Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

BLUES REVIVAL 3: JOHN HENRY BARBEE (1905-1964)

Από τους μουσικούς που ξεχώρισαν στο American Folk & Blues Festival (AFBF) του 1964, ο John Henry Barbee από την Henning του Tennessee πρωτομπήκε στη δισκογραφία το 1938 ηχογραφώντας τέσσερα τραγούδια για την Vocalion (τα δύο εκδόθηκαν τότε σε 78άρι, τ’ άλλα δύο πολλά χρόνια αργότερα), καιρό πριν τον επαναφέρει στο προσκήνιο ο Willie Dixon.
Έτσι, μέσα σε κανα χρόνο ο άγνωστος αυτός κιθαρίστας και τραγουδιστής των blues θα καταγραφεί σε τέσσερα sessions (Σικάγο 1963, Σικάγο 26/3/1964, Κοπεγχάγη 8/10/1964, Αμβούργο 9/10/1964). Στο πρώτο απ’ αυτά θα γράψει επτά tracks, δύο εκ των οποίων θα δουν το φως της δισκογραφίας το 1979 σ’ ένα LP της Flyright, ενώ στο δεύτερο (session) θα συνεργαστεί με τους Willie Dixon, Homesick James και Washboard Sam, ηχογραφώντας τραγούδια για την Spivey Records, της Victoria Spivey, πριν αφήσει την πατρίδα του για την Ευρώπη και το AFBF.
Η πιο ολοκληρωμένη δουλειά τού John Henry Barbee αφορά στις στούντιο και live εγγραφές του στην Κοπεγχάγη, μέσα από τις οποίες μάς αποκαλύπτεται ένας εξαιρετικός ερμηνευτής, ο οποίος, αν τα πράγματα πήγαιναν διαφορετικά, θα μπορούσε να διαπρέψει στα sixties.
Λίγο μετά την εμφάνισή του στο AFBF, στο Αμβούργο, εκεί όπου θα ερμηνεύσει το “Cotton pickinblues”, ο Barbee θα επιστρέψει στην Αμερική και με τα λεφτά που είχε φέρει από την Ευρώπη θ’ αγοράσει ένα αυτοκίνητο. Όμως ο δυστυχής θα «πατήσει» κάποιον (ακόμη πιο δυστυχή), στη Νέα Υόρκη, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στη φυλακή όπου και θα πεθάνει από καρδιακή προσβολή (ή από καρκίνο κατά τον Paul Oliver και τις σημειώσεις στο LP της Storyville) την 3/11/1964, λίγες ημέρες πριν οδηγηθεί στο δικαστήριο.
Βασική δισκογραφία
1. Portraits in Blues, Vol.9 – DK. Storyville SLP 171 – 1964

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου