Κυριακή 22 Μαΐου 2016

οι BEATLES στην Ιτέα την Κυριακή 23/7/1967

Ο Γιώργος Κουκουσούλης, γνωστός από παλαιά και αναγνώστης του Δισκορυχείου, μού έστειλε ένα μήνυμα, σαν σχόλιο, σχετικό με την παρουσία των Beatles στην Ιτέα την Κυριακή 23/7/1967. Τον ευχαριστώ.
Βασικά πρόκειται για ένα απόκομμα από την τοπική εφημερίδα «Αγώνας της Ιτέας» τής 31/7/1967. Στο κομμάτι αυτό υπάρχει ένα μικρό ημερολογιακό λάθος. Κάπου αναφέρεται πως το… «απόγευμα της Κυριακής 22 τρέχοντος μηνός… οι Μπητλς… κ.λπ.». Εκείνη την Κυριακή λοιπόν, όταν οι Beatles… βούτηξαν στην παραλία της Ιτέας, ο Ιούλιος είχε 23…
Μπορείτε να κλικάρετε το απόκομμα για ευκολότερη ανάγνωση

5 σχόλια:

  1. Η περιοχή εκείνη την περίοδο είχε μετατραπεί σε hippie trend λόγω των γυρισμάτων της ταινίας "τα ψάρια βγήκαν στη στεριά" του Κακογιάννη, ο οποίος είχε φέρει ένα τσούρμο hippies για extras στο αμφιλεγόμενο φιλμ σε μουσική Θεοδωράκη και σκηνικά-κουστούμια Βασιλείου (Γαλαξειδιώτης). Η ταινία γυρίστηκε στο Γαλαξείδι με θέα την Ιτέα. Αξίζει μια αναφορά στη συγκεκριμένη μουσική του Θεοδωράκη και στην περιπέτεια της ταινίας γενικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξέρω μερικά πράγματα για την ταινία και τις περιπέτειές της. Πιθανώς να κάνουμε κάτι ευρύτερο στο μέλλον…
      Θυμάμαι, πάντως, πως είχα γράψει κάτι στο δισκορυχείον (3/7/2013) εδώ… http://diskoryxeion.blogspot.gr/2013/07/o-ernst-fischer.html.
      Εκείνη η ανάρτηση έκλεινε ως εξής…
      «Αφήνω δε το πανέμορφο pop/hippie soundtrack, που ετοίμασε και υπέγραψε μέσα στο ’67 ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης(!), που δεν ήταν άλλο από το “The Day the Fish Came Out” [UK. Stateside] – OST της φερώνυμης ταινίας του Μιχάλη Κακογιάννη. Πώς υπέκυψε στην… ιμπεριαλιστική υποκουλτούρα ο αρχηγός των Λαμπράκηδων μπορεί να μου το εξηγήσει κάποιος;».

      Διαγραφή
    2. Γιατί αμφιλεγόμενο το φιλμ?

      Διαγραφή
  2. Υπήρξαν μεγάλες προσδοκίες για το φιλμ, οι οποίες κατέληξαν σε μια μεγάλη απογοήτευση, ειδικά στην εποχή εκείνη. Ο ίδιος ο σκηνοθέτης σχεδόν είχε αποκηρύξει το φιλμ, το οποίο με τα χρόνια εξελίχθηκε σε cult movie ειδικά για το σκηνογραφικό-ενδυματολογικό κομμάτι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπάρχει ενδιαφέρον υλικό από τα γυρίσματα της ταινίας για το κλίμα στην περιοχή εκείνο το καλοκαίρι.
    https://www.youtube.com/watch?v=pASxYZJSGX0

    ΑπάντησηΔιαγραφή