Σάββατο 4 Ιουνίου 2016

Ο πρωτοπυγμάχος Muhammad Ali ως ποπ εικόνα. Με αφορμή το θάνατό του θυμόμαστε τις μάχες του, τις απόψεις του, τους δίσκους του, ιστορικές φωτογραφίες του, τραγούδια που γράφτηκαν για ’κείνον κ.λπ.

Τo ότι ο πυγμάχος Muhammad Ali (17/1/1942-3/6/2016) έχει επηρεάσει το σύνολο της τέχνης και της κοινωνικής ζωής στην Αμερική είναι γνωστό σε όλους. Από τις ταινίες που γυρίστηκαν για τα κατορθώματά του (όπως το “Ali” του Michael Mann), τα βιβλία που γράφτηκαν για ’κείνον ή από εκείνον, τους δίσκους και τα τραγούδια που ηχογραφήθηκαν με θέμα τις μάχες του μέσα ή έξω από τα ρινγκ, μέχρι τις πολιτικές παρεμβάσεις του και τη χρησιμοποίησή του σε διαφόρων ειδών εκστρατείες… ένα είναι σίγουρο. Το όνομα “Muhammad Ali” προσέφερε και θα προσφέρει πάντα θέματα προς συζήτηση.
When We Were Kings
Προσωπικά, με ενδιέφερε πάντοτε η περίπτωση τού Ali, όχι τόσο ως πρωτοπυγμάχος ο ίδιος των βαρέων βαρών, όσο ως ποπ φαινόμενο. Φυσικά δεν είμαι μαύρος προκειμένου να μπορέσω να αντιληφθώ τι σήμαινε ακριβώς το “I’m the greatest!”, η ιστορική φράση του που ειπώθηκε την 5/11/1963 δυόμισι μήνες πριν τη θρυλική συνάντησή του με τον Sonny Liston στο Miami Beach –ένας προσέτι συμβολισμός της Black Power σε μιαν εποχή όπου ετίθετο υπό ισχυρή αμφισβήτηση η θέση του μαύρου ως καρπαζοεισπράχτορα– γνωρίζω όμως πως ο ρόλος τού Ali όσον αφορά στην αυτοσυνείδηση της ράτσας υπήρξε εξέχων, όπως εκείνος του φίλου του Malcolm X ή του Martin Luther King. Όλα αυτά ενόσω ο άνθρωπος ήταν νέος, υγιής και πάλευε στα ρινγκ, γιατί όταν αρρώστησε και γέρασε, το μόνο ίσως που απέμεινε να θυμίζει το ηρωικό παρελθόν δεν ήταν τα γάντια του, αλλά η πυγμαχική ρόμπα…
Ας πούμε λοιπόν πως ο Muhammad Ali είχε ενεργή σχέση με τη δισκογραφία από πολύ νωρίς, από την εποχή που λεγόταν ακόμη Cassius Clay – πριν εισέλθει δηλαδή στο «Έθνος του Ισλάμ». Χαρακτηριστικό το άλμπουμ “I’m the Greatest!” στην Columbia από τα τέλη του ’63, ένα από τα μεγάλα μαύρα spoken word κομμάτια στην ιστορία του δίσκου.

Η συνέχεια εδώ…

5 σχόλια:

  1. εδώ ο Μοχάμεντ Αλι με την Ελενα σε δισκακι που ηχογραφηθηκε στην Αιγυπτο! https://youtu.be/G5dmpUQPsf8

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ σωστά!
      Και κακώς δεν το ανέφερα στο κείμενο. Λέω «κακώς» επειδή το ήξερα από το κανάλι του Άρη (εκεί το πρωτάκουσα πριν μερικά χρόνια), αλλά χθες δεν το θυμήθηκα…

      Διαγραφή
  2. Εγώ δεν το ήξερα. Φοβερά ενδιαφέρον (καλούλι και το κομμάτι)! Εύγε Άρη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σ'ευχαριστω πολύ, ευχαριστω και την Ελενα που μου εγραψε το κομματι σε cd από το δισκακι της

      Διαγραφή
  3. Η φράση του "...They never called me nigger,..." για τους Viet Cong, είναι για μένα η πιο μνημειώδης του 20ού αιώνα.
    Σωτήρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή