Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

DiZZY DiZIGN δυνατό progressive άλμπουμ από μια ελληνική μπάντα που ανεβαίνει

Τέσσερα plus χρόνια μετά το “Dizality”, που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του ’11, οι DiZZY DiZIGN από την Κυπαρισσία δίνουν ένα ακόμη εξαιρετικό άλμπουμ, κινούμενοι, πάντα, μέσα στο χώρο του σύγχρονου progressive. Μάλιστα, το exposure Lπου κυκλοφορεί σε gatefold βινύλιο από την B-otherSide και σε 250 συνολικώς αντίτυπα (30 εκ των οποίων είναι ντυμένα με χειροποίητο εξώφυλλο, φτιαγμένο από καραβόπανο) είναι βήματα μπροστά από το προηγούμενό τους, πράγμα που σημαίνει πως το συγκρότημα ωριμάζει, και περαιτέρω επεκτείνεται σε κάθε χώρο του σημερινού mellow prog, μεταφέροντας στις συνθέσεις του όλα εκείνα τα στοιχεία που θα το κάνουν να ξεχωρίσει. Ποια είναι αυτά;
Πρώτον και βασικό η διαμόρφωση των κομματιών. Δίχως να καταφεύγουν σε τετριμμένες συνταγές και ανούσιες αναπαραγωγές από την ηχητική… πινακοθήκη των seventies, οι DiZZY DiZIGN έχουν τον τρόπο να κρατούν το ενδιαφέρον του ακροατή, από την αρχή έως το τέλος, προτείνοντας απλά, αλλά λειτουργικά σχήματα. Δεύτερο σημαντικό στοιχείο στο “exposure L” είναι τα παιξίματα. Χωρίς ποτέ να είναι εξεζητημένα, διατηρούν σε κάθε περίπτωση έναν δημιουργικό περφεξιονισμό, που τα κάνει συμβατά με τις υψηλότερες των απαιτήσεων. Θέλω να πω, με απλά λόγια, πως είναι απολαυστικό να τους ακούς σε κομμάτια όπως το “Likelihood”, για παράδειγμα. Τρίτον, ξέρουν να μετέρχονται τα πιο δικά μας μουσικά στοιχεία (εδώ δημοτικά και βυζαντινά) και να τα εντάσσουν ωραία στις συνθέσεις τους, δίχως να ξενίζουν (“Poisoned cogwheel”, “Dawns”). Και κάπως έτσι… όλο αυτό το πλέγμα σού παρέχει ανά πάσα ώρα και στιγμή τη βεβαιότητα πως το συγκρότημα ξέρει πού ακριβώς πατά και πού πηγαίνει.
Από ’κει και πέρα συγκεκριμένες ροκάδικες επιρροές μπορεί ν’ ανιχνευθούν –δεν υπάρχει λόγος– και αυτές σχετίζονται με τα βασικά συγκροτήματα του art rock, όπως τα είχαμε περιγράψει και παλαιότερα, τους Genesis για παράδειγμα, τους King Crimson ή τους Van der Graaf Generator. Πουθενά όμως, και σε καμμία περίπτωση, δεν θα πει κάποιος πως… εδώ υπάρχει αντιγραφή ή αναμάσημα. Τα πάντα κυλούν με τους ρυθμούς και τις ιδέες του γκρουπ, και αν κάτι χωρά κι άλλης βελτίωσης τούτο έχει να κάνει μόνο με τα φωνητικά – που είναι και το πιο δύσκολο όλων, όχι μόνο για τους DiZZY DiZIGN, αλλά και για τα περισσότερα καινούρια συγκροτήματα του είδους.
Ποιοι αποτελούν το εξαιρετικό αυτό συγκρότημα; Πέντε αδέλφια (να υποθέσω δηλαδή)! Έχουμε και λέμε λοιπόν: Δημήτρης Σαμπαζιώτης κιθάρες, εφφέ, φωνητικά, Διονύσης Σαμπαζιώτης ντραμς, Παναγιώτης Σαμπαζιώτης μπάσο, εφφέ, Στέφανος Σαμπαζιώτης πλήκτρα, εφφέ, φωνητικά και Θανάσης Σαμπαζιώτης άλτο σαξόφωνο, εφφέ, φωνητικά.
Κλείνοντας θα έλεγα πως μουσικοί, όπως τούτοι εδώ οι φίλοι μας από την Κυπαρισσία, και άλμπουμ, όπως το “exposure L” τιμούν και με το παραπάνω τη σύγχρονη progressive παραγωγή όχι μόνο στη χώρα, αλλά και πέραν αυτής.

3 σχόλια:

  1. Πολυ καλο ρε παιδια,ωριμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φώντα, έστω και καθυστερημένα, οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ, τουλάχιστον... Χαιρόμαστε πολύ που σου άρεσε.
    Καλή συνέχεια, καλές ακροάσεις και καλά γραψίματα!

    Με μεγάλη εκτίμηση,
    DiZZY DiZIGN

    ΑπάντησηΔιαγραφή