Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

ο mr. z… εντός τροχιάς

Εκείνο που βάθυνε ο mr. z με το σχετικό longplay του πρόπερσι στην B-otherSide (δες κι εδώ… http://diskoryxeion.blogspot.gr/2013/10/mr-z.html) το συνεχίζει και σ’ αυτή την μικρής διάρκειας χαριτωμένη κασέτα (πάντα είναι χαριτωμένες οι κασέτες, πόσω μάλλον όταν περιέχουν μουσικές της καλοπέρασης…), που έχει τίτλο Out of Orbit και που κυκλοφορεί σε 50 μόλις αριθμημένα αντίτυπα (και πάλι από την B-otherSide).
Οκτώ λοιπόν θέματα στοιχισμένων samples βασικά, κάτω του λεπτού μονόλεπτα και δίλεπτα (υπάρχει κι ένα που ξεπερνάει κατά τι τα τρία λεπτά), που έλκουν την καταγωγή τους από ’κείνα τα γνωστά που αγαπάει ο mr. z (φαντάζομαι πως όλοι θα γνωρίζετε το blog του nakedsides, αν δεν τον έχετε ακούσει σε κάποιο από τα DJ σετ του) και τα οποία εδώ αποκτούν μια πιο (δηλαδή ακόμη μία) συγκεκριμένη κατεύθυνση.
Soundtrack” είναι η μία λέξη και “library recordings” οι δύο άλλες, που χαρακτηρίζουν το “Out of orbit”. Οι libraries λόγω και της συντομίας των «κειμένων», και τις χρηστικής δυνατότητάς τους να περιγράψουν τις εκάστοτε ηχητικές ανάγκες, και τα soundtracks (αστυνομικών φιλμ, καταδίωξης, περιπετειών και τα συναφή) των fast and furious διαρκειών, που «πετάγονται» εκεί που πρέπει, ώστε να σχολιαστεί κάτι μικρό και άμεσο (ο Γεράσιμος Λαβράνος –αγαπημένος και του mr. z– ήταν «άσσος» και σ’ αυτά).
Το τρίλεπτο “Sudden reverb” θα ταίριαζε σε ελληνικό early seventies crime-thriller μια χαρά. Το λέω, γιατί σε ορισμένα τέτοια, που είχαν ενδιαφέρουσα πλοκή, ακούγονταν μέχρι και μπουζούκια…

33 σχόλια:

  1. "...έχει τίτλο “Out of Orbit” και που κυκλοφορεί σε 50 μόλις αριθμημένα αντίτυπα (και πάλι από την B-otherSide)."

    μη λεμε κι οτι θελουμε ξερω τουλαχιστον εξι ατομα που εχουν την κασετα σε προμο πενηντα μαλλον θα ειναι αυτοι που θα την πληρωσουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διακοπές δεν πήγες ακόμα ανώνυμε; Ξεκόλλα... Ειδάλλως κάνε κανένα σχόλιο της προκοπής… Μην μας πιάνεις το χώρο τζάμπα…

      Κατά τα λοιπά… καλά θα κάνουν τα 50 άτομα να την πληρώσουν (άμα τη γουστάρουν). Και ελπίζω να την πλήρωσες κι εσύ.

      Διαγραφή
  2. Καλά, καλά... Με άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Κρίμα που και ο Φον Τρουσέ οδηγήθηκε από τη δυναστεία των κασσετοδανειστών (οσάν άλλος Τσίπρας στο 3ο μνημόνιο), στο να μην σέβεται τα χιλόμετρα ακροάσεων που 'χει ρίξει.

    Το ξαναλέω. Κανένας ξενολιγούρης που να γράφει έστω και ένα καλό τραγούδι εν Ελλάδι, υπάρχει;;;

    Αμάν μπλιά με την ευκολία του σάμπλερ, την ημιμάθεια του άνευ ουσίας-άνευ σημασίας έλεκτρο και τη χιπστεροσύνη του φορμάτ.

    Άντε Φον. Του χρόνου και στο Filament!

    ........................................
    Τρολλερμπούκης ο Βιβλιοθηκοκασσετίζων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί δεν τα σέβομαι τα… χιλιόμετρα ακροάσεων που έχω ρίξει ρε Τρολλερμπούκη, επειδή παρουσίασα μια κασετούλα του mr.z; Δεν μας τα λες καλά.
      Ο άνθρωπος μ’ αυτά ασχολείται, μ’ αυτά παίζει, αυτά προτείνει – δεν την βγαίνει σαν «δημιουργός» ή σαν «μεγάλος καλλιτέχνης». Γιατί του την πέφτεις δηλαδή; Είναι άδικο.

      Επειδή εγώ είμαι παλιός ρε φίλε (ok, υπάρχουν και παλιότεροι από μένα) χέστηκα για την «χιπστεροσύνη» της κασέτας. Δεν με απασχολούν τέτοια τριτεύοντα. Προσωπικά δεν σταμάτησα ποτέ ν’ ακούω κασέτες, και όλοι οι κολλητοί μου ξέρουν πως ακόμη και σήμερα αντιγράφω (ενώ δεν αντιγράφω CD-R).

      Όσον αφορά στα «καλά τραγούδια» που μας λες, άνοιξε τα ματάκια σου και διάβασε ένα καρό αναρτήσεις που αναφέρονται και σε καλά ελληνικά τραγούδια (κι από τις τελευταίες κοίτα “Secondhand Daylights”, «Δημήτρης Λέντζος» κ.λπ.).

      Τέλος, τι είναι το Filament ρε Τρολλερμπούκη; Δεν πιστεύω να είναι καμμιά παπαριά… αν και πλέον έχω χάσει την εμπιστοσύνη μου απέναντί σου.

      Διαγραφή
    2. Χμμμ... Secondhand Daylights... δεν ψωνίζω από τρίτο τελάρο γωνία με αγγλικά Στρατηγάκη, μάλλον θα βάλω λίγο Magazine απόψε να σπάσει η ζέστη.

      Filament; Δεν στο στείλανε ακόμα; Η βίβλος του αεργο-χιπστερισμού! Θα βρεις πολλούς Δισκορύχες εκεί μέσα μου φαίνεται.

      http://filamentzine.tumblr.com

      ........................................
      Τρολλερμπούκης ο χιπστεροσαλπίζων


      Διαγραφή
    3. Όχι δε μου το στείλανε ακόμη και απορώ γιατί το καθυστερούνε… Θα προβώ σε διάβημα…

      Διαγραφή
  3. που έλκουν την καταγωγή τους από ’κείνα τα γνωστά που αγαπάει ο mr. z (φαντάζομαι πως όλοι θα γνωρίζετε το blog του nakedsides, αν δεν τον έχετε ακούσει σε κάποιο από τα DJ σετ του)

    οχι. γιατι να γνωριζουμε ολοι το blog του nakedsites? και γιατι θεωρεις πιθανο να εχουμε ακουσει καποιο dj set του? τοσο γνωστος ειναι πλεον;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εντάξει ανώνυμε. Εγώ όταν έγραψα «όλοι» αναφερόμουν στους αναγνώστες του δισκορυχείου. Ή, έστω, στην πλειονότητά τους, για να σε καθησυχάσω. Και ναι είναι γνωστός ο mr.z (στο κύκλωμα, στο χώρο), τι να κάνουμε τώρα; Να τον πούμε «άγνωστο», για να σε ικανοποιήσουμε;

      Υπάρχουν αναγνώστες που μπορεί ν’ ακούν δημοτικά ή Χατσατουριάν, ή ρεμπέτικα, μπαίνοντας που και που στο δισκορυχείον, έτσι για να περάσουν την ώρα τους – να διαβάσουν κάτι.
      Κανένας όμως απ’ αυτούς τους περιστασιακούς αναγνώστες δεν θα θιγόταν, αν διάβαζε πως είναι «γνωστός» ο mr.z, αφήνοντας μάλιστα και δηκτικό σχόλιο. Κάτι υποκρύπτεται στην περίπτωσή σου. Ή μίλα ξεκάθαρα λοιπόν με όνομα, διεύθυνση, ΑΜΚΑ, ΑΦΜ και όλα τα υπόλοιπα ή μην μας ταλαιπωρείς άλλο…

      Διαγραφή
    2. Να τον πούμε «άγνωστο», για να σε ικανοποιήσουμε;

      ε ναι να τον πειτε. για την υπερβολη του πραγματος λεω "ολοι" κλπ. και στο δισκορυχειο που κοιταω μονο μια αλλη αναφορα εχει απο το '13! και το διαβαζω εδώ και 3-4 χρονια, εχω ξαναφησει σχολιο

      εδω ο κοσμος, και λεω για μουσικοφιλο κοινο, δεν ξερει μεγαλυτερα ονοματα με ενα σωρο συναυλιες δισκους στο ενεργητικο γιατι απλουστατα δεν τα προλαβαινει ολα. του στυλ πχ Γιαννης Παπαϊωαννου οχι το ρεμπετη, Γλαφξ, κλπ. και για το κοινο του δισκορυχειου λεω αν κρινω απο κατα καιρους σχόλια. τρεχα γυρευε τωρα εναν που βγαζει κασετες και ειχε και ενα blog

      τίποτα δεν υποκρυπτεται αν εννοεις ...ανταγωνισμο κλπ απλα διαβαζω 4-5 μεσα ελληνικα δισκορυχεια, mic, blog κλπ και πρωτη φορα ειδα το ονομα η και να τοχα δει ηταν σε καποια χαλαρη αναφοριτσα, οπότε μου φανηκε οτι το "γνωστός σε ολους" παει πολυ

      δηλαδη ξερω γω τον Μιχαλη Δελτα πως θα τον πεις συγκριτικα μεγα σταρ;

      Διαγραφή
    3. Το τραβάς ανώνυμε, αλλά εντάξει… τι να κάνουμε τώρα… θα το υποστούμε και αυτό… Νομίζω πως έδωσες κυριολεκτική σημασία σε μια λέξη («όλοι»), αδιαφορώντας για την ουσία του πράγματος. Να ξαναπώ λοιπόν πως όταν έγραψα «όλοι» είχα κατά νου την παρέα του «δισκορυχείου», ή έστω το μεγαλύτερο μέρος της, και όχι όσους θα γεμίσουν την αίθουσα τού… συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ή το γήπεδο Καραϊσκάκη.

      Και όχι τον Μιχάλη Δέλτα δεν θα τον πω «μέγα σταρ», ούτε γνωστό σε όλους, δεν θα τον πω τίποτα απολύτως. «Γνωστά σε όλους» θα πω κάποια πιο πίσω ονόματα, που είναι λίγο γνωστά ή και άγνωστα στο μεγάλο κοινό, αλλά γνωστά σ’ ένα πιο ειδικό κοινό, στο οποίο και κατά βάση απευθύνεται το «δισκορυχείον».

      Διαγραφή
    4. σιγα ρε φωντα τι θα υποστεις. σχολιασα ως αναγνωστης αν δεν θελεις δεν απαντας κι ολας κατι τρεχει στα γυφτικα.

      κουβεντα να γινεται κανουμε, και συμφωνω, δεν ειναι η "ουσία" (που είναι η μουσική του) αλλα με αφορμη αυτο το εστω ανουσιο θεμα σχολιαζω γιατι δημοσιογραφικα δεν μου καθησε καλα ως εκφραση το "σε ολους".

      οπως και εσυ πολλες φορες σχολιαζεις αλλους γραφιαδες για δευτερευουσες πληροφοριες για το αν ενας δισκος βγηκε 67 η 68, σε χρωματιστο ή οχι βινυλιο κλπ.

      όπως είπα, μουσικόφιλος είμαι ανεξαρτήτως ειδων και κολληματων, διαβάζω 4-5 σχετικά σαιτ περιοδικά κλπ πέρα από το δισκορυχείο (και αρκετα του εξωτερικου αλλά δεν έχουν σημασία στο θεμα εδω) και από την εποχη που εκανε δισκοκριτικες ο ... Μαλαθρώνας.

      ειμαι δηλαδη κατω απο τα κριτηρια για να μου ειναι γνωστος ο τυπος; σε ποιο κοινο ειδημονων ολκης απευθύνεται δηλαδη το δισκορυχείον που "θα τον ξέρει" και δεν ανηκουμε εμεις οι κοινοι θνητοι;

      είτε θεωρεις οτι επειδη εγραψες μια φορα το 2013 για αυτον στο μπλογκ θα τον θυμουνται οι τακτικοι αναγνωστες (λες και θυμομαστε τα παντα)

      ειτε θεωρεις οτι γενικοτερα οσοι ασχολουνται σοβαρα με τη εγχωρια σκηνη θα τον ξερουν λες και δεν υπαρχουν αλλα 10,000 ονοματα.

      δηλαδη αν ρωτησουμε το Ζηλο θα ξερει ποιος ειναι ο mr. z ή δεν ασχολείται αρκετα σοβαρα;

      Διαγραφή
    5. Συνεχίζεις να λες ό,τι θέλεις και όχι απλώς κουράζεις, αλλά γίνεσαι και αφόρητος πλέον.
      Το αν έχω επιμείνει εγώ ορισμένες φορές σε κάποιες χρονολογίες το έκανα όχι γιατί έχω καμμιά ειδική λόξα, αλλά γιατί έκρινα πως, στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, ήταν ιδιαιτέρως σημαντικό. Τι σχέση έχει αυτό, τώρα, με τις κοτσάνες που μας λες;
      Σε παρακαλώ μη συνεχίσεις να στέλνεις σχόλια σ’ αυτό το στυλ, γιατί δεν θα τα δημοσιεύσω. Στο είπα… κουράστηκα.

      Διαγραφή
    6. ε, ετσι ειναι οι αμεροληπτοι. οταν λενε κοτσανες οι αλλοι δεν χανεις λεπτο να τους το επισημανεις, "απο που και ως που ετσι ο ταδε", "απο που και ως που αυτο ο δεινα" κλπ

      αν πεις εσυ κατι και σε εγκαλεσουν τοτε αμεσως "κουραστηκες"

      καλα μη σε κουρασω αλλο

      Διαγραφή
    7. Να με κουράσεις ρε φίλε, αλλά να υπάρχει και ουσία. Το λέω, γιατί αυτό που… τράβηξες απ’ τα μαλλιά, για να με εγκαλέσεις τάχα μου-τάχα μου, δεν προσφερόταν με τίποτα. Άλλη φορά να βρεις κάτι πιο σημαντικό.

      Διαγραφή
  4. άλλος παλι ο τρολερμπουκης. ρε μανάρι μ' με το ζορι σε βαλανε να το ακουσεις; αν δε σαρεσει η "ευκολια του σαμπλερ" (το δοκιμασες και εσύ και σου φάνηκε ευκολο; για στείλε λινκ με τα αριστουργηματα που εβγαλες για την πλακα σου!!! α αν δε σ'αρεσ το έλεκτρο τράβα και άκου τζαζ η ψυχεδελειες να γουσταρεις, εμας τι μας το λες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλεκτρο;

      Γίνανε οι εργολάβοι αρχιτέκτονες.
      Σα να λέμε οι ΝτιΤζέηδες, μουσικοί...

      ΙΣΚΡΑ μπεήμπυ ΙΣΚΡΑ. Και ΙΜΠΙΣ μέηντ ιν Σουήντεν για σημερινό μενού!

      ........................................
      Τρολλερμπούκης ο Σκανδιναυοφέρνων

      Διαγραφή
    2. καταρχην το ελεκτρο δεν εχεις σχεση με τους ντιτζειδες, ειναι ασχετο είδος. έλεκτρο ειναι π.χ. η μουσικη των συγκροτηματων με τα συνθια των 80s που δεν ειχαν κανεναν dj μεσα.

      δευτερον, το αν οι ντιτζειδες γιναν μουσικοι και το αν αυτο "ειναι μουσικη" το εχει απαντησει η ιστορια εδω και 2-3 δεκαετιες, ερχεσαι τωρα το 2015 να μας πεις σαχλαμρας με υφος "ροκα" που πολεμαει τους "καρεκλαδες";

      που να ανακαλυψεις και τον Cage, τον Stockhausen και άλλους δηλαδη, θα πεσεις απο τα συνεφα που δεν ειναι ολα μονο μπασο κιθαρα και ντραμς...

      Διαγραφή
  5. αυτο ειναι το filament http://popaganda.gr/filament-ine-lefkoma-chartis-gia-elliniko-indie-en-eti-2015/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ποίος είναι ρε παιδιά ο μρ.Ζ? Εγώ τώρα τον διαβάζω αλλά και γνωστός να είναι μπράβο του, εμένα δε με πειράζει...
    Μπήκα λοιπόν στο site του...Καλά ρε μεγάλε 50 κασέτες όλες κι όλες τις έχεις αναρτήσει εδώ και 3 μήνες...ακόμα ξεπουλάς...?!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Sold out λέει... Με μεγάλα κόκκινα γράμματα. Πριν γράψεις την ειρωνεία τσέκαρέ το πρώτα...

      Αλέξανδρος

      Διαγραφή
  7. Απο όσους μπαίνουν εδω μέσα για να κράξουν (με ελάχιστες εξαιρέσεις) κανένας δεν προτείνει κάτι. Κανένας δεν μας λέει τι ακούει η ποιο είναι το σωστό. Για τον εαυτό σας τα κρατάτε τα ωραία; Κανένας δεν προβάλει επιχειρήματα - απλά διαφωνεί. Σε όλα!
    Ε για να διαβάζεις το μπογκ κάτι θα σ'αρέσει. Αμα ξενερώνεις τόσο μ'αυτά που διαβάζεις τότε γιατί τα διαβάζεις;
    Εντάξει να διαφωνήσεις αλλά πες και κάνα καλό λόγο για τους τόνους δίσκων και πληροφοριών που έμαθες εδω μέσα τσάμπα...
    Αμάν με τα κόμπλεξ σας όλοι!

    Αλέξανδρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε για να διαβάζεις το μπογκ κάτι θα σ'αρέσει. Αμα ξενερώνεις τόσο μ'αυτά που διαβάζεις τότε γιατί τα διαβάζεις;

      μηπως επειδη με αλλα ποστ δεν ξενερωνουμε, αλλα μαθαινουμε κλπ και πολυ απλα απανταμε ειδικα οταν κανει μας κανει αρνητικη εντυπωση και θελουμε να το σχολιασουμε;

      επειδη καποιοι μπορει να βλεπεις να σχολιαζουν μονο αρνητικα δεν χρειαζεται να φανταζεσαι οτι ειναι 100% γκρινιαρηδες που σιχαινονται οτιδηποτε αναρτηθει εδω

      απλα τα αλλα δεν νιωθουν την αναγκη να τα σχολιασουν αφου συμφωνουν με οσα γραφει ο φωντας κλπ

      Διαγραφή
  8. Ο πρώτος υποστηρίζει ότι η κασέτα δεν βγήκε σε 50 αντίτυπα αλλά σε παραπάνω. Ότι δηλαδή ο mr.z έβγαλε κι άλλα 50 κομμάτια για να τα μοιράσει στους φίλους του και έτσι θα πέσει η χρηματιστηριακή αξία του τεμαχίου. Ο δεύτερος γκρινιάζει ότι κανένας «ξενολιγούρης» δεν γράφει καλή μουσική στην Ελλάδα. Κλασική περίπτωση ξενόπλικτου κατά τον οποίο ότι βγαίνει στην Ελλάδα είναι για πέταμα (συναντάται και ανάμεσα στους σινεφίλ). Ο τρίτος σπάζεται επειδή ο mr.z είναι (προφανώς άδικα γι'αυτόν) κάπως γνωστός. Ο τέταρτος ειρωνεύεται ότι τάχα η κασέτα είναι τόσο μάπα που έμεινε στα ράφια.
    Μια άδικη επίθεση σε κάποιον που κάνει την φάση του. Για τα σκουπίδια που ακούγονται συνεχώς από δω κι από κι και για τα οποία πληρώνουμε κιόλας χωρίς να το ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε;

    Αλέξανδρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τι λες βρε παιδί μου..."Αλέξανδρε"?
    Που να παραπονιόταν και ο ίδιος ο mr.z δηλαδή...

    5ος Ανώνυμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τον mr.z ούτε τον ξέρω ούτε είναι και πολύ του γούστου μου αυτές οι δύο δουλειές του που έχω ακούσει.

      Αλέξανδρος

      Διαγραφή
  10. Για την επίδραση της παραπαιδείας στις μουσικές μου αναζητήσεις, ξεχάσατε να γράψετε κύριε Αλεξέϊ.

    Ο εκ μίας εξαίσιας Δρυγιαννάκειας ακρόασης, μόλις εξελθείς...

    ........................................
    Τρολλερμπούκης ο Ελληνοπρεπίζων


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τρολλερμπούκη σε όσα σχόλια σου μπορώ να θυμηθώ, δυσανασχετείς με ελληνικές παραγωγές. Τι θέλεις να συμπεράνω;
      Αλέξανδρος

      Διαγραφή
  11. Εμεινα εκπληκτος απο τον αριθμο των σχολιων και την '' ουσια'' τους...
    ειναι φανερο ποιο ειναι στην πραγματικοτητα το θέμα: Το Καλοκαρι θάλλει, παιδες να κανετε και κανα μπανιο στην Θαλασσα - δροσιζει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τρολλερμπούκης ο Πρηξαρχιδίζων΄.
    Get a life, timewaster!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Α, ρε Ζώη. Έχεις κάνει πολύ κόσμο να σκάσει από τη ζήλια του!

    Από τη λέσχη φίλων του mr.z, Γιάννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Α, ρε ντουνιά. Μόνο εγώ δεν έχω καταφέρει να κυκλοφορήσω κασέτα την σήμερον ημέρα.

    Από την λέσχη φίλων του τσιγάρου Cortina.

    ΑπάντησηΔιαγραφή