Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

σοβιετική αναστήλωση!

Θα πάμε 20 χρόνια πίσω, στο 1996, όταν ο αείμνηστος Νίκος Τριανταφυλλίδης μοιάζει να κάνει μιαν (ελληνική) αρχή, μετά την πτώση του «υπαρκτού σοσιαλισμού», ανασταίνοντας το «κόκκινο αστέρι» και τη πάλαι ποτέ σοβιετική πρωτεύουσα (με τον ραδιοφωνικό σταθμό της) στην πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, το Radio Moscow.
Έξι χρόνια αργότερα, το 2002, ο Τριανταφυλλίδης ξαναχτυπάει «κόκκινα» ανασταίνοντας και τον θρύλο σοβιετικό κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν, ανοίγοντας το Gagarin 205 στη Λιοσίων (205).
Ο Τριανταφυλλίδης ήταν αριστερός (με τη δική του σκέψη) και όπως είχε πει στον Αντώνη Μποσκοΐτη, στο lifo.gr, τον Σεπτέμβριο του 2014:
«(Αν είχαμε αύριο εκλογές) θα ψήφιζα ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. σήμερα ποιος ξέρει…), όπως έκανα και παλαιότερα, αν και ούτε οργανωμένος είμαι, ούτε συμφωνώ σε όλα μαζί τους. Κάθε άλλο! Άσε που θα ήμουν και ο πρώτος που θα εγκαλούσαν σε λαϊκό δικαστήριο! Διότι ο πολιτισμός δεν είναι το εποικοδόμημα αλλά η ουσία της ύπαρξης μας. Και δεν σηκώνει ουδεμιά χειραφέτηση! Είναι απλό. Είμαι κατά της λογικής των αγορών και υπέρ των δικαιωμάτων των αδυνάτων και κάθε μειονότητας. Αυτή είναι η αφετηρία μου και όλα τα άλλα είναι κουραφέξαλα. Και γι’ αυτό διατηρώ και την ελεύθερη συνείδηση μου!».
Πριν λίγες μέρες στο Γουδί (και όχι στο γελοίο «Γουδή») οργανώθηκε το Σπούτνικ Festival (30/9 & 1/10), τιμώντας με την ονομασία του τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, που εκτοξεύτηκε στο διάστημα (από τους Σοβιετικούς φυσικά) το 1957.
Εσχάτως δε πληροφορήθηκα και για ένα καινούριο μαγαζί που άνοιξε στον Πειραιά (στην πλατεία Κοραή) υπό το όνομα Κρεμλίνο! Και το… Κρεμλίνο σε κόκκινο φόντο παρακαλώ, όχι στο φόντο του… Πούτιν.
Ξέρετε ε, υπάρχει και μπαρ Στάλιν στο Χαλάνδρι, αλλά εκεί για το φόβο κάποιων… Ιουδαίων (φασιστών, αναρχοφασιστών και φιλελέδων), λέμε τώρα, το μαγαζί γράφεται και Ctalin (μέσα όμως θα πάρετε μάτι και τον Σήφη…).
Μάγκες μου, αν ανοίξετε και κανα βιβλιοπωλείο Αελίτα ξέρω ’γω δεν θα ξεκολλάω από ’κει μέσα…

53 σχόλια:

  1. Εκεί δεν θέλουν ούτε να τα θυμούνται και εμείς η "αποτυχημένη" περίπτωση ζούμε ακόμα τις αυταπάτες μας. Ενός χαμένου οριστικά παρελθόντος που στα μάτια μας ο Καρανίκειος αριστερισμός, ο Παπαριγικός μπολσεβικισμός και η Κουφοντίνεια επαναστατικότητα θεωρούται "ηθικό πλεονέκτημα". Μιλάμε μας αξίζει πολύ ξύλο. Εμπρός χερ Σοϊμπλε, τράβα τη πρίζα επιτέλους να γίνει ολικό reset προς Βόρεια Κορέα μεριά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν θέλουν να θυμούνται τη Λάικα, τον Βοστόκ, τον Σπούτνικ και τον Γκαγκάριν; Πας καλά νέος;

      Διαγραφή
    2. Ποιο είναι το "εκεί"? Έχεις δει τα ποσοστά του κόσμου που λέει ότι ήταν καλύτερα επί κομμουνισμού στις χώρες αυτές? 72% στην ουγγαρία (http://www.pewresearch.org/daily-number/hungary-better-off-under-communism/). Ακόμα και στην τσεχία και την ανατολική γερμανία, και φυσικά σε βουλγαρία/ρουμανία που είναι προφανές ότι 25 χρόνια μετά δεν έχουν πιάσει το βιοτικό επίπεδο που είχαν. Το δε ύφος που γράφεις παραπέμπει σε ογδοηκοντούτη θεολόγο (εμπρός χερ σόιμπλε, κυφοντίνεια επαναστατικότητα κλπ). Αν είχες γράψει και "χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας" και "τελευταία σοβιετία", θα έλεγα ότι είσαι ο ιωάννης μαρίνος. Τί ενδιαφέρον βρίσκεις στο δισκορυχείον.

      Διαγραφή
    3. Ξέρεις, όλοι αυτοί οι μαλάκηδες νομίζουν πως στη Ρωσία π.χ. ζούνε μόνο μαφιόζοι και ολιγάρχες!
      Πως δεν υπάρχει απλός κόσμος, μια μέση ηλικία που πεινάει, έρμαιο των πάσης φύσεως εγκληματιών και ξεγραμμένη από τους πάντες, και που μπορεί να συγκρίνει με κλειστά μάτια.

      Διαγραφή
  2. Τί ενδιαφέρον βρίσκω στο δισκορυχείον σύντροφε Γιώργο; Μα φυσικά Κοινούση, Καφάση, Κουκουτάρα, ποπ ελληνικά σίξτις και ολυμπιάδες τραγουδιού.

    Απορώ εσύ γιατί δεν έχεις μεταναστεύσει στον Κιμ Γιονγκ Ουν, να βοηθήσεις στο τελευταίο προτσές τσιμενταρίσματος του σοσιαλισμού στον πλανήτη. Και βασανίζεσαι στη καταραμένη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Red Lives Matter.

    Ιωάννης-Σώτης ΜερινοΜανδραβέλλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είσαι μίζερος και βλάκας και βεβαίως μεγάλος κομπλέξας και μαζόχας.
      Σ’ ένα blog με πάνω από 2700 αναρτήσεις εσύ μας λες και μας ξαναλές για τον Κοινούση και τον Κουκουτάρα!
      Ρε καραγκιόζη, πόσες αναρτήσεις έχω κάνει για τον Κοινούση και τον Κουκουτάρα;

      Άιντε πλύνε κανα σκουτί ρε γίδι.

      Διαγραφή
    2. Παραλλαγή του "θέλετε να γίνουμε βόρεια κορέα?" (όπου "βόρεια κορέα" για το σημερινό φιλελέ φαντασιακό είναι οτιδήποτε αριστερότερα του πινοσέτ, πολλών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων μέχρι και τα 80'ς συμπεριλαμβανομένων).
      Με το "rd lives matter" τί θέλεις να μας πεις? Ότι διάβασες το τελευταίο πόνημα της σώτης, που εν ολίγοις λέει ότι "δεν κινδυνεύεις να σε πατήσει αυτοκίνητο που οδηγεί μεθυσμένος, επειδή το να οδηγείς μεθυσμένος το απαγορεύει ο νόμος"?

      Διαγραφή
    3. Οι εξωνημένοι (και οι ηλίθιοι κόλακές τους) το μόνο που βλέπουν είναι το… φάντασμα του Στάλιν (που πλησιάζει τα 70 χρόνια!), δεν κοιτάνε τον σημερινό χυδαίο και εγκληματικό καπιταλισμό, που έχει φτωχοποιήσει παραπάνω από τη μισή ανθρωπότητα.

      Διαγραφή
    4. Καλό είναι να μη μιλάμε για σχοινί (φτώχεια) στο σπίτι του κρεμασμένου (κομμουνιστή).

      Ιωάννης-Σώτης ΜαρινοΜανδραβέλης

      Διαγραφή
    5. Σοβαρά;
      Ρε άιντε από 'κει πέρα.
      Δεν υπάρχει σύγκριση με τα σημερινά χάλια.
      Ρώτα κανα Βούλγαρο που ψευτοζεί, τώρα, στην Ελλάδα για να σου πει.

      Διαγραφή
  3. Απαντήσεις
    1. Πίσω από κάθε troll βρίσκεται ένας αληθινός ηλίθιος. Αυτό είναι το πιο σίγουρο.
      Και οι ηλίθιοι, ξέρεις, είναι χρήσιμοι. Χωρίς αυτούς δεν θα άλλαζε, ποτέ, τίποτα.

      Διαγραφή
  4. "Εμπρός χερ Σοϊμπλε, τράβα τη πρίζα επιτέλους να γίνει ολικό reset προς Βόρεια Κορέα μεριά."

    Μπα γράφει στο blog και ο Θάνος Τζήμερος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι φιλόζωοι άγγλοι κλαψουρίζανε για τους άκαρδους σοβιετικούς που κακομεταχειρίστηκαν τη διαστημική σκυλίτσα Λάϊκα, την ίδια ώρα που αιματοκυλούσαν ολόκληρη την υφήλιο και την δική μας Κύπρο. Αυτό όμως που φοβίζει τους λεχριτοφιλελέδες είναι ότι κάτι που έχει γίνει μια φορά (Ρωσία, Κούβα, Κίνα) ακόμη και αν σήμερα έχει κάπως καταλήξει όπως έχει καταλήξει, μπορεί να ξαναγίνει.
    Προσωπικά, έχω πολλές αναφορές στη σοβιετική αισθητική και προφανώς είμαι μεγάλος θαυμαστής του Γκαγκάριν, του Στάνισλαβ Λεμ και πολλών άλλων. Η τέχνη στη Σοβιετική Ένωση, έφτασε σε πολύ υψηλό σημείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Στανισλαβ Λεμ ήταν Πολωνός.

      Διαγραφή
    2. Και ο Ταρκόφσκι Σοβιετικός, όπως και το Σολάρις.

      Διαγραφή
    3. Γνωρίζεις τι έκανε η Σοβιετία στον Ταρκόφσκι?

      Διαγραφή
    4. Όχι περισσότερα απ' όσα έκανε η Αμερική στον Dalton Trumbo.

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμε, ντρέπεσαι να γράψεις με ψευδώνυμο γιατί είσαι υπερ του πράϊβασι και των ράϊτς; Για πες μας λοιπόν, είχε ο ελεύθερος κόσμος σου Μακάρθι και Χούβερ. Άιντε στην τρύπα σου πάλι... Α και τα φιλάκια στο χόλυγουν με το χρονόμετρο, γιατί η λογοκρισία καραδοκούσε, μη διαφθείρουμε τους νέους...

      Διαγραφή
  6. Κύριοι,γιατί τόσος φανατισμός;Άλλωστε,όσο φασίστας ήταν ο Πινοσέτ πχ άλλο τόσο ήταν ο Τσαουσέσκου ή ο Χότζας.Όλοι αυτοί στερούσαν την ελευθερία του λαού τους και τον είχαν στην πείνα ενώ αυτοί ζούσαν σε επαύλεις.Δεν ανέφερα το Στάλιν γιατί αυτός ανήκει σε άλλη κατηγορία(στους δολοφόνους).Ας μη βριζόμαστε λοιπόν κι ας μην αφήσουμε το διχασμό να εισχωρήσει κι εδώ.Φώντα ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για ποια πείνα λες Σπύρο;
      Έχεις αντιληφθεί, γνωρίζεις, τι αληθινή πείνα πέφτει τώρα;

      http://www.romania-insider.com/romania-first-eu-relative-poverty-rate/

      Διαγραφή
  7. Φώντα,δεν ζω σε άλλο πλανήτη και βλέπω-διαβάζω-ακούω τι γίνεται γύρω μας.Εχω δε και προσωπική γνώμη για το τι συμβαίνει στην άλλη άκρη,λόγω ειδικής σχέσης που έχω με τη Βραζιλία.Εκεί να δεις...
    Φυσικά και δεν μου αρέσει η διαμορφωθείσα κατάσταση,πως θα μπορούσε άλλωστε.Τώρα,όσο για την πείνα και τη στέρηση ελευθερίας που πέρασε ο κόσμος στα κομμουνιστικά/φασιστικά καθεστώτα,δεν νομίζω ότι υπάρχει αμφισβήτηση,δεδομένα είναι αυτά.Κι αν είναι να ρωτήσουμε Βούλγαρους,να ρωτήσουμε και Αλβανούς και αντικαθεστωτικούς Κουβανούς και Ρουμάνους και Ανατολικογερμανούς με το τοίχος που ήταν μαντρωμένοι.Δεν συμφωνώ με καμία ακρότητα,από όπου κι αν προέρχεται.Φυσικά,γνώμη εκφράζω και δεν έχω καμία διάθεση αντιπαράθεσης ούτε μαζί σου Φώντα ούτε με κάποιον άλλον εδώ.Καλό Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σπύρο αυτό το «κομμουνιστικά/φασιστικά» που λες δεν μου αρέσει καθόλου, πώς να το κάνουμε τώρα. Φιλικά μιλάμε πάντα.
      Δεν εξισώνω δηλαδή τον Κάστρο με τον Μουσολίνι. Αν είναι δυνατόν!
      Και τέλος –γιατί εδώ μπορεί να πει κανείς πολλά– καλό είναι να κοιτάμε πρώτα-πρώτα την πείνα στην Ελλάδα, όλο τον 20ον αιώνα (με τα αλλεπάλληλα κύματα μετανάστευσης), και βεβαίως τώρα, κι ας αφήσουμε κατά μέρος τον «υπαρκτό».
      Να μας πούνε γι’ αυτόν οι ηλικίας 50+ Ανατολικοευρωπαίοι (άσε τους Αλβανούς κατά μέρος – αυτοί είναι ειδική περίπτωση). Ποιο ήταν το συνολικότερο επίπεδο ζωής τους επί «υπαρκτού» (υγεία, μόρφωση, πολιτισμός, αθλητισμός κ.λπ.) και ποιο είναι τώρα.
      Επίσης καλό Σ/Κ.

      Διαγραφή
    2. Συμφωνώ με το φίλο Σπύρο πιο πάνω. Όποιος υποστηρίζει ότι κάποιος ζούσε ωραία και καλά στα καθεστώτα αυτά, μάλλον εθελοτυφλεί ή απλά είναι τυφλός λόγω φανατισμού (δεξιού ή αριστερού). Τα άκρα ποτέ δεν έκαναν καλό.

      http://www.trueactivist.com/which-dictator-killed-the-most-people/

      Αν στο παραπάνω λινκ, κάποιος βλέπει απλά στυγνούς δολοφόνους, τότε μάλλον σκέφτεται σωστά κι ανθρώπινα. Αν κάποιος βλέπει προσπάθεια "μείωσης" του κομμουνισμού ή ακόμα και "αποκάλυψη" της πραγματικότητας του κομμουνισμού, τότε μάλλον συγκαταλέγεται στους φανατικούς (αριστερούς ή δεξιούς αντίστοιχα).

      Θα συμπληρώσω βέβαια ότι οι περισσότεροι λαοί που ήταν μέρος της ΕΣΣΔ, δεν είναι ικανοποιημένοι με τη διάλυση, γιατί έχασαν όλα τα πλεονεκτήματα της ένωσης με τη μια. Και όσο λιγότερες δυνατότητες είχε μια περιοχή (χώρα) από μόνη της, τόσο περισσότερο δεινοπαθεί σήμερα (π.χ. Γεωργία). Οι Ρώσοι, αν και πιο δυσαρεστημένοι σήμερα, είναι 50/50.

      Όσον αφορά τα επιτεύγματα της ΕΣΣΔ, αυτά είναι πραγματικά θεαματικά, αλλά πρέπει να σκεφτεί κανείς κάτω από ποιές συνθήκες ενώθηκαν αυτοί οι άνθρωποι για να μεγαλουργήσουν. Γιατί πίσω από κάθε επίτευγμα του ανθρώπου, ΠΑΝΤΑ "κρύβεται" μια σπουδαία ομάδα ανθρώπων (κομμουνιστών ή καπιταλιστών), άσχετα με το ποιός /οι απολαμβάνει/ουν τα εύσημα στο τέλος.

      Στο τέλος της ημέρας, ας αναλογιστούμε καλύτερα πόσο ΆΝΘΡΩΠΟΙ είμαστε εμείς σε κοινωνικό επίπεδο (το σημαντικότερο για μένα) και πως μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι. Μόνο έτσι θα υπάρξει συνολική πρόοδος. Το πιο δύσκολο κατά τη γνώμη μου που μπορεί να αποβάλλει ένας άνθρωπος από το πετσί, ώστε να γίνει καλύτερος, είναι η απληστία (οποιαδήποτε μορφής), η οποία δεν υπόκειται σε αριστερά, δεξιά ή κέντρο. Τα καθεστώτα άλλωστε αποτελούν συνάρτηση τη συνολικής παιδείας (όχι μόρφωσης) των λαών τους.

      Διαγραφή
    3. >>http://www.trueactivist.com/which-dictator-killed-the-most-people/<<

      Σαχλαμάρες!

      http://diskoryxeion.blogspot.gr/2016/01/o-cat-stevens-76.html

      Διαγραφή
  8. >>http://www.trueactivist.com/which-dictator-killed-the-most-people/<<

    Τρίχες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οκ... ως προς τι? Μήπως δεν πείραξαν ούτε μύγα? Ή μήπως οι αριθμοί είναι λάθος και ο Χίτλερ σκότωσε περισσότερους? Προσωπικά δε μ'ενφιαφέρει (το τελευταίο), παλιοτόμαρα ήταν ούλοι τους, κι όποιος τους "λατρεύει" σίγουρα δεν έζησε τις θηριωδίες τους ή δεν πιστεύει ότι τις έκαναν ή πιστεύει ότι λόγω των πιστεύω του δε θα τις ζούσε.
      Καλά παιδιά, εικασίες και συκοφαντίες είναι όλα. Μια σκευωρία.

      Διαγραφή
    2. Δεν είναι χώρος εδώ για αυτή τη συζήτηση. Φυσικά οι αριθμοί είναι "λάθος". Π.χ. τα περί "ανθρωπογενούς λιμού" στην ουκρανία είναι μια πολύ αμφιλεγόμενη υπόθεση με αφετηρία τη ναζιστική προπαγάνδα. Λιμοί στην ρωσία -και όχι μόνο στην ουκρανία- συνέβαιναν κάθε τόσο επί αιώνες (και σταμάτησαν όταν έγινε η κολλεκτιβοποίηση) Αυτοί οι λιμοί σε ποιά λίστα θανάτων προσμετρώνται? https://en.wikipedia.org/wiki/Timeline_of_major_famines_in_India_during_British_rule

      Διαγραφή
    3. Να μας πουν κάποιοι για τις διώξεις (για τα χοντρά ξεπαστρέματα λέμε τώρα, όχι τα… ψιλολοΐδια) που υπέστησαν οι κομμουνιστές στον… πολιτισμένο κόσμο.
      Κι ας ξεκινήσουμε από τη… γενοκτονία στην Ινδονησία (1965-66) επί Sukarno. Τα υπόλοιπα –γράμματα ξέρετε– θα τα βρείτε μόνοι σας…

      Διαγραφή
    4. Πρόθεσή μου δεν ήταν να δημιουργήσω κάποιο κλίμα έντασης. Φυσικά ισχύουν τα όσα λέτε και υπάρχουν ακόμα περισσότερα παραδείγματα αν "ψαχτούμε". Απλώς το έφερα σαν αναφορά μέσω εικόνας (όχι για να λατρέψουμε τα νούμερα) για να δείξω ότι πίσω από "μεγάλα" κράτη-έθνη κρύβονταν θηριωδίες. Δε μειώνω κάποιες αξίες αυτών των καθεστώτων, αλλά έτσι όπως είχαν διαμορφωθεί, δε μπορούσαν να αναδειχθούν (δυστυχώς πολλές φορές), καθώς η δολοφονία-γενοκτονία "μένει" ρετσινιά.

      Διαγραφή
  9. Η θεωρία των δύο άκρων είναι το φάρμακο δια πάσαν νόσον και δια πάσαν μαλακίαν όταν οι φιλελέ τα κάνουν σκατά. Είναι παρεμπιπτόντως και η νομιμοποίηση του φασισμού από την πίσω πόρτα (του καπιταλισμού εννοείται) για να βρίσκουν πάτημα οι κασιδιάρηδες της κάθε εποχής να βγαίνουν στους δρόμους και να σπάνε κεφάλια ή να μαχαιρώνουν προς συμμόρφωση των ανήσυχων, των αναιδών και των αντιδραστικών απέναντι στα μνημόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο φασισμός δεν ήλθε πάλι στο προσκήνιο, λόγω της "θεωρίας των δύο άκρων" (μια φράση που ακούγεται μόνο από πολιτικούς παραδόξως και ειδικά τα τελευταία χρόνια), απλά βρήκε πρόσφορο έδαφος. Το θέμα είναι ότι έχουμε κατηγοριοποιηθεί σε αριστερούς και δεξιούς, φασίστες και κουκουλοφόρους, φιλελέ και τρελελέ και δε συμμαζεύεται. Αν είμασταν καλυτεροι σαν άνθρωποι, θα'ταν καλύτεροι κι οι πολιτικοί μας (κυβέρνηση και συμπολίτευση και τρίτοι και τέταρτοι), οπότε ας τους χαιρόμαστε (παλιούς και νέους). Στην πράξη ΚΑΘΕ κυβέρνηση ΔΕΝ ενδιαφέρεται για το λαό της, παρά μόνο (ίσως κι αυτό) για τη ΦΗΜΗ του λαού της σε διεθνές επίπέδο, καθώς και για τα οικονομικά συγκεκριμένων ομάδων και φίλων. Μερικοί ήταν όμως και ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ (κομμουνιστές, φασίστες ή ¨σοσιαλιστές", μιας και λέγαμε για κατηγορίες). Μπορεί κάποιοι να εθελοτυφλούν ή ακόμα και να μην το πιστεύουν, πρόβλημά τους. ΔΕΝ υπάρχει "καλύτερο" πολιτικό σύστημα, μιας και όσο καλά κι αν τα λέει κάποιος "ηγέτης" στη θεωρία, στην πράξη επικρατεί το συμφέρον και η ιδιοτέλεια.

      Διαγραφή
    2. Greakbeat εμένα αυτά που λες μού ακούγονται σαν λόγια του κατηχητικού. Θα μπορούσε να τα έλεγαν, δηλαδή, ακόμη και οι παπάδες!

      Διαγραφή
    3. Δεν ξέρω πως σου ακούγονται Φώντα, αλλά όλοι αυτοί οι... κύριοι (Στάλιν, Χίτλερ, Μάο, Μουσολίνι και τ'άλλα "παιδιά") είναι ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ. Το να απαντάς "σαχλαμάρες" δεν περιγράφει τη θέση σου και θα ήθελα να τη δω, εκτός κι αν πιστεύεις ότι είναι όλα προπαγάνδα. Συμφωνώ με το φίλο Σπύρο πιο κάτω ότι δεν αξίζει να διαφωνούμε για τέτοια γεγονότα, όταν μας ΑΦΟΡΟΥΝ πολλά καθημερινά, εγχώρια προβλήματα. Πάνω σ'αυτά, κάθε ενήλικας μπορεί να σκέφτεται, να λέει και να πράττει σύμφωνα με τη συνείδησή του ή με ό,τι του κατεβάσει η κούτρα τέλοσπάντων και θα δούμε για τι είμαστε ικανοί και για τι όχι, καθώς άλλο η θεωρία και άλλο η πράξη. Το μόνο που είναι σίγουρο ότι ΚΑΘΕ κυβέρνηση είναι άξιά μας, να τους χαιρόμαστε ούλους.

      Διαγραφή
    4. >>Το να απαντάς "σαχλαμάρες" δεν περιγράφει τη θέση σου<<

      Την περιγράφει μια χαρά.

      Διαγραφή
    5. Όχι, δυστυχώς δεν την περιγράφει, αλλά όπως αγαπάς, εγώ είπα απλά "θα ήθελα" να δω τη γνώμη σου, δεν έχει τόση σημασία κιόλας (το να τη δω).

      Διαγραφή
    6. >>Όχι, δυστυχώς δεν την περιγράφει,<<

      Την περιγράφει μια χαρά.

      Διαγραφή
  10. Για να μην ξεχνιόμαστε, ο φασισμός είναι ένας ακόμα καπιταλισμός. Λίγο πιο μπρουτάλ σε σχέση με τον φιλελερισμό μεν αλλά όχι και τόσο όσο θέλουμε να νομίζουμε. Οι δύο ατομικές βόμβες που εξαφάνισαν εν ριπή οφθαλμού 110 χιλιάδες άμαχους σε 1 plus 1 δευτερόλεπτα ενώ ο πόλεμος έχει λήξει ουσιαστικά, δεν έχουν αντίστοιχο στην ανθρώπινη ιστορία. Αυτή η ακατανόητη πράξη αν αναλογιστούμε ότι αυτοί που τις έριξαν, είχαν ήδη γενοκτονήσει 10 εκατομμύρια Ινδιάνους στο δρόμο προς το Φαρ Ουέστ και μετά μετέφεραν 10 εκατομμύρια μαύρους Αφρικανούς για να δουλέψουν μέχρι θανάτου ως σκλάβοι στις φυτείες του αμερικανικού Νότου. Ωραία πράγματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια μικρή διόρθωση: "αυτή η πράξη δεν είναι ακατανόητη...."

      Διαγραφή
  11. Κύριοι,μην τσακώνεστε,δεν πρόκειται να βγάλετε άκρη.Άλλωστε,ζούμε καιρούς ζοφερούς και μπερδεμένους που ιδεολογίες και πράξεις δε συνάδουν ούτε στο ελάχιστο.Εδώ υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ έχουν στα γραφεία τους φωτογραφίες του Τσε και του Βελουχιώτη.Αν ακούτε κάποιο θόρυβο,είναι τα κόκκαλα τους που τρίζουν!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κύριε Τρούσα στα σίξτυς,που θα θέλατε να ζείτε,στην Σοβιετική Ένωση ή στις Η.Π.Α.και την Αγγλία?
    και μην απαντήσετε ναι μεν,αλλα
    απλά που θα θέλατε να ζείτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με το χέρι στην καρδιά σας απαντάω στην… πιο φτωχή τη γειτονιά.

      Διαγραφή
    2. Στα 60'ς ζούσαμε στην ελλάδα. Του "ελεύθερου κόσμου". Γιατί να θέλουμε να ζούμε αλλού?

      Διαγραφή
  13. Η Ιστορία, αγαπητοί, είναι μια πολύ ζόρικη επιστήμη. Διαθέτει αμέτρητες οπτικές γωνίες, όσων την έζησαν και θυμούνται (όπως την έζησαν και όπως τη θυμούνται) καθώς και όσων τη μελετούν εκ των υστέρων όντας κι αυτοί παιδιά της εποχής τους.

    Φώντα, εγώ αναρωτιέμαι άλλο πράγμα.
    Είμαι υπεύθυνος προγράμματος στο Radio Moscow εν έτει 1980, λίγο μετά τους Ολυμπιακούς, και σου δίνω ένα μεταμεσονύχτιο σαββατιάτικο δίωρο να παίξεις progressive/jazz/fusion κτλ από όλο το ανατολικό μπλόκ. Τί πρόγραμμα θα φτιάξεις ???

    (Αντε, γιατί ο φανταστικός dj νιώθει λίγο παραμελημένος...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατ’ αρχάς σ’ ευχαριστώ για την προτίμηση. Ειλικρινά το λέω.

      Δύσκολη η ερώτηση.
      Είναι άπειρα!! Κι ας αφήνω το progressive παραπέρα, για να μην μπλέξουμε εντελώς…
      Είχα κάνει πριν καιρό (πριν 13 χρόνια) ένα πολυσέλιδο αφιέρωμα για το jazz-fusion των 70s στο πρώην Ανατολικό Μπλοκ, στο «Jazz & Τζαζ». Δυστυχώς δεν το έχω πλέον σε doc και θα πρέπει να το ξαναχτυπήσω, για να το βάλω στο δισκορυχείον…
      Κοιτάζω, τώρα, τη δισκογραφία που πρότεινα τότε και την βλέπω μια χαρά…

      NOVI SINGERS (τους βάζω πρώτους, γιατί μ’ αρέσουν πολύ)
      MAHAGON
      SHQ
      VACLAV ZAHRADNIK
      ZBIGNEW NAMYSLOWSKI
      JAN “PTASZYN” WROBLESKI
      PARADOX
      LABORATORIUM
      GUSTAV BROM
      JAZZ Q
      ENERGIT
      IMPULS
      JAZZ CELULA
      HUBERT KATZENBEIER
      EGIL STRAUME
      JAZZ FOCUS 65
      SIMEON SHTEREV
      BOOMERANG
      JERZY MILIAN
      KRZYSZTOF KOMEDA
      GANELIN TRIO
      TONE JANSA
      RTB BIG BAND
      JIRI STIVIN
      JANOS GONDA
      MINI
      BEMIBEM
      DUSKO GOJKOVIC
      GEORGY GARANIAN


      Θα έπαιζα και γκρουπ που συμμετείχαν Έλληνες βεβαίως. Θα με άφηνες νομίζω!

      OSJAN
      MODUS
      SBB
      CSABA DESEO JAZZ QUINTET
      ΚΟΛΕΣΖΝΙΚΟΒ/ ΝΟΒΙΚΟΒ/ ΜΟΛΟΤΚΟΒ/ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ
      ARAKS


      Είναι άπειρα…
      Της πουτάνας θα γινόταν…

      Διαγραφή
  14. Ευχαριστώ για την απάντηση, Φώντα.

    Εγινε μεγάλη ζημιά τώρα. Θα τα ψάξω ένα-ένα όλα τα ονόματα. Ελάχιστα γνωρίζω. Ολη η Ανατολική Ευρώπη είναι ένας άγνωστος μουσικός πλανήτης. Ο συναισθηματικός της κόσμος εντελώς ανεξερεύνητος. Τόσο κοντά, τόσο μακριά...

    Αν κάποια στιγμή βρεις την όρεξη, δώσε μας και την progressive δισκογραφία.





    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλή ανάγνωση κε Ζαγκλή.

    http://home.btconnect.com/ultimathule/audion/easteuro.htm

    Να θυμήσω, ότι είχε βγει και έντυπη το 1993 ως extra έκδοση του περιοδικού Audion (με ροζ εξώφυλλο), αλλά εδώ είναι η αναθεωρημένη έκδοσή της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο spacefreak.
      Το έντυπο το έχω, αλλά το ηλεκτρονικό δεν το ήξερα.
      Δεν είχε παραστεί και η ανάγκη να ψάξω να το βρω…
      Το Τop-30 θα το έκανα διαφορετικό (και μπορεί να το κάνω), αλλά αυτό δεν έχει και τόσο σημασία…

      Διαγραφή
    2. Φώντα, με ενδιαφέρει και η δική σου αξιολόγηση. Για κάνε την, σε παρακαλώ. Επιγραμματικά.

      Διαγραφή
    3. Λίγο δύσκολο, τώρα, αγαπητέ αναγνώστη, γιατί πιέζομαι.

      Το σημείωσα πάντως, ώστε να κάνω στο μέλλον μιαν ανάρτηση.

      Διαγραφή
    4. Κανένα πρόβλημα Φώντα. Ακολούθησε το πλάνο σου. Ο στόχος μου επετεύχθη.

      Αλλωστε, τώρα έχω έναν δεύτερο καλό οδηγό, το Audion του spacefreak, μετά τα progarchives, και έχω ήδη φτιάξει μια λίστα σχεδόν 100 δίσκων που μπορώ να ακούσω μέσω youtube. Θα γίνει αυστηρό ξεδιάλεγμα τους επόμενους μήνες και θα επανέλθω.

      Αν μπορούσα να βγάλω κι ένα σιδηροδρομικό εισιτήριο στο τέλος για Βελιγράδι-Βουδαπέστη-Πράγα-Βαρσοβία-Μόσχα προς αναζήτηση βινυλίων και σιντί, καλά θα ήταν.

      Ευχαριστώ και πάλι, και εσένα και τον Spacefreak. Εδώ να ξεκοκκαλίσουν οι αναγνώστες. Εδώ είναι ο θησαυρός.

      Δημήτρης.

      Διαγραφή
  16. Αγαπητέ spacefreak, τώρα ναι!
    Σε ευχαριστώ πολύ.

    Είχα σκοπό να αναφέρω κάποιους εξαιρετικούς ανατολικοευρωπαικούς δίσκους που ανακάλυψα πρόσφατα και στο κείμενο αυτό βλέπω πως αναφέρονται. Δεύτερη ζημιά μέσα σε λίγες ώρες.

    Τώρα ακούω ετούτον και δεν υπάρχουν λόγια...
    https://www.youtube.com/watch?v=tEWd4hxDVPA

    ΑπάντησηΔιαγραφή