Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016

YELLO ένα αγαπημένο συγκρότημα των eighties

Τον τελευταίο καιρό ακούω ξανά ηχογραφήσεις των Yello από τη δεκαετία του ’80. Τους ανακάλυψα την εποχή που άρχισαν να γίνονται περισσότερο γνωστοί και στην Ελλάδα, εκεί γύρω στο 1982, όταν η Virgin ξεκινούσε να τυπώνει τους δίσκους τους – πρώτα το “Solid Pleasure” και στην πορεία σχεδόν όλα τα υπόλοιπα (“You Gotta Say Yes To Another Excess”, “Stella”, “One Second” κ.λπ.). Yello μετέδιδαν, τότε, ο Πετρίδης και ο Ζήλος στις ραδιοφωνικές εκπομπές τους (πιθανώς και άλλοι), καθώς διάβαζες και τις σχετικές δισκοκριτικές (εννοείται) σε όλα τα μουσικά περιοδικά της εποχής.
«Πιστεύω ότι η Ευρώπη χρειάζεται μια νέα Αναγέννηση, πως οι Ευρωπαίοι πρέπει να ξαναβρούν τις δικές τους πολιτισμικές αξίες και να πάψουν να αντιγράφουν τις ανοησίες της αμερικάνικης καταναλωτικής κοινωνίας. Είναι πράγματι κρίμα που τα πάντα γίνονται όλο και πιο ανώνυμα, όπως αυτά τα ηλίθια χαμπουργκεράδικα που ξεφυτρώνουν σε κάθε γωνιά της Ευρώπης».
[Ο Dieter Meier των Yello στο περιοδικό Ήχος & Hi-Fi, τεύχος 177, 12/1987, στους Αργύρη Ζήλο και Νίκο Τριανταφυλλίδη]
Ένα κομμάτι τους, ένα από τα ωραιότερά τους, έτσι εις ανάμνησιν... Μεγάλη περίπτωση...

7 σχόλια:

  1. Που τους θυμήθηκες;
    Το δικό μου αγαπημένο ήταν το Bostich. Έπαιζε αυτό το βίντεο στο Berlin - Θεσσαλονίκη τω καιρώ εκείνω (82-83).

    https://www.youtube.com/watch?v=_eITdNWi41k

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο σαγόνιας Dieter Meier είχε για είδωλό του τον Captain Beefheart (άμα το ξέρεις το... ακούς κιόλας σε κάτι φωνητικά κ.λπ.), παρότι ήταν ο Boris Blank εκείνος που έφερνε κάπως στον Captain.
      Κλασικό το “Bostich”, όπως και πολλά άλλα... σαν το “Desire” ας πούμε.
      Ανατριχιάζω...

      https://www.youtube.com/watch?v=mGopZjakUeA

      Διαγραφή
    2. Πράγματι! Τώρα που το λες. Μοιάζουν πολύ

      Διαγραφή
  2. > Ο σαγόνιας Dieter Meier είχε για είδωλό του τον Captain Beefheart (άμα το ξέρεις το... ακούς κιόλας σε κάτι φωνητικά κ.λπ.), παρότι ήταν ο Boris Blank εκείνος που έφερνε κάπως στον Captain.

    Μήπως τους μπερδεύεις;

    O Boris Blank μοιάζει στον σαγόνια, και ο Dieter Meyer μοιάζει στον Captain Beefheart (λίγο, αλλά μοιάζει).

    O Blank είναι ο συνθέτης/μουσικός (και πρώην φορτηγατζής) που είναι ο μαυρομάλης, και ο Meyer είναι ο τραγουδιστής/στιχουργός, ζάμπλουτος, εικαστικός κλπ, με το ξανθοκάστανο (τώρα άσπρο) μαλλί.

    Ν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. >>O Boris Blank μοιάζει στον σαγόνια,<<
      Ο «σαγόνιας» είναι ο Dieter Meyer.

      Δεν νομίζω πως τα μπερδεύω.

      Διαγραφή
    2. O Dieter Meyer είναι αυτός:
      http://www.frankjohannes.com/wp-content/uploads/2014/02/dieter_meyer_by_frankjohannesdieter_meyer_by_frankjohannes_FJP1141.jpg

      O Boris Blank είναι αυτός:
      http://www.frankjohannes.com/wp-content/uploads/2014/02/dieter_meyer_by_frankjohannesdieter_meyer_by_frankjohannes_FJP1141.jpg

      Αν δεν τους μπερδεύεις, πάντως ο δεύτερος εμένα μου κάνει για «σαγόνιας» (αν αναφερόμαστε στον τύπο στον James Bond) και ο πρώτος για Captain Beefhart...

      Διαγραφή
    3. Παρεξήγησες.
      Όταν έγραψα «σαγόνιας» δεν είχα στον νου μου τον Σαγόνια του James Bond, ούτε τον Γιάτσεκ Γκμοχ… Χρησιμοποίησα τη λέξη ως έναν απλό προσδιορισμό για τον Dieter Meier (επειδή κι αυτός έχει μεγάλο σαγόνι).
      Ο Boris Blank σε παλιές φωτογραφίες του μοιάζει με τον Captain Beefheart (έτσι νομίζω δηλαδή).
      Ο Meier δεν μου θυμίζει καθόλου τον Beefheart.

      Διαγραφή