Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015

ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΔΙΣΚΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ!

Άλλες προτάσεις και όχι οι αναμενόμενες –τι Δισκορυχείον θα ήμασταν εξάλλου;– για τις ημέρες των γιορτών που έρχονται, και που θέλουν (οι προτάσεις) λίγο ψάξιμο... μαζί με κάποια χρήματα τέλος πάντων. Να πηγαίνουν οι άνθρωποι στα βιβλιοπωλεία και τα δισκάδικα (συμβατικά ή ηλεκτρονικά), αλλά όχι μόνο για τα καινούρια και τα προφανή…
1. ΓΙΟΖΕΦ ΣΛAΪΦΣΤΑΪΝ: Εισαγωγή στη μελέτη του Μαρξ, του Ένγκελς και του Λένιν [Επίκουρος, Αθήνα 1976, μτφ. Τζένη Μαστοράκη]
Συνοπτικό βιβλίο που εξετάζει εν παραλλήλω τις μαρξιστικές και τις λενινιστικές ιδέες, σε μιαν εποχή (mid seventies) έντονης αναζήτησης και διαμάχης γύρω από τη μαρξιστική θεωρία. Ως ένα κλασικό manual που είναι έχει ενδιαφέρον, εννοείται, και σήμερα.
2. ΡΙΤΣΑΡΝΤ ΚΟΡΝΕΛ: Οι Νέοι και ο Κομμουνισμός [Νέοι Ορίζοντες, χ.χ., μτφ. Δ. Π. Κωστελένος]
Αντικομμουνιστικό βιβλίο, όχι χυδαίο, αλλά από ’κείνα που αποκαλούνταν, παλαιά, «επιστημονικά». Καθηγητής σε αμερικανικό πανεπιστήμιο ήταν ο Κόρνελ, με το βιβλίο του να έχει πολυποίκιλο ενδιαφέρον (παράθεση ιστορικών στοιχείων), όσον αφορά στο πώς πορεύτηκαν οι «σοσιαλιστικές» νεολαίες (φοιτητικές, εργατικές κ.ά.) σε κάθε χώρα του πρώην eastern block από τη γέννησή τους, έως και τα μέσα του ’60.
3. ATOMSKO SKLONIŠTE: Mentalna Higijena [YUG. RTVL LD 0819, 1982]
Από τα καλύτερα rock συγκροτήματα στην πρώην ενωμένη Γιουγκοσλαβία, στα late 70s/early 80s. Κροάτες ήταν οι Atomsko Sklonište (Πυρηνικό Καταφύγιο) με τους σαφείς αντιπολεμικούς στίχους, και με τον Mel Collins στα σαξόφωνα (λέτε να ήταν εκείνος των Circus, King Crimson, Kokomo κ.λπ.;) σε τούτο το πολύ καλό άλμπουμ τους από το 1982.
4. EVANGELOS CHRISTOU: The Logos of the Soul [Spring Publications, Zürich 1976]
Θρυλικό βιβλίο το οποίο συμμάζεψε και συνέταξε ο συνθέτης Γιάννης Χρήστου μετά τον ξαφνικό θάνατο του αδελφού του Ευάγγελου Χρήστου σε αυτοκινητικό δυστύχημα στην Αίγυπτο – στο δρόμο από την Mersa Matruh στην Αλεξάνδρεια την 30/6/1956. (Σε αυτοκινητικό στην Αθήνα σκοτώθηκε, ως γνωστόν, και ο Γιάννης Χρήστου την 8/1/1970).
Ο Ευάγγελος (Έβης) Χρήστου είχε υπάρξει μαθητής του Wittgenstein, βρέθηκε δίπλα στον Carl Jung και παρά το γεγονός πως το έργο του διακόπηκε βιαίως, πρόλαβε να δημιουργήσει εντύπωση με τις καινοτόμες φιλοσοφικές και ψυχαναλυτικές απόψεις του – υπήρξε δε μεγίστη επιρροή για τον αδελφό του Γιάννη. Μάλιστα, δεν θα ήταν άστοχο αν λέγαμε πως μετά το θάνατο του Ευάγγελου η μουσική του Γιάννη Χρήστου αποκτά αυτά τα… ψυχομετρικά, φιλοσοφικά, μεταφυσικά και ιστορικά χαρακτηριστικά. Το βιβλίο τυπώνεται για πρώτη φορά στη Βιέννη το 1963 [Dunquin Press] και ξανά στη Ζυρίχη το 1976. Παραμένει δε τόσα χρόνια, κακώς, αμετάφραστο στη χώρα μας.
5. ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΝΟΥ: Το Αστυνομικό Μυθιστόρημα και ο Περιοδικός Τύπος [Χόμπυ του Βιβλίου, Αθήνα 1980]
Ένα απολαυστικό βιβλίο αφιερωμένο στο ελληνικό pulp και όχι μόνο, από έναν ρέκτη του είδους. Μάσκα, Μυστήριον, Σφίγγα, Αράχνη, Ο Άσσος, Το Αίνιγμα, Η Νυχτερίδα, Περιπέτεια,  Ο Νατ Πίνκερτων και άλλα πολλά αναγνώσματα, με τα οποία μεγάλωσαν 2-3 γενιές ελληνοπαίδων, και που ακόμη και σήμερα (Μπλεκ κ.λπ.) περνούν μια τρίτη-τέταρτη νεότητα. Οι τίτλοι των περιπετειών είναι, εγώ θα το πω, συγκλονιστικοί: Ο συναγερμός των βρυκολάκων, Ο νεκρός που σκοτώνει, Στο βασίλειο της κολάσεως, Τα μονόχειρα πτώματα, Το ανθρωποφάγο πηγάδι, Ο πύργος των βασανιστηρίων, Τα καρναβάλι του βρυκόλακα, Καταχθόνιο συνδικάτο, Ο άρχων των νεκροζώντανων, Σιδηρόφρακτοι δαίμονες, Το καραβάνι του θανάτου και άλλα τέτοια φοβερά…
6. CORDIGLIERA: Meteore [IT. Private Pressing LPS 1001, 1986]
Εξαιρετικό, ντελικάτο folk/folk-rock LP από ένα ιταλικό συγκρότημα, που δεν το πήρε κανένας χαμπάρι, αφού ήταν εκτός εποχής ο ήχος του για τα μέσα του ’80. Παρά ταύτα το “Meteore” είναι ένα από τα καλύτερα italian-folk LPs και οι Cordigliera (εξαμελές σχήμα με τους μουσικούς να παίζουν zither, κρουστά, άρπες, μπάσο, κιθάρες, φλαούτα κ.λπ.) εφάμιλλοι των κορυφαίων αναλόγων γκρουπ των seventies (Taberna Mylaensis, Yu Kung, Folk Studio κ.ά.).
7. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ: Τεύχος 1, Φλεβάρης-Μάρτης 1973
Αριστερό (τροτσκιστικό), αντιιμπεριαλιστικό περιοδικό που κυκλοφόρησε επί δικτατορίας και που περιλαμβάνει, σ’ αυτό το πρώτο τεύχος του, ενδιαφέροντα κείμενα. Όπως το «Μάχη για την παραγωγή ή μάχη για την εξουσία;» του Carlos Rossi, που δείχνει γιατί το σοσιαλιστικό πείραμα στη Χιλή θα έβαινε, αργά ή γρήγορα, σε αποτυχία (υπάρχουν πολλές ομοιότητες με την περίπτωση ΣΥΡΙΖΑ και με τα λόγια του αέρα, που ακούγονταν στην Ελλάδα πριν τις εκλογές του περασμένου Γενάρη και την αποφράδα ημέρα της 12ης Ιουλίου με την υπογραφή του «αριστερού» μνημονίου) ή το «Η εξέγερση στο Καράτσι του Πακιστάν» του Tariq Ali σχετικά με τους αιματηρούς εργατικούς αγώνες (10/1972) στην πολύπαθη ασιατική/μουσουλμανική χώρα, και άλλα διάφορα…
8. GHEORGHE ZAMFIR: Pan-Pipe, Flûte de Pan [ROM. Electrecord ST-EPE 0432, 1966]
Ο Ρουμάνος θρύλος φλαουτίστας (φλάουτο του Πανός) στον πρώτο προσωπικό δίσκο του, που δεν έχει ουδεμία σχέση με το easy-light-world-folk ρεπερτόριο, που ανέπτυξε ο ίδιος από την δεκαετία του ’70 και μετά. Έξοχες, ελεγειακές haunted-folk «ντόινες» (Doină), με τη συνοδεία της… βουκολικής ορχήστρας του Florian Economu. Σε μερικά κομμάτια (“Doină De Jale”, “Doină De La Vişina) είναι σαν ν’ ακούς (Los) Jaivas
9. ΝΙΚΟΣ ΚΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ο Φεγγαρής και τα Πουλιά [Rod Strofes STXG 12007, 1971]
Απλές φολκ μπαλάντες του Νίκου Κυπουργού σε στίχους Ματθαίου Μουντέ. Συνοδεύει η χορωδία της Σχολής Χιλλ, υπό την διεύθυνση του Στέφανου Βασιλειάδη. Πολύ ωραίο το εξώφυλλο από την Ζωή Κεραμέα που θυμίζει covers του british folk.
10. Η Εξέγερση της Αγγλικής Νεολαίας [Από το Μπρίξτον στο Λίβερπουλ] [Κομμούνα, Αθήνα χ.χ., μτφ. Γιώργος Μεταξάς]
«Η εξέγερση της έγχρωμης –αλλά και ενός μέρους της λευκής– νεολαίας της Αγγλίας, την άνοιξη και το καλοκαίρι του 1981, που ξαπλώθηκε σε 35 πόλεις αποτέλεσε τη συνισταμένη και το σημείο εστίασης πολλών αντιθέσεων. Της αντίθεσης με τον ρατσισμό της αστυνομίας ενάντια στους έγχρωμους και τους νέους γενικότερα, που εκδηλώνεται με αστυνόμευση, καταστολή του τρόπου ζωής τους κ.λπ.(…)».
Ένα βιβλίο που θα το διαβάζεις καθώς θ’ ακούς Clash, Pop Group, Specials, Tom Robinson, Billy Bragg, Robert Wyatt, UB40 και όλους τους υπόλοιπους… 
ΚΑΛΕΣ ΑΓΟΡΕΣ!

4 σχόλια:

  1. Πολύ εστέτ επιλογές και βιβλία που θέλουν ν' αποδέιξουν πόσο ψαγμένος είναι ο συντάκτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προτείνω αυτά που μ’ αρέσει να διαβάζω και ν’ ακούω.
      Αν σου φαίνονται αυτές οι επιλογές ως «εστέτ» εγώ δεν θα μπορέσω να κάνω κάτι για την περίπτωσή σου…
      Εσύ, όμως, μπορείς να κάνεις πολλά για τον εαυτό σου… και να το πιο απλό. Να σταματήσεις ν’ ασχολείσαι με το… εστέτ «δισκορυχείον» και να παρακολουθείς πιο «λαϊκά» sites με… ανάλογες επιλογές. Υπάρχουν χιλιάδες…

      Διαγραφή
  2. Απαντήσεις
    1. Εκεί όπου τα βρήκα κι εγώ. Από ’δω κι από ’κει… Όρεξη για ψάξιμο χρειάζεται… Και λίγη τύχη βεβαίως…

      Διαγραφή