Κυριακή 19 Ιουνίου 2016

ΘΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΝΤΙΝΑΣ (1951-2016)

Η είδηση έπεσε στο chat από τον spacefreak και τον Μιχάλη από νωρίς. Πέθανε, σήμερα, ο Θόδωρος Παπαντίνας.
Όπως γνωρίζουν καλώς οι φίλοι του ελληνικού ροκ η πιο παλαιά ηχογράφηση τού άξιου κιθαρίστα προέρχεται από το 1971, όταν συμμετείχε στη δημιουργία του άλμπουμ «Επεισόδιο» του Πάνου Σαββόπουλου. Ο Παπαντίνας ακούγεται στα φοβερά κομμάτια «Κίκος 70» και «Βλέπω μορφές» (το 8λεπτο με το δικό του σόλο) από την πρώτη πλευρά, καθώς και στα «Ηλιοτρόπια», «Ακροβάτης» και «Τουρίστες» από τη δεύτερη. Ο ρόλος του, δηλαδή, σ’ αυτό το θρυλικό έτσι-πρέπει-να-το-λέμε LP ήταν κάτι παραπάνω από αποφασιστικός, όσον αφορά στον ήχο.
Από το session του "Επεισοδίου", Ιούλης 1971. Από αριστερά (πίσω) Βαγγέλης Καργούδης κρουστά, Θόδωρος Παπαντίνας κιθάρα και Πάνος Σαββόπουλος.
Κάτι που δεν είναι πολύ γνωστό τώρα…
Το 1974 ο Παπαντίνας έπαιζε σ’ ένα άλλο γκρουπ της Θεσσαλονίκης (μετά τους Fratelli και τους Μακεδονομάχους δηλαδή) που λεγόταν Locomotion. Άλλο μέλος του γκρουπ ήταν ο Θανάσης Ζλατάνος, που ήδη είχε ξεκινήσει να παίζει με τους Underdog, πριν μετακομίσει στη Νορβηγία και μπλέξει με το progressive (Medusa) και αργότερα με το new wave (Lumbago) και το dark wave (Nekropolis).
Οι Locomotion είχαν δώσει ένα τουλάχιστον live, που είχε διοργανώσει η ΧΑΝΘ (Χριστιανική Αδελφότητα Νέων Θεσσαλονίκης) την 18/2/1974 (η πληροφορία από τον τόμο «Χρονικό ’74»).
Ο Θόδωρος Παπαντίνας με τους Locomotion (1974)
Τη φωτογραφία μού την έστειλε φίλος πριν από λίγο…

Περισσότερα για τον Θόδωρο Παπαντίνα εδώ…

4 σχόλια:

  1. > Στο τρέιλερ της ταινίας ο Θόδωρος Παπαντίνας λέει πως συνεργάστηκε με τον Σαββόπουλο όταν ήταν 20 χρονών (το 1971). Δεν ξέρω σε... ποιον Σαββόπουλο αναφέρεται –μάλλον στον Διονύση

    Τι μάλλον στον Διονύση; Προφανώς στον Διονύση, αφού του έγραψε το μοτίβο που ακούγεται στο Μπάλο. Ανάμεσα σε άλλες αναφορές, το λέει και ο ίδιος ο Διονύσης στο ντοκιμαντέρ για τον Παπαντίνα https://youtu.be/I7qKXg9ZQAI?t=28m30s

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρε μεγάλε, όταν εγώ έγραψα αυτό το πράγμα δεν είχα δει την ταινία ακόμη – είχα δει μόνο το τρέιλερ. Και από το τρέιλερ δεν μπορούσες να καταλάβεις σε ποιον Σαββόπουλο αναφερόταν.
      Γράφω λοιπόν «μάλλον στον Διονύση», επειδή θεώρησα πολύ λιγότερο πιθανό να θυμόταν την παρουσία του στο «Επεισόδιο» τού Πάνου…

      Διαγραφή
  2. μπορεί να κάνω και λάθος, βλέποντας το φιλμ, νομίζω πως η μπάντα που ψάχνει για συνεργασία ο Παπαντίνας ήταν η papas family, μια απαράδεκτη μπάντα που έκανε περιστασιακά επιτυχία στη Σαλονίκη και στα περιξ πριν 10 και βάλε περίπου χρόνια. Είναι μάλλον αυτοί που παίζουν στο 1.08 στο Sante το Suzie Q

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι Locomotion δημιουργήθηκαν το φθινόπωρο του 73 και κρατήθηκαν ως τις αρχές του 74. Η μπάντα είχε ουσιαστικά οργανωθεί από τον Ψαλτάκη με σκοπό εμφανίσεις (δηλ. να κρατάνε το πρόγραμμα) στο Μακεδονία Παλλάς.

    Νίκος Καρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή