Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2016

o μαοϊκός CAT STEVENS στην… Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη τον Ιούνιο του ’76

Λίγοι γνωρίζουν-θυμούνται τις περιπέτειες του Cat Stevens στην Ελλάδα του ’76. Ο σημαντικότατος αυτός τραγουδοποιός είχε κανονίσει να κλείσει το ευρωπαϊκό κομμάτι της Majikat Earth Tour περιοδείας του με συναυλία στην Αθήνα, τον Ιούνιο εκείνης της χρονιάς, όμως, και δυστυχώς, είχε υπολογίσει χωρίς τους συμπατριώτες μας… ξενοδόχους. Όπως διαβάζουμε από συνέντευξή του στο theGuardian.com (18/7/2004): «Καταλήξαμε στην Αθήνα... Αυτό θα έπρεπε να είναι το σημαντικότερο σημείο της περιοδείας, επειδή με γύριζε πίσω στην ελληνική καταγωγή μουαπό την πλευρά του πατέρα μουαλλά στην πραγματικότητα ήταν μια ελληνική τραγωδία. Ο χώρος ήτανκλεισμένος” κατά το ήμισυ, καθώς υπήρχε ένα μεγάλος ποδοσφαιρικός αγώνας σε εξέλιξη, αλλά και οι εξετάσεις των μαθητών την ίδια στιγμή(...)».
Πότε ακριβώς θα γινόταν εκείνη η συναυλία; Την Τετάρτη 2/6/1976 στο Στάδιο Καραϊσκάκη, ή μήπως μια βδομάδα αργότερα την 9/6/1976; Εκείνη την ημέρα, πάντως, την Τετάρτη της 9/6/1976, διεξαγόταν ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδος. Και όλοι θυμούνται (αυτοί που θυμούνται) τι σήμαινε τηλεοπτική μετάδοση ελληνικού τελικού στα seventies. Δεν κουνιόταν φύλλο. Όλοι μέσα… καθ’ άπασαν την επικράτειαν. Μιλάμε για το φοβερό παιγνίδι Ολυμπιακού-Ηρακλή, που είχε λήξει 2-2 στον κανονικό αγώνα, είχε πάει στο 4-4 στην παράταση, κι είχε τελειώσει με νίκη του Ηρακλή 6-5 στα πέναλτυ. Ήταν ο αγώνας που είχε λάμψει, για πρώτη φορά στο ποδοσφαιρικό στερέωμα, το αστέρι του Βασίλη Χατζηπαναγή, ο οποίος καθ’ όλη τη διάρκεια εκείνου του παιγνιδιού… μοίραζε σακούλες στους Πειραιώτες. Επίσης εκείνες οι μέρες όντως συνέπιπταν με τις εισαγωγικές εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο, που σήμαινε πως ο μαθητόκοσμος δύσκολα θα κουνιόταν. Με θυμάμαι κι εμένα, στα νειάτα μου, να ματαιώνω ταξίδι για συναυλία λόγω Πανελληνίων ή Πανελλαδικών… πώς ακριβώς τις έλεγαν τότε... Μ’ αυτά και μ’ αυτά το live του Cat Stevens στην Αθήνα ματαιώθηκε, αλλά έγινε στη Θεσσαλονίκη. Ο Stevens είχε καταλύσει στο Pallini Beach, στο πρώτο «πόδι» της Χαλκιδικής κι εκεί είχε πάει για να τον συναντήσει και να μιλήσουν ο μακαρίτης ο Θανάσης Μάνθος.
Ο Cat Stevens στη Χαλκιδική με σπασμένο πόδι, τον Ιούνιο του '76
Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο τεύχος 24 (1154) του περιοδικού Ο Ταχυδρόμος τής 10/6/1976. Λέει κάπου ο Cat Stevens:
«Είμαι μαοϊκός, αλλά με ποια έννοια. Είμαι μαοϊκός με την έννοια ότι θαυμάζω απεριόριστα τον Μάο και τον θεωρώ σαν τον πιο σπουδαίο άνθρωπο της εποχής μας. Δεν μπορώ βέβαια να ξέρω κατά πόσον θα ήταν καλός για να κυβερνήσει τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά αυτό που ξέρω είναι ότι για την Κίνα αποδείχτηκε μοναδικός! Τόσα εκατομμύρια άνθρωποι πείναγαν και ο Μάο τους έδωσε να φάνε. Πρόσεξε: δεν είναι ούτε δέκα χιλιάδες, ούτε ένα εκατομμύριο, ούτε εκατό εκατομμύρια. Είναι οχτακόσια εκατομμύρια άνθρωποι! Καταλαβαίνεις τι σπουδαίο πράγμα είναι αυτό;».
Για να συνεχίσει ο Stevens, που ακόμη τότε δεν είχε ασπαστεί τον μουσουλμανισμό. (Η Majikat Earth Tour ήταν, μάλλον, η τελευταία περιοδεία του ως… Cat Stevens).
«Είναι μοιραίο να καταρρεύσει ο καπιταλισμός, γιατί είναι άδικο κοινωνικό σύστημα. Οι λίγοι εκμεταλλεύονται τους πολλούς. Ο καπιταλισμός μοιάζει με ένα μπαλόνι που αιωρείται ξεκρέμαστο. Είναι αρκετά ξεφουσκωμένο και ξεφουσκώνει συνέχεια. Ε λοιπόν κάποτε θα το τρυπήσει μια καρφίτσα και τότε… φσσσ! Θα ξεφουσκώσει τελείως. Δεν είμαι καπιταλίστας. Εξάλλου την περιουσία μου δεν την έκανα εκμεταλλευόμενος τους ανθρώπους».
Για να ρωτήσει ο Μάνθος: «Ναι, αλλά σε μια σοσιαλιστική κοινωνία δεν θα κέρδιζες τόσα χρήματα όσα τώρα, κι ούτε θα ζούσες πολυτελή ζωή όπως τώρα…».
Και ο 28χρονος Cat Stevens: «Δεν με πειράζει αυτό. Είμαι πρόθυμος να δώσω όλα τα χρήματά μου στο κράτος εφόσον θα ξέρω ότι αυτό γίνεται για το καλό των συνανθρώπων μου. Δεν μ’ ενδιαφέρει η πολυτελής ζωή».
Λέει κι άλλα πολλά (και ωραία) ο Cat Stevens στον Θανάση Μάνθο σε μια δισέλιδη πυκνογραμμένη συνέντευξη, αλλά δεν μπορώ ν’ αντιγράψω άλλο…
εφ. Μακεδονία, 5/6/1976
Πάντως υπάρχει ένα μικρό μπέρδεμα σε σχέση με το πότε ακριβώς έγινε το live στη Θεσσαλονίκη. Στη Μακεδονία της εποχής, στο φύλλο της 5/6/1976 διαβάζουμε πως «απόψε δίδεται στο Παλαί ντε Σπορ η πρώτη από τις δύο συναυλίες του διάσημου τραγουδιστή Κατ Στήβενς…». Στον Ταχυδρόμο που ήταν εβδομαδιαίο περιοδικό, ο Μάνθος αρχίζει το κείμενό του ως εξής: «Σήμερα δίνει την τελευταία του συναυλία στην Ελλάδα». Τι σημαίνει αυτό το «σήμερα»; Την ημερομηνία κυκλοφορίας του περιοδικού (10/6/1976), όταν θα διάβαζε τα σχετικά το αναγνωστικό κοινό, ή την ημέρα που πάρθηκε η συνέντευξη; Και αν αφορούσε στην ημέρα που πάρθηκε η συνέντευξη, γιατί ο Μάνθος κάνει λόγο για «τελευταία» συναυλία; Δεν θα δινόταν, μετά τη Θεσσαλονίκη, και το live στην Αθήνα; Εκτός κι αν είχε ήδη ματαιωθεί (είτε δινόταν αυτό την 2/6, είτε την 9/6). Αλλά είναι, πάλι, και το… σπασμένο πόδι. Μήπως δεν έγιναν οι συναυλίες στη Θεσσαλονίκη την 5/6 και την 6/6 και εδόθη μία μόνον παράσταση λίγες ημέρες αργότερα, την 10/6/1976, όταν κυκλοφόρησε και ο Ταχυδρόμος; Λεπτομέρειες θα μου πείτε, αν και όχι και τόσο...
Όποιος αναγνώστης, τέλος πάντων, θυμάται κάτι ή ξέρει κάτι για τη συναυλία (ή τις συναυλίες) του Cat Stevens στη Θεσσαλονίκη, το 1976, ας το προσθέσει…

17 σχόλια:

  1. Τη συγκεκριμένη ανάρτηση την έγραψα βιαστικά σήμερα το πρωί. Μπορεί να διορθώσω στην πορεία κάποια στοιχεία, ή να προσθέσω κι άλλα… Φυσικά, μπορείτε να προσθέσετε κι εσείς ό,τι γνωρίζετε για το θέμα…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν ήξερε ο Stevens τότε για τα εκατομμύρια θύματα του ηγέτη του ΚΚΚ ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι. Περίμενε εσένα να πας να του το πεις…

      Διαγραφή
    2. Το ήξερε, αλλά ήξερε και για τα δισσεκατομύρια θύματα του καπιταλισμού και της αποικιοκρατίας, και γι' αυτό τα εκατομμύρια του φάνηκαν καλύτερη περίπτωση...

      Διαγραφή
    3. Ένας στους πέντε ερωτηθέντες απάντησε πως ο Στάλιν ήταν ένας «σοφός ηγέτης που κατάφερε να φέρει στη Σοβιετική Ένωση δύναμη και ευημερία», τη στιγμή που το 2007 το αντίστοιχο ποσοστό βρισκόταν μόλις στο 14%.

      Ακόμη μεγαλύτερο ήταν το ποσοστό (34%) που δήλωσε πως παρά τα όποια ελαττώματα που του αποδίδονται, το βασικό κατόρθωμά του ήταν η νίκη των Σοβιετικών απέναντι στους ναζί του Χίτλερ στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

      http://www.thetoc.gr/diethni/article/oi-rwsoi-nostalgoun-ton-stalin-ti-anaferei-nea-ereuna

      Διαγραφή
  3. το θέμα είναι πως αυτός ο άνθρωπος με το ελεύθερο μυαλό παγιδεύτηκε στο σκοταδισμό του ισλαμ και μη πείτε για τους μυστικιστές - σούφι , δερβίσηδες - που ενθουσίαζαν πολλούς νέους της εποχής της αμφισβήτησης γιατί κι αυτό ηταν απλά μια φωτεινή πλετρά ενός άρρωστου συστήματος
    Αλέξανδρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και ο Muhammad Ali και ο Kareem Abdul-Jabbar επίσης...

      (Κάπως ειρωνικό είναι το σχόλιό μου. Δεν συμφωνώ μ' αυτό που γράφεις)

      Διαγραφή
  4. οι συγκεκριμένοι που αναφέρεις ασπάστηκαν στο ισλαμ σαν κομμάτι της αντίδρασής τους στο άθλιο καπιταλιστικό - ρατσιστικό σύστημα, θεωρόντας το μέρος της αφρικανικής καταγωγής τους σύμφωνα με τις ιδέες των Μαύρων Πανθήρων-κάτι που ιστορικά δεν ευσταθεί γιατί οι πρόγονοί τους ήταν ανιμιστές που στην πορεία κάποιοι από αυτούς δέχθηκαν τη λαίλαπα των ισλαμικών ορδών.
    Το Ισλαμ το έχω σπουδάασει στο Πανεπιστήμιο και το έχω ζήσει από κοντά και πίστεψέ με το ξέρω πολύ καλύτερα από σένα.
    Και για να μη παρεξηγηθώ ,πολλά δεινά στην ανθρωπότητα επέφερε και ο διαστρεβλωμένος χριστιανισμός που επιβλήθηκε σε τόσους και τόσους.
    Κάτι απαράδεκτο και κόντρα στη διδασκαλία του Χριστού -όστις ΘΕΛΕΙ οπίσω μου ελθείν κλπ .
    Αλέξανδρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ας το έχεις σπουδάσει, κι ας το ξέρεις καλύτερα από μένα (όπως ισχυρίζεσαι).
      Ακούστηκες σαν τη Σώτη. Μουσουλμανοφάγος.

      Διαγραφή
  5. αν έχεις χρόνο διάβασε το Κοράνι και τότε ίσως καταλάβεις τη Σώτη που μάλλον το έψαξε Δε θα την έλεγες και ταλιμπάν του Χριστιανισμού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο Μάο ταϊσε 800 εκατομμύρια και ο Μωάμεθ αποβλάκωσε 2 δις. Μαζί σου Cat!


    Τρολλερμπούκης ο Στηβενίζων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδονησίας. Το μεγαλύτερο μη κυβερνητικό Κομμουνιστικό Κόμμα του κόσμου.
      Κι αυτοί μουσουλμάνοι ήταν ε;

      http://www.efsyn.gr/arthro/xehasmeno-olokaytoma

      Διαγραφή
  7. κομμουνισμός και ισλάμ άπαιχτος συνδυασμός πως λέμε και βουνό και θάλασσα ε; μπορείς να μας το κάνεις λίγο λιανά ; παρεπιπτ οι Ινδονήσιοι είχαν και προγκ σκηνούλα στα 70ς
    Δημήτρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι "λιανά" να το κάνω;
      Φυσικά και είχαν ροκ σκηνή. Δεν το απαγορεύει ο Προφήτης.

      Διαγραφή
  8. Άσχετο με την συζήτηση, αλλά επειδή ψάχνεις την λεπτομέρεια Φώντα, οι εισαγωγικές για πανεπιστήμια εκείνη την εποχή γινόντουσαν τον Αύγουστο (εγώ έδωσα το 1977)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάποιες εξετάσεις τέλος πάντων θα δίνονταν και τότε. Μπορεί οι προαγωγικές να εννοούνται... Δεν είμαι σίγουρος...

      Διαγραφή
  9. Σχόλια από το fb...

    Thalia Istikopoulou
    Ωραίο άρθρο, το διάβασα όλο... ο Gabriele Salvatores είχε προτείνει τον Cat Stevens για την μουσική του ''Mediterraneo'' (1991), αλλά η παραγωγή προτίμησε τον Giancarlo Bigazzi - και θα το πω- σε μία σκηνή αυτής της ταινίας, ακούγεται η πολύ γνωστή εισαγωγή του soundtrack του Ennio Morricone για την ταινία του Sergio Leone '' C'Era una Volta il West '' (1969) . Προσοχή!

    George Ioakeimidis
    Στη Σαλονίκη δεν έπαιξε ούτε μισή ώρα. Σπαστηκε γιατί δεν γέμισε το Πάλαι ντε σπορ...
    Στην πορεία, μετωνομασθηκε (ο Κύπριος) Γιουσούφ Ισλάμ... Φαίνεται πολλά ληγμένα τριπακια σαβουριαζε!

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    >>Φαίνεται πολλά ληγμένα τριπακια σαβουριαζε!<<
    γιατί ρε φίλε, ο πρώτος ήταν που ασπάστηκε μια άλλη θρησκεία ή ο τελευταίος;

    George Ioakeimidis
    Μόνο αφτος και ο Twink αποσο ξέρω. Από τον χωρο του ροκ..

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Πολλοί, διάφοροι. Εύρισκαν έναν πνευματισμό στο Ισλάμ, όπως όλοι εύρισκαν στον Βουδισμό.
    Οι Mighty Baby επίσης είχαν ασπαστεί το Ισλάμ...
    https://youtu.be/DWxM5xVcGQ8
    Mighty Baby- Messages

    George Ioakeimidis
    Συγχαρητήρια λοιπόν και σαφτους...
    Στέφανος Γεωργιου=Γιουσούφ Ισλάμ??????

    Maria Pappa
    με πιάσανε τα γέλια με το υστερόγραφο

    Vassilis Serafimakis
    Γιά Μάο μόνο Μάϊο! ��

    Bekiaris Giorgos
    radicalism......

    ΑπάντησηΔιαγραφή