Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ ποιο είναι το πρώτο και ποιο το σπανιότερο άλμπουμ του;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να προσεγγίσεις το έργο ενός δημιουργού, ενός συνθέτη – και βεβαίως του Μάνου Χατζιδάκι (1925-15/6/1994). Άλλοι βαθυστόχαστοι, θεωρητικοί, αναλυτικοί, και άλλοι πιο πεζοί και καθημερινοί. Όλοι χρειάζονται. Κυρίως όταν πίσω από κάθε «τρόπο» ξεπροβάλλουν γεγονότα και ιστορίες με ουσιαστικό ενδιαφέρον.
Το πρώτο άλμπουμ του Μάνου Χατζιδάκι ήταν το 10ιντσο LP με τα έργα του “For a Little White Seashell” (1948) και “Six Popular Pictures (Ballet)” (1950), που κυκλοφόρησε περί τα μέσα της δεκαετίας του ’50 στην Ελλάδα (μάλλον το 1955), ως παραγωγή της ολλανδικής Philips. Εκ πρώτης περίεργο, αλλά στην πράξη όχι, αφού εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν πρέσες στην Ελλάδα που να μπορούσε να «κόψουν» long plays. Έτσι η κοπή του δίσκου, όπως και τα τυπώματά του (εξώφυλλο, ετικέτες), γίνονταν εξ ολοκλήρου στην Ολλανδία.
Τα πρώτα μαζικά LP της ελληνικής δισκογραφίας δηλαδή ήταν δεκάιντσα και ολλανδικά και δεν σχετίζονταν, φυσικά, μόνο με τον Χατζιδάκι. Τότε «κόπηκε» και το πρώτο LP τού Βασίλη Τσιτσάνη (με την Μαρίκα Νίνου), ένα LP με «μουσικές δωματίου» των Καλομοίρη, Βάρβογλη και Σκαλκώτα και μερικά ακόμη. Πολύ ωραίες εκδόσεις με βαριά… πρωτογενή βινύλια και ωραία γυαλιστερά (laminated) front covers.
Πότε ακριβώς κυκλοφόρησαν αυτοί οι δίσκοι και κυρίως εκείνος του Χατζιδάκι, που εδώ μας ενδιαφέρει; Οι πιο πολλές πηγές (ιντερνετικές και άλλες) γράφουν για… 1954, αλλά το πιο πιθανόν είναι τούτο να συνέβη το 1955. Κάπου το εδράζω αυτό. Σε κάτι που σχετίζεται με τους κωδικούς των ελληνικών δίσκων της Philips και παρότι έχει ένα κάποιο ενδιαφέρον η ιστορία, δεν νομίζω πως υπάρχει, τώρα, λόγος να μπούμε σε λεπτομέρειες.

Η συνέχεια εδώ… http://www.lifo.gr/team/music/58479

6 σχόλια:

  1. Έχω την εντύπωση πως υπάρχουν τουλάχιστον δυο δίσκοι που συναγωνίζονται σε σπανιότητα την πρώτη έκδοση του "Καίσαρ και Κλεοπάτρα".
    Η πρώτη πρώτη έκδοση της Μυθολογίας με το λογοκριμένο στη συνέχεια "Ο Τζώνης ο Μπόγιας" και κυρίως το 45άρι από τον ίδιο κύκλο με τέσσερα τραγούδια (Τρεις κοπέλες απ΄τη Θήβα, Ο Ιρλανδός κι ο Ιουδαίος, ο Ορέστης, Αερικό) και με εξώφυλλο φωτογραφία του νεαρού τότε Ρωμανού. Τον πρώτο τον έχω δει σε πολύ μέτρια κατάσταση να φτάνει τα 300 ευρώ (και φρίκαρα...), δεν ξέρω μια καθαρή κόπια πόσα θα έπιανε, ενώ για το 45άρι έχω ακούσει ότι κάποτε άλλαξε χέρια για πολλές χιλιάδες δραχμές...

    Ι.Χ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν αναφέρθηκα σε 45άρια, αλλά σε LP. Υπάρχουν κι άλλα πολύ σπάνια 45άρια όπως τα «Χαμένα Όνειρα» με εξώφυλλο (Βαλάκου-Παπαμιχαήλ) στον Ιλισό.

      Η «Μυθολογία» με τον «Τζώνη τον Μπόγια» είναι οπωσδήποτε σπάνια, αλλά όχι σπανιότερη από το «Καίσαρ και Κλεοπάτρα» κατά τη γνώμη μου.

      Το ότι μια MINT κόπια της «Μυθολογίας» μπορεί να πουληθεί περισσότερο από μια ΜΙΝΤ κόπια του «Καίσαρ και Κλεοπάτρα» είναι πιθανό. Κυρίως γιατί την «Μυθολογία» την ψάχνουν και οι ροκάδες συλλέκτες (folk-psych-λέμε-τώρα και τα ρέστα) λόγω Ρωμανού, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει η τιμή της. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως είναι και σπανιότερη.

      Ένα θα πω. Ξέρω τρεις σημερινούς 70ρηδες όχι συλλέκτες, αλλά φανατικούς «χατζιδακικούς». Έχουν και οι τρεις τους τη «Μυθολογία» με τον «Τζώνη», το ελληνικό “Blue” και άλλα διάφορα, αλλά κανείς τους το «Καίσαρ και Κλεοπάτρα» (ένα δίσκο του ’63, μην το ξεχνάμε αυτό, ο οποίος ήταν καταδικασμένος στην αφάνεια από την πρώτη στιγμή που κυκλοφόρησε).

      Διαγραφή
  2. γειά σου φώντα,θα τα πω εδώ,γιατί αισθάνομαι πιο οικεία..
    το αφιέρωμα αλλού για τον Χατζιδάκι νομίζω έφτασε σε άκρα,πχ τη μνημη του αγίου Μάνου κλπ,
    για χαλαρώστε ρε παιδιά,είπαμε,όσο ζούσε ο μέγιστος,γιατί όντως ήταν,τέτοιο λιβανιστήρι δεν το είχε,τώρα,μόνο και μόνο επειδή ήταν γκέι και αστός,τον έχουν εγκολπωθεί οι γκέι και οι νεοφιλελέδες,τους οποίους αν τους γνώριζε ο Χατζιδάκις δεν νομίζω να τους συπαθούσε.
    Αγαπητοί? φίλοι της νομιμότητας και της ορθότητας,τρομάρα σας,ο Χατζιδάκις τον Μάη του 85,και όχι το 86 όπως γράφτηκε σε άρθρο λανθασμένα..αλλού,στην θρυλική Νίκη του Χημείου ήταν αλληλέγγυος,ναι υπερασπιζόταν τους μπαχαλάκηδες,τον Καλτεζά και όσους νεοφιλελέ σας κάνουν να κράζετε εναντίον τους
    Δεν θέλω Φώντα να σε φέρω σε δύσκολη θέση αλλά..δεν άντεχα με αυτά που διάβασα,αν και κάποια κείμενα ήταν πράγματι καλά.
    Εγώ πάντως είμαι Θεοδωρακικός
    Γιώργος..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ ήμουν «θεοδωρακικός» Γιώργο τα τελευταία χρόνια, αλλά μετά τη φάση με τον Ρουβά ξαναγίνομαι και πάλι «χατζιδακικός» όπως λέμε…

      Διαγραφή
  3. Εγώ από την άλλη θεωρώ μία από τις καλύτερες δουλειές και συνεργασίες του Χατζιδάκι,αυτήν του με τον Σταύρο Τορνέ στον ερωδιό για την γερμανία.Και για να προσθέσω,βεβαίως λείπει ο Χατζιδάκις από την εποχή μας,αλλά λείπει και μάλλον περισσότερο ο Τορνές.
    Όλοι λένε μου λείπει ο Χατζιδάκις.
    ε εμένα μου λείπει ο Τορνές,
    και δεν κάνω καθόλου πλάκα!

    Χ.Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατανοητό.

      Και για μένα λείπει ένα κείμενο για τον Σταύρο Τορνέ στο Δισκορυχείον.

      Διαγραφή