Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

ADAM BIRNBAUM, DOUG WEISS, AL FOSTER πιάνο τρίο

Θρυλικός ντράμερ ο Al Foster; Δεν το συζητάμε. Αν κάποιος έχει παίξει/εμφανισθεί στα κορυφαία και εν πολλοίς συγκλονιστικά άλμπουμ του Miles Davis στα seventiesOn the Corner”, “Get Up with It”, “Dark Magus”, “Agharta” και “Pangaea” δικαιούται τοιούτον χαρακτηρισμό δίχως πολλά-πολλά. Δίπλα στον 72χρονο πλέον Foster ο νεότερός του Doug Weiss στο μπάσο (τα τελευταία χρόνια παίζουν συνεχώς μαζί, οπότε υπάρχει η μεταξύ τους «χημεία») και… ακόμη πιο δίπλα o 36χρονος πιανίστας Adam Birnbaum, που έχει και το γενικό πρόσταγμα στο άλμπουμ. Ποιο άλμπουμ; Το Three of a Mind [Daedalus, 2014] ένα πολύ γλαφυρό piano-trio, με πολλά πρωτότυπα θέματα, και περαιτέρω με πολλά εντυπωσιακά έως και… αδυσώπητα παιξίματα.
Ξεκινώντας από το “Binary” δεν γίνεται να μη σταθείς στο φοβερό upbeat και βεβαίως στο άψογο δυναμικό και συγχρόνως περιγραφικό παίξιμο του Birnbaum στο πιάνο (δική του η σύνθεση), που δίνει στο κομμάτι μια ροκάδικη αίσθηση. Το τέμπο χαμηλώνει στο “Dream waltz”, με τη μελωδία να αναπτύσσεται με όλη της την άνεση μέσα από τις συναρπαστικές συμπλεύσεις του μπάσου και των ντραμς, που συντελούν τα μέγιστα στη μελωδικότητα του κομματιού (ναι, έτσι ακριβώς… και ας συζητάμε για ένα ρυθμικό τμήμα). Το 8λεπτο “Thirty-three” είναι το μεγαλύτερο σε διάρκεια track του άλμπουμ. Μέσο τέμπο, με ωραία ρυθμικά «σπασίματα», και αφήγηση κλασικής πιανιστικής σειράς. Το “Brandyn” είναι η πρώτη σύνθεση του Foster στο “Three of a Mind”. Με κάπως περίεργο μέτρο στην εισαγωγή, εξελίσσεται μετά τη μέση προς ένα ευφάνταστο swing. Το “Rockport moon” είναι μπαλάντα. Το παίξιμο του Birnbaum είναι «εσωτερικό», καθώς φαίνεται να απολαμβάνει την κάθε νότα που χτυπάει. Στο 7λεπτο “Stutterstep” π.χ., ο πιανίστας εξακολουθεί να πρωταγωνιστεί, έχει όμως δίπλα του κι ένα πεντακάθαρο ρυθμικό τμήμα, που ξέρει πότε να βγει μπροστά και να παίξει soli σύντομα, αλλά περιεκτικά. Και αν το blues ήταν η βάση στο προηγούμενο track, στο “Kizuna” συμπλέκεται το ύφος Bill Evans με το νεορομαντικό στοιχείο...
Σε γενικές γραμμές θα έλεγα πως το “Three of a Mind”, χωρίς να παρουσιάζει κάποια σφοδρή καινοτόμα διάθεση, στην πράξη προσφέρει πολύ περισσότερα απ’ όσα προσδοκά ένας τυπικός jazzhead.
Επαφή: www.adambirnbaum.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου