Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΑΡΟΥΧΗΣ – ΥΒ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ

Πριν μια-δυο μέρες πληροφορήθηκα από το δίκτυο για ένα εικαστικό πολυθέαμα που θα αναπτυχθεί στον Πειραιά και που θα είναι αφιερωμένο στο χρώμα της πόλης, που δεν είναι άλλο από το κόκκινο. Η ενότητα αυτή θα έχει τίτλο «Κόκκινο», θα εξελιχθεί στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και γύρω απ’ αυτό, και θα διαρκέσει έως την 15/3/2016. Μάλιστα, θα αποτελέσει τον προπομπό μιας ακόμη μεγαλύτερης έκθεσης, που θα διαμορφωθεί από ’κει και πέρα… Η τωρινή ενότητα θα περιλαμβάνει πίνακες, γλυπτά, εγκαταστάσεις, φωτογραφίες κ.λπ. που θα σχετίζονται, εννοείται, με το κόκκινο, τον Ολυμπιακό και τον Πειραιά. Ένα από τα εκθέματα δεν μπορεί παρά να είναι και ο πίνακας «Ο ποδοσφαιριστής Υβ Τριαντάφυλλος», που είχε φιλοτεχνήσει ο Γιάννης Τσαρούχης το 1973!
Γ. Τσαρούχης "Υβ Τριαντάφυλλος"
Κατ’ αρχάς, και για τους νεότερους, να πούμε πως ο Ελληνογάλλος Yves Triantafyllos, ή μάλλον Υβ Τριαντάφυλλος, υπήρξε ένας από τους καλύτερους στράικερ που πέρασαν ποτέ από τα ελληνικά γήπεδα. Ήταν αυτό που λέμε… παικταράς. Τον Υβ τον έφερε στον Ολυμπιακό ο Νίκος Γουλανδρής για την περίοδο 1971-72, για να παραμείνει τελικά στην ομάδα του Πειραιά μέχρι τη σεζόν 1973-74, παίρνοντας μέρος σε 80 παιγνίδια πρωταθλήματος και σημειώνοντας 58 γκολ (όπως πληροφορούμαστε από την wiki). Πολύ καλό ρεκόρ, δε λέω, αλλά όχι κι εκείνο που θα αιτιολογούσε από μόνο του τη λατρεία που θα ξεσπούσε προς το πρόσωπο τού Υβ (και όχι μόνο μεταξύ των φιλάθλων του Ολυμπιακού).
Κάτι είχε ο Υβ. Κάτι τραβηχτικό. Κάτι συμβόλιζε. Ήταν σταλμένος. Ήταν κάπως σαν «ήρωας» της ποπ κουλτούρας. Ήμασταν πιτσιρίκια και παρότι δεν ήμασταν όλοι «κόκκινοι» με τον Υβ τα χάναμε. Θέλαμε όλοι να του μοιάσουμε. Ήταν το ακούρευτο μάγκικο στυλ του, οι φαβορίτες του, η ικανότητά του στο σκοράρισμα, ήταν η «νευρική» Alfa Romeo που οδηγούσε, ήταν η… ροκ αύρα που εξέπεμπε, τι ήταν τέλος πάντων εκείνο που έκανε όλη την Ελλάδα της εποχής να κραυγάζει… ΥβΥβΥβ;

5 σχόλια:

  1. Καλημερα,καλες γιορτες.Υβ,Υβ...φατσα βγαλμενη απο τις σταχτες του Woodstock.Θυμαμαι ο συγχωρεμενος ο γερος μου μετα το μαμα και μπαμπα η επομενη λεξη που μου εμαθε ηταν Υβ.Η ομαδαρα του ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ 71'-75' ηταν η ποιο ροκ, μπαλαδορικη ομαδα που ειχε ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ποτε.Καμια σχεση με τα σημερινα,που με ξενερωνουν.Απο ενα γαυρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ενθέτω στην ανάρτηση την «Ποδοσφαιρομανία» του Γιάννη Πετρίτση, που ανέβασε χθες στο YouTube ο aris60's&70's…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι μου θύμισες Φώντα. Φοβερός ο Υβ αλλά εγώ ήμουν με τον Ντεμέλο όταν παίζαμε, πιτσιρίκια τότε ,μπάλλα στα χωμάτινα γηπεδάκια μας. Τρομερές εποχές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή