασαν ποτέ το ροκ στη χώρα, δίχως να απολέσουν την (ελληνική) ταυτότητά τους, οι Εν Πλω του Δήμου Ζαμάνου (1960-1998) και του Ντίνου Σαδίκη έχουν λοιπόν ένα καινούριο mini-άλμπουμ σε κυκλοφορία –ας το πούμε και 12ιντσο EP, που γυρίζει στις 45 στροφές– με παλιές και δυσεύρετες ηχογραφήσεις τους.
Το EP αποτελεί, κατά βάση, επανέκδοση ενός θρυλικού promo του γκρουπ, που είχε τυπωθεί σε ελάχιστα αντίτυπα στις αρχές των nineties (διαχρονικό holy grail για τους απανταχού συλλέκτες) και που τώρα ανανεώνεται μέσω ενός καινούριου mastering. Από μια παλιά συνέντευξη του Ντίνου Σαδίκη στο fanzine Χωρίς Κανόνα (#3, 1996), αντιγράφω:
«Τέσσερις μήνες μετά το LP (σ.σ. το ιστορικό μοναδικό long play των Εν Πλω, που τυπώθηκε στην Penguin το 1989) ξαναμπήκαμε στο στούντιο για να δούμε τα κομμάτια με άλλο μάτι. Είχαμε άλλη άνεση, άλλον αέρα. Ο δίσκος πήγαινε ήδη καλά και μόνο τότε είχαμε καταλάβει τι είχαμε κάνει. Δηλαδή κλείναμε ντραμς και κιθάρα σ’ ένα κομμάτι κι αυτό ‘στεκόταν’. Ο δίσκος εκείνος νομίζω ότι ‘σηκώνει’ πολλά remix. Τέτοια remix κάναμε σ’ αυτό το άτιτλο EP, το οποίο είχε κι ένα νέο κομμάτι. Αυτό το EP βγήκε σε οκτώ ή δέκα αντίτυπα, ξέρεις, τα δοκιμαστικά. Τα μοιραστήκαμε μεταξύ μας. Το νέο κομμάτι είχε περισσέψει ως ιδέα από το LP, το δουλέψαμε λίγο αργότερα κι έτσι το γράψαμε στο EP. Προσωπικά προτιμώ τις αρχικές εκτελέσεις του LP, εκτός από το ‘Χωρίς κανόνα’ που προτιμώ του EP με τις κιθάρες πιο πάνω και αλλαγμένο το χορωδιακό».

Η συνέχεια εδώ… http://www.lifo.gr/team/music/55695

7 σχόλια:

  1. ρε Φωντα εγω γιατι εχω την εντυπωσις οτι εχω δει τους Εν Πλω στην κρατικη τηλεοραση σε ασχετη εκπομπη να παιζουν λαιβ?

    εχω την εικονα ενως τυπου με το μαλλι του Ντινου του Σαδικη να παιζει την κιθαρα με δοξαρι (αυτο ηταν που με εκανε εντυπωση και κολλησε μεσα μου) σε ενα κλαμπ, μιλαμε βεβαια για μικρο στιγμιοτυπο, δευτερολεπτων

    υπαρχει κατι τετοιο ή τα εχω μπερδεψει με αλλη μπαντα? για τελη 80 μιλαω

    αν καποιος γνωριζει/θυμαται ας πει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. unsung hero o φίλος μου ο Αντρέας Χριστοφίλης που ήταν ο παραγωγός του δίσκου, ο μουσικός μέντορας για πολλούς άσχετους που γίνανε post music ειδήμονες όταν έκλεισε η πόρτα της Penguin. Που είσαι ρε αδελφέ να συζητήσουμε για κανα promo σινγκλάκι του Damo Suzuki, που εξαφανίστηκες διάολε ?
    Φ.Ν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τον πέτυχα πριν αρκετά χρόνια στο σινεμά Μικρόκοσμος της Συγγρού και τού είπα ότι δεν θα μπορέσω ποτέ να τον ευχαριστήσω αρκετά (μού τον είχε χαρίσει τον δίσκο, λίγο πριν βγει και εννοείται ότι ήταν το πρώτο LP που μετέτρεψα σε cd-r...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο Αντρέας ξέρει ότι έχει βγει ο δίσκος αυτός? Αυτός τον πλήρωσε αλλά ........ δεν πήρε μάλλον κανείς την άδεια του....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο δίσκο αναφέρεται:

      Ηχογράφηση: Σπύρος Χατζηνικολάου (Στούντιο «Συν Ένα»)
      Remix: Εν Πλω
      Παραγωγός: Αντρέας Χριστοφίλης

      Λεπτομέρειες δεν ξέρω (ποιος πλήρωσε τι…), όμως ο δίσκος έχει την έγκριση του Ντίνου Σαδίκη (ο οποίος έχει γράψει και το σημείωμα στο οπισθόφυλλο) κι αυτό, προσωπικώς, μου αρκεί.

      Διαγραφή