Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

το ACID FOLK και το FOLK ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ λίστες

Το acid folk ή ψυχεδελικό folk είναι λίγο… μυστήριο σαν όρος, αν και χρήζει ιδιαίτερης σημασίας σε όσους την ψάχνουν με το folk παρελθόν. Παρότι ψυχεδελικά folk συγκροτήματα υπήρξαν πολλά, όπως τα πασίγνωστα αγγλικά Incredible String Band και Fairport Convention, στην πράξη ελάχιστες φορές θα δούμε να τα αποκαλούν έτσι (οι έμποροι, οι συλλέκτες, τα forum και τα δημοπρατήρια στο internet κ.λπ.). Στην πράξη, κάτω απ’ αυτή την ταμπέλα, που έχει ένα νόημα (κυρίως… όπως το αντιλαμβάνεται ο καθείς!) μπαίνουν πιο άγνωστα ονόματα και πολλοί… loner folk τραγουδοποιοί. Εγγλέζοι και Αμερικανοί κυρίως. Αν και όχι πάντα…
Πολλά απ’ αυτά τα άλμπουμ είναι σπάνια και πανάκριβα στις πρωτότυπες εκδόσεις τους. Έτσι η φήμη πολλών τέτοιων καλλιτεχνών εξαπλώνεται, συχνά, κατά τύχη. Μπορεί κάποιο κομμάτι ενός ή μιας loner folk τραγουδοποιού να διασκευαστεί από ένα σημερινό όνομα, μπορεί κάποιος δίσκος να επανεκδοθεί, μπορεί κάποιο LP να πουληθεί σε υψηλή τιμή στο eBay με αποτέλεσμα να κινηθεί ένα ενδιαφέρον… Γενικώς είναι κάπως υποχθόνια η εξάπλωση της φήμης των acid folk καλλιτεχνών και αυτό προσδίδει στην ομάδα αυτή ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Εδώ η συνέχεια…

5 σχόλια:

  1. Ωραίες προτάσεις, οι περισσότερες από αυτές απαραίτητες. Προσωπικκά, θα περίμενα και τη Susan Christie στη λίστα. Και μόνο για το "Yesterday, Where's My Mind?".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολλά που δεν είναι στις λίστες spacefreak… Ίσως θα έρεπε να βάλω 30-40… Ας πούμε δεν βρήκα χώρο για να χώσω ούτε ένα βραζιλιάνικο (“Paêbirú”, “Satwa”…).

      Διαγραφή
  2. Αξιολογικά τα έβαλες?γιατί ειδικά για ηπα και αγγλία συμφωνώ απόλυτα,ειδικά για τον bixby.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποτέ αξιολογικά οι λίστες. Πάντα αλφαβητικά (ή τυχαία).

      Εδώ είναι αλφαβητικά πάντως.

      Διαγραφή
  3. Συγχαρητήρια για την εξαιρετική σου δουλειά φίλε Φώντα! Νομίζω ότι ο ορισμός του Acid Folk περιέχεται στο On the Shore των Trees. Όλα τα άλλα μπορείς να πεις ότι πάνε πιο πολύ προς το ένα ή το άλλο άκρο του ορισμού. Ορισμό (Acid Folk) που έχουμε δώσει και δίνουμε εμείς βέβαια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή