Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

ο OMAR SHARIF στις γειτονιές του Πειραιά το 1971

Πέθανε την προηγούμενη Παρασκευή σε ηλικία 83 ετών ο Omar Sharif. Όλοι θα τον θυμόμαστε για τις παρουσίες του στις ταινίες “Lawrence of Arabia” (1962) και “Doctor Zhivago” (1965) του David Lean, καθώς και για το “Funny Girl” (1968) του William Wyler, δίπλα στην Barbra Streisand, όμως εμείς σαν Έλληνες έχουμε έναν ακόμη λόγο, για να μην τον ξεχάσουμε ποτέ. Και αυτός ο λόγος έχει να κάνει με την παρουσία του στην ταινία “Le casse” (1971) του Henri Verneuil, που σε μεγάλο μέρος της γυρίστηκε στην Ελλάδα (στον Πειραιά και στην Αθήνα βασικά).
Η υπόθεση της ταινίας σε γενικές γραμμές είχε ως εξής:
Ο Azad (Jean-Paul Belmondo), που είναι αρχηγός μιας σπείρας ειδικευμένης σε ληστείες πολύτιμων λίθων, φθάνει σ’ ένα λιμάνι της Μεσογείου (απ’ όσο θυμάμαι στην ταινία δεν κατονομάζεται, παρότι πρόκειται για τον Πειραιά) για την κλοπή μιας συλλογής διαμαντιών ή κάτι τέτοιο, που ανήκουν σ’ έναν εφοπλιστή. Η ληστεία εξελίσσεται όπως ήταν σχεδιασμένη, όμως η… απόδραση καθυστερεί, καθότι το καράβι που θα μετέφερε τη σπείρα έχει μπει σε ναυπηγείο για επισκευή. Έτσι, ο Belmondo εγκλωβίζεται στον Πειραιά (και στην Αθήνα), με τον αστυνομικό επιθεωρητή Abel Zacharia (Omar Sharif) να τον εντοπίζει και να τον κυνηγά.
Σ’ αυτό το σημείο καταγράφεται, μάλιστα, μία από τις ωραιότερες σκηνές καταδίωξης με αυτοκίνητα στην ιστορία του κινηματογράφου (μ’ ένα Opel Rekord να κυνηγά ένα Fiat 124 Special) και στην οποίαν πρωταγωνιστούν ο Omar Sharif με τον Belmondo (και βεβαίως οι κασκαντέρ τους). Η σκηνή είναι γυρισμένη σε όλο τον Πειραιά και γύρω απ’ αυτόν (λιμάνι, Καστέλλα, Προφήτης Ηλίας, παραλιακή κ.λπ.), παρέχοντας αλησμόνητες εικόνες.

Η συνέχεια εδώ… http://www.lifo.gr/team/u46465/59016

3 σχόλια:

  1. θυμάσαι φώντα τον φοβερο ρόλο που έπαιζε στην νύχτα των στρατηγών?αν και την παράσταση την έκλεβε ο συμπρωταγωνιστης στο λώρενς στην νυχτα των στρατηγων,ο πητερ δηλαδή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν θυμάμαι καλά (γιατί έχω πολλά χρόνια να τη δω) έπαιζε έναν ναζί στρατιωτικό που προσπαθούσε να ξεσκεπάσει τη δολοφονία μιας πόρνης (κατασκόπου;). Και γ@μώ τις ταινίες.

      Διαγραφή
  2. https://www.youtube.com/watch?v=9SU4-bQCJOE
    αυτή σκηνή σκέτη τρέλλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή