Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

οι απαράδεκτες δηλώσεις της Σώτης Τριανταφύλλου απόψε στο MEGA

Απόψε στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του MEGA βγήκε η Σώτη Τριανταφύλλου μέσω skype, πιθανώς από το Παρίσι (αν και αυτό δεν έχει ουδεμία σημασία) και είπε τα ακόλουθα (οι εμφάσεις δικές μου):

«Η συμπεριφορά των μουσουλμάνων στην καθημερινότητα είναι ιδιαίτερη. Είναι επιθετική. Είναι μια συμπεριφορά που δείχνει ότι κάτι κοχλάζει. Είναι εναντίον της ελευθερίας της διασκέδασης, ειδικά του δυτικού τρόπου διασκέδασης όπως είναι το ποδόσφαιρο, όπως είναι το rock nroll ας πούμε και οι παρυφές του και γενικότερα σ’ έναν τρόπο ζωής που τους φαίνεται λάγνος και ανήθικος. Ο δυτικός πολιτισμός είναι ισχυρότερος και θα επικρατήσει. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ολισθήσουμε στη βαρβαρότητα επειδή το επιζητούν βάρβαροι πληθυσμοί. Δεν είναι δημιούργημα της Δύσης, είναι δημιούργημα του Ισλάμ. Το Ισλάμ είναι ενδογενώς πολεμοχαρές. Εδώ χρειαζόμαστε δυναμικές λύσεις, έτσι όπως έχουν φτάσει τα πράγματα, ώστε να σταματήσει αυτή η ροή τζιχαντιστών στη Δύση, άρα και η δράση τους».

Πρόκειται για ένα απίστευτο κήρυγμα μίσους, συλλήβδην, προς έναν πολιτισμό (της Ανατολής) και μια θρησκεία (τον μουσουλμανισμό), που μας γυρίζει πίσω στο Μεσαίωνα και στις πιο μαύρες σελίδες της ευρωπαϊκής ιστορίας, όπως ήταν π.χ. οι Σταυροφορίες. Η κ.Τριανταφύλλου είναι έτοιμη να σηκώσει και πάλι το χριστιανικό σταυρό (ό,τι νόημα και να του δίνει – ας τον πει «ποδόσφαιρο», ας το πει “rock nroll”) προκειμένου να εξαφανίσει από προσώπου γης 2,2 δισεκατομμύρια μουσουλμάνους, επειδή «εμείς» είμαστε «ισχυρότεροι» και θα «επικρατήσουμε»! Τι επικίνδυνες ανοησίες. 

Η σύγχυση στο κεφάλι της κ.Τριανταφύλλου είναι άπειρη. Κατ’ αρχάς θα πρέπει κάποιος να της πει πως οι μουσουλμάνοι αγαπούν το ποδόσφαιρο (όπως όλος ο κόσμος), έχουν όλοι εθνικά πρωταθλήματα και πάντοτε ομάδες τους συμμετέχουν στα Παγκόσμια Κύπελλα (να υπενθυμίσω, απλώς, πως το Ιράν συμμετείχε στο μουντιάλ της Βραζιλίας το καλοκαίρι του 2014). 
Έπειτα ας την πληροφορήσει κάποιος άλλος, γιατί είναι και ψιλοάσχετη με το rock, πως το rock nroll με τα διάφορα παρακλάδια του έχει βλαστήσει σχεδόν σε κάθε μουσουλμανική χώρα (από την Τουρκία και την Περσία, μέχρι το Πακιστάν και την Ινδονησία) εδώ και… αιώνες, και πως, περαιτέρω, ουκ ολίγες μουσουλμανικές χώρες συμμετέχουν δίχως πρόβλημα σε διάφορα δυτικά πανηγυράκια τύπου Eurovision και το γλεντάνε όπως όλοι (Τουρκία, Αζερμπαϊτζάν, ΠΓΔΜ με το 1/3 του πληθυσμού της να είναι μουσουλμάνοι κ.λπ.). 

Η κ.Τριανταφύλλου λέει κοτσάνες όταν σημειώνει πως… δεν υπάρχει περίπτωση η Δύση να ολισθήσει στη βαρβαρότητα, καθόσον εδώ συλλαμβάνεται εκτός από κήρυκας του μίσους και εντελώς ανιστόρητη. Καθότι η Δύση έχει… πολύ καλή σχέση με τη βαρβαρότητα από αιώνες! Σταυροφορίες, Ιερά Εξέταση, Γαλλικοί Θρησκευτικοί Πόλεμοι (Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου), αποικιοκρατικοί πόλεμοι, δύο Παγκόσμιοι Πόλεμοι, ναζισμός, Χιροσίμα-Ναγκασάκι, επεμβάσεις σε ξένες χώρες, Βιετνάμ, πρόσφατη ισοπέδωση χωρών (Ιράκ, Αφγανιστάν, Λιβύη…) και πάει λέγοντας… αν μάλιστα λάβουμε κατά νου και τις «δυναμικές λύσεις» που προτείνει η νέα μας... στρατάρχισσα. Ας προσέχει λοιπόν τι λέει, γιατί καραδοκεί η γελοιοποίηση.

Ευτυχώς, στο δελτίο του MEGA (το σημειώνω αυτό), ακούστηκαν και 2-3 σοβαρές απόψεις...

Πρώτος ο ηθοποιός Γιώργος Χωραφάς, που τόνισε ότι δεν τον εξέπληξε το γεγονός των δολοφονικών επιθέσεων των τζιχαντιστών επειδή ξέρει και μελετά την Ιστορία και πως… «εμείς έχουμε δημιουργήσει τα πιο πολλά τέρατα που βρίσκουμε στο δρόμο μας τώρα», για ν’ ακολουθήσει ο σκηνοθέτης Μάνος Ζαχαρίας τονίζοντας πως τα εγκλήματα στο Παρίσι αποτελούν ύβρι προς την έννοια του ανθρώπου, υπενθυμίζοντας ταυτοχρόνως πως... «δεν μπορεί να μην σκέφτεται κανείς αυτή την άφρονα εξωτερική πολιτική των ισχυρών του πλανήτη μας, ακόμα και της ίδιας της Γαλλίας».

Εκεί έπεσε ένα CUΤ, αλλά καλά ήταν κι αυτά... 
 

19 σχόλια:

  1. γνωστη εδω και χρονια κικιτσα των καθε ειδων ιντερνετοφυλλαδων

    με δυο τρια βιβλια ala Χρησηιδα Δημουλιδου (ρε μλκ σοβαρα τωρα, joints????), και κανα δυο μπαρουφες στο Ποπ+Ροκ οπου ακυρωνει τον Χεντριξ (επειδη μπορει), φτασαμε να ασχολουμαστε με την κυρατσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω πως δεν υπάρχει λόγος να επεκταθούμε σε άλλα ζητήματα (βιβλία, ιντερνετοφυλλάδες κ.λπ.). Καλό είναι να μείνουμε σε όσα ειπώθηκαν στην TV νωρίτερα και στα της ανάρτησης.

      Διαγραφή
  2. Kαλημερα.Χωρις να κανω το συνηγορο του διαβολου εάν η αναφορα δεν εγινε συνολικα σε ολο τον ισλαμισμο και την βαθυτατη παραδοση του επι μακρον,αλλα μονο για τον σκληρο πυρηνα του ISIS των νεοισλαμιστων δηλαδη και στον σκοταδισμο που επιδιωκουν πρωτιστως στους ιδιους τους λαους τους εχει δικιο.Εαν δεν εγινε το πρωτο κακως,και θα συμφωνησω μαζι σου. Από αρχαιοτάτων χρόνων, από την εποχή του Μεγάλου Αλέξανδρου, και κυρίως από την Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, ο «πολιτισμένος» δυτικός κόσμος, έδειξε μια ακραία τάση ιμπεριαλισμού. Ήθελαν σώνει και καλά να κατακτήσουν άλλους λαούς, άλλες χώρες, να τους υποδουλώσουν και να σφετεριστούν τον πλούτο τους.Το βαφτισαν εκπολιτισμο.
    Αργότερα, στο όνομα του Χριστιανισμού, έγιναν πάλι μεγάλες καταστροφές και δολοφονίες. Αλλά πάλι είχαν στο μυαλό τους, την υποδούλωση των «βάρβαρων» και των «αλλόθρησκων». Από τότε κρατάει το μίσος. Από τότε η Μέση Ανατολή και οι Αραβικές χώρες, από την εποχή των Ρωμαίων και των Σταυροφόρων, υπέφεραν. Το μίσος για την δύση άρχισε να ριζώνει...
    Κατόπιν, οι μεγάλες Ευρωπαϊκές χώρες άπλωσαν τα δίχτυα τους σε όλο τον πλανήτη. Η Αγγλία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία… υποδούλωσαν χώρες και έσφαξαν λαούς στην Ασία, την Αφρική, την Αμερική και την Ωκεανία. Αλαζόνες και άπληστοι.
    Στην σύγχρονη εποχή, οι δυτικοί εξακολουθούν να επεμβαίνουν στα εσωτερικά άλλων χωρών (Νότια Αμερική, Αφρική, Ασία, Αραβικός κόσμος κτλ.), πάλι για ιδιοτελείς σκοπούς. Για τον πλούτο και την ενέργεια. Για το πετρέλαιο….Απο την άλλη το τερατουργημα που λεγεται ISIS δεν εχει ουτε μετρο ουτε μεγεθος γιατι εκπροσωπει την παραφροσυνη και το ορκισμενο μισος μεχρι θανατου απεναντι σε ολους.Και στους απιστους και στους μετριοπαθεις δικους του.Θρησκειες,το οπιο και η πρεζα των μαζων.Η μεγαλυτερη κουβεντα στην ανθρωπινη ιστορια.Οσο τεραστια και εγκληματικη ευθυνη εχουν οι δυτικοι με την επεκτατικη,παρεμβατικη και ιμπεριαλιστικη τους πολιτικη στον πλανητη διαχρονικα αλλο τοσο εγκληματικη ευθυνη εχουν οι απανταχου παραφρονες φανατικοι που επι μακρον εχουν καταδικασει αθωους ανθρωπους στην αμαθεια και στο σκοταδισμο μην δινοντας τους την ευκαιρια να ακουσουν και να μαθουν για Σωκρατη,Αριστοτελη,μπετοβεν,ντοστογιεφσκι,Νιτσε,Ορσον ουελς,Μαο,Γκαντι,τζων Λεννον...........και να βγουν στο φως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνώ πως οι θέσεις της Τριαντάφυλλο είναι λανθασμένες. Έχω όμως πρόβλημα και με απόψεις του τύπου "η Δύση είναι υπεύθυνη για όλα αυτά". Απλά δεν τις κατανοώ. Υπερβολικά γενικόλογες και ασαφείς. Επιπλέον, φοβάμαι πως μπορεί να οδηγήσουν σε λογικές προπατορικού αμαρτήματος: Οι πρόγονοι σου ήταν κτηνώδεις αποικιοκράτες και τώρα εσύ πρέπει να πεθάνεις...Και αντίστροφα: Οι πρόγονοι σου υπήρξαν θύματα αποικιοκρατικής κτηνωδία και τώρα εσύ πρέπει να σκοτώσεις...
    Δεν αρνούμαι φυσικά πως υπάρχουν σχέσεις αιτίας-αιτιατού ανάμεσα στην ισλαμική τρομοκρατία και τη δράση των Δυτικών κρατών στο παρελθόν. Αμφιβάλλω όμως πως οι διάφοροι παράγοντες που έχουν προταθεί είναι επαρκείς για την πλήρη κατανόηση του φαινομένου το οποίο μου μοιάζει υπερβολικά δυσνόητο. Να φέρω ένα απλό παράδειγμα: Δεδομένου του γεγονότος πως οι Εβραίοι υπέφεραν πολύ περισσότερα και για πολύ μεγαλύτερο διάστημα στα χέρια Δυτικών κρατών, αν τα βάσανα στα χέρια των Δυτικών ήταν επαρκής παράγοντας τρομοκρατίας, τότε το μεγαλύτερο πρόβλημα θα περίμενε κανείς να είναι η εβραϊκή τρομοκρατία και όχι η ισλαμική... Αντίστοιχα παραδείγματα μπορούν να βρεθούν και για άλλους παράγοντες που έχουν κατά καιρούς προταθεί (υποστήριξη τυραννικών καθεστώτων, στρατιωτικές επεμβάσεις, κλπ.).

    Σωτήρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλ Κάιντα και ISIS είναι «φρούτα» του προσφάτου παρελθόντος και όλοι(;) μπορούμε να κατανοήσουμε το γιατί.
      Τι ρόλο έχουν παίξει οι Δυτικοί στη γέννηση αυτών των εγκληματικών οργανώσεων; Πρακτικά εννοώ. Πώς, από πού και από ποιους χρηματοδοτούνται και για ποιους, πραγματικά, δουλεύουν;
      Αυτά είναι τα κρίσιμα ερωτήματα, που έχουν εν πολλοίς απαντηθεί.

      Διαγραφή
    2. >*Συμφωνώ πως οι θέσεις της Τριαντάφυλλο είναι λανθασμένες. Έχω όμως πρόβλημα και με απόψεις του τύπου "η Δύση είναι υπεύθυνη για όλα αυτά". Απλά δεν τις κατανοώ. Υπερβολικά γενικόλογες και ασαφείς. Επιπλέον, φοβάμαι πως μπορεί να οδηγήσουν σε λογικές προπατορικού αμαρτήματος: Οι πρόγονοι σου ήταν κτηνώδεις αποικιοκράτες και τώρα εσύ πρέπει να πεθάνεις...Και αντίστροφα: Οι πρόγονοι σου υπήρξαν θύματα αποικιοκρατικής κτηνωδία και τώρα εσύ πρέπει να σκοτώσεις...*

      Ποιοί πρόγονοι; Αυτοί που γράφονται συνεχίζονται εδώ και αιώνες ΕΩΣ σήμερα.

      Μόνο τα τελευταία 15 χρόνια είχαμε 2 εισβολές σε κράτη (ιρακ, αφγανιστάν), 3 αποσταθεροποιήσεις (λιβύη, συρία, αίγυπτος) και όλα με δυτική σφραγίδα και συνοδευόμενα από 2-3 εκατομμύρια νεκρούς.

      >Να φέρω ένα απλό παράδειγμα: Δεδομένου του γεγονότος πως οι Εβραίοι υπέφεραν πολύ περισσότερα και για πολύ μεγαλύτερο διάστημα στα χέρια Δυτικών κρατών, αν τα βάσανα στα χέρια των Δυτικών ήταν επαρκής παράγοντας τρομοκρατίας, τότε το μεγαλύτερο πρόβλημα θα περίμενε κανείς να είναι η εβραϊκή τρομοκρατία και όχι η ισλαμική...

      Πιο μεγαλύτερο διάστημα;

      Οι αραβικοί λαοί ήταν υπό κατοχή στα πλαίσια της αποικιοκρατίας επί αιώνες.

      Αντίθετα έως το '40 οι εβραίοι ζούσαν κανονικά στα πλαίσια των δυτικών κρατών.

      Αν υπέφεραν κατά καιρούς διωγμούς (πογκρόμ κλπ), αυτό ισχύει και για πάμπολλες άλλες κοινότητες. Οι Έλληνες π.χ. έχουν υποστεί την τουρκοκρατία με εκατοντάδες σφαγές, τη γενοκτονία των ποντίων κλπ (πριν την Μικρ. Εκστρατεία), την καταστροφή της Σμύρνης, το πογκρόμ της Κωνσταντινούπολης, τον Αττίλα '74, κλπ. Τα ίδια και άλλοι λαοί στα πλαίσια των εποχών εκείνων (π.χ. η πολιτική του Στάλιν στην Ουκρανία, κλπ).

      Εκεί που υπέφεραν απίστευτα και μαζικά οι εβραίοι ήταν στη ναζιστική Γερμανία. Αλλά και πάλι ο λόγος που δεν υπάρχει τρομοκρατία τους εναντίον αυτής τώρα είναι επειδή οι ναζί τελικά έπεσαν, οι δε Εβραίοι της γερμανίας απέμειναν ελάχιστοι, οπότε ποιός να την ασκήσει και γιατί;

      Οι εβραίοι του Ισραήλ όμως ασκούν μια χαρά κρατική τρομοκρατία στο ντόπιο πληθυσμό εκεί που τους έδωσαν οι Άγγλοι να στήσουν κράτος, αλλά και στις γειτονικές χώρες.

      Διαγραφή
    3. Το πόσο περίπλοκα είναι τα πράγματα φαίνεται και από το γεγονός πως οι Μουσουλμανικοί πληθυσμοί που ήταν για αιώνες υπό Δυτική κατοχή (κατά κύριο λόγο Πακιστάν και Ινδονησία) δεν φαίνεται να εμπλέκονται σε τρομοκρατικές ενέργειες ενάντια σε Δυτικούς στόχους, ενώ αυτοί που εμπλέκονται (κατά κύριο λόγο Άραβες της Μεσογείου και Μέσης Ανατολής) το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της περιόδου που βρέθηκαν υπό ξένη κατοχή ήταν κάτω από την εξουσία μη Δυτικών Μουσουλμάνων (κατά κύριο λόγο Οθωμανών Τούρκων).

      Δεν αρνούμαι πως η Δύση έχει ευθύνες. Απλά δεν είμαι σίγουρος για την έκταση και την ποιότητά τους. Και σίγουρα, θεωρώ πολύ αμφίβολο πως η Δύση είναι η μόνη που έχει ευθύνες.

      Σωτήρης

      Διαγραφή
  4. Η νέα σταυροφόρος έχει πάρει και επίσημη γραπτή θέση, εδώ:

    http://goo.gl/rdC99U

    Βλακ and roll !


    --

    Τρολλερμπούκης ο Μουσλιμγκαουζε-ίζων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ πάντως γέλασα με τη δήλωση του… Μάρκο Πόλο:
      «Φανατικός μουσουλμάνος είναι αυτός που σου κόβει το κεφάλι, ενώ μετριοπαθής είναι εκείνος που σε κρατάει για να σου κόψουν το κεφάλι».
      Σε ποιο… κανάλι την έκανε;

      Διαγραφή
  5. Αν μιλάμε για συγκεκριμένες δράσεις Δυτικών κρατικών αξιωματούχων με εκπεφρασμένο στόχο τη συγκρότηση ή και υποστήριξη της Αλ Κάιντα ή του ISIS, εγώ δεν έχω υπόψιν μου κάτι τεκμηριωμένο (με το τρόπο που τεκμηριώθηκε, για παράδειγμα, η υποστήριξη των Contras ενάντια στη κυβέρνηση των Sandinistas από Αμερικανούς κρατικούς αξιωματούχους). Δε λέω πως αποκλείεται να αποκαλυφθεί κάτι τέτοιο στο μέλλον. Απλά, δεν πιστεύω πως έχει γίνει ακόμα. Σε κάθε περίπτωση, το εύρος και βάθος αυτών των φαινομένων με κάνει να αμφιβάλλω πως είναι απλά εργαλεία στα χέρια κρατικών γραφειοκρατών.

    Αν από την άλλη μιλάμε για κάποια άλλα μη-κρατικά, Δυτικά κέντρα πλούτου και επιρροής, πάλι δεν έχω υπόψιν μου κάτι τεκμηριωμένο (όπως για παράδειγμα έχει τεκμηριωθεί η ενίσχυση του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού από τις ομογενειακές Ιρλανδικές κοινότητες της Βορείου Αμερικής).

    Αλλά ακόμα και αν δεχθούμε πως όλα είναι προϊόν Δυτικών παραγόντων, δεν είναι ξεκάθαρο πώς μια τέτοια παραδοχή λειτουργεί στα πλαίσια μιας συζήτησης σαν αυτής με τη Τριανταφύλλου παραπάνω.
    Δεν είναι υποτιμητικό για τους Μουσουλμάνους να τους λέμε πως μέλη της κοινότητάς τους γίνονται εγκληματικές μαριονέτες στα χέρια ξένων συμφερόντων? Δεν είναι και αυτό η έκφραση μιας μορφής Δυτικής ανωτερότητας? Οπότε κάνοντας μια τέτοια παραδοχή μπορεί και να ενισχύουμε θέσεις σαν αυτές της Σώτης Τριανταφύλλου αντί να τις ανασκευάζουμε.

    Σωτήρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια πρώτη απάντηση δίνει ο Guardian (19/5/2013) στο άρθρο του «Η απόφαση της ΕΕ να άρει τις κυρώσεις πετρελαίου στη Συρία ενισχύει ομάδες τζιχαντιστών». Είναι γνωστά αυτά τα πράγματα…

      http://www.theguardian.com/world/2013/may/19/eu-syria-oil-jihadist-al-qaida

      Διαγραφή
    2. >Δεν είναι υποτιμητικό για τους Μουσουλμάνους να τους λέμε πως μέλη της κοινότητάς τους γίνονται εγκληματικές μαριονέτες στα χέρια ξένων συμφερόντων? Δεν είναι και αυτό η έκφραση μιας μορφής Δυτικής ανωτερότητας?

      Όχι.

      Διαγραφή
    3. Ευχαριστώ για τη παραπομπή στο άρθρο του Guardian. Η δική μου θέση για το δυσνόητο του φαινομένου εκφράζεται αρκετά καλά στο ακόλουθο άρθρο στο New York Review of Books:

      http://www.nybooks.com/articles/archives/2015/aug/13/mystery-isis/

      Σωτήρης

      Διαγραφή
  6. Η Σώτη Τριανταφύλλου στο χθεσινό Δελτίο Ειδήσεων του MEGA. Πατάς στο κάτω μέρος «Κεντρικό Δελτίο 16/11» και πας στο 35:40…

    http://www.megatv.com/megagegonota/summary.asp?catid=27893#toppage

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το δελτίο δεν το βρίσκω στο μέγασάιτ. Έχει το ρεπορτάζ εδώ:
    http://www.megatv.com/megagegonota/article.asp?catid=27375&subid=2&pubid=35323795

    Η συχνή επισκέπτης του Μπατακλάν όπως την προσφωνούν μάλλον ζει σε μουσουλμανική χώρα και της συμπεριφέρονται ιδιαίτερα, επιθετικά δεν την αφήνουν να παίξει μπάλα, να ροκαντρολάρει, να έχει λάγνα διάθεση και να κάνει ανηθικότητες ναούμε. Την φαντάζομαι στο τέλος να ανοίγει μια σαμπάνια, να ψήνει φοντί και να τραγουδάει εμβατήρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Όποιος θέλει να μάθει τι ακριβώς είναι το ISIS, ποιοι των δημιούργησαν, ποια είναι η κοινωνική βάση της υποστήριξης τους, να διαβάσει το βιβλίο Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΩΝ, του COCKBURN PATRICK (εκδόσεις Μεταίχμιο), ανταποκριτή του «Independent». Το τέλειωσα την προηγούμενη του μακελειού στο Παρισιού. Αντιγράφω από το οπισθόφυλλο. ΄΄Εκμεταλλευόμενοι τα στραβοπατήματα της Δύσης τόσο στους πολέμους του Αφγανιστάν, της Λιβύης και της Συρίας, όσο και στις εκτιμήσεις σε σχέση με τη Συρία και τις εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξη, οι τζιχαντιστές έχουν πετύχει εντυπωσιακές νίκες που οδήγησαν στη δημιουργία ενός χαλιφάτου το οποίο εκτείνεται από τη σουνιτική ενδοχώρα του Ιράκ έως μεγάλα τμήματα της Βορειοανατολικής Συρίας. Οι κοσμικές και δημοκρατικές πολιτικές που υποτίθεται ότι ήρθαν στο προσκήνιο με την Αραβική Άνοιξη έχουν θαφτεί από την επιστροφή των τζιχαντιστών. Και, κατά πάσα πιθανότητα, για άλλη μια φορά, η Δύση θα καταστεί ένας από τους στόχους. Πως πήγαν τα πράγματα τόσο στραβά;΄΄

    ΑπάντησηΔιαγραφή