Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

PAUL KANTNER (1941-2016)


O Paul Kantner με... πράσινα μαλλιά, κιθαρίστας και τραγουδιστής των Jefferson Airplane, έτσι όπως τον σχεδίασε η Grace Slick (από το ελληνικό εξώφυλλο του “Bark”, που τυπώθηκε το 1971) 
Το “Bark” των Jefferson Airplane, που περιέχει ένα από τα ωραιότερα κομμάτια του Paul Kantner, το “When the earth moves again” (όπως και άλλα δικά του, σαν τα “Rock and roll island” και “War movie”) κυκλοφόρησε στην Ελλάδα, το 1971, σε ετικέτα (πορτοκαλί) RCA Victor [SKLG 20051].
Το ωραίο με αυτήν την ελληνική έκδοση είναι πως έχει μεταφρασμένο στη γλώσσα μας εκείνο το “What You Can Do with the Bag”, που αναγραφόταν στην origianl χαρτοσακούλα-κάλυμμα. Και δεν εννοώ μόνο τον τίτλο («Τι Μπορείτε να Κάνετε Με Αυτήν την Σακούλα»), αλλά όλο το κατεβατό!
Μπορείς να την πάρης μαζί σου στα μαγαζιά… Να την φορέσης για καπέλλο 
Μπορείς να την κρεμάσης στην πόρτα… Να την χρησιμοποιής για προσάναμα
Μπορείς να την παίρνης στην τουαλέτα… Να την φοράς για γραββάτα 
Μπορείς να την σκίζης, να την βράζης… Να την κάνης αεροπλανάκι 
Μπορείς να την παίρνης στην Πλαζ… Να κάνεις πρωτότυπα σχέδια 
... ακολουθούν 39 ακόμη «Μπορείς»!
Κατά μίαν έννοια το ελληνικό εξώφυλλο τού “Bark” αποτελεί ένα σοβαρό τεκμήριο τής hippy κουλτούρας για τη χώρα.

6 σχόλια:

  1. Ένα τραγούδι του Paul Kantner αφιερωμένο στη μεγαλύτερη (ίσως) μουσική επιρροή του, τον Fred Neil…

    https://www.youtube.com/watch?v=d1RgUO5E9fw

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γνησιο παιδι της σκηνης του San Francisco.Αφησε την τελευταια του πνοη στην πολη που τοσο αγαπησε αλλα και που τοσο πολυ αγαπηθηκε.Ο Paul Kantner και η μουσα του Grace Slick εκτος απο πρωτοποροι της ψυχεδελικης δινης των 60's, ηταν και εκφραστες μιας ολοκληρης γενιας.R.I.P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σχετικο αρθρο

    http://www.apotis4stis5.com/themata-f/16028-paul-kantner

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ώστε έτσι ε; Είχε μεσολαβήσει ο Πετρίδης για να βγει η «σακούλα» των Jefferson Airplane στα ελληνικά. Μαγκιά.

      Μου πέρασε κι εμένα από το μυαλό αυτό που λέει (ο Πετρίδης) σχετικά με τους Poll – το «Ταγάρι» δηλαδή να προήλθε από ’κει… Απλώς το πρωί, όταν ανέβασα (βιαστικά) το κείμενο για τον Kantner, δεν είχα χρόνο να το ψάξω με τις ημερομηνίες… και το άφησα.
      Λοιπόν, το “Bark” βγήκε στην Αμερική τον Σεπτέμβριο του ’71, οπότε στην Ελλάδα μπορεί να τυπώθηκε ένα-δυο μήνες αργότερα. Το «Ταγάρι» των Poll, τώρα, πρέπει να κυκλοφόρησε Νοέμβρη προς Δεκέμβρη του ’71, άρα οι ημερομηνίες «κολλάνε».
      Ο Τουρνάς στην ιστορία των Poll (που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στη Μανίνα το 1975) λέει πως η ιδέα του «ταγαριού» ανήκε στον παραγωγό Κώστα Φασόλα. Εντάξει. Παρά ταύτα δεν αποκλείεται ο Φασόλας να εμπνεύστηκε, όντως, το «ταγάρι» από τη «σακούλα» του “Bark”.

      Διαγραφή
  4. Υπαρχει βεβαια και η χαρτοσακουλα των Zeppelin στο In through the outdoor μια πολυ ενδιαφερον και παραξενη εκδοση(δεν το γνωριζω αλλα πολυ πιθανον να εχει γραφτει κατι γι αυτο στο δισκορυχειο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Την ίδια μέρα που πέθανε ο Paul Kantner (28/1) πέθανε και η πρώτη τραγουδίστρια των Jefferson Airplane, η Signe Toly Anderson.

    ΑπάντησηΔιαγραφή