Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

θρησκευτικά ή όταν τα βρίσκουν οι παπάδες με τους... παπατζήδες

Η καθημερινή γελοιοποίηση των «δηθεναριστερών» του ΣΥΡΙΖΑ είναι τεράστια και γι’ αυτό το λόγο δεν αξίζει ν’ ασχολείσαι πια μαζί τους. Το εφαρμόζω εδώ και κάποιο καιρό. Αλλά πού και πού θα κάνω και καμμιά εξαίρεση…
Η κυβέρνηση της σκέτης αποτυχίας –καθώς στο κύριο πεδίο της πολιτικής δεν έχει να επιδείξει απολύτως τίποτα, αφού είναι, και αυτή, μια κυβέρνηση ξενόδουλων που παίρνει διαταγές από τους εγκληματίες-δανειστές, ακόμη και για πράγματα που δεν τα βάζει ο νους μας– επιχειρεί σ’ ένα δευτερεύον επίπεδο, και δικό της παλαιό προνομιακό, να περισώσει κάτι, ό,τι, προκειμένου να δείξει πως δεν έχει απολέσει οριστικώς και αμετακλήτως και την τελευταία ικμάδα τής ηθικής της.
Θρησκευτικά. Τυμπανοκρουσίες για αλλαγές στα βιβλία, σου ’πα-μου ’πες και τρίχες κατσαρές. Τόνοι μελάνης για ένα θέμα εντελώς ασήμαντο, που κανονικά δεν θα έπρεπε να έχει κανέναν λόγο ύπαρξης στην απάνθρωπη (για τους πολλούς) καθημερινότητα. Είπε ο Φίλης, είπε ο Ιερώνυμος, είπε ο Τσίπρας, ο Καμμένος κ.λπ., κ.λπ. Αηδίες και ξεράσματα.
Μια κυβέρνηση που θα ήθελε να λέγεται έστω και κατά το ελάχιστον της Αριστεράς (τουλάχιστον λέω – γιατί αυτά τα πράγματα θα μπορούσε να τα προχωρήσει και μια δεξιά εκσυγχρονιστική κυβέρνηση, λέμε τώρα…) θα καταργούσε εντελώς το μάθημα των Θρησκευτικών από τα σχολεία. Είναι αχρείαστο, για πρακτικούς-καθημερινούς και βεβαίως ευρύτερους λόγους.
Κάποια λίγα στοιχεία θρησκειολογίας θα μπορούσε να μπουν στα ήδη υπάρχοντα βιβλία της Ιστορίας και από ’κει και πέρα τέρμα.

Όσοι έχουμε πάει σχολείο, δηλαδή όλοι, γνωρίζουμε πως αυτό το μάθημα δεν έχει κανένα απολύτως νόημα μέσα στις τάξεις. Κανείς δεν το παρακολουθεί, κανείς δεν το διαβάζει και όσοι το διαβάζουν κάνουν αγγαρεία, κανείς δεν ενδιαφέρεται για θέματα τα οποία είναι ούτως ή άλλως βαρετά και αδιάφορα, και με τίποτα δεν γίνεται να γίνουν ενδιαφέροντα. Είναι ένα μάθημα παλαιολιθικό, που δεν εκφράζει απολύτως τίποτα – όχι έτσι όπως γίνεται, αλλά έτσι όπως είναι και έτσι όπως, μόνον, μπορεί να είναι.
Φυσικά, η Εκκλησία είναι ελεύθερη να έχει τα κατηχητικά της, και βεβαίως να προσλαμβάνει τους θεολόγους της, ώστε να τα στελεχώνει (ως ανεξάρτητη οικονομική δύναμη), πληρώνοντας η ίδια εννοείται αυτό το κόστος της κατήχησης και της γενικότερης θρησκευτικής παιδείας του νεοέλληνα (εκείνου τέλος πάντων που του αρέσει να κατηχείται).
Συνεπώς οδηγούμαστε σε κάτι που προηγείται και που, κανονικά, μια κυβέρνηση της Αριστεράς, θα έπρεπε να το είχε ξεκινήσει από την πρώτη κιόλας μέρα όταν βρέθηκε στην εξουσία. Τον πλήρη διαχωρισμό Κράτους και Εκκλησίας.
Αντ’ αυτού βλέπουμε κάθε λίγο και λιγάκι παπάδες και εκλεγμένους πολιτικούς να τα βρίσκουν αγκαλιά και πλάι-πλάι, μιλώντας για «διαλόγους», «παρεξηγήσεις» και άλλες τέτοιες ασυναρτησίες.
Και θα τους δούμε, φυσικά, αγκαλιά και πλάι-πλάι, και οσονούπω, στις επερχόμενες «αριστερές» παρελάσεις. Τις «καταργημένες» εννοώ… Τι άλλω να πω;

28 σχόλια:

  1. Άλλη μια ήττα στον δρόμο για τον σοσιαλισμό μπρεεεε. Τελικά αυτός ο έρμος ο δρόμος, μόνο με ήττες είναι στρωμένος;

    -
    Τρολλερμπούκης ο Μπολσεβικίζων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατί "δηθεναριστεροί"; Μήπως έχεις υπόψη σου κάποιο αριστερόμετρο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα πρέπει κάποτε να συμβιβαστείς με το γεγονός ότι η αριστερά πάει με όλα όπως η κόκα κόλα. Έτσι δεν λες και για το ροκ; Ή μήπως το ροκ δεν έχει "δηθενρόκ (π.χ. τα γκρουπάκια που μανατζάριζε ο Μαστοράκης ή αυτοί που παίζαν για τους χουντικούς στον στρατό);

      Διαγραφή
    2. Ρε ξεκόλλα σου λέω.

      Πήγαινε άφησέ τα αυτά τα σχόλια εκεί όπου σε παίρνει. Ξέρεις εσύ…
      Κι ποιος σου είπε ρε αγράμματε πως εγώ εξισώνω την αριστερά με το ροκ;

      Και τα περί «δηθενρόκ» που λες είναι καραβλακείες, ήταν ροκ «με τα όλα του». Σαν εκείνο που έπαιζαν στις χουντοεκδηλώσεις ο Παπαντίνας ο μακαρίτης (Fratelli), οι Νοστράδαμοι, οι Τσαρμς και πολλοί άλλοι.
      Αλλά επειδή είσαι απληροφόρητος και μαθαίνεις μόνον από το Δισκορυχείον να μπαίνεις να διαβάζεις.

      Διαγραφή
    3. Φωντα μη το παμε παλι ο άνθρωπος ειναι στοκος

      A.

      Διαγραφή
    4. Φυσικά και δεν θα το πάμε «πάλι». Τα είπαμε εξάλλου προσφάτως και θα τα ξαναπούμε και στο μέλλον με νέα στοιχεία. Εδώ μιλάμε για τη «δηθεναριστερά» του ΣΥΡΙΖΑ και τα θρησκευτικά.

      Διαγραφή
  3. Ο δρόμος για το κοσμικό κράτος είναι μακρύς για να μην πω ατέρμονος. Δεν έχω την παραμικρή ελπίδα ότι θα το δω αυτό όσο ζω.
    Δε θα ξεχάσω ποτέ τη συμπεριφορά της θεολόγου μου (ήταν και παπαδιά) στο γυμνάσιο (80s) απέναντι σε μια κοπέλα που ήταν μάρτυρας του Ιαχωβά. Οι μπηχτές πήγαιναν σύννεφο. Αν μπορούσε να την κάψει θα το έκανε.
    Αν δεν μπορούν να καταργήσουν τα θρησκευτικά για ποιο χωρισμό εκκλησίας - κράτους μιλάμε. Πάλι καλά που σβήσανε το θρήσκευμα από τις ταυτότητες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. .....μόνο κομμουνισμός ρεεεεεεεεεε.....δεν υπάρχει τίποτε άλλο!!!!!τώρα που μας τελείωσε και το ΠΑΣΟΚ....!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποιος κομμουνισμός; Των δημοσιοϋπαλλήλων του ΚΚΕ;

      Διαγραφή
    2. η απαντηση ειναι ένας..φτηνός αντικομμουνισμος κ Τρουσα! Τι σε πειράζουν αν ειναι κομμουνιστες οσοι δουλευουν σαν δημοσιοι υπαλληλοι σε καπιταληστικο κρατος, και αυτος είναι λογος να ειμαστε αντικομμουνιστες; βλεπει αλλη διεξοδο; για να μας την πεις;

      Διαγραφή
    3. Δεν κατάλαβες καλά ανώνυμε. Άλλο λέω.
      Δεν αναφέρθηκα σε απλούς δημοσίους υπαλλήλους που μπορεί να νοιώθουν κομμουνιστές.
      Για άλλους… κουκουεδοδημοσιοϋπαλλήλους χτυπάει η καμπάνα.
      Όποιος καταλαβαίνει, καταλαβαίνει.
      Με ανώνυμους και κυρίως on line δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος για να γίνω πιο σαφής.

      Διαγραφή
  5. Πολυδώρου ξέρεις ότι σου κάνω χάρη, όταν δημοσιεύω σχόλιά σου – έχοντας παραβεί κάτι που είχα γράψει παλαιότερα για ’σένα (πως είσαι κομμένος από το δισκορυχείον).
    Δεν χρειάζεται να σου πω (το γνωρίζεις) πως είσαι σε καθεστώς… αυστηρού ελέγχου. Πράγμα που σημαίνει πως μόνον απολύτως δημιουργικά δικά σου σχόλια (και εντός τού κάθε φορά θέματος) θα δημοσιεύονται στο μπλογκ. Στέλνεις και τέτοια, πού και πού, δεν υπάρχει λόγος…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μα εχει σαφες ηλεκτρονικο ιχνος, τζαμπα μας ζαλιζεις τα αρχιδια οτι οποιος το εχει θα λεει οτι θελει και δεν θα κοβεται αναλαμβανοντας την ευθυνη οσων λεει. Εισαι ανακολουθος.

    ΥΓ. αντε ειρωνευσου με τωρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και ποιος σου είπε ρε κακομοίρη ότι το «Ισσάκιος Πολυδώρου» είναι «σαφές ηλεκτρονικό ίχνος»; Είναι τόσο… σαφές όσο και το «Οράτιος Λιγοδώρου».
      Υπάρχει κανένα site υπό αυτό το όνομα, κανένα blog μήπως, κάποιο facebook, κάτι τέλος πάντων;
      Αν υπάρχει να με πληροφορήσετε…

      Aristere hafie σταμάτα να προβοκάρεις...

      Διαγραφή
  7. ε, δεν μπορώ να μη γελάσω!
    Οράτιος Λιγοδώρου!
    κλαίιιιωωωω!!!
    Ο ξάδερφος μου από την Αφρική, μετανάστευσαν τέλη του '20 από την Πόλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολυδώρου σάς γράφει ο τηλεφωνικός κατάλογος του Κονγκό ρε; Ο χρυσός οδηγός μήπως;

      Άφηνε τα δημιουργικά σχόλιά σου ρε φίλε, δεν τρέχει τίποτα...

      Διαγραφή
  8. Άλλη μια φαιδρή υπόσχεση-δέσμευση. Όπως και οι ίδιοι άλλωστε (φαιδροί). Από ευχάριστα απρόβλεπτοι (02/15) κατάντησαν εκνευριστικά προβλέψιμοι. Δε με νοιάζει αν η κυβέρνηση είναι η αριστερά, η δεξιά, το κέντρο ή το παράκεντρο, και πάντα μας κορόιδευαν, ειδικά όσον αφορά τα πιο ουσιώδη προβλήματα, κάτι που ποτέ μου δεν μπορούσα (ούτε μπορώ) να χωνέψω. Αλλά όταν κάποιοι ωρύονταν περί ηθικής, δικαιοσύνης (αλλοτριώνεται κι αυτή σιγά σιγά), αλήθειας και τέτοια "κουραφέξαλα" (όπως αποδείχθηκε), θα περίμενες τουλάχιστον να πράξουν τα στοιχειώδη για να εξιλεωθούν στο ελάχιστο, και δε μιλάω μόνο για τον οικονομικό τομέα. Δυστυχώς, ούτε στα κοινωνικά θέματα φαίνεται να υπάρχει βελτίωση κι αυτό είναι ακόμα χειρότερο. Πρακτικά, απομένουν μόνο μερικά πραγματάκια ακόμα και θα έχουμε φασισμό.
    Συγκεκριμένα για τα θρησκευτικά, πρακτικά δεν έχει νόημα να διδάσκεται στα σχολεία, αφού όλοι θυμόμαστε πως διδάσκεται και πόσο σημαντικό είναι για τους μαθητές (ίσως για 1 μαθητή σε κάθε τάξη και αν), ενώ φαντάζομαι τώρα θα είναι χειρότερα ακόμα. Όμως ο διαχωρισμός εκκλησιάς και κράτους είναι απαραίτητος. Είναι αδιανόητο και ανήθικο σε κάποιες περιπτώσεις να αναμειγνύεται το ένα στα ζητήματα του άλλου. Αποκλίνουν έτσι από τους σκοπούς ύπαρξής τους.

    ΥΓ. Δεν το δα κάπου να αναφέρεται τελευταία, αλλά χάπι 2.000.000 Φώντα, να (θα) γίνουν 3, 5 και 10!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Και σκέψου ότι μέχρι και ο Σημίτης κέρδισε τη μάχη των ταυτοτήτων... Γελοία όντα χωρίς σπονδυλική στήλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορεί.
      Όχι μπορεί, έτσι είναι.
      Όμως αυτός έκανε τόσο κακό στη χώρα (σκέτη καταστροφή, η Κάθοδος των Κλεφταραίων!), ώστε και το μισό καλό να μην το θυμάται κανένας πια.

      Διαγραφή
    2. Οι Συριζαίοι θα αποδειχθούν (αποδεικνύονται) οι πιο ανίκανοι σε όλα. Ακόμη και στα πιο απλά. Δεν μπορούν να πράξουν απολύτως τίποτα. Οτιδήποτε, πέραν των οικονομικών (όπου εκεί τα πράγματα είναι προαποφασισμένα και άρα τελειωμένα) εμφανίζει σοβαρό πολιτικό κόστος και οξύνει τα πνεύματα (συνεπώς κινδυνεύει η κυβερνητική σταθερότητα) θα πετάγεται πάραυτα στο καλάθι των αχρήστων. Λιγάκι επικοινωνιακός ντόρος θα γίνεται, ώστε να ξεθυμαίνει το ποίμνιο –όλοι εμείς δηλαδή– και θα αλλάζει άρδην η ατζέντα.
      Η εντολή είναι σαφής κι έρχεται απ’ έξω.
      Κάνετε τα πάντα, ώστε να εξαντλήσετε την τετραετία.
      Θα το καταφέρουν;

      Διαγραφή
  10. Φίλε Φώντα, κάθε νόμισμα έχει 2 όψεις. Ίσως στα χρόνια μας πράγματι οι θεολόγοι να ήταν "κολλημένα" μυαλά. Τα πράγματα φίλε έχουν αλλάξει υπάρχουν θεολόγοι (λίγοι βέβαια) που κάνουν αυτό το "βαρετό" μάθημα ΟΑΣΗ στην έρημο του Ελληνικού σχολείου. Μπορούσες ποτέ να φανταστείς μέσα στο μάθημα των θρησκευτικών να ακούς PINK FLOYD, THE SOUND και Παύλο Σιδηρόπουλο??? http://samakos9.blogspot.gr/2016/09/blog-post_6.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σίγουρα φίλε μου.
      Έχω γνωρίσει κι εγώ «ανοιχτούς» θεολόγους, ακόμη κι εκείνα τα χρόνια, όχι όμως με Σιδηρόπουλους και τέτοια!
      Αυτοί, και να με συγχωρείς, πιο πολύ κακό κάνουνε παρά καλό!
      Καλύτερα, δηλαδή, να σου λένε για τον Αγιαντώνη, παρά για την… ώρα του stuff και για το… φιξάκι, που μπορεί να γίνει μια ολόκληρη ζωή.

      Τέλος πάντων.

      Προσωπικώς, εξακολουθώ να υποστηρίζω πως τα Θρησκευτικά είναι ένα μάθημα που έρχεται από το παρελθόν και πως δεν έχει σήμερα κανένα λόγο ύπαρξης στο σχολείο.

      Η Εκκλησία έχει όλα τα μέσα, τους τρόπους, και την ελευθερία, να ασχοληθεί αυτή με το συγκεκριμένο θέμα (να το οργανώσει στους χώρους της, όπως εκείνη θέλει) και όχι η πολιτεία.

      Διαγραφή
  11. Όλη η ουσία είναι η παρακάτω παράγραφος του κειμένου:
    "Όσοι έχουμε πάει σχολείο, δηλαδή όλοι, γνωρίζουμε πως αυτό το μάθημα δεν έχει κανένα απολύτως νόημα μέσα στις τάξεις. Κανείς δεν το παρακολουθεί, κανείς δεν το διαβάζει και όσοι το διαβάζουν κάνουν αγγαρεία, κανείς δεν ενδιαφέρεται για θέματα τα οποία είναι ούτως ή άλλως βαρετά και αδιάφορα, και με τίποτα δεν γίνεται να γίνουν ενδιαφέροντα"
    Κι εγώ όταν ήμουν μαθητής δεν θυμάμαι κανέναν να ασχολείται και τώρα που δουλεύω σε σχολείο επίσης κανείς μαθητής δεν ασχολείται.
    Είναι ένα ανούσιο θέμα και κακώς μας απασχολεί. Άσε που με μια απλή υπεύθυνη δήλωση παίρνεις απαλλαγή απ' το μάθημα και τέρμα το παραμύθι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν συμφωνώ με την «υπεύθυνη δήλωση». Πρέπει να καταργηθούν τελείως.
      Γιατί να υποχρεώνεις κάποιον να δηλώσει, κατά μίαν έννοια, τα μη «ορθόδοξα» πιστεύω του;

      Διαγραφή
  12. και για πιο μάθημα δηλαδή ενδιαφέρονται /ενδιαφερόμασταν οι μαθητές σε αυτή την αθλιότητα που λέγεται εκπαίδευση στην Ελλλάδα Τουλάχιστον τα Θρησκευτικά συνήθως ανεβάζουν το μέσο βαθμολογικό όρο και σίγουρα κάτι μαθαίνεις ειδικά αν πέσεις σε κάποιο όντως μορφωμένο θεολόγο Προσωπικά μπορώ να θυμηθώ άλλα πολύ πιο άχρηστα μαθήματα που ήταν και ζόρικο να τα περάσεις
    όσο για την παράδοση όλων των μαθημάτων είναι γνωστό οτι οι μαθητές συνήθως τα σκυλοβαριούνται ότι και να είναι Άλλα τους αποσχολούν και αλλού θα ήθελαν να είναι
    Αλέξανδρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. >>Τουλάχιστον τα Θρησκευτικά συνήθως ανεβάζουν το μέσο βαθμολογικό όρο<<

      Μην το λες. Τώρα σκάνε και θεολόγοι που θεωρούν το μάθημά τους κάτι σαν τα Μαθηματικά ας πούμε και τσεκουρώνουν…
      Έχουν αλλάξει τα πράγματα και σ’ αυτό. Προς το χειρότερο.

      Διαγραφή
  13. κάτι ξέρω γι αυτό γιατί έχω παιδιά στο σχολείο Ροκάδες είναι βέβαια αλλά τα Θρησκευτικά δεν είναι το χειρότερό τους Οσο για αυτό τον περιβόητο διαχωρισμό Κράτους Εκκλησίας έχει άραγε ψάξει κανείς σοβαρά ποιόν βολεύει περισότερο αυτός ο εναγκαλισμός
    Αλεξ

    ΑπάντησηΔιαγραφή