Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

ALCHEMY SOUND PROJECT

Στο Alchemy Sound Project συμβάλλουν πέντε συνθέτες, συν δύο καλεσμένοι. Να πούμε ονόματα… Από την πλευρά των συνθετών έχουμε την τενορίστα Erica Lindsay, την πιανίστα Sumi Tonooka, την τρομπετίστα/ φλουγκελχορνίστα Samantha Boshnack, τον κοντραμπασίστα David Arend και τον πολυπνευστό (τενόρο, όμποε, φλάουτο, μπάσο κλαρίνο) Salim Washington, ενώ από την πλευρά των guests τον τρομπονίστα Willem de Koch και τον ντράμερ Max Wood. Στην πράξη, δηλαδή, μιλάμε για ένα πλήρες σεπτέτο, που έρχεται να πλασαριστεί στον χώρο της σύγχρονης jazz και πιο συγκεκριμένα εκείνης που εμφανίζει κάποιες (πολλές ενίοτε) classic αναφορές. Και όχι… δεν είναι μόνο το κομμάτι “Her name is love” του Arend, που προέκυψε, όπως διαβάζουμε στο cover, μετά από ακρόαση… Leoš Janáček, είναι η γενικότερη επεξεργασία των μελωδιών και των soli, που φανερώνει μουσικούς αναλόγων σπουδών ή παρουσιών/συμμετοχών και σε κλασικά σχήματα (όντως, αφού ο Arend είναι μέλος και της ορχήστρας Oakland Symphony). Το υλικό τούFurther Explorations[ARC, 2016], που είναι πρωτότυπο φυσικά, είναι συντεθιμένο από τους πέντε.
Το άλμπουμ ανοίγει με το 6λεπτο “Charcoal, clear, beautiful all over”, το οποίον είναι εντελώς ενδεικτικό του jazz/classic κλίματος που πρόκειται ν’ ακολουθήσει. Παράλληλες μελωδικές γραμμές από τα διάφορα πνευστά και το πιάνο, σε μια ήπια σύνθεση που κυλάει κάπως… μακάρια. Στο επόμενο 9λεπτο όμως, το φερώνυμο “Further explorations”, τα πράγματα αλλάζουν. Παρότι οι χαμηλοί τόνοι παραμένουν η επεξεργασία είναι διαφορετική. Υπάρχει περισσότερο αυτοσχεδιασμός, στα όρια του free improv, με τα soli των πνευστών να κρατάνε γερά το jazz feeling. Έξοχο είναι επίσης το “Alchemical” που ξεκινάει μ’ ένα είδος φανφάρας (ελαφρώς «ζαππικής») πριν σκάσει το μπάσο-ντραμς και το κομμάτι αρχίσει να γκρουβάρει. Σε άλλο track πάλι, στο “Joie de Vivre”, η βασική ρυθμική/μελωδική γραμμή είναι καθαρά δυτικοαφρικανική, αν και στην πορεία υπεισέρχονται και άλλες μελωδίες που δρουν σε αντίστιξη. Το τελευταίο κομμάτι έχει τίτλο “The call” και είναι ίσως (ή μάλλον σίγουρα) το πιο ενδιαφέρον του CD – υπό την έννοια πως εδώ έχουμε… spiritual jazz της παλαιάς καλής εποχής, παιγμένη με ενάργεια και αποφασιστικότητα.
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το “Further Explorations” είναι ένα πολύ ενδιαφέρον άλμπουμ, που θα «ψαρέψει», όπως λέμε, ακροατές από διαφορετικά μουσικά είδη ή υποείδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου