Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

THE KATIE BULL GROUP PROJECT

Νεοϋορκέζα ερμηνεύτρια και τζαζ συνθέτρια, και ακόμη στιχουργός και ποιήτρια, η Katie Bull αποτελεί μια «περίπτωση» της τοπικής σκηνής – κάτι το οποίον επιβεβαιώνεται και μέσω του πιο πρόσφατου και πέμπτου κατά σειρά CD της.
Τι ακούμε ακριβώς στοAll Hot Bodies Radiate [Ashokan Indie, 2015]; Μια σειρά δικών της συνθέσεων/ ενορχηστρώσεων (έντεκα πρωτότυπα και δύο covers), που είναι τραγούδια κατά βάση, αλλά τραγούδια ιδιαίτερα και ιδιόμορφα. Πού έγκειται η ιδιαιτερότητα και η ιδιομορφία τους; Βασικά στον τρόπο που αποδίδει η Bull τους δικούς της στίχους – κάτι ανάμεσα σε τραγούδι και απαγγελία, με δόσεις θεατρικότητας, αλλά συγχρόνως και με σαφή γνώση/επαφή της μουσικής συνοδείας που αναπτύσσεται παρά τω πλευρώ της. Έτσι, το “All Hot Bodies Radiate” αν και είναι ηχογραφημένο σε στούντιο (Tedesco, 4/2013) στην πράξη έχει τη δύναμη και τη ζωντάνια του live. Μόνο η συμμετοχή του κοινού απουσιάζει…
Κατ’ αρχάς η Bull συνοδεύεται από μια ξεχωριστή ορχήστρα. Τέσσερις μουσικοί, ο καθείς με τη διαδρομή του στο χώρο (Landon Knoblock πιάνο, ηλεκτρονικά, φωνητικά, George Schuller ντραμς, Jeff Lederer σοπράνο, τενόρο, Joe Fonda μπάσο), που κινούνται με άνεση σε όλο το τζαζ φάσμα, πότε σουινγκάροντας, πότε παίζοντας ένα ακατέργαστο και διακεκαυμένο bop και πότε παρεκκλίνοντας προς το improv, την pop και το electro(!), μέσα από τις καίριες, κάθε φορά, οργανικές παρεμβάσεις τους. Αυτή η ποικιλομορφία, που παίρνει αφορμή βεβαίως από την στιχουργική τής Bull, χαρακτηρίζει κάθε στιγμή του άλμπουμ, που διαθέτει πολλές εξαίσιες στιγμές, όπως είναι, για παράδειγμα, η δραματική απόδοση του “Ding dong the witch is dead” των Harold Arlen/ E.Y. Harburg (με το φοβερό σοπράνο του Lederer και τα… φαζαρισμένα ηλεκτρονικά του Knoblock), η σύνθεση “The drive to Woodstock”, που διαθέτει τα εύπλαστα φωνητικά της Bull στην αρχή, αλλά και τα εντελώς space-jazz soli, μετά τη μέση, του Lederer και του Knoblock ξανά, αλλά και το “I guess this isnt Kansas anymore”, που είναι από μόνο του ένα highlight (ένα… σαν ψυχεδελικό κομμάτι, ένα αποσαθρωμένο blues, που παίρνει γραμμή από έναν ηλεκτρονικό κυκεώνα, για να εκτονωθεί μέσα σ’ ένα free περιβάλλον).
Γενικώς, το “All Hot Bodies Radiate” είναι ένα παράξενο, ένα διαφορετικό jazz άλμπουμ, που ναι μεν στηρίζεται στη… φυσική στιχουργία τής Katie Bull (“Love/ Nature/ The Nature of Love”), αλλά από την άλλη έχει να παρουσιάσει και ξέχωρο οργανικό ενδιαφέρον.
Επαφή: www.katiebull.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου