Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

θέμα συνειδήσεως

Ένα από τα βασικά παράπλευρα ζητήματα που ανέκυψαν μετά την επονείδιστη «συμφωνία», και το οποίο δεν εθίγη επαρκώς, ή και καθόλου, όλες αυτές τις ώρες, είναι η απουσία, πια, ενός σοβαρού και αποδοτικού μείζονος αντιπολιτευτικού λόγου απέναντι στο τρομοκρατικό μνημόνιο 3.
Παρατηρώ πως από τα τελευταία «παράθυρα» απουσιάζει παντελώς αυτός (ο αντιπολιτευτικός λόγος εννοώ), ένας λόγος που μπορεί να εκφράζει δυνητικώς το μεγαλύτερο κομμάτι του κόσμου (δεν ξέρω αν μιλάμε για το 62%, για περισσότερο ή λιγότερο), πράγμα που σημαίνει μία ακόμη κατάλυση τής... φτερό στον άνεμο πια δημοκρατικής δεοντολογίας. Ό,τι έχει απομείνει δηλαδή…
Έτσι, και για να μην καταστεί, ανάμεσα σε άλλα, η Χρυσή Αυγή η επί της ουσίας αξιωματική αντιπολίτευση, έχω την άποψη πως θα πρέπει σύντομα να καθαρίσει το τοπίο, προκειμένου να δημιουργηθεί εκείνη η κρίσιμη μάζα βουλευτών που θα κρατήσει εν ισχύι τις ιδέες της Αριστεράς. Όχι του ΣΥΡΙΖΑ ή του όποιου ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τις ιδέες της Αριστεράς, στις οποίες θα μπορούσε να βασιστεί το μεγάλο κομμάτι των εκατομμυρίων απελπισμένων.
Η (αντι)δημοκρατική ευτέλεια, που θέλει τα κόμματα τού… 38% να πορεύονται με 250 βουλευτές, καταλαμβάνοντας όλο το χρόνο στα «παράθυρα» (ας μείνουμε προς ώρας σαυτά... και μιλάμε για εξωφρενικό ξεσάλωμα) θα πρέπει γρήγορα να τελειώσει.


Ποιος ασκεί αντιπολίτευση σ’ αυτή τη χώρα; Η Χρυσή Αυγή ή το ΚΚΕ; Η πρώτη είναι αποκλεισμένη (και σωστά) από τον δημόσιο διάλογο (τουλάχιστον μέχρι να ξεκαθαρίσει το δικαστικό κομμάτι, μετά θα δούμε τι θα γίνει), ενώ το δεύτερο είναι πια μια ελάσσονα αντιπολιτευτική καρικατούρα. Ένα άλλοθι «διαφορετικότητας». Κανείς ποτέ δεν κοντράρει το ΚΚΕ για τις (ανεφάρμοστες) θεωρητικές θέσεις του στις ποικίλες λογομαχίες, κανείς ποτέ δεν συνδιαλέγεται σοβαρά μαζί του. Γιατί κανείς ποτέ δεν μπορεί να συμμετάσχει, σοβαρά, σε μια πολιτική συζήτηση με στοιχεία… αντεπιστημονικής φαντασίας. Οπότε τι; Έχουμε τους Βορίδηδες, τους Αδώνιδες και τους Λοβέρδιους να ξιφουλκούν επί δικαίων και αδίκων.
Είναι ντροπή να καθυβρίζεται –ό,τι αχαρακτήριστο κι αν έχει πράξει– ο Βαρουφάκης (ο πρώτος των πρώτων βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζω και υπουργός Οικονομικών για 6 μήνες) και σύντροφοί του στα πάνελ να μην ανοίγουν το στόμα τους, να μην προβάλλουν έστω και μιαν ελάχιστη υπερασπιστική γραμμή. Να πουν δηλαδή… αφήστε τον Βαρουφάκη, να μιλήσει κανένας άλλος, και κοιτάξτε τα δικά σας εγκλήματα, που διαλύσατε τα πάντα φτωχοποιώντας τη χώρα και εξανδραποδίζοντας τους κατοίκους της. Τέτοια σύμπλευση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με τους καταστροφείς της Ελλάδας είναι απίστευτη (για να μην πω κάτι βαρύτερο). Σε τελευταία ανάλυση τίποτα δεν γινόταν, και δεν θα μπορούσε να γινόταν, κάτω από τη μύτη του πρωθυπουργού (που τώρα όλοι τον χαϊδεύουν, εντός κι εκτός). Αυτό μην μας διαφεύγει.
Το μιντιακό κατεστημένο, που κουμαντάρει τις γνώμες του λαού (έτσι νομίζει), έχει αποφασίσει. Θέλει την πλήρη «ξεφτιλοποίηση» του Τσίπρα. Τον θέλει για πρωθυπουργό παντός καιρού, ήτοι μαριονέτα. Ο ίδιος είπε πως δεν θα δεχτεί κάτι τέτοιο, πράγμα που σημαίνει παραίτηση και άμεσα εκλογές – μια λέξη, οι «εκλογές», που ασκεί τρόμο στους μέσα κι έξω μνημονιακούς. Άλλος πρωθυπουργός από την παρούσα βουλή δεν μπορεί να υπάρξει. Είναι κατάλυση της δημοκρατίας, της απόφασης όλων ημών που ψηφίσαμε στις 25 του Γενάρη.
Δεν μπορεί η χώρα να πορευτεί χωρίς συγκροτημένη και αναβαπτισμένη από το πλήθος μείζονα αντιπολίτευση (που και αυτή οφείλει τάχιστα να μετεξελιχθεί όπως αρμόζει, προτείνοντας ολοκληρωμένα σχέδια, και όχι ήξεις-αφήξεις).
Αν η συμπολίτευση θέλει να κυβερνά με 250 βουλευτές να αποδείξει ότι τους έχει, αλλιώς… έξω οι χούντες του θανάτου.

26 σχόλια:

  1. http://info-war.gr/2015/07/%CF%84%CF%83%CE%AF%CF%80%CF%81%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B9%CF%84%CE%AE%CF%83%CE%BF%CF%85/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά τα λέει ο Χατζηστεφάνου, συμφωνώ. Αυτά πάνω-κάτω έγραψα κι εγώ.

      Διαγραφή
    2. «Αλλά σίγουρα δεν υπήρξε πιο ισχυρός πρωθυπουργός στην ιστορία της Ελλάδας εδώ και δεκαετίες από τον κ. Τσίπρα σε ό,τι αφορά την στήριξη στο εσωτερικό. Αν υπάρχει κάποιος που είναι σε θέση να επιβάλει τις μεταρρυθμίσεις, τότε είναι εκείνος».
      Μάρτιν Σουλτς
      (μόλις χθες)

      Πάρε και κατάλαβε…

      Διαγραφή
  2. Δεν ξέρω αν θα προκαλέσω γέλωτα αλλά μου φαίνεται ότι αυτή τη στιγμή την πιο σοβαρή αντιπολίτευση την κάνει ο Λεβέντης...Γιατί γραφικός ξεγραφικός, ένα πολύ απλό πράγμα λέει: αλήτες, νεοφιλελέδες οι βόρειοι αλλά κράτος ασυστόλων μόνο εμείς έχουμε στην Ευρώπη και αν είχαμε σοβαρούς πολιτικούς θα είχαμε φροντίσει έγκαιρα να φτιάξουμε δικό μας μνημόνιο με τους δικούς μας όρους για να αυτοκαθαρθούμε και δεν θα δίναμε δικαιώματα στον κάθε Σόϊμπλε να μας ξεφτιλίζει. Εγώ δέχομαι να καταγγείλω χίλιες φορές τους Γερμανούς και τους φίλους τους για αυτό το έκτρωμα που δημιούργησαν. Αλλά όταν χάνει η ομάδα μου, το πρώτο που με απασχολεί είναι γιατί δεν παίξαμε καλά και όχι αν ο διαιτητής έπαιξε έδρα, το χορτάρι ήταν κακό κτλ. Ας βάλουμε και λίγο αυτοκριτική στη ζωή μας επιτέλους κι ας αφήσουμε τις θεωρίες περί ανάδελφου έθνους. Κι εγώ σαν δημόσιος υπάλληλος την αυτοκριτική μου την κάνω και λέω ότι αν μου κόψουν κάτι απ' τον μισθό μου για να το δώσουν στους ασθενέστερους δεν πρόκειται να διαμαρτυρηθώ καθόλου. Οι αριστεροί συνδικαλισταράδες όμως δεν θα το κάνουν...Αλλιώς είπαμε: δημοψήφισμα ευρώ ή δραχμή κι αν βγει δραχμή ας βγουν μπροστά Λαφαζάνηδες, Λαπαβίτσες και Βαρουφάκηδες να κυβερνήσουν εφόσον λένε ότι έχουν σοβαρό σχέδιο...Αν όμως δεν έχουν και πέσουμε απότομα σε καταστάσεις χειρότερες ή και σαφώς χειρότερες και απ' το μνημόνιο, τότε ο λαός θα πρέπει να αναλάβει και πάλι τις ευθύνες του και να το δεχθεί. Δυστυχώς όμως είμαστε ανώριμος λαός και θέλουμε να μας χαϊδεύουν τα αυτάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είμαι σίγουρος τι λέει ο Λεβέντης, δεν το πολυπαρακολουθώ, αν και σε μια τελευταία δημοσκόπηση είδα το κόμμα του να ξεπερνά το 3%. Ετοιμάζονται δηλαδή νέα αναχώματα ενόψει και των επικείμενων εκλογών (όποτε τέλος πάντων αποφασιστούν αυτές), κόμματα «προθύμων» δηλαδή που θα δώσουν δεκανίκι στη σαπίλα. Μακάρι να διαψευστώ. Για τον Λεβέντη εννοώ, που, εντάξει, μου είναι συμπαθής (απλά συμπαθής).
      Κατά τα λοιπά επαναλαμβάνω κάτι που έγραψα στην ανάρτηση της 2/7.

      «Αν οι δημόσιοι υπάλληλοι από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο δεν καταθέσουν στο… ταμείο όλα μα όλα τα προνόμιά τους (που είναι ακόμη, θεωρητικώς, άπειρα) τίποτα καλό δεν πρόκειται να συμβεί σ’ αυτόν τον τόπο, στο άμεσο μέλλον. Και παράλληλα, αν η αστική τάξη(…) δεν αποφασίσει, με το καλό ή με το κακό, να φέρει πίσω τα κλεμμένα των τελευταίων 40 χρόνων (ό,τι μορφή και αν έχουν πάρει, πλέον, αυτά) δεν πρόκειται να δούμε, ποτέ, θεού πρόσωπο».

      Η δική μου Αριστερά, έτσι όπως εγώ πρακτικά (και όχι μόνο θεωρητικά) την αντιλαμβάνομαι δεν μπορεί να ξεφύγει ούτε σπιθαμή απ’ αυτά.

      Διαγραφή
  3. Συμφωνώ στα δύο συμπεράσματα σου Φώντα αλλά φοβάμαι ότι ακόμα και τώρα ανήκω σε μια μειοψηφία δημοσίων υπαλλήλων που δεν θέλουν να διατηρούν απολύτως κανένα προνόμιο την ώρα που η ιδιωτική οικονομία βουλιάζει. Και φοβάμαι ότι η υπαρκτή αριστερά δεν έχει πρόθεση να πατάξει το πελατειακό κράτος (σημειώνω εδώ ότι μπήκα αξιοκρατικά μέσω ΕΣΔΔΑ στο δημόσιο) και αν το κάνει, μόνο εξαναγκαστικά θα το κάνει επειδή το ζητούν οι απ' έξω. Δεν είδες που όταν βγήκε ο ΣΥΡΙΖΑ πέσανε όλοι πάνω-και ειδικά οι της ΔΕΗ-για αυξήσεις; Η νοοτροπία δεν αλλάζει επειδή ανεβαίνει πάνω μια αριστερή κυβέρνηση- ο παλαιοπασοκισμός παραμένει. Πρέπει να αλλάξουμε όλοι μας ή τέλος πάντων οι περισσότεροι και να απαιτήσουμε εμείς οι ίδιοι την ποινικοποίηση της διαφθοράς. Όμως, η εμπειρία έχει δείξει ότι το τελευταίο είναι μάλλον ουτοπικό γιατί η χάρτα αυτού του κράτους κρύβει απάτη που φτάνει στον γνωστό αγριορωμιό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ίνα πληρωθή το ρηθέν δια του προφήτου «Στις 15 Ιουλίου θα γίνει έκλειψις Ηλίου»...(Τελικά δεν ήταν 16 Δεκ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χμμμ… Κι αυτό ταιριάζει γάντι…

      «Έκλεισα τα μάτια/ κι άφησα τη σκέψη να ζει/ και περάσαν χρόνια/ ώσπου ξεπροβάλλει η αυγή»
      (Κάστορες, 1973)

      Διαγραφή
  5. Την ανάπτυξη δεν την χτίζουν τα τσιτάτα ούτε οι κυβερνητικές ανακοινώσεις. Την χτίζουν οι επιχειρηματίες. Πλούσιοι επιχειρηματίες που ρίχνουν λεφτά για να βγάλουν περισσότερα, και νέοι, φτωχοί έξυπνοι άνθρωποι που δημιουργούν επιχειρήσεις από το μηδέν, με επενδύσεις από τους πλούσιους, για να βγάλουνε λεφτά. Δεν το κάνουν για την ψυχή της μάνας τους. Για να βγάλουνε λεφτά το κάνουνε.

    Για να υπάρξει ανάπτυξη πρέπει να υπάρχει αγορά. Χωρίς αγορά κανένας επιχειρηματίας δεν θα βγάλει δεκάρα. Ούτε θα τολμήσει να επενδύσει. Δεκάρα.

    Μόνο ένα συστατικό μπορεί να χτίσει αγορά: Καταναλωτές με λεφτά. Μόνο ένα συστατικό μπορεί να χτίσει βιώσιμη αγορά σε βάθος χρόνου: Καταναλωτές με πραγματικά, δικά τους λεφτά. Αυτό δεν σημαίνει να έχουν πολλά λεφτά οι κλαταναλωτές. Σημαίνει το κόστος ζωής να συμβαδίζει με τις αποδοχές των καταναλωτών.

    Σ΄ ένα κράτος δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων, με 25% ανεργία και 50% στους νέους, όπου οικογένειες και νέοι άνθρωποι ζου από τις συντάξεις του παππού και της γιαγιάς, δεν θα βρεθούν καταναλωτές με λεφτά, για να δημιουργήσουν αγορά; Έχουμε κρίση επειδή ενώ ποτέ δεν είχαμε υγιή αγορά και ανάπτυξη, χρησιμοποιήσαμε δανεικά για να προσποιηθούμε ότι είχαμε αγορά. Και ανάπτυξη. Αλλά δεν είχαμε. Είχαμε μόνο ζήτηση για εισαγωγές, και πιστωτικές κάρτες. Και τώρα, η λεγομένη κρίση, το Ελληνικό χρέος, που χτίστηκε για να προσποιούμαστε ότι είχαμε αγορά "σκότωσε"
    εντελώς τον Έλληνα καταναλωτή.

    Ανάπτυξη δεν μπορεί να γίνει με ευχολόγια, όνειρα ή προπαγανδιστικές δηλώσεις και με τεράστιο κράτος-χταπόδι. Ανάπτυξη μπορεί να γίνει μόνο όταν έχουν λεφτά οι καταναλωτές για να δημιουργήσουν αγορά, ελεύθερη αγορά, στην οποία να επενδύσουν οι πλούσιοι ανταποκρινόμενοι στην ζήτηση με παραγωγή και μισθούς. Αυτό σημαίνει ελάχιστο κράτος με ελάχιστους δημόσιους υπαλλήλους, και ελάχιστη ανάμειξη στην αγορά. Ίσα-ίσα αρκετό κράτος για να υπάρχει ένα δίχτυ ασφαλείας για εκείνους που έχουν πραγματική ανάγκη, και για να κουμαντάρει ένα βιώσιμο ταμείο συντάξεων, την εκπαίδευση, την υγεία, τα δικαστήρια και τον στρατό και την αστυνομία. Επίσης σημαίνει λογική αντιμετώπιση από μορφωμένο καταναλωτή, αγοράζοντας πρωτίστως ελληνικά προϊόντα.

    Αν θέλει η Αριστερά ανάπτυξη, το πρώτο που πρέπει να κάνει είναι να απελευθερώσει την αγορά από τα βάρη της Αριστερής ιδεοληψίας. Κάποτε ήταν ιδεολογία. Εδώ και δεκαετίες δεν είναι πια τίποτα παραπάνω από ιδεοληψία. Στην Ελλάδα, ο μεγαλύτερος εχθρός της Αριστεράς, είναι η Αριστερά. Η Δεξιά απέδειξε ότι δεν έχει την υπευθυνότητα να χτίζει βιώσιμες λύσεις. Αν η Αριστερά είναι πράγματι ο χώρος των ιδεών και της προόδου, τώρα είναι η ευκαιρία να το αποδείξει. Ίσως τώρα είναι η ώρα για την Ελλάδα να πρωτοπορήσει ξανά, και να χτίσει πραγματική ανάπτυξη ξεχνώντας τις θεωρίες του 19ου αιώνα και κοιτώντας κατάματα την σημερινή πραγματικότητα με όλα τα όμορφα και όλα τα άσχημα που πλαισιώνει. Οι μεταρρυθμίσεις που επί τέλους μας επέβαλαν οι δανειστές είναι μια καλή αρχή, αν το πάρουμε χαμπάρι.

    Μ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. δεῖ δὲ χρημάτων, καὶ ἄνευ τούτων οὐδὲν ἔστι γενέσθαι τῶν δεόντων
    ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ Ὀλυνθιακὸς α΄
    (μετάφραση) Το σίγουρο πάντως είναι ότι χρειάζονται χρήματα, και χωρίς αυτά δεν είναι δυνατόν να γίνει τίποτε από αυτά που πρέπει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οπωσδήποτε χρειάζονται χρήματα. Πώς εξάλλου θα ξεπληρώσουμε εκείνα που μας «έδωσαν» οι εταίροι μας, ώστε να πάει το χρέος οσονούπω στο 200%;

      Διαγραφή
  7. https://www.youtube.com/watch?v=8QrOSXnMEbs

    και προφητικο και κομματαρα και ερχεται απο μια εποχη που λεφτα 'υπηρχαν' ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σύριζα τις μασχάλες ξύριζα! Φέρτε τους μνημόνια τα υπογράφουν όλα! Με ένα νόμο ένα άρθρο, δημοκρατικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. εσύ ο μπογδάνος και ο άδωνις τόση χαρά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φώντα το Μνημόνιο ΙΙΙ δεν ήταν καμμία νομοτέλεια. Πριν τις εκλογές που προκάλεσε η αριστερά παίζοντας με τους θεσμούς η πρόβλεψη της κομισιόν ήταν ανάπτυξη ≈2,5+ %, τώρα είμαστε στο -4% και βλέπουμε... (το κόβω για -104% έτσι και κάνουμε εκλογές). Τα μέτρα που διαπραγματευόμασταν ήταν το ήπιο και διαχειρίσημο μέηλ Χαρδούβελη που θυμόμαστε τώρα με νοσταλγία... Όσο μαλάκας και να ήταν ο Σαμαράς (που ήταν) και όσο μπούρδες το success story, παραμένιε γεγονός ότι το πλάνο για το 2015 ήταν προληπτική γραμμή στήριξης και ένταξη στο QE. Κανένας δεν μίλαγε για 3ο μνημόνιο.

