Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

ENNIO MORRICONE – ΑΙΓΑΙΟ – ΤΣΙΤΣΙΟΛΙΝΑ

Ο Ennio Morricone ήταν, είναι και θα είναι πάντα στην επικαιρότητα – πόσω μάλλον τώρα, όταν υπογράφει το soundtrack της νέας ταινίας του Quentin Tarantino.
O Μαέστρος κατά καιρούς, θα πρέπει να το πούμε αυτό, έχει συνδέσει το έργο του και με τη χώρα μας – και μάλιστα κάμποσες φορές. Μία απ’ αυτές αφορούσε στη μουσική του για την ταινία τού Masuo Ikeda Dedicato al Mare Egeo, που προβλήθηκε το 1979 κι ήταν γυρισμένη στην Ιταλία και στο Αιγαίο (μάλλον στη Σίκινο).
Ο Ikeda (1934-1997), όπως διαβάζουμε στο μόλις δύο γραμμών λήμμα της Wikipedia, ήταν ζωγράφος, χαράκτης, εικονογράφος, γλύπτης, κεραμιστής, συγγραφέας και σκηνοθέτης. Ως συγγραφέας μάλιστα, το 1977, είχε τιμηθεί για την νουβέλα του «Αφιερωμένο στο Αιγαίο» (Eegekai ni sasagu) με το Βραβείο Akutagawa (από τα σημαντικότερα λογοτεχνικά της Ιαπωνίας), θέτοντας έκτοτε… ως σκοπό της ζωής του να μετατρέψει το βιβλίο του σε ταινία.
Η Ilona Staller και η Stefania Casini στο “Dedicato al Mare Egeo”
Πώς ήρθε σε επαφή ο Ikeda με τους Ιταλούς δεν γνωρίζω ακριβώς – πιθανώς επειδή ήταν πιο εύκολο να βρει άκρη μ’ αυτούς, παρά με τους Έλληνες… Εκείνο, πάντως, που είναι προφανές, είναι πως διέθετε τα κεφάλαια ώστε να έχει τον Morricone ως συνθέτη του, τον Mario Vulpiani ως διευθυντή φωτογραφίας (από τους κορυφαίους στη γείτονα, γνωστότερος ίσως ως ο… φωτογράφος του Ferreri – Το Μεγάλο Φαγοπότι κ.λπ.) και βεβαίως μια σειρά καλών ηθοποιών που είχαν, άλλοι περισσότερο, και άλλοι λιγότερο, την ιστορία τους. Ανάμεσά τους η Όλγα Καρλάτου, o Claudio Aliotti (αυτός έπαιξε αργότερα στο… υπερτρομαχτικό Il Fantasma di Sodoma του Lucio Fulci), η Ilona Staller (γνωστή μας και ως Τσιτσιολίνα, αν και ακόμη τότε δεν είχε γυρίσει hard core) και κυρίως η Stefania Casini (πρωταγωνιστεί με τον Joe Dallesandro στο Blood for Dracula του Paul Morrissey, στη Suspiria του Dario Argento, αλλά και στο 1900 του Bernardo Bertolucci – είναι η Neve, που… παίζει με τα πέη του Ντε Νίρο και του Ντεπαρντιέ σ’ εκείνη την κλασική σκηνή).
Πώς ακριβώς είχε το στόρι;  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου