Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

WAYNE WALLACE LATIN JAZZ QUINTET ένα άλμπουμ χαράς

Patois Records και Wayne Wallace. Εγγύηση, αμφότερα τα ονόματα, για μεγάλη latin-jazz μουσική. Τα έχουμε πει εξάλλου για τον Wallace, έναν τρομπονίστα, συνθέτη και ενορχηστρωτή με περγαμηνές, που έχει βρεθεί στη μακριά διαδρομή του, στα στούντιο ή το πάλκο, με τους Count Basie, Ray Charles, Joe Henderson, Carlos Santana, Earth Wind & Fire, Sonny Rollins, Aretha Franklin, Tito Puente, Stevie Wonder, John Lee Hooker και διαφόρους άλλους. Τα τελευταία χρόνια ο Wallace δραστηριοποιείται, δισκογραφικώς, μέσω της δικής του εταιρείας Patois Records, προσφέροντας θαυμάσια latin-jazz CD, συνοδευόμενος από μουσικάρες (βασικά το κουιντέτο του). Είχαμε την ευκαιρία, παλαιότερα, να γράψουμε στο δισκορυχείον για μερικά απ’ αυτά τα άλμπουμ, όπως το “¡Bien Bien!” [Patois, 2009] ή το “Latin Jazz/ Jazz Latin” [Patois, 2013], κάτι που πράττουμε ξανά παίρνοντας αφορμή από το έσχατο Intercambio[Patois, 2015], στο οποίον ακούμε τον Wallace και τους συνεργάτες του να τα δίνουν όλα, προτείνοντας ένα ξέφρενο ρεπερτόριο.
Είναι λοιπόν οι David Belove μπάσο, Colin Douglas ντραμς, τιμπάλες, κρουστά, Murray Low πιάνο, Michael Spiro κόνγκας, μπόνγκο, Wayne Wallace τρομπόνι, καθώς και οι φίλοι συνεργάτες τους (13 στον αριθμό!), το team, που σηκώνει στις πλάτες του (δηλαδή στα χέρια του και τα πόδια του) το “Intercambio”, ένα άλμπουμ που… στενάζει κάτω από το πάθος και τη λαύρα.
Όλα τα κομμάτια (originals και versions) είναι ενορχηστρωμένα με εντυπωσιακό τρόπο, λειτουργώντας σαν τα απόλυτα mambo-jazz, latin-jazz, afro-jazz, cha-cha-cha, bomba, timba, salsa και jazz-funk tracks, ξεκινώντας από το εισαγωγικό “Casa del sol” (σύνθεση του Wallace) και καταλήγοντας στο “Circle” (του Miles Davis, από το “Miles Smiles” του ’66, αν δε με απατά η μνήμη μου). Ενδιαμέσως ένα μεγάλο “respect” στον J.J. Johnson (“Shutter bug”), η φοβερή afro-jazz διασκευή του “Equinox” του John Coltrane, η εκρηκτική bomba στο “Algo bueno” του Dizzy Gillespie και βεβαίως οι αυθεντικές συνθέσεις του Wallace (το υπερηχητικό “Guarachando”, το χαλαρό samba-canção “Como vai”, ή το φάνκικο “Timbazo”), που καθιστούν το “Intercambio” ένα σπουδαίο χορευτικό άλμπουμ για κάθε latin χρήση.
Επαφή: www.patoisrecords.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου