Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

η ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΗΣ ΠΟΠΗΣ σε βινύλιο: προχωρημένες ψυχεδελικές εκτροπές από μια 12μελή μπάντα

Ένα παράξενο άλμπουμ. Ένα από τα πιο παράξενα, που έχουν κυκλοφορήσει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Πρόκειται για το φερώνυμο LP τής Ορχήστρας της Πόπης, ή Popis Orchestra επί το αγγλικότερον [B-OtherSide / 150 αντίτυπα βαρέως βινυλίου] μιας 12μελούς μπάντας, που αυτοσχεδιάζει κατά το δοκούν, έχοντας κατά νου rock, jazz και avant πρότυπα (ή συνδυασμούς των).
Ας πούμε, κατ’ αρχάς, πως Η Ορχήστρα της Πόπης δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 2008 από τους Μάνο Κατσούλη, Θανάση Ξανθάκο και Πέτρο Δημάκη. Με την σταδιακή προσθήκη περισσοτέρων μουσικών έγιναν αρκετές συνευρέσεις, κυρίως στο Studio II στα Εξάρχεια, στο Playhouse στον Κεραμεικό, καθώς και στο DSL στο Κουκάκι, πριν η μπάντα εμφανιστεί και ζωντανά, τον Ιούνιο του ’10 στην Ίριδα (Πανεπιστημιακή Λέσχη).
Κι ενώ όλα έδειχναν πως το πράγμα κυλούσε όπως έπρεπε, με το συγκρότημα να δημιουργεί ένα δικό του αυτοδύναμο σκηνικό, στο τέλος εκείνης της χρονιάς (2010) διαλύεται. Ευτυχώς, έμειναν πίσω οι ηχογραφήσεις του…

Η συνέχεια εδώ… http://www.lifo.gr/team/music/55793

33 σχόλια:

  1. Ως συνήθως μόνο καλά λόγια έχεις να πεις για τις κυκλοφορίες της B-otherside.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρε ανώνυμε να σου πω κάτι…
      Επειδή εσύ έχεις πρόβλημα με την B-otherSide, εγώ θα πρέπει να θάψω ένα από τα πιο συναρπαστικά ελληνικά LP που άκουσα τον τελευταίο καιρό; Δεν πας καθόλου καλά μου φαίνεται…

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμε νομίζω πως αδικείς το 'δισκορυχείο' με αυτά που εύκολα υπονοείς.
      Δεν χρειάζεται να είσαι οικονομολόγος για να καταλάβεις ότι δεν μπορεί να πληρωθούν 11 μουσικοί , παραγωγοί,τεχνικοί,στουντιο,διανομείς,εφορία ,απρόβλεπτα έξοδα, συν αυτό που υπονοείς συν συν συν...
      Όλα αυτά από ...150 κόπιες.
      Που κάμποσες θα μοιραστύν τσάμπα σε φίλους και συνεργάτες.
      Δεν μιλάμε για καμμιά 'κονόμα΄ , αλλά για ζημιά, αφού δεν καλύπτονται ούτε βασικά έξοδα.
      Αυτά τα δημοσιεύματα προβάλλουν και προωθούν προσπάθειες νέων δημιουργών ώστε να πάιρνουν κουράγιο να συνεχίσουν (αφού για λεφτά από καλλιτεχνικά δικαιώματα ούτε λόγος...).
      Στη Αθήνα, τα χρόνια της κρίσης, 'κάτι' κινείται σε μουσική και σινεμά και πρέπει να το στηρίξουμε,έστω και με κάποιες υπερβολές.
      Ας μην είμαστε καχύποπτοι λες και πρόκειται για τις πολυεθνικές δισκογραφικές των '70 / 80s.
      Μιλάμε για μικρά, χομπιστικά ,παρεΐστικα labels με πολύ θετική ενέργεια, που στηρίζουν τα λίγα ενδιαφέροντα που συμβαίνουν.
      Μην τους απογοητεύουμε με μίζερες υποθέσεις και συνειρμούς.

      Δημήτρης

      Διαγραφή
    3. Eίναι διάφοροι βλάκες που ζούν με τα λεφτά των γονιών ή που και αν εργάζονται και δεν ξέρουν τίποτα πέρα από το πόσα παίρνουν οι ίδιοι και νομίζουν ότι όποιος είναι μουσικός ή βγάλει ένα βίντεο κλπ κλπ τα «κονόμησε»...

      Έβγαζε κάνα ελληνικό ροκ συγκρότημα ένα δίσκο που ζήτημα είναι αν έβγαζε τα εξοδά του και αυτοί νομίζανε ότι το γκρουπ είχε το κασέ του Σφακιανάκη ή του Λε Πα...

      Ν

      Διαγραφή
    4. Για να γίνει σωστός διάλογος οι εκφράσεις θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικές, αλλιώς...
      (σε απάντηση σχολίου που στάληθηκε λίγο πριν)

      Διαγραφή
    5. είναι φοβερόι να βλέπεις να την πέφτουνε στον Μητσάρα που κάνει την ΓΚ@βλα του και μας παραδίδει ωραίες και περιποιημένες δουλειές. κι αν έχει και καλή σχέση με τον ΦΤ, καλά κάνει. Νισάφι με το να είμαστε καταστορφικοί και μίζεροι.

      Διαγραφή
  2. Όντως συναρπαστικό!! Το άκουσα όλο 2 απανωτές ακροάσεις στο bandcamp....Εύγε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τρίζουν ήδη τα κοκκαλάκια του Sun Ra. Θεέ μου...ΤΙ άλλο πια ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πραγματικά συναρπαστικό lp!!
    Μπράβο στην Ορχήστρα της Πόπης!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα. Ξέρετε αν υπάρχει στην Αθήνα κάποιο δισκάδικο που να ειδικεύεται στα ethnic, world music κλπ βινύλια;;

    Συγγνώμη για την άσχετη ερώτηση, και ευχαριστώ για οποιαδήποτε απάντηση.

    ΥΓ. Πολύ ωραία η Ορχήστρα της Πόπης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα κι από ’μένα.
      Κάποιο δισκάδικο που να ειδικεύεται σ’ αυτά που ζητάτε δεν ξέρω. Όμως σχεδόν σε όλα τα δισκάδικα (Εξάρχεια, Κολωνάκι, Μοναστηράκι, Κυψέλη…) θα βρείτε ethnic και world sections…

      Διαγραφή
  6. Nομίζω ότι αξίζει να τύχει αναφοράς η έκδοση "ταγάρι", μάλλον υφασμάτινο περιτύλιγμα, κάτι που οι συλλέκτες θα εκτιμήσουν και ήδη, αν δεν απατώμαι, αποτελεί σπάνιο εύρημα. Οι εκδόσεις της botherside είναι απόρροια αγάπης προς το βινύλιο, την μουσική γενικότερα και χωρίς να τον γνωρίζω προσωπικά εκτιμώ το πάθος του Δημήτρη που "τρέχει" το label! Ο Φώντας ξέρει περισσότερα σίγουρα και μπορεί να μας πει. Πηγή: www.lifo.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω πως ο καταλληλότερος για να πει τα σχετικά με την έκδοση είναι ο ίδιος ο Δημήτρης, άμα μας παρακολουθεί…

      Διαγραφή
  7. Καλησπέρα!
    Ευχαριστω τον ανωνυμο φιλο από πανω για τα καλα του λογια. Η Ορχήστρα της Ποπης εχει βγει σε 150 συνολικα αντίτυπα (που εξαντληθηκαν στις πρωτες 2 μερες) ,από τα οποια τα 50 πρωτα σκεφτηκαμε με την μπαντα να τα ντυσουμε με ένα υφασματινο εξωφυλλο στα προτυπα του θρυλικου ταγαριού. Η διαδικασια βεβαια αποδειχτηκε στην πορεια πολύ επιπονη,χρονοβορα και μπελαλιδικη και ολοκληρωθηκε χαρη στις αοκνες προσπάθειες του Αλεξανδρου από το δημιουργικο γραφειο της Go Create που ανελαβε να τα φερει εις περας, ευκαιρια να τον ευχαριστησω και από εδώ. Το υφασμα φερει στην μπροστινη πανω δεξια πλευρα το λογοτυπο της μπαντας ενώ στο οπισθοφυλλο κατω και δεξια βρισκεται η κλασματικη αριθμηση. Σε γενικες γραμμες ηταν μια αρκετα ζορικη δουλεια και δεν ξερω εάν θα μπορουσα να την επαναλάβω στο μελλον.
    Ευχαριστω και παλι για το βημα επικοινωνιας.
    Φιλικα,
    Mimis G Vas ( aka Β-otherSide records)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΕΓΩ ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΩ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΟΝ ΔΙΣΚΟ,γιατί αλήθεια είναι ωραίος,ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΝ ΒΡΩ?εχω αγορασει όλες τις εκδόσεις της εταιρείας σου,εκτός των σπέσιαλ-τι να κάνω δεν τις προλάβαινα?λοιπόν ΠΩΣ ΘΑ ΤΟΝ ΒΡΩ?
      συγνωμη για την ένταση αλλά έχουμε βρεθεί και από κοντά και στο είχα πει και τότε.

      Διαγραφή
  8. Πωλείται; αν ναι, πόσο; Ακόμα μια ερώτηση: θα φτάσει τη συλλεκτική αξία του ταγαριού. παρακαλώ ν' ανέβει και φωτό!
    ευχαριστώ,
    a muzik lover from outta space

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δεν ξέρω πόσοι ανώνυμοι στέλνουν σχόλια και λένε διάφορα. Ένας, δύο, περισσότεροι;

    Λοιπόν, να το ξεκαθαρίσω. Από τέσσερα ανώνυμα σχόλια που στάλθηκαν εσχάτως, δημοσίευσα αυτό τής 9 Ιουνίου 2015 - 10:15 μ.μ., που είναι το πιο συμβατό με τους κανόνες που θέτει το «δισκορυχείον» για τα σχόλια της «ανωνυμίας».

    Θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι πως αν θέλουμε να εκφραζόμαστε ελεύθερα, συμμετέχοντας σε συζητήσεις, λέγοντας και το κάτι παραπάνω, τότε θα πρέπει να έχουμε συγχρόνως και την άνεση να υπογράφουμε μ’ ένα «λογαριασμό» (που να έχει υπόσταση) αυτά που λέμε. Κάντε τον, και δώστε του αληθινή υπόσταση. Δεν κοστίζει τίποτα.

    ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΣΥΖΗΤΑ ΕΝΑΣ ΕΠΩΝΥΜΟΣ Μ’ ΕΝΑΝ ΑΝΩΝΥΜΟ, ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΡΟΠΗ ΜΙΑΣ ΚΟΥΒΕΝΤΑΣ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ Ο ΑΝΩΝΥΜΟΣ.
    ΝΑ ΤΗΝ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΟΠΟΥ ΕΚΕΙΝΟΣ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙ, ΝΑ ΛΕΕΙ Ο,ΤΙ ΕΚΕΙΝΟΣ ΘΕΛΕΙ, ΔΙΧΩΣ ΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ, ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ, ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ.

    Σε σχέση, τώρα, με την ουσία των θεμάτων που εθίγησαν υπόσχομαι, κάποια στιγμή, να κάνω μιαν ανάρτηση κι εκεί θα πούμε περισσότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπέρα και παλι.
    Βλέποντας τα δυο σχολια-απαντησεις στην δικη μου αναρτηση επανέρχομαι ( και μαλλον κουραζω το Δισκορυχειο) για να δωσω λιγες διευκρινησεις και ελπιζω να κλεισει εδώ ο κυκλος των ερωτήσεων.
    Για το αν πωλειται και ποσο η εκδοση του ταγαριού δεν μπορω να το γνωριζω, από τα χερια μου εχει φυγει και η τελευταια κοπια που ειχα -δεν ηταν αλλωστε και πολλες- σχεδόν αμεσως εξαντληθηκαν.Το μονο που μπορω να κανω είναι να παραπέμψω στα δισκοπωλεία που συνεργαζομαστε και βρίσκονται ευκολα στο site μας στην ενοτητα Stores κανοντας μια ερωτηση εάν εχει μεινει καποια κοπια. Φωτο του ταγαριού μπορω να στειλω αλλα με την παρακληση σε καποιο ατομικο email, να μην καταχρωμαστε τον χωρο εδώ. Οσον αφορα την πρωτη αναρτηση και την ερωτηση ΠΩΣ θα βρεθει ο δισκος, η λυση είναι πολύ απλη (και αν και δεν εχω καταλαβει ποιος εισαι ,σιγουρα το ιδιο θα σε ειχα συμβουλεψει και από κοντα): Eγγραφη στο newsletter ώστε μολις λαμβανετε το email της κυκλοφοριας, να φροντιζετε να κανετε εγκαιρα την κρατηση σας στο δισκαδικο που θελετε, ειδικα σε περιπτώσεις μικροεκδοσεων όπως αυτή. Επειδή η παρουσα εκδοση παντως εχει λογικα εξαντληθει από παντου, μετα από συζητηση με την μπαντα, μου ανακοινωσαν την προθεση τους να γινει μια εξισου μικρη επανακοπη από Σεπτεμβρη για αυτους που δεν προλαβαν, οποτε πλεον ελπιζω να καλυφθείς τοτε.
    Φιλικα,
    Mimis G Vas (aka B-otherSide records)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλησπέρα!
      εγώ πρόλαβα και πήρα ταγάρι Ποπη και ΔΕΝ θέλω να κοπεί άλλο! αλλιώς τι νόημα έχει να δίνουμε πολλά χρήματα για κάτι που σε λίγο καιρό θα ξαναβγει; παρακαλώ να δημοσιευθεί και να απαντηθεί. ελπίζω να μη θεωρούμαι υπερβολικός.

      Διαγραφή
    2. Δυστυχώς η b-otherside το έχει κάνει πολλές φορές αυτό, ότι ξεπουλάει το ξαναβγάζει, τελευταία το έχουν κάνει και κάποιοι άλλοι, αν θες να σταματήσει να γινέται αυτό το εκνευριστικό γεγονός ρίξε χ σ' αυτές τις εταιρίες.

      Διαγραφή

    3. Ό,τι θέλει λέει ο κάθε πικραμένος εδώ πέρα. Ρε άιντε ξεκολλάτε με τις αηδίες, γιατί θα τα σβήσω όλα τα μαλακισμένα σχόλια αυτής της ανάρτησης. Επιτέλους με τους βλαμμένους…

      Κόβεις ένα δίσκο σε 300 αντίτυπα. Άμα δεις ότι πουλάει τον ξανακόβεις. Πρέπει να είσαι ηλίθιος όταν πουλάει κάτι (όταν υπάρχει ζήτηση) να μη δώσεις κι άλλες κόπιες στον κόσμο. Όποιος «εκνευρίζεται» με κάτι τέτοιο είναι βλάκας. Και αυτά με τις συλλεκτικότητες εγώ τα γράφω στα παλιά μου τα παπούτσια, όταν υπάρχουν οι νορμάλ κόπιες σε νορμάλ τιμές.

      Όποιος γουστάρει να χαϊδεύει συλλεκτικά άλμπουμ να πάει να πάρει το πρώτο των Jethro Tull και των King Crimson στη ροζ Island και όχι την Ορχήστρα της Πόπης. Εκτός και αν στοχεύει στα επόμενα 30 χρόνια… Αλλά τότε θα πρέπει να είναι πολλά κιλά ηλίθιος. Καθότι, εδώ, δεν ξέρουμε αν θα ζούμε αύριο…

      Σταματήστε να γράφετε μαλακίες… σας το ξαναλέω. Ή μάλλον φυλάξτε τες για τη σχετική μελλοντική ανάρτηση…

      ΧΙΛΙΑ ΜΠΡΑΒΟ στην B-otherSide και σε ΚΑΘΕ άλλη εταιρία που κόβει και ξανακόβει βινύλια, σε σωστές τιμές, αυτές τις δύσκολες εποχές.

      Διαγραφή
  11. Καλησπέρα σε όλους τους αναγνώστες του Δισκορυχείου.
    Ηθελα να θέσω την άποψή μου για το συγκεκριμένο άλμπουμ, μιας και πλέον το άκουσα ολόκληρο. Εάν θέλουμε να κάνουμε ουσιαστική κριτική, η μουσική του άλμπουμ είναι συνονθύλευμα από παίξιμο ασχέτων μεταξύ τους. Είναι φύσης αδύνατο να έχουμε το συγκεκριμένο μουσικό αποτέλεσμα βάζοντας 'κανονικούς' μουσικούς να παίξουν κατ'αυτό τον τρόπο...και να ήθελαν δε θα μπορούσαν. Για κάποιον που ξέρει ν'ακούει εύκολα διαχωρίζει αυθεντικό & συγκλονιστικό από το δήθεν & τη λοταρία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σαν χοντρά δε μας τα λες ανώνυμε; Τι είναι αυτά τα πράγματα; Από ακτίνες Χ θα περάσουμε την ηχογράφηση; Άμα δεν σ’ αρέσει, ok. Άλλο αυτό, και άλλο να λες αυτά τα… ακατανόητα που λες.
      Σε πληροφορώ λοιπόν, πως υπάρχουν φορές (και δεν αναφέρομαι στην Ορχήστρα της Πόπης φυσικά), όπου ανεπαρκείς μουσικοί (μουσικοί δηλαδή, που σαν άτομα δεν «στέκονται») μπορεί να βγάζουν, όταν βρίσκονται μαζί, ένα ανέλπιστο αποτέλεσμα. Να μην λέμε τώρα ονόματα… Όπως υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις όπου μουσικάρες σε στέλνουν κατ’ ευθείαν για ύπνο… Άιντε καληνύχτα τώρα…

      Διαγραφή
    2. ...περι ορέξεως κολοκυθόπιτα...ο νοών νοείτω.

      Διαγραφή
    3. Εγώ δεν καταλαβαίνω. Και ΔΕΝ θέλω να μου το κάνεις και λιανά δηλαδή.

      Διαγραφή
  12. 1.
    Αφιερωμένο στην Popi's Orchestra... https://www.youtube.com/watch?v=c2GrfJEPVUI

    2.
    Αυτό, σε όσους γουστάρουν την Popi's Orchestra... https://www.youtube.com/watch?v=nsyIicCAaB4

    3.
    Και αυτό σε όσους δεν τη γουστάρουν... https://www.youtube.com/watch?v=L9Q5bfmP90A

    Για να μαθαίνουν τα διάφορα χαϊβάνια. Ξέρουν ποια είναι…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Έτσι. Φον-Υπεκφυγές για να τελειώσουν οι ψευδαισθήσεις.

    Μακαρία η οδός...

    -
    Trollerboukis the Popi-ζων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρε αγόρι μου Troller ξεκόλλα. Σ’ έχω για σοβαρό (μέσα στην πλάκα σου) σχολιαστή. Ο θείος-Φώντας λοιπόν σου λέει ν’ ακούς με τ’ αυτιά σου τη μουσική και να μην είσαι επιρρεπής στις μαλακίες των καλοθελητάδων. Σε όσους έρχονται να θολώσουν τα νερά με τις μικρότητες και τις κακίες τους…

      Αν εγώ σου γράψω μια κασέτα με «τέτοια» συγκροτήματα, και σου ρίξω ανάμεσα και την Popi’s Orchestra δεν θα καταλάβεις τίποτα.

      Γι’ αυτό σου λέω... ξεκόλλα. Καταλαβαίνεις, τώρα, τι λέω. Δεν είσαι ζωντόβολο.

      Διαγραφή
  14. Ας δούμε τη θετική πλευρά του ...πράγματος. Ευτυχώς η Popi ως δίσκος του 2015, γλύτωσε από την ατυχία να βρίσκεται στη λίστα του Chance Meeting on a Dissecting Table... Θα μπορούσε κάλλιστα, αν η Popi είχε γεννηθεί 20 χρόνια νωρίτερα.

    Να σοβαρέψω, αφού γλύτωσα το ζωντοβολισμό. Έχει παρακουραστεί και παρακουράσει η ευκολία. Καλά τραγούδια, ξέρει να γράφει κανένας;;;

    ΥΓ. Ανευ πονηρίας...

    -
    Τρολλερμπούκης ο Νερσ-ουϊθ-γουντίζων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. >>Καλά τραγούδια, ξέρει να γράφει κανένας;;;<<

      Αυτή είναι μια σωστή ερώτηση.

      Διαγραφή

  15. Ό,τι θέλει λέει ο κάθε πικραμένος εδώ πέρα. Ρε άιντε ξεκολλάτε με τις αηδίες, γιατί θα τα σβήσω όλα τα μαλακισμένα σχόλια αυτής της ανάρτησης. Επιτέλους με τους βλαμμένους…

    Κόβεις ένα δίσκο σε 300 αντίτυπα. Άμα δεις ότι πουλάει τον ξανακόβεις. Πρέπει να είσαι ηλίθιος όταν πουλάει κάτι (όταν υπάρχει ζήτηση) να μη δώσεις κι άλλες κόπιες στον κόσμο. Όποιος «εκνευρίζεται» με κάτι τέτοιο είναι βλάκας. Και αυτά με τις συλλεκτικότητες εγώ τα γράφω στα παλιά μου τα παπούτσια, όταν υπάρχουν οι νορμάλ κόπιες σε νορμάλ τιμές.

    Όποιος γουστάρει να χαϊδεύει συλλεκτικά άλμπουμ να πάει να πάρει το πρώτο των Jethro Tull και των King Crimson στη ροζ Island και όχι την Ορχήστρα της Πόπης. Εκτός και αν στοχεύει στα επόμενα 30 χρόνια… Αλλά τότε θα πρέπει να είναι πολλά κιλά ηλίθιος. Καθότι, εδώ, δεν ξέρουμε αν θα ζούμε αύριο…

    Σταματήστε να γράφετε μαλακίες… σας το ξαναλέω. Ή μάλλον φυλάξτε τες για τη σχετική μελλοντική ανάρτηση…

    ΧΙΛΙΑ ΜΠΡΑΒΟ στην B-otherSide και σε ΚΑΘΕ άλλη εταιρία που κόβει και ξανακόβει βινύλια, σε σωστές τιμές, αυτές τις δύσκολες εποχές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. απ' τις καλύτερες και πιο ψαγμένες δουλειές που έχω ακούσει από ελληνική ανεξάρτητη μπάντα τα τελευταία χρόνια...μου φέρνουν στο μυαλό και λίγο από το αριστουργηματικό album "Site Anubis" του Paul Schutze με τους Phantom City...όλα τα κομμάτια των παιδιών ένα κι ένα..Δύσκολη δουλειά αλλά αξίζει η αγορά του album...
    Γιάννης Ντουντούμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή