Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

CHRIS McNULTY αιώνιες οι μνήμες

Υπάρχει κάτι συγκινητικό σ’ αυτό το άλμπουμ της αυστραλής τζαζ-ερμηνεύτριας Chris McNulty (Αυστραλή μεν, αλλά Νεοϋορκέζα από το 1991). Το “Eternal” [Palmetto, 2015] είναι κατά κάποιον τρόπο αφιερωμένο στο γιο της, τον πρόωρα χαμένο «χιπχοπά» Sam McNulty, ή Chap One (πέθανε ξαφνικά τον Ιούλιο του 2011, στα 30 χρόνια του). Η McNulty δεν γράφει μόνο το σεμνό και κατά βάθος σπαρακτικό κείμενο στο triple-folded cover, αλλά επιλέγει κιόλας ένα σετ τραγουδιών ικανό να αποδώσει στο ακέραιο τον ψυχικό της κόσμο. Η ουσία τής κίνησής της αποκαλύπτεται από τους τίτλους κιόλας. “A flower is a lonesome thing”, “You are there”, “Star dust”, “Nature boy”, “With every breath I take” κ.λπ.
Η Chris McNulty βυθισμένη στον δικό της πόνο, γνωρίζει πώς να σχοινοβατεί μεταξύ της προσωπικής κατάδειξης, αλλά και της διάθεσής της να παρουσιάσει ένα άλμπουμ για τον πολύ κόσμο. Να είναι, εννοώ, ο εαυτός της, αλλά ταυτοχρόνως και η ερμηνεύτρια του πάλκου, της σκηνής, που «λογοδοτεί» ανά πάσα ώρα στο κοινό της. Το καταφέρνει στην εντέλεια, αφού τα τραγούδια που έχει επιλέξει έχουν όλα εκείνα τα «εσωτερικά» και «εξωτερικά» στοιχεία βοηθώντας την να πράξει κάτι τέτοιο. Για το σκοπό αυτό η McNulty συνεργάζεται μ’ ένα trio αποτελούμενο εκ των John Di Martino μπάσο, Ugonna Okegwo μπάσο και Gregory Hutchinson ντραμς, όπως και μ’ ένα chamber ensemble (βιολιά, βιόλα, τσέλο, φλάουτα, κλαρινέτα, γαλλικό κόρνο, μπασούν) υπό τον Steve Newcomb. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Και αρκούντως «βαθύ, έως και ανατριχιαστικό θα έλεγα σε tracks όπως το “What are you doing the rest of your life” του Michel Legrand, ή στη δική της σύνθεση “You are there”.
Η Chris McNulty, δεν υπάρχει αμφιβολία, είναι μία εξαιρετική τζαζ τραγουδίστρια. Εδώ, όμως, στο “Eternal”, αποδεικνύει και κάτι ακόμη. Πως είναι περαιτέρω και μία ιδιαίτερη performer, ικανή να τακτοποιεί εντός της την προσωπική της θλίψη, διοχετεύοντας στον κόσμο τη συγκίνηση μέσα από το μέτρο. Κάτι καθόλου εύκολο.
Επαφή: www.chrismcnulty.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου