Κυριακή 26 Απριλίου 2015

ρε άι στο διάολο…

Τι θα γίνει μ’ αυτή την ιστορία με τα eurogroup, τα euroworkinggroup, τις συνόδους κορυφής και όλη την υπόλοιπη βρυξελιώτικη δημοσιοϋπαλληλία; Θα τελειώνουμε μ’ αυτή την ιστορία άμεσα, ή όχι; Θα σταματήσει να μας γυρίζουν τ’ άντερα οι αντιπαθητικοί χαρτογιακάδες, ή θα το πάμε «έτσι» εμπλοκή; Γιατί παρατράβηξε το πράγμα πέντε χρόνια τώρα. Μας πρήξανε τ’ @ρχίδι@... Ας γίνει λοιπόν αυτό που πρέπει να γίνει, για να πάει ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Ένα δημοψήφισμα στη μόνη ρεαλιστική και ουσιώδη βάση του, ή εν πάση περιπτώσει εκλογές με το δίλημμα «ευρώ ή όχι ευρώ». Τόσο καθαρό.

Κυρίες και κύριοι «μέσα στο ευρώ» με μειώσεις συντάξεων 30/40%, 100 χιλιάδες δημoσίους υπαλλήλους έξω απ’ την παράγκα, ανεξέλεγκτες απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, βασικούς μισθούς της πλάκας, ξεπούλημα των πάντων κ.λπ., κ.λπ., μια ζωή Βουλγαρίας να πούμε ή περίπου, ή «έξω από το ευρώ» και… αχαρτογράφητα ύδατα; Γιατί είναι αχαρτογράφητα τα ύδατα.

Όλα τα υπόλοιπα είναι σκέτο χάσιμο χρόνου. Πρέπει να βρεθεί η δύναμη, ώστε να τεθεί το ερώτημα στον κόσμο. Και να τεθεί στην πιο σκληρή εκδοχή του, για να λυθεί άπαξ δια παντός (ας το ελπίσουμε). Και ο κόσμος να πει, να μιλήσει… με την πεποίθηση πως το νικητήριο ποσοστό δεν θα είναι 50%+1 – καθότι, τότε, ένας νέος εθνικός διχασμός δύσκολα θα αποφευχθεί.

Αυτό είναι το δίλημμα που πρέπει να θέσει, άμεσα, αλλά με σωστή προετοιμασία, η κυβέρνηση στην κοινωνία. Και αν η κοινωνία πει «μέσα», τότε να πράξουμε όλα τα προηγούμενα με τη μία, γιατί κάθε έξι μήνες και κάθε ένα χρόνο δεν γίνεται να ξαναβλέπουμε το ίδιο έργο. Βαρεθήκαμε. Άι σιχτίρ… Και αν η κοινωνία πει «έξω, νισάφι πια…» να ανασκουμπωθούμε για να δούμε πώς θα τη βγάλουμε…

Δεν υπάρχει χρόνος για τίποτ’ άλλο.

11 σχόλια:

  1. Πολύ καλά τα λες, αλλά ο λαός μέχρι τώρα έχει δείξει ότι θέλει και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο.
    Χαιρετισμούς από Κόρινθο
    Βασίλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παλιά, κάποιος που ήθελε να παντρέψει την κόρη του έψαχνε τον τρόπο να μη της δώσει προίκα, ενώ όταν ήταν να παντρέψει το γιo του απαιτούσε η νύφη να ’χει προίκα. Εκεί είμαστε ακόμη.
    Οφείλουμε να ζήσουμε με τις συνέπειες των πράξεών μας, και όχι άνευ αυτών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πιστεύω όλη η πλειοψηφία των ψηφοφόρων είναι φιλοευρωπαϊκή, μέχρι και των ΚΚΕ. Κάθε χρόνος που περνάει όμως μεγαλώνει το ποσοστό αυτών που λένε άντε ας βγούμε να τελειώνουμε να δούμε τι θα γίνει. Τι να πει ένας καθηγητής που παίρνει 600ευρώ ή οι voucherάδες; Μόνο οι συνταξιούχοι ίσως κρατούνε τους ενδοιασμούς τους.

    Οι βρυξξελιώτικες ευρωπαϊκές υπηρεσίες έχουν τους πιο καλοπληρωμένους γραφειοκράτες παγκοσμίως. Πως να συνδιαλαγείς με υπαλλήλους που κρατούνε αυτό τον οργανισμό ως έχει με νύχια και δόντια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φώντα η δράχμη δεν είναι αχαρτογράφητα ύδατα: καμμία μείωση σε μισθούς κ συντάξεις (πιθανότατα αύξηση 100000%, αφού ο εκτυπωτής θα τυπώνει χρήμα μέχρι να πατήσεις στοπ), αλλά θα πληρώνονται σε χρήματα της μονόπολης (το επιτραπέζιο, αν θυμάσαι).
    Θα δημιουργηθεί μια τεράστια μάυρη αγορά σε ευρώ, που θα ευνοεί έλληνες και ξένους που έχουν καταθέσεις σε € εκτός Ελλάδας, δεδομένου ότι οι ντόπιοι θα πουλάνε ό,τι έχουν και δεν έχουν από σπίτια μέχρι ασημικά και βινύλια στην μαύρη προκειμένου να εξασφαλίσουν λίγα €, δεδομένου ότι θα φοβούνται (δικαίως) ότι τα έγχρωμα χαρτάκια που θα μοιράζει το ελ κράτος σε ένα μήνα θα έχουν χάσει την μισή και βάλε (βγάλε, για την ακρίβεια) αξία τους.
    Η δε σύγκριση με Βουλγαρία θα είναι κολακευτική για εμάς, αφού εμείς θα είμαστε ένα διεθνώς απομονωμένο και χρεοκοπημένο κράτος ενώ η Βουλγαρία μέλος της ΕΕ, του τρίτου πιο ισχυρού παγκοσμίου παίκτη μετά από Κίνα και ΗΠΑ.

    Το δημοψήφισμα είναι, όπως είπε ο Νταισελπμπλουμ, απολύτως κακή ιδέα - τιποτα περισσότερο από υπεκφυγή εκ μέρους του δειλού πολιτικού συστήματος (που κατά τα άλλα -και μόνο στα ελληνικά κανάλια- δεν μασάει τα @@ του).
    Το τι θέλει ο κόσμος είναι ξεκάθαρο: ευρώ χωρίς μνημόνιο - πίπ€ς μπλε με άλλα λόγια.
    Και να βγει δηλαδή 80% ναι δηλαδή, τι νομίζεις ότι θα γίνει;;; θα εφαρμόσουν το μνημόνιο ο ΣΥΡΙΖΑ ή η ΝΔ;; αφού ούτε θέλουν, ούτε μπορούν, τι το κουράζουμε τώρα;
    Εκτός αυτού, παίζει να σκάσει καμμία φιλανδία/σλοβενία/πορτογαλία και να πει θα κάνουμε και εμείς δημοψήφισμα τότε για το αν θα δώσουμε νέα δάνεια. Όλα αυτά με τις τράπεζες κλειστές εν μέσω peak της τουριστικής περιόδου εννοείται....

    Νίκος.



    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νίκο, το σεισμό στο Κατμαντού μόνο δε μας έφερες, άιντε και τη Δευτέρα Παρουσία… Δε σε ειρωνεύομαι, αλλά πολλή καταστροφή ρε φίλε!
      Ας μιλήσει και ο… Σουηδός τώρα… Για να μην πω και ο Πολωνός…
      Εγώ ό,τι είχα να πω τo είπα.

      Διαγραφή
    2. Δυστυχως ο Νικος δεν εχει άδικο...

      Επισης Φώντα σήμερα το πρωι διάβαζα την συνέντευξη του Κώστα Σαραντίδη, ενος ζωντανού θρύλου του Βιετνάμ, που τιμάται σαν εθνικός ήρωας, καθώς ως Nguyen Van Lap πολέμησε για χρόνια στο πλευρό των Βιετναμέζων ανταρτών.

      Λέει ο ίδιος:
      "Αυτό που βλέπω και λυπάμαι πολύ για τη Ελλάδα είναι ότι δεν έχουμε πραγματικούς ηγέτες. Όποια πέτρα κι αν σηκώσει θα βρεις σκάνδαλα. Και στο εξωτερικό υπάρχουν σκάνδαλα κι εκεί κλέβουν, αλλά τουλάχιστον κάνουν έργα. Εδώ κλέβουν αλλά δεν κάνουν τίποτε. Δεν σέβονται καν ο ένας τον άλλο, βλέπετε το επίπεδο των συζητήσεων στη Βουλή. Είναι δημοκρατία αυτό; Εντάξει εγώ είμαι αμόρφωτος αλλά αυτοί μορφωμένοι άνθρωποι δεν σέβονται ο ένας τον άλλο και μετά μιλάνε για δημοκρατία. Λυπάμαι πολύ και δεν ξέρω τι να πω στους νέους ανθρώπους πέρα από το να κάνουν υπομονή. Τα πέρασα και τα ξέρω, η ζωή έχει σκαμπανεβάσματα, οι κοινωνίες αλλάζουν. Τώρα με ποιον τρόπο θα έρθει η αλλαγή δεν ξέρω, πραγματικά, είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα".

      Διαγραφή
  5. παιδιά τελικά όλοι συμφωνούμε, ο λαός θέλει και την πίτα ολάκερη και τον σκύλο χορτάτο. απλά οι πολιτικοί είναι κατώτεροι των περιστάσεων ... ΟΛΟΙ! και ο λαός θα δυστυχήσει .... γιατί σε τελική ανάλυση του αξίζει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όποιος δε πέρνει απόφαση να παλέψει κάθεται και τον τρώει λέω εγώ. Η ΕΕ είναι ένα παραμύθι, κι αυτά τα περί ισχυρού κλαμπ είναι για τα δελτία των 8. Τα επόμενα χρόνια θα γίνει ζήτημα λαϊκής - της δικής μας- επιβίωσης η αποχώρησή μας

    Mogollar

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Mogkollar δεν υπαρχουν δεξια και αριστερα νομίσματα. Υπαρχουν δεξιες και αριστερες πολιτικές. Η εισοδος της Ελλαδας στην ευρώ ηταν λάθος αλλα δύσκολα υπήρχε αντίλογος τότε αφου η υιοθέτηση του Ευρω χτυπούσε κατ'ευθείαν στο φαντασιακό των Ελλήνων οτι 'γίναμε οριστικά Ευρώπη'. Παρόλα αυτα θα μπορούσε και με Ευρώ να είχε η χώρα και οικονομική ευημερία και κοινωνική συνοχη αλλα φυσικά ηταν τετοια η αξιακή παρακμη την χώρας σε ολα τα επιπεδα που γινανε σε όλα τα επίπεδα οι χειρότερες δυνατες επιλογές και φυσικά ολα γινανε χειρότερα οσο δεν πάει άλλο.

      Αντιστοιχα μια επιστροφη τώρα στην Δραχμή χτυπάει ένα αλλο φαντασιακό, αυτο μιας επιστροφής σε μια εποχη 'αξιοπρέπειας' ( που δεν υπήρξε ποτέ) και μιας εθνικής ανάκαμψης που όμως θεωρω οτι δεν θα έρθει γιατι δεν υπάρχει πια ίχνος αυτης της τόσο απαραίτητης αξιακής συγκρότησης. Ίσα - ίσα με την Δραχμή (ειδικά στην συγκεκριμένη χρονική στιγμη) θα ειναι όλα τρομακτικά πιο δύσκολα. Φοβάμαι μαλιστα οτι θα φτασουμε στην ιλαροτραγωδια να ενθυμούμαστε τα χρονια του ΓΑΠ και των σαμαροβενιζελων (αυτων δηλαδη που ιστορικα οδηγουσαν την χωρα στο γκρεμο επι δεκαετίες απο διαφορα ποστα και πριν αλλα και κυριως μετα το 2010) ως σχετικά ανεκτή περίοδο...

      Διαγραφή
    2. Συμφωνώ σε όλα με τον Ανώνυμο ( 1 Μαΐου 2015 - 2:57 μ.μ. ).

      Θεωρώ ότι η Ελλάδα είναι σε ευθεία αξιακή παρακμη και από τη στιγμή που παράγει (όχι τώρα αλλά εδώ και 3 δεκαετίες) μόνο υπηρεσίες και αυτές πολλές φορές ανύπαρκτης αξίας (δες πχ υπάλληλοι πρωτόκολλου σε δημόσιες υπηρεσίες ή οι υπάλληλοι "με τη σφραγίδα" ή "για την επικύρωση") δεν υπάρχει ελπίδα να ανακάμψει (δλδ ουσιαστικά να μην είμαστε ελλειματικοί) και απλά είτε με Ευρώ, είτε με δραχμή, είτε με δολάριο Ζιμπάμπουε θα σερνόμαστε...

      Διαγραφή
    3. Συμφωνώ κι εγώ μ’ αυτό που λέτε. Αλλά δεν ξέρω αν θα συμφωνήσουμε στο «γιατί»…

      Μας «πρότειναν», για να μην πω μας «εξανάγκασαν» να πουλάμε μόνο υπηρεσίες, κι εμείς σαν ηλίθιοι τους ακούσαμε.
      Αλλά ο κόσμος ευθύνεται πάντα δεύτερος, πρώτοι φταίχτες είναι οι εγχώριοι «σωτήρες» που υλοποίησαν τις σχετικές ντιρεκτίβες. Η ΠΑΣΟΚκρατία και η ΝΔκρατία (όπως ευθύνη έχει κι ένα κομμάτι της Αριστεράς που έκανε την πάπια)… μετά το ’80-’81 και την είσοδό μας στην «Κοινή Αγορά».

      Διαγραφή