    Θέλω να πω, το Μνημόνιο ΙΙΙ το έφερε η αριστερά και μόνο. Κατάφεραν το αδιανόητο, να κυβερνήσουν χειρότερα και από το ΝΔΣΟΚ. Και αυτό οφείλεται στο ότι η αριστερά δεν έχει την σοβαρότητα, την παιδεία, την θεωρητική κατάρτιση, τις συμμαχίες, την επάρκεια και το ήθος να κυβερνήσει την Ελλάδα.
    Θα μου πεις, και ποιος τα έχει αυτά; προφανώς κανένας, αλλά η πράξη δείχνει ότι το ΝΔΣΟΚ τα έχει σε μεγαλύτερο βαθμό από την αριστερά. Φαίνεται απίστευτο να λέει κανείς κάτι τέτοιο, αλλά αυτό δείχνει η πράξη και τα πάντα κρίνονται με βάση αυτήν, όχι με συνθήματα, ούτε με επιθυμίες και προθέσεις.
    (το λέω αυτό χωρίς να έχω ψηφίσει ΝΔΣΟΚ ούτε την εποχή προ 2010 εκτός από 1-2 φορές σε ευρωεκλογές, ενώ αντίθετα είχα ψηφίσει ΣΥΝ σε βουλετικές).

    Κατά τα άλλα, αντιπολίτευση από την αριστερά θα εμφανιστεί, αλλά θα είναι τόσο ασόβαρη και θα λέει τέτοιες ασυναρτησίες που θα μαζέψει μόνο σαβούρα (ο Λαφαζάνης θα μοιάζει με JFK εκεί μέσα...)

    Καταλαβαίνω ότι για πολλούς παλιούς και έντιμους αριστερούς η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη τώρα και ότι έχουν χάσει την γη κάτω από τα πόδια τους.

    Ωστόσο, η ζωή διδάσκει ότι όταν κάνει κανείς ένα σοβαρό λάθος, η μόνη διέξοδος είναι να το παραδεχτεί αυτή την ίδια στιγμή κσαι να αλλάξει πορεία - ό,τι κόστος και αν αυτό συνεπάγεται οικονομικά, κοινωνικά, ψυχολογικά, πολιτικά ακόμα και ποινικά ισχυρίζομαι.
    Στην αντίθετη περίπτωση, οδηγείται κανείς σε όλο και χειρότερες επιλογές και συμπεριφορές με μόνη συνέπεια τον πολλαπλασιασμό του κόστους και τον ακόμα μεγαλύτερο εξευτελισμό στο (αναπόφευκτο) τέλος.

    Νίκος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. >Φώντα το Μνημόνιο ΙΙΙ δεν ήταν καμμία νομοτέλεια. Πριν τις εκλογές που προκάλεσε η αριστερά παίζοντας με τους θεσμούς η πρόβλεψη της κομισιόν ήταν ανάπτυξη ≈2,5+ % >

      Έλεος με τις ευρω-στατιστικές του κώλου.

      Απλά δες πόσες φορές είχαν κάνει λάθος στην πρόβλεψη πολλούς βαθμούς προς τα πάνω από το 2010.

      Και δες πως εξανάγκασαν τη Βουλή με τη συμφωνία να περάσει νόμο ώστε να μην έχει ευθύνες αναδρομικά ο υπεύθυνος της ΕΛΣΤΑΤ ― για τα ψέμματα και την παραπλάνηση.

      Διαγραφή
    2. Δηλαδή εσυ δεν θεωρείς ότι η κατάσταση της οικονομίας ύστερα από 6 μήνες αριστεροακροδεξιά έχει επιδεινωθεί δραματικά σε σχέση με πριν;; προπαγάνδα και αυτό;;

      αυτό με την ΕΛΣΤΑΤ δεν το κατάλαβα. Τώρα δηλαδή έχουν ευθύνες; έχει πάει κανείς φυλακή για τα ψέματα των 00ς;;

      Νίκος

      Διαγραφή
    3. Τo λεγόμενο «e-mail Χαρδούβελη» το πήρε η τρόικα, σκουπίστηκε καλά-καλά και μετά το πέταξε στον τενεκέ με τα κωλόχαρτα. Ποτέ δεν έγινε αποδεκτό, ούτε σαν βάση κουβέντας. Αυτή είναι η αλήθεια.
      Η δε «πιστοληπτική γραμμή στήριξης» δεν μέτρησε ούτε σαν προεκλογική αρλούμπα, όντας από καιρό «όνειρο θερινής νυκτός».
      Με το χάλι του “success story” (άδεια ταμία άφησαν οι «επιτυχημένοι») και τα αφόρητα πρωτογενή πλεονάσματα που είχαν συμφωνήσει, τα μέτρα, ανά έτος, θα ήταν σχεδόν τα ίδια. Ok, μπορεί να τσίμπησαν και κάτι παραπάνω, τώρα, ίνα τιμωρηθεί ο… ΡΙΖοσπαστικοΑριστερός Συνασπισμός, ενώ έγιναν και κάποια «λάθη», όπως είπε και ο πρωθυπουργός μας…
      Κατά τα λοιπά οι Σαμαροβενιζέλοι δεν έκαναν τίποτ’ άλλο από το να τρέξουν σαν κατουρημένοι να στηρίξουν και το τρίτο μνημόνιο, που χοντρικά θα ήταν ίδιο μ’ εκείνο που θα υπέγραφαν κι αυτοί.

      Διαγραφή
    4. Φώντα η εκτίμησή σου είναι κατά την γνώμη μου λάθος. Η τρόικα δεν πέταξε στον τενεκέ το μέηλ χαρδούβελη. Ζήτησε περίπου τα διπλάσια (που και πάλι αντιστοιχούν στο 5-10% αυτών που θα πληρώσουμε τώρα...). Αν δεν ήταν τυχοδιώκτης ο Σαμαράς θα μπορούσε να το είχε κλείσει μια χαρά.

      Η πιστοληπτική γραμμή στήριξης δεν ήταν όνειρο θερινής νυχτός, αλλά ρεαλιστικός στόχος που ένας σοβαρός πολιτικός (δηλαδή όχι ο Σαμαράς) θα μπορούσε να πετύχει.
      Πες μου εσύ ποιος μα ποιος στον πλανήτη μίλαγε τον δεκέμβρη για μνημόνιο ΙΙΙ με τους όρους που βλέπουμε τώρα. Πες μου ποιος μίλαγε τον δεκέμβρη για μέτρα 8 δις, που πρότεινε ο Τσίπρας ΠΡΙΝ κλείσουν οι τράπεζες (να δούμε που θα κάτσει η μπίλια τώρα). Η απάντηση είναι κανένας.
      Το ότι θα υπέγραφαν οι σαμαροβενιζέλοι τρίτο μνημόνιο είναι μια αστήρικτη διαπίστωση. Δεν το θεωρώ απίθανο, λόγω της ανικανότητας τους, αλλά σε καμμία περίπτωση δεν θα ήταν τόσο σκληρό όσο της αριστεράς.
      5 χρόνια τώρα οι σαμαροβενιζέλοι δεν έκλιεσαν τις τράπεζες και μάλιστα στην τουριστική περίοδο. Συνειδητοποιείς τι επιβάρυνση είναι για τον προϋπολογισμό μόνο οι τελευταίοι 2 μήνες; Εγώ δεν έιδα κάτι τέτοιο επί ΝΔΣΟΚ. Ούτε τους είδα να αφήνουν "άδεια ταμεία", όπως λες. Εγώ βλέπω ότι από 13% έλλειμα (που βέβαια οι ίδιοι είχαν δημιουργήσει τα τελευταία 30 χρόνια...) πήγαν αν όχι σε πρωτογενές πλεόνασμα, τουλάχιστον στην περιοχή πέριξ του 0. Από την άλλη, σε 5 μήνες μόνο η αριστερά έχει λεηλατήσει τα αποθεματικά νοσκομείων, ΟΤΑ, ασφαλιστικών ταμείων, μέχρι και των πρεσβειών στο εξωτερικό, προκειμένου να το παίζει γκόμενα ο Βαρουφάκης από εδώ και από εκεί.

      Το "κάτι παραπάνω" (πάνω από €10δις δηλαδή...) που τσίμπησαν δεν είνα για να "τιμωρηθεί" ο ριζοσπαστισμός τους (ο ποιος;;;;;), είναι γιατί, με τις βλακείες τους και τον αμοραλισμό τους, δεν τους έχει κανένας καμμία εμπιστοσύνη, τους θεωρούν (δικαιως) πλήρως αναξιόπιστους.

      Πάμε και ζητάμε €80+ δις νέο δάνειο, την στιγμή που η βουλή μας έχιε συστήσει επιτροπή που θα βγάλει το συμπέρασμα ότι δεν πρέπει να πληρώσουμε τα προηγούμενα δάνεια μας όταν μάλιστα ο πρωθυπουργός δεν είναι σε θέση να πέισει τους ίδιους τους βουλευτές του για την ορθότητα των αποφάσεων του. Αν ήσουν εσύ πρωθυπουργός της φιλανδίας ή της σλοβενίας πώς θα το πούλαγες αυτό στους ψηφοφόρους σου;


      Και ξανασκέψου την ειρωνεία σου για τους σαμαροβενιζέλους που ψήφισαν "κατουρημένοι" το 3ο μνημόνιο, για να το παίζει ο Λαφαζάνης άσπιλη αντιμνημονιακή παρθένα. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός είπε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τι μας περιμένει έτσι και δεν περσάσουν τα μέτρα: η ανατίναξη του κράτους.
      (όποιος βέβαια έλεγε το ίδιο πριν το δημοψήφισμα, τρομοκρατούσε τον λαό κατά τον Τσίπρα και τα καθεστωτικά ΜΜΕ...)

      Νίκος.

      Διαγραφή
    5. Εντάξει Νίκο. Τη ξέρω την «άλλη» άποψη, αλλά δεν την αποδέχομαι. Ούτε συμφωνώ στα περισσότερα απ’ αυτά που λες, απλά, τώρα, δεν έχω το χρόνο ν’ ανταπαντήσω διεξοδικά. Πιέζομαι, επειδή γράφω γι’ άλλα θέματα…
      Ένα μόνο θα πω. Οι τράπεζες είναι τελειωμένες από το 2010. Με ξένο οξυγόνο παρέμεναν ανοιχτές όλο αυτό το διάστημα. Το γιατί αποφάσισαν να τις κλείσουν, οι ξένοι, και πρακτικά προ μηνός είναι ένα ερώτημα που είναι απαντημένο.
      Δεν υπερασπίζομαι τον ΣΥΡΙΖΑ, κάθε άλλο, αλλά την ανάγκη να στοιχειοθετηθεί, φανερά, μια εναλλακτική πρόταση, που να μας επιτρέψει να αισιοδοξούμε. Τώρα αυτό δεν συμβαίνει. Βαδίζουμε από το κακό στο χειρότερο.

      Διαγραφή
  11. Κανένας ξένος δεν έκλεισε τις ελληνικές τράπεζες. Και κανένας ξένος δεν έχει ευθύνη για τα capital controls.
    Πρώτη φορά ''αριστερά'' και...ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσύ τώρα ψήφισες αριστερά; (Βάλε παρένθεση, θες μη βάζεις). Άσε να κάνει κριτική κανένας που μπορεί να ψήφισε…

      Διαγραφή
    2. και ζεί ακόμα ?

      Διαγραφή
    3. Γιατί να μην ζει, και εγώ που δεν τους ψήφισα θα τους ψηφίσω.

      Διαγραφή