Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

TZOLI

Η χώρα κατρακυλάει με ταχύτητα και προς τον ηθικό πάτο, σφιχταγκαλιασμένη με τη γελοιότητα. Μπορεί να είσαι φτωχός, μπορεί να χρωστάς, μπορεί… χίλια-δυο μπορεί… αν όμως απολέσεις και την τελευταία ικμάδα σοβαρότητας, τότε δεν σου μένει τίποτ’ άλλο από το να παραδόσεις και τυπικώς τα κλειδιά (γιατί επί της ουσίας το έχεις πράξει ήδη), σκύβοντας το κεφάλι και αφήνοντας ορθάνοιχτη την πόρτα πίσω σου. Μπάτε σκύλοι…

Κατ’ αρχάς προσπαθώ να καταλάβω τι σημαίνει «Tzoli». Ποια είναι αυτή η κυρία; Ποιος είναι ο ρόλος της; Τι καπνό φουμάρει; Είναι λέει… Πρέσβειρα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Τρίχες δηλαδή. Ένα «απολύτως τίποτα». Τι έχουν κάνει όλοι αυτοί οι πρέσβεις και οι πρέσβειρες για τους απόκληρους των πολέμων; Το εξής. Υποστηρίζουν επί της ουσίας, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, κυβερνήσεις που έχουν διαλύσει, βομβαρδίσει, δολοφονήσει, εξανδραποδίσει… και λοιπά… και λοιπά… απειράριθμους λαούς και χώρες. Κλείνουν το μάτι σ εκείνους που σκοτώνουν εν ψυχρώ, που σπέρνουν το μίσος, που συντηρούν και θεριεύουν εμφυλίους, που κατακλέβουν φυσικούς πλούτους, που δημιουργούν στρατούς μετακινουμένων, νίβοντας, στην πράξη, τα χέρια τους.

Εγώ δεν είδα, ας πούμε, να πει η Tzoli και η κάθε Tzoli... να ξεκουμπιστούν πρώτα-πρώτα όλοι εκείνοι που βομβάρδισαν Ιράκ, Αφγανιστάν, Λιβύη, Συρία και δεν συμμαζεύεται… να έρθουν και να μαζέψουν τα εκατομμύρια των αστέγων, των προσφύγων και των διαλυμένων που δημιούργησαν και να τα περιθάλψουν στις χώρες τους – έτσι, σαν το έσχατο δείγμα τού εναπομείναντος ανθρωπισμού. 
 
Έχουμε λοιπόν τους φιλάνθρωπους, τους τρεχαλητάδες των… ατομικών δικαιωμάτων, που γράφουν την ίδιαν ώρα στα παλιά τους τα παπούτσια όλα τα υπόλοιπα κοινωνικά δικαιώματα. Το να ζει κανείς με ασφάλεια στην πατρίδα του, στον τόπο που γεννήθηκε, το να έχει σπίτι, παιδεία, εργασία, υγεία, περίθαλψη, σύνταξη κ.ο.κ. Αυτά… στα τέτοια τους. Πώς θα μοιράσουμε καμμιά κουβέρτα στον κάθε απελπισμένο ή πώς θα ρίξουμε κανα σωσίβιο στον ναυαγισμένο. Όμως όλα τούτα δεν λύνουν το πρόβλημα… κι εν πάση περιπτώσει ο λαός πράττει το πρέπον και μόνος του όταν τύχει – δεν χρειάζονται οι... Tzolides, ούτε τα «μπράβο», ούτε τα νόμπελ, ούτε η Τέχνη της δεκάρας που τάχα θα... ευαισθητοποιήσει. Έτσι, εκείνο που μένει είναι πως δεν υπάρχει κανένα απολύτως σχέδιο, καμμία πρόνοια, καμμία παρέμβαση, κανένα σπρώξιμο από τους… σταρ, ώστε να επιστρέψει πίσω στην πατρίδα του ο ξεριζωμένος, βρίσκοντας ξανά εκείνα που είχε (τουλάχιστον). Λάσπη λοιπόν στ’ «αστέρια»…

Μια κυβέρνηση, η δική μας, που έχει χάσει κάθε ίχνος σοβαρότητας –όχι πως ήταν σοβαρές οι προηγούμενες… όλοι θυμόμαστε εσχάτως κάποιαν άλλη… τής τιμής ονόματι Αλαμουντίν– και που υποκλίνεται χατζηαβατικά σε κάθε κυράτσα, σε κάθε εκπρόσωπο της τάξης των ελαχίστων, που το μόνο που ξέρει να κάνει είναι να μοιράζει στάχτες για τα μάτια των πολλών, είναι και ηθικώς ξεπεσμένη.
Κοντολογίς, είναι αδιανόητο σ’ αυτά τα διατεταγμένα όντα να απαντάμε, ως χώρα, με σαλιαρίσματα και δουλοπρέπειες σαν τις τελευταίες... κυρακατίνες.

17 σχόλια:

  1. Μα είναι πράγματα σοβαρά αυτά;Εμείς έχουμε την Μαριάνα Βαρδινογιάννη να μας λείπουν οι ξενόφερτοι ευεργέτες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εδώ η ψευτοαριστερα/αριστεροδεξια υποκλίνεται στα κουαρτέτα, η Τζολί θα μας χαλάσει...; Αυτό είναι το λιγότερο μέσα στην συνολικότερη κατάντια μας. Πιο χρήσιμο θα ήταν τώρα, για παράδειγμα, να καυτηρίαζες τον αστείο Υπουργό Άμυνας που έχουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. >>Πιο χρήσιμο θα ήταν τώρα, για παράδειγμα, να καυτηρίαζες τον αστείο Υπουργό Άμυνας που έχουμε...<<

      Αυτό με ξεπερνάει…

      Διαγραφή
  3. Έχουμε πάρει εργολαβία τις διεθνείς χλιδάτες ανορεξικές.Πρώτα η Αλαμουντίν,τώρα αυτή...
    Α,και λίγα λόγια παρακαλώ για τον κυβερνητικό εταίρο Πάνο.Τέτοια κυβέρνηση-εξάμβλωμα δε νομίζω να έχει ξαναδεί ο τόπος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πριν τις εκλογές της 25ης Γενάρη του 2015, που έφεραν για πρώτη φορά τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στην εξουσία, είχα γράψει ένα κείμενο στο LiFO.gr το οποίο κατέληγε… Ήταν 19/1/2015…

      «Κι ενώ παίρναμε την κατηφόρα προς την πλατεία της Καισαριανής, για να πιούμε καμμιά ρετσίνα… φτύσαμε τον κόρφο μας καθώς πέρασε απ’ το μυαλό μας μια ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με υπουργούς Άμυνας και… Δημοσίας Τάξεως από τους ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου…».

      Όταν φτύναμε τότε, φαντάσου τώρα… Τι να πούμε παραπάνω;

      Διαγραφή
  4. ponte:

    Μηπως εισαι λιγο απολυτος; Θα μπορουσε να καθεται -μονο- να τρωει τα εκατομμυρια της, οπως τοσοι αλλοι του συναφιου της. Αμφιβαλλεις οτι παρακολουθωντας την μαθαινουν ολοι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλίμονο αν οι νουνεχείς άνθρωποι περίμεναν τους celebrities, για να ενημερωθούν για κάτι ή για να ευαισθητοποιηθούν.
      Αν κάποιος από δαύτους αισθάνεται την ανάγκη να βοηθήσει, για όποιο λόγο και σε όποιο επίπεδο –επειδή επιθυμεί να τα έχει καλά με τον εαυτό του, ξεπλένοντας τις αμαρτίες του–, ας το πράξει μακριά από τα φώτα. Δεν χρειάζεται να γνωρίζει κανένας τίποτα.
      Φτάνει πια με τις «ευαισθησίες», που εξαργυρώνονται με ακόμη μεγαλύτερα συμβόλαια εκατομμυρίων ντόλαρς και με ακόμη περισσότερους τόνους κουτόχορτο για το παρηκμασμένο πόπολο (τι έφαγε η κυρία, σε πια σουίτα κοιμήθηκε και τα λοιπά, και τα λοιπά).

      Διαγραφή
    2. Επομενως, και το νοσοκομειο "Ελπιδα" ειναι ενα celebrity πανηγυρι επιδειξης και ματαιοδοξιας...

      Διαγραφή
    3. Ό,τι να ’ναι. Σαχλαμαρίας το ανάγνωσμα…

      Διαγραφή
    4. Κοίταξε να δεις αγαπητέ το τι θα πω εγώ είναι δικό μου θέμα. Και δεν πρόκειται να ακολουθήσω κανέναν σε κουβέντα που έρχεται από το πουθενά, όταν μάλιστα κρίνω ότι είναι χαζή και βλακώδης. Έγραψα όσα έγραψα, με αφορμή ένα πρόσωπο, και σε σχέση με τα θέματα των προσφύγων. Τι είπα; Το εξής…

      «Δεν είδα, ας πούμε, να πει η Tzoli και η κάθε Tzoli... να ξεκουμπιστούν πρώτα-πρώτα όλοι εκείνοι που βομβάρδισαν Ιράκ, Αφγανιστάν, Λιβύη, Συρία και δεν συμμαζεύεται… να έρθουν και να μαζέψουν τα εκατομμύρια των αστέγων, των προσφύγων και των διαλυμένων που δημιούργησαν και να τα περιθάλψουν στις χώρες τους – έτσι, σαν το έσχατο δείγμα τού εναπομείναντος ανθρωπισμού».

      Μένω εκεί. Καμμία περαιτέρω συζήτηση.
      Κι έκανα κακώς που δημοσίευσα και το πρώτο σχόλιό σου.

      Διαγραφή
    5. ponte ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΘΕΜΑ. ΑΛΛΑ, ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΕΚΦΡΑΖΕΣΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ, ΞΕΡΕΙΣ...ΑΝ ΔΕΝ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ, ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙΣ ΜΟΝΟ Ο,ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΣΟΥ.

      Διαγραφή
    6. Μη θίγεσαι.
      Εγώ εκφράστηκα δημόσια για τη ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ηθοποιό και για το ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ θέμα. Αν θες πες κι εσύ τη γνώμη σου γι’ αυτά τα δύο (πρόσωπο και θέμα) και άσε τις παράλληλες διαδρομές κατά μέρος – ιδίως όταν τις χρησιμοποιείς για να ψευτοσυμπεράνεις κάτι για μένα. Αυτό δεν το επιτρέπω.
      ΤΕΛΟΣ

      Διαγραφή
    7. ponte Δε θίγομαι, διότι παρά την ένταση της συζήτησης, σε εκτιμώ και σε διαβάζω, πρέπει να σου πω. Απλώς έχω την εντύπωση ότι η jOLIE-προσέγγισή σου διαπερνάται από ένα σκεπτικό του τύπου "πλούσιοι και διάσημοι, φάτε τα λεφτά σας και μη μας τα πρήζετε με ψευτοανθρωπισμούς"...το τελευταίο που με ενδιαφέρει ειναι να υπερασπιστώ την Αγγιολίνα προσωπικώς. Αν εσφαλμένα σου προσήψα διάθεση γενίκευσης και ισοπέδωσης, ζητώ συγνώμη και πάμε παρακάτω.

      Διαγραφή
  5. Όλα τα 'χε η ψεκασμένη ιδεοληπτική αριστερά του περασμένου αιώνα, η αξιοπρεπέστατη Jolie της έφταιγε.

    Εθνικισμός είναι να καλλιεργείς εθνικές φαντασιώσεις που εμποδίζουν την προσαρμογή στην πραγματικότητα.

    Λαϊκισμός είναι να σύρεσαι πίσω από τον μέσο όρο τον οποίο τελικά καθορίζεις.

    Όποιος δεν είναι εχθρός της αλήθειας που μισούμε, γίνεται εχθρός μας.

    Τόσο βαθιά είναι η ελληνική νύχτα. Και δη η αριστεροψεκασμένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανάθεμα κι αν καταλαβαίνω τι θες να πεις. «Αριστερές του περασμένου αιώνα» και τρίχες κατσαρές. Εγώ δεν βλέπω πουθενά καμμία Αριστερά, ούτε με το κυάλι…

      Για την ταμπακέρα κουβέντα. Καθάρισες μ’ ένα «αξιοπρεπέστατη».

      Διαγραφή
    2. Εννοεί πως έχουν δίκιο οι φιλελέδες ότι δεν υπάρχει εναλλακτική στο νεοφιλελεύθερο μεσαίωνα. Ούτε στον εγκλωβισμό προσφύγων για να μην μιάνουν την "ευρώπη" της συμμαχίας των προθύμων, ούτε στις εθιμοτυπικές επισκέψεις της τζολί, ούτε στην μετατροπή της χώρας σε χιλή του πινοσέτ. Αφού δεν μπορείς να το αποφύγεις, κοίταξε να το ιδεολογικοποιήσεις, να το ηθικοποιήσεις, να λοιδωρήσεις τα θύματά του, για να μπορέσεις και να το εξαργυρώσεις.

      Διαγραφή
    3. >Εθνικισμός είναι να καλλιεργείς εθνικές φαντασιώσεις που εμποδίζουν την προσαρμογή στην πραγματικότητα.

      Εδώ και η Ελλάδα έχει καταρρεύσει, με εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες μετανάστες, κλπ, και βλέπουμε τους Σύριους να έχουν καταντήσει πρόσφυγες εξαιτίας της διάλυσης του κράτους τους, και ο άλλος βρίσκει το πρόβλημα στον ...εθνικισμό και τις φαντασιώσεις που "εμποδίζουν την εφαρμογή στην πραγματικότητα" , λες και είπε κανεις να πάρουμε την ...Πόλη

      Αν είναι βλάκας ο ανθρωπος...

      Διαγραφή