Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

όταν ο Ζαμπέτας αγανακτούσε με το μάξι…

Στα τέλη του ’60 και τις αρχές του ’70 ο «πόλεμος» ανάμεσα στο μίνι και το μάξι καλά κρατούσε. Τα κορίτσια και οι γυναίκες τής εποχής δοκίμαζαν και τα δύο, με το μίνι να αποτελεί το πιο λαϊκό-καθημερινό ένδυμα και το μάξι το πιο επίσημο (να το πούμε έτσι). Φαίνεται, όμως, πως κάποια στιγμή, εκεί γύρω στο ’72-’73, η πλάστιγγα έγειρε προς τη μεριά του μάξι, με αποτέλεσμα ο αντρικός πληθυσμός να… αγανακτήσει.
Η «νίκη» του μάξι δεν αφορούσε μόνο στα… ανώνυμα κορίτσια του λαού, αλλά και στα επώνυμα (που έδιναν και το σύνθημα εξάλλου), δηλαδή στις ηθοποιούς και τις τραγουδίστριες. Ενώ, ας πούμε, η Δέσποινα Γλέζου εμφανιζόταν με το καθ’ όλα αποδεκτό μίνι στην τηλεόραση, στο κανάλι των Ενόπλων Δυνάμεων, το 1969, στην εκπομπή του Νίκου Μαστοράκη Sony Show, λίγα χρόνια αργότερα (1972) τόσο εκείνη όσο και η Chris King (αμφότερες μέλη των Νοστράδαμος) θα ανέβαιναν στη σκηνή του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με… χλαμύδες.
Ο Ζαμπέτας με τον συνεργάτη του στιχουργό Διονύση Τζεφρώνη, ως σωστοί κοινωνικοί παρατηρητές, αφού είδαν πως γύρισε το πράγμα... τα πήραν, όπως λέμε, αποφασίζοντας να σκαρώσουν τραγούδι. Έβαλαν την τέχνη τους κάτω και να... Πρόκειται για το κομμάτι τους «Οι καινούργιες οι γυναίκες» που ακούγεται στο LP «Μάλιστα Κύριε» [Olympic SBL 1096] του 1973.
Η ανάρτησή μας συμπληρώνεται από ένα κλιπάκι του Εθνικού Οπτικοακουστικού Αρχείου (ΕΟΑ), από τα Επίκαιρα της εποχής που τα έβλεπε όλη η Ελλάδα και που δείχνει πόσο… απαγορευμένο ήταν το μίνι το 1969, και ακόμη από τα links δύο παλαιότερων αναρτήσεων με παρεμφερές θέμα. Έτσι, για να μην ξεχνάμε και τα προηγούμενα κείμενα…



Εδώ το link του EOA

Κι εδώ οι παλαιότερες αναρτήσεις μας…
τα… απαγορευμένα (μίνι και μακριά μαλλιά)

ΦΩΤΟΣ ΓΙΟΦΥΛΛΗΣ ένα ποίημα για το μίνι

1 σχόλιο: