Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

ανυπεράσπιστα γηρατειά μπροστά στο ΑΤΜ

Σήμερα αναγκάστηκα και πήγα για πρώτη φορά σε ΑΤΜ για να πάρω 60 ευρώ. Μεσημέρι 1 η ώρα, σε κεντρικό κατάστημα γειτονιάς της Αθήνας. Ουρά μάλλον μικρή (γύρω στα 15 με 20 άτομα), αλλά διαρκώς ανανεούμενη. Περίμενα κανα τέταρτο με είκοσι λεπτά…
Κατ’ αρχάς, εκείνο που πρέπει να πω είναι πως θα μπορούσε να περιμέναμε, όλοι μας, πολύ λιγότερο, αλλά τέτοιαν ώρα τέτοια λόγια… Οι περισσότεροι, μέσης ηλικίας και μεγαλύτεροι, «χτυπούσαν» πρώτα τα 120 ευρώ στο μηχάνημα, ορισμένοι και δεύτερη φορά, και μόνο όταν βεβαιώνονταν πως το ΑΤΜ μπορούσε να δώσει μόνον 60 συμβιβάζονταν μ’ αυτό. Χαμένες ελπίδες…
Συνήθως στα ΑΤΜ πηγαίνω νύχτα και είμαι πάντα πρώτος ή δεύτερος. Έτσι δεν γνώριζα «τι παίζει» σε φάση ουράς μπροστά από ένα μηχάνημα. Μια-δυο διαπιστώσεις λοιπόν (η πρώτη μπορεί να φανεί σε ορισμένους άκαιρη), που οφείλω να τις κάνω.
Οι περισσότεροι άνθρωποι που ήσαν μπροστά μου (άντρες και γυναίκες) δεν ήξεραν να χειριστούν το ΑΤΜ. Πατούσαν άλλα αντί άλλων, τσαντίζονταν (ενώ στην ουρά ήταν ήρεμοι), κάποιοι έβριζαν… Μπορεί να οφειλόταν στην ένταση και το άγχος της συγκυρίας, όμως η αλήθεια είναι αυτή. Ελάχιστοι άνθρωποι πάνω από τα 50 είναι εξοικειωμένοι με τα «κουμπιά»… κάτι που το υποστηρίζω από παλιά και όχι λόγω του σημερινού. Και δεν αναφέρομαι στους 90χρονους. Είναι ένα ζήτημα αυτό. Γενικότερο. Δεν το παίζω «γνώστης» και «μάγκας», ξέρω όμως να χειρίζομαι όλα εκείνα που μ’ ενδιαφέρουν (και αγνοώ όσα δεν μ’ ενδιαφέρουν και δεν τα χρειάζομαι). Θέλω να πω πως από τη στιγμή που κάποιος έχει μια κάρτα ανάληψης οφείλει να ξέρει να τη «δουλεύει» στο τσάκα-τσάκα. Και για τον ίδιον, αλλά και για όλους τους άλλους που μπορεί να είναι στημένοι πίσω του…
Το σημαντικότερο όμως. 
Αυτό που είδα σήμερα δεν το είχα ξαναδεί. Δεν είχα ξαναδεί γέρους, πάνω από 80 και όχι... 45άρηδες, να τρέμουν για τις συντάξεις τους. Όλοι μπορεί ν’ αγωνιούμε, αλλά καμμία αγωνία δεν συγκρίνεται μ’ εκείνην ενός απόμαχου της δουλειάς, που φθάνει στα 80 ή τα 85 του και αντιμετωπίζεται σαν ρετάλι. Εμείς, ok. Ακόμη και αν χάσουμε τις (χαμένες) δουλειές μας, ακόμη και αν φάνε τις όποιες καταθέσεις μας οι… φίλοι μας οι Ευρωπαίοι, κάτι θα κάνουμε. Είμαστε νέοι ακόμη, υγιείς, κάπως θα το παλέψουμε. Έχουμε κάποια περιθώρια. Ένας φουκαράς όμως, στα 80βάλε του, που παίρνει 4 κατοστάρικα ή 5, τα μισά από τα οποία του τρώνε οι τοτόροι (οι γιατροί εννοώ), τι θα κάνει; Του κόβεις το οξυγόνο, τον πεθαίνεις πριν την ώρα του.
Πίσω από μένα ήταν ένα τέτοιο γερόντι. Δεν μπορούσε να πάρει τα πόδια του. «Κύριε» μού λέει μόλις τελείωσα, «μπορείτε να μου βγάλετε 60 ευρώ;». «Παρακαλώ... Θέλω το πιν σας όμως…». Το ήξερε, μου το έδωσε. Κρεμόταν από πάνω μου, τη συγκεκριμένη στιγμή. Το έβλεπα, το ένοιωθα. Του έβγαλα στο πι και φι τα λεφτά του και του τα ’δωσα (μαζί με καρτούλα και απόδειξη). Κάτι τόσο απλό και μηχανικό για εμάς, κάτι τόσο σημαντικό για ’κείνον. Τις ευχές που μου έδωσε, δεν μου τις είχε δώσει ούτε η μανούλα μου… «Καλοφάγωτα» του λέω «και μην ανησυχείτε, κάπως θα γίνει…».
Για όνομα του θεού. ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΤΑ ΓΗΡΑΤΕΙΑ. ΣΤΑΜΑΤΕΙΣΤΕ ΤΩΡΑ ΝΑ ΤΑ ΤΑΛΑΙΠΩΡΕΙΤΕ. Αν ούτε αυτό δεν μπορείτε να καταφέρετε, τότε να πάτε να πνιγείτε. ΟΛΟΙ.

20 σχόλια:

  1. Άκουσα στην τηλεόραση μια ευχή που έδωσε μια ηλικιωμένη κυρία στον Τσίπ(ρ)α - να περάσεις αυτά που περνάμε τώρα στα γηρατειά σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τοσα χρονια τωρα, δεν γινοταν τοσος ντορος για τις κομμενες ξανα και ξανα και ξανα συνταξεις,για την συμμετοχη στα φαρμακα,για τις ουρες στο ΙΚΑ απο τις τρεις τα ξημερωματα,για τα διαφορα πενταψηφια τηλεφωνικα κεντρα που χρεωνουν και ταλαιπωρουν τους ανθρωπους αυτους για να κλεισουν ενα ραντεβου για γιατρο.Τωρα ταχα ζοριζονται πιο πολυ που μπορουν να βγαλουν (ελπιζουμε ολοι προσωρινα) μονο 60 ευρω τη μερα λες και καποιος με συνταξη 300 ευρω χαλαει τοσα καθημερινα.Τωρα ειναι πιο αναξιοπρεπεις. Τωρα μας επιασε ο πονος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό δεν περιγράφεται (ούτε συγκρίνεται) με τίποτα (τις ουρές στο ΙΚΑ, τα 5ψήφια νούμερα κ.λπ.). Για τα απώτερα γηρατειά συζητάμε. Όχι για τους συνταξιούχους των 50 ετών.

      Διαγραφή
    2. Δίκιο έχεις.Π.χ. IKA Kαλλιθέας εδώ και 3-4 χρόνια που έγινε συγχώνευση με άλλους δήμους ,παππούδες να στήνονται από τις 05.00 το πρωί για να πάρουν σειρά.Με κρύο και στα σκοτάδια.Όχι ένας και δύο.Δεκάδες..

      Διαγραφή
  3. Για τα απωτερα γηρατεια στα οποια αναφερθηκε το κειμενο ηταν το σχολιο ,οχι για συνταξιουχους των 50 ετων.Και ολα αυτα με αφορμη την καραμελα των ΜΜΕ τις τελευταιες μερες για την εικονα του παππου στα ΑΤΜ που αποτελει ντροπη για τη χωρα.Μια χωρα που τον εξευτελισε σταδιακα τα τελευταια χρονια στερωντας του πολυ βασικοτερα δικαιωματα απο αυτο της αναληψης 60 ευρω απο μια πενιχρη συνταξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αντι να βγαλουν εξω με τις κλωτσιες τους κοπρους των ΕΛΤΑ και αλλων χιλιαδων τεμπελχαναδων οι ιδιοι οι "συντροφοι"να παν πορτα πορτα τα λεφτα στους γεροντες λογω εκτακτης εθνικης καταστασης τους εμπαιζουν και από πανω γιατι δεν καταχωρουν σωστα το Pin.Δεν ειναι ωραιο να βλεπεις την συνταξιουχα(εναι η μανα ολων μας ρε!),να λιποθυμαει στο ΑΤΜ προσπαθωντας να περασει τρεμαμενη το PIN.Δεν τους αξιζει αυτό λιγο πριν το τελος τους(ναιιιιιιιιιι και πολλα αλλα δεν τους αξιζαν,δεν ειναι ωρα γι'αυτα).Η Αριστερα δεν ειναι κομπογιανιτισμος καλοδουλεμενος στα δυτικα κολεγια με επιστρωση Μαο απο πανω για λαικισμο.Ουτε καρεκλα.Ειναι ποιο σοβαρη ιστορια,παντου εξων απο εδω.Ξεκωλατε ντοπιοι δηθεν αριστεροι.Οσο ποιο ηπιος γινεται.Καλημερα(αν ειναι)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιάννη έχεις απόλυτο δίκιο αλλά τα λες σε κάποιους που τα αυτιά τους τα 'χουν κλειστά από τη μαρμελάδα με γεύση ψευτοεπαναστατικότητα!

      Διαγραφή
    2. Για οσους εσπευσαν να ερμηνευσουν το σχολιο σαν υπερασπιση τυχον συντροφων και οοιασδηποτε αριστερας να διευκρινισω κατι.Το σχολιο αφορουσε κυριως στην υποκρισια των μεσων και τα κροκοδειλια δακρυα για τον παππου στο ΑΤΜ.Και για να το κανω πιο λιανα, εχασα ανθρωπο προ δυο ετων απο ελλατωματικη βελονα καθετηριασμου χαριν περικοπων στις δαπανες υγειας.Και για οσους ξερουν δεν μιλαμε για μεμονωμενο περιστατικο.Οπως λοιπον λεει ο Γιαννης οτι πρεπει να βγαλουν στο δρομο τους τεμπεληδες να εξυπηρετησουν τα γεροντια μηπως θα επρεπε και τοτε να κοψουν το λαιμο τους να μην χαθουν ετσι ζωες;Θυμαται κανεις να το παιζουν σαν ειδηση καν τα ιδια καναλια που εχουν στημενη επι 24ωρου βασεως καμερα εξω απο τα ΑΤΜ;Και η γιαγια που στολιζε με ευχες τον Τσιπρα χθες ,αραγε δεν στολιζε τα τελευταια χρονια με ευχες τους υπολοιπους;Μαλλον τοτε δεν την εδειχναν τα καναλια γιατι περναγε καλα και ηταν κι αυτη χαρουμενη και προθυμη να δωσει την συνταξη της για το καλο της χωρας;Δεν θελω να επανελθω καθως εχει γινει το πραγμα καπως προσωπικο και τελος παντων το blog εχει κατα βαση αλλο χαρακτηρα.Απλα ειναι κριμα ενα σχολιο να προτρεχετε να το κρινετε αυστηρα σαν πολιτικο και να μην μπορειτε να ζυγισετε την βαρυτητα των καταστασεων.Καλη τυχη σε ολους.

      Διαγραφή
    3. Δεν κρίνουμε τίποτε, την άποψη μας λέμε και σίγουρα δεν είναι καιρός για κόντρες. Καλή τύχη και σε σένα!

      Διαγραφή
  5. Nick Rasta,εχω ξεμπερδεψει καιρο με τους ντοπιους συντροφους,Μετα το πανεπιστημιο τελη του ογδοντα ανενταχτος αναζητησα τα του βιου μου οπως μεχρι και σημερα εξω στην αστικη αγορα με τους κανονες της. Αρκετοι απο αυτους(οι περισσοτεροι) βρηκαν στεγη και ανεβηκαν ξαφνικα πολυ γρηγορα στη σιγουραντζα του δημοσιου.Απο εκει θελουν να αλλαξουν τα πραγματα.Καλα κανουν.Δικαιωμα τους.Τα λεμε ακομα με μερικους απο αυτους.Φυσικα στραβωνουν,οταν τους λεω οτι ο ΤΣΕ( αιωνιο ειδωλο τους) στα στρατοπεδα του το τι αγγαρια θα τους ειχε δεν λεγεται(μαγειρεια-καλλιοπη εμπλοκη θα τους ειχε).Κραταω μεσα μου τι ειναι αριστερα,αλληλεγυη και προχωραω με τους κανονες που παιζουν και εδω και παντου.Οποιος ειναι επαναστατης ας παρει το οπλο του.Μαγκια του.Εγω κωλωνω.Ετσι απλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τίμια και κατά την αποψή μου σωστή η αντιμετώπιση που έχεις Γιάννη για τη ζωή, με τέτοιους Πολίτες νομίζω ότι πρέπει να πορεύεται η χώρα μας για να δούμε άσπρη μέρα!

      Διαγραφή
    2. την λέξη πολίτης την καθιέρωσαν οι αβράκωτοι και ο ροβεσπιέρρος,ο όχλος δηλαδή,αυτοί που μιλούσαν για φαι,αυτοί καλέ που πέρναγαν λεπίδι τους ευγενείς,οι άξεστοι οι γάλοι
      τσ,τσ πολίτης,ραγιάς αγαπητέ,ραγιάς
      Γιάννη δεν απευθύνομαι σε σένα,έντιμη η τοποθέτησή σου,διαφωνώ όμως μαζί σου σε κάτι,δεν είναι αναγκαίο να προχωράς πάντα με τους κανόνες που παίζουν εδώ και παντού
      μπήκα σήμερα μετά από καιρό στο vinylmine και έφριξα με αυτά που διαβάζω από τους σχολιαστές
      Γιώργος..

      Διαγραφή
  6. Φωντα,για να σπασουμε λιγο την ασχημη διαθεση απο τα δρωμενα εχεις διαλεξει ωραιο,στεναχωρο τραγουδι για το θεμα.θα προσθετα επισης για την περισταση το ποιο σκληρο και αγωνιωδες '' old man going'' απο το πρωτο των pretty things.https://www.youtube.com/watch?v=B5J76AUB0q0

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τελειωσατε ραγιαδες! Εσεις και το κωλοκρατος που χτισατε. Πατριδες τελος!

    http://hypnovatis.blogspot.gr/2015/07/blog-post.html

    Νίκος Γρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Λιγες αναμνησεις από παλια.Στα εδρανα της πρωην ΑΣΟΕΕ προς τα τελη του ογδοντα στους τοτε συντροφους και φιλους ΡΗΓΑΔΕΣ αλλα και καποιους της σκληρης ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗΣ ελεγα ότι δεν υπαρχουν καλα και κακα πυρηνικα(Αμερικανικα-ρωσσικα),ουτε καλα και κακα ιμπεριαλιστικα σχεδια(αμερικανικα-ρωσσικα),ουτε στρατηγοι που δια του επ’ωμου οπλο των ολιγαρχων λοχαγων τους πρεπει να επιβαλλουν οπωσδηποτε την επανασταση,αδιαφορωντας για το δικαιωμα αυτοδιαθεσης,την ταξικη ωριμανση και το ανθρωπινιο ενστικο αντιδρασης απογοητευμενων αμορφωτων λαων βασιζομενοι μονο στην μαρξιστικη η μαοικη θεωρια και ερνηνευοντας το μεμοντουντ της στιγμης,μονο ως πλεονεκτημα.Αρον αρον επανασταση δεν γινεται.Τι γινοταν?χαμος(μεχρι και το μαρακι καλη της ωρα με χωρισε,αν και ελιωνε για jethro tull όπως και εγω τοτε σαν πιτσιρικας-φυσικα και τωρα λιωνω που παταω σε λιγο πενηντα).Αρχισε να με βρισκει αρκετα «ρεαλιστη».Ωραια χρονια.Φιλοι νεοαριστεροι κατά την γνωμη μου η αλλαγη και η επανασταση δεν γινεται κρατωντας στο χερι το βιβλιο του μαρξ και φορωντας μπλουζακι ΤΣΕ,αλλα προσπαθωντας στο βαθμο που είναι δυνατο να ερμηνευσης το ανθρωπινο ενστικτο και την αντιδραση του σε αλληλουχια γεγονοτων και στην αυτοματη αναδιπλωση της θεωριας για την πραξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. νομίζω ότι σε λίγο θα αναπολούμε την εποχή που τα ΑΤΜ έβγαζαν 60ρια ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μισαλλόδοξα σχόλια δεν δημοσιεύονται. Αν ήμασταν ψύχραιμοι πριν το δημοψήφισμα, το ίδιο οφείλουμε να κάνουμε και μετά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ενώ το πιο πάνω σχόλιο δεν είναι μισαλλόδοξο ε?
    μπράβο φώντα,΄όπως καταλαβες με τα φιλελέδια που αφησες να αλωνίζουν τις τελευταίες μέρες
    ΔΙΣΚΟΡΥΧΕΙΟ ΑΠΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ ΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε όχι ρε ανώνυμε το πιο πάνω σχόλιο δεν είναι μισαλλόδοξο.

      Το «δισκορυχείον» είναι ένα ελεύθερο blog, που διαβάζεται απ’ όποιον το γουστάρει. Φυσικά, το διαβάζουν και πολλοί που δεν το γουστάρουν… Άμα, πάντως, ήθελα να διαβάζεται μόνον από τους τάδε ή τους δείνα, τους μεν ή τους δε, θα το έκανα πριβέ.

      Διαγραφή