Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

MIKE STUART SPAN ύψιστη βρετανική ψυχεδέλεια

Οι Mike Stuart Span είναι ένα από τα αγαπημένα μου british psych συγκροτήματα, και τούτο λόγω του θρυλικού τραγουδιού τους “Children of tomorrow”, ενός αφάνταστου ύμνου των βρετανικών sixties.
Από τότε που πρωτάκουσα αυτό το άσμα, πριν 30 χρόνια περίπου, στη συλλογή “Chocolate Soup for Diabetics/ Volume Two”, είχα πάθει ταραχή. Τι τραγουδάρα ήταν αυτή!! Από το μανιακό open drumming και τις σφοδρές κιθάρες, μέχρι τη φωνή του τραγουδιστή, τους ταξιδιάρικους στίχους και βεβαίως εκείνη την άπιαστη μελωδική γραμμή, όλα λειτουργούσαν στην εντέλεια προκειμένου το “Children of tomorrow” να αγγίξει… ή και να ξεπεράσει το θαύμα.
Αν και το τραγούδι στην εποχή του πέρασε σχετικώς απαρατήρητο, δεν συνέβη το ίδιο και στα eighties. Και δεν ήταν μόνο η παρουσία του, ως lead track μάλιστα, στη «σοκολατόσουπα για διαβητικούς», αλλά και η ανθολόγησή του στο “Rubble 8, All the Colours of Darkness” [Bam-Caruso, 1986], όπως, φυσικά, και η χάραξή του στο πρώτο (πειρατικό) LP που κυκλοφόρησε ποτέ με τραγούδια αυτού του ιστορικού γκρουπ (κάτω από το μεταγενέστερο όνομά τους Leviathan) στη γερμανική Forgotten Jewels το 1990.
Εκεί, από εκείνο τον «πειρατή», είχα αντιληφθεί για πρώτη φορά τη σημασία των Mike Stuart Span –μια διαρκής αναστάτωση καθώς ακούς όχι μόνο το “Children of tomorrow” μα και τα… “Times to remember”, “Shades of Autumn”, “The war machine” κ.λπ.–, έχοντας, στην πορεία, την ευκαιρία να μάθω όλα τα απαραίτητα ξεκοκαλίζοντας το άρθρο του John Reed και τη συνέντευξη του ντράμερ GaryRoscoeMurphy στο περιοδικό «Record Collector» (April 1994, No. 176).
Τα επόμενα χρόνια θα κυκλοφορούσαν κι άλλες συλλογές με τραγούδια των Mike Stuart Span, σε LP και CD (και σε ετικέτες Tenth Planet, Grapefruit, Diamond Publishing κ.λπ.), για να φθάσουμε στο 2015, και σε μια ελληνική(!) αυτή τη φορά συλλογή, και μάλιστα πολύ καλή! Και αναφέρομαι στο LP τής Anazitisi Records Mike Stuart Span, που περιλαμβάνει επτά εγγραφές της μπάντας από demo acetates στην εταιρεία Oak των ετών 1967-68, μαζί με το 45άρι-θρύλος “Children of tomorrow/ Concerto of thoughts” στην Jewel, συν δύο tracks του 1966 (“Follow me”, “Workout”), κομμένα για ένα δοκιμαστικό της EMI, όταν η μπάντα έπαιζε ακόμη mod/soul κι ήταν εξαμελής.

Η συνέχεια εδώ… http://www.lifo.gr/team/music/56002

1 σχόλιο:

  1. Πολυ μεγαλο γκρουπ. Τα τραγουδια τα εχω μαλλον στην εκδοση της τενθ πλανετ.

    Α.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή