Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

BROKEN TEMPO broken και unbroken tempi

Για τους Θεσσαλονικιούς Broken Tempo μου είχε μιλήσει πριν 2-3 χρόνια ένας φίλος. Κάπου τους είχε δει «ζωντανούς», του άρεσαν πολύ –κάτι περί «φάνκικου ροκ» μου είχε πει, «με γυναικεία φωνητικά»… κάτι τέτοια θυμάμαι– οδηγώντας με να τους ψάξω. Ήδη στο YouTube είχαν ανέβει διάφορα δικά τους tracks, το “Only one” ή το “Out of my life”… Τα είχα ακούσει (τότε). Μου άρεσαν.
Τώρα έχω ρίξει στο player και ακούω το πρώτο ολοκληρωμένο άλμπουμ των Broken Tempo, που έχει τίτλοFake Good Morningκι είναι ανεξάρτητη παραγωγή. Να πω κατ’ αρχάς πως η μπάντα είναι πενταμελής (Μαρία Elbrus φωνή, Κωνσταντίνος Υφαντής κιθάρες, φωνή, Κώστας Μπαλατσός τύμπανα, Θεοχάρης Γκέγκας μπάσο, Ηλίας Τσιπτσές βιολί, πλήκτρα, programming) και πως παρ’ όλο την… electro ονομασία της, δεν πρόκειται για σχήμα που άγεται και φέρεται από την «στουντιοτεχνική». Οι Broken Tempo είναι μπάντα του πάλκου εννοώ, παρ’ όλο το πλήκτρο και το programming.
Το πρώτο κομμάτι τους είναι πολύ «βαρβάτο» και «μπιτάτο» (με λειτουργική δομή και ωραία female vocals) φέρνοντας στο νου μου εγγραφές της βρετανικής Freestyle. Η συνέχεια όμως είναι πιο… broken tempo, με ambient σύνθια στην αρχή, electro γεμίσματα, αλλά και μ’ ένα deep-funk ρυθμικό τμήμα, που θα μπορούσε να αφορά σε κάτι από τη σκηνή του Bristol. Από ’κει και πέρα αρχίζει να ξεδιπλώνεται το πράγμα, με κομμάτια γρήγορα και λιγότερο γρήγορα, στηριγμένα στα φωνητικά της Elbrus, στις «κοφτερές» πενιές του Υφαντή, στον electro διάκοσμο που σκαρώνει ο Τσιπτσές και βεβαίως στο «πάντα εκεί» rhythm section, που αποπερατώνει τις πρέπουσες «φάνκικες» δομές. Πολύ καλό το instrumentalTake seven eights” και επίσης το “Colors of the sky”, που φανερώνει συν τοις άλλοις την άνεση των Broken Tempo να παίζουν και με τις πιο smooth καταστάσεις, δημιουργώντας tracks μ’ ένα ελαφρώς «μπιτάτο» chill-out αίσθημα. Όπως μου αρέσει και το “You”, λόγω ακουστικού ήχου (άψογος συνδυασμός κιθάρας, φωνής, βιολιού, με κάτι από σύγχρονο british folk).
Γενικώς, κάθε track του “Fake Good Morning” δείχνει να βρίσκεται εκεί που βρίσκεται υπακούοντας σε μιαν «ιδέα», σε κάποιο «πρόγραμμα». Αυτό μόνο στα θετικά μπορεί να καταχωριστεί.
Επαφή: www.brokentempo.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου