Τρίτη 21 Απριλίου 2015

15 διαφορετικά περιοδικά που κυκλοφόρησαν επί δικτατορίας / Οι «άλλες» φωνές στην πολιτική, την Τέχνη και τα γράμματα

Επί δικτατορίας κυκλοφορούσαν δεκάδες περιοδικά, όλων των τύπων και όλων των ειδών. Άλλα βραχύβια, και άλλα… αιώνια, αφού τυπώνονται ακόμη! Ένα τέτοιο είναι το «Ήχος & Hi-Fi», που εκδόθηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 1973 και συνεχίζει να κυκλοφορεί 42 χρόνια αργότερα!
Στην επταετία υπήρξαν, φυσικά, δεκάδες mainstream περιοδικά («Επίκαιρα», «Φαντάζιο», «Ψυχαγωγία», «TV News»…), άλλα που κυκλοφόρησαν, για προφανείς πολιτικούς λόγους, για ελάχιστο διάστημα (όπως το «Αντί» π.χ.), άλλα που υμνούσαν/υποστήριζαν το καθεστώς («Η Νέα Ελλάς της 21ης Απριλίου», «Θέσεις και Ιδέαι»…) και άλλα που ήταν απλώς παράνομα και μοιράζονταν χέρι με χέρι (όπως π.χ. η «Κομμουνιστική Επιθεώρηση», που τότε ανήκε στο ΚΚΕ Εσωτερικού).
Σκίτσο του Δημήτρη Σαπρανίδη από το οπισθόφυλλο του πρώτου τεύχους του "αντί", που κυκλοφόρησε τον Μάιο του 1972
Εδώ, θα γίνει λόγος για μερικά… διαφορετικά περιοδικά. Έντυπα που επέλεξαν να παρουσιάσουν έναν ξεχωριστό λόγο σε σχέση με την Τέχνη, την πολιτική, τα γράμματα κ.λπ. Μερικά υπήρξαν θνησιγενή, αλλά είχαν κάπως μακρότερη πορεία. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, για ορισμένα, πολιτικής φύσεως έντυπα, οφείλει κανείς να καταδείξει το θάρρος των εκδοτών τους, καθότι –ακόμη και αν είχε καταργηθεί από το φθινόπωρο του ’69 η προληπτική λογοκρισία– χρειάζονταν… ούμπαλα, για να τυπώσεις το 1972 συνέντευξη μελών των Tupamaros (στον Alain Labrousse), σχετική με την ένοπλη πάλη!

Η συνέχεια εδώ… http://www.lifo.gr/team/book/56964

3 σχόλια:

  1. Η Φανή Πετραλιά που λέει στον "Σύγχρονο Κινηματογράφο" πρέπει να είναι μια δημοσιογράφος που δε θυμάμαι πού έγραφε μέχρι και τη δεκαετία του '90, ίσως Νέα, Ελευθεροτυπία, όχι η γνωστή πολιτικός :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